Meni

PANONIJA SE SPREMA ZA RAT

Aleksandar Mihailovic | 07/11/2008 20:19

Mnogima ce clanak ostati nejasan, a mnogi ce pomisliti da je u pitanju igra reci autora. U prvom delu clanka samo jednu rec pod pseudonimom, UBEDITI, treba zameniti pravom reci, PREVARITI. Nista drugo i nije u pitanju, vec prevara naroda da ce Euleks raditi u skladu sa Rezolucijom 1244 i biti neutralan. Bude li nasa vlast nasela slatkorecivosti pripadnika EU i u bilo kom obliku prihvatila Euleks, svesno je prihvatila plan "nobelovca" Ahtisarija i gubitak KiM. O tome je dovoljno precizno receno i u Ustavu i u zakonu koji obavezuje sve drzavne organe i gradjane na zastitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Vezba o kojoj autor govori je verovatno osmisljena da aktivira komandne i organizatorske sposobnosti kadrova na svim nivoima komandovanja u Vojsci Srbije, kroz neku viziju vracanja privremeno zaposednutog dela teritorije Srbije pod njen suverenitet. Mozda je to i KiM u pitanju, ali, onda se postavlja opravdano pitanje obrnutih smerova na pravcima delovanja glavnih i pomocnih snaga. Nema opravdanja da se pravim smerovima nije zelelo provociranje "suseda" i izazivanje "straha", jer, vezba je onda u glavnom segmentu promasaj, osim u obuci kadrova za brzo donosenje odluka i organizaciju sadejstva i saradnje na terenu. Teziste je jasno odredjeno, ali, ako se uzme u obzir kakvim snagama i resursima Srbija raspolaze, prosto je nemoguce takvu operaciju izvesti na strategijskom, vec samo na operativnom nivou. Postavljeni cilj i zadaci mogu imati za Srbiju samo strategijski znacaj. Sa vojskom koju smo imali do 2001. godine to smo i mogli da uradimo, ali, sa ovom, ne. Autor teksta je naveo i najvece vezbe koje je JNA imala, koje vise nikada ova vojska ne moze da ima, ali, zaboravio je jos jednu veliku,i to onu iz 1977.g. pod nazivom "PESTER 77".Tadasnje slozene vezbe sa bojevim gadjanjima koje su vrhunski i profesionalno izvedene su pojam i san i mnogo vecih armija sveta i jednostavno, za ovu armiju i one koje su nas bombardovale, neponovljive.

Aleksandar Mihailovic | 07/11/2008 21:12

Nekome ce tekst ostati nejasan,a neko ce pomisliti da je u pitanju igra reci autora.No,sve ima svoj smisao.U prvom delu teksta jednu rec pod pseudonimom UBEDITI,treba zameniti pravom reci,PREVARITI.Nista drugo i nije do prevara da ce Euleks raditi neutralno i u skladu sa Rezolucijom 1244.Budemo li ga prihvatili u bilo kom obliku,potpisnici akta morace da se suoce sa odredbama Ustava i Zakona koje govore o zastiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.Vezba o kojoj se govori u tekstu je namenjena osposobljavanju komandi i staresina svih nivoa za efikasno i racionalno komandovanje jedinicama u konkretnim borbenim uslovima i u razlicitim situacijama.Nekada su te vezbe bile namenjene i obuci jedinica u konkretnoj realizaciji ciljeva i zadataka,a dobar deo najvecih i za pamcenje u JNA je autor naveo.Nije navedena jedna od najvecih vezbi sa bojevim gadjanjima,sa najslozenijim i najzahtevnijim uslovima,slicnim onim pravim u borbi,a u skladu sa konkretnim zadacima i prilagodjeno uslovima terena i vremena,"PESTER-77".To je najveca vezba sa bojevim gadjanjima ikada izvedena i najveca koja se u miru u opste i izvodi,a pokazana osposobljenost na svim nivoima je zapanjila brojne strane posmatrace.O takvoj i slicnim vezbama,sadasnja Vojska Srbije,kao i sve u okruzenju,mogu samo da sanjaju.Osnovna zamisao dejstva strana pokazuje da je u pitanju strategijski cilj "Rodopije"(Srbije),da je u pitanju mozda privremeno zaposednuta i okupirana teritorija KiM koja se mora vratiti pod suverenitet matice,ali,zbog neuznemiravanja "suseda" okrenuti su smerovi na pravcima angazovanja glavnih i pomocnih snaga.U svemu je sporno to da taj obrnuti smer ne daje i prave probleme i izazove koji se mogu pojaviti,i,osim u osposobljavanju kadrova i komandi za brze procene situacija,izvlacenje zakljucaka iz njih i donosenje racionalnih odluka,ne doprinosi vecoj upotrebnoj vrednosti.Na stranu to sto ova sadasnja vojska nije u stanju da vodi operacije od strategijskog znacaja.

Душан Ариљевић | 07/11/2008 22:22

@Aleksandar Mihailovic, 07/11/2008, 20:19......Tadasnje slozene vezbe sa bojevim gadjanjima koje su vrhunski i profesionalno izvedene su pojam i san i mnogo vecih armija sveta i jednostavno, za ovu armiju i one koje su nas bombardovale, neponovljive. СВЕ ЈЕ ТО ТАКО БИЛО ДОК ТА АРМИЈА НИЈЕ ПРЕСТАЛА ДА ВЕЖБА И ПОЧЕЛА ДА РАТУЈЕ. ТАДА ЈЕ НАСТАО ХАОС. Али није то карактреистично само за армију (ЈНА), она је била део једне већ раштимоване државе, изједане изнутра од стране националиста-шовиниста и сецесиониста-сепараатиста. Таква држава, квази савезна, није могла да траје на дужи рок. Прва, значајнија геополитичка трења само су убрзала њен рааспад. Страни фактор је делујући у сопственом интресу, додао уље на ватру сукобљених "чувара националних интреса". Сада после скоро две деценије може се са већом поузданошћу говорити о стварној "величини" државе СФРЈ и њене ЈН армије.

Obelix  | 07/11/2008 22:39

I na kraju, jel ta Rodopija povratila teritorije?

panonsko more | 07/11/2008 22:40

ПАНОНИЈА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ.Za dno buduceg mora?Ako je istina da je naveliko pocela promjena klime,da se Arktik,Antarktik i gleceri neumoljivo tope-onda ocekujem ponovno stvaranje Panonskog mora.I sada voditi rat za teritoriju koja ce potom biti dno tog mora?

Antonio __ | 07/11/2008 22:45

Na utakmici Stutgart-Partizan nasi navijacu si bili okruzeni bodljikavom zicom.Ne trebaju nama vezbe,oni se nas plase i ovako.A prosto ne mogu da verujem da ce da prihvate Eulex,ali videcemo za nekoliko dana sta ce se desiti.

Max  | 07/11/2008 22:47

Sve je to u redu dok se vježba odvija u "zamračenim podzemnim salama duboko ispod zemlje, na elektronskim mapama". Loše je kada se užive i teoriju pokušaju provoditi u praksu.

Aleksandar Mihailovic | 07/11/2008 22:59

@Dusan Ariljevic. Mogao bih se sloziti sa Vama oko svega sto govori o stranom faktoru, secesionizmu i separatizmu u svim bivsim "bratskim" republikama, a koji se na kraju reflektovao i unutar JNA. Apsolutno se ne slazem sa tvrdnjama da je JNA vodila ratove. Ratovi su joj nametnuti, nije mogla ostati po strani i izvan gradjanskog rata, a upravo provokacije iste su imale za cilj da se raspadne iznutra. Tako je srusen jedan od najvecih stubova drzave i onda je ona ne samo rasturena, vec se Srbija i dalje rastura. Isti recept je, sto se tice minimiziranja vojske, i sada primenjen. Da je drzava SFRJ, sve do, verovali ili ne, maja 1991.g. preko Vrhovne Komande naredila da JNA "resi" situaciju, ona bi bila "resena" angazovanjem kadrova istog nacionalnog sastava kao oni koji su ustali protiv drzave. Takvo naredjenje je imala samo u periodu od 9.1. do 12.3.1991.g. kada ga GS na celu sa Kadijevicem nije izvrsio, a to je odluka Predsednistva za razoruzanje svih paravojnih formacija. Kadijevic se zadovoljavao samo snimanjem filmova o svercu naoruzanja i pripremi secesionista za rat. To mu niti jedan narod na ovim prostorima nikada nece i nesme da oprosti. Vec 12.3. je odluka Predsednistva sa 6:2 pala na 4:4. Zbog te odgovornosti, a ne Haga, on je zbrisao sa prostora bivse SFRJ.

Ivan  | 07/11/2008 23:04

Sto se tice Ladjevaca, mi smo spremni da svim raspolozivim sredstvima branimo nas suverenitet i teritorijalni integritet. A Zapad neka malo gleda prema Kaljingradskoj oblasti, jer ako zanemare to pitanje, lekcija moze biti bolna.

Гоца Технолошки вишак | 07/11/2008 23:10

@ Aleksandar Mihailović. Господине Александре малу сте грешку направили, требали сте да кажете у везу еулекса " Буде ли наш народ насео слаткоречивости и врхунској глуми наше власти у вези еулекса из глупости је Србија изгубила КиМ"

Bivši oficir Aleksandru Mihailoviću  | 07/11/2008 23:10

Sve je tačno što ste napisali, posebno ovo oko Kadijevića i vojnog puča. Jedino nisam siguran da se ona vežba zvala "Pešter 77" , zar nije to bila "Golija 77"?

Drakulić Mile  | 07/11/2008 23:12

gospodine Lazanski, jer ovo neka parodija od teksta, ili naši generali zaista tako vežbaju?

Profesor  | 07/11/2008 23:17

Ratne igre za dokone generale.A kada je trebalo da se ne igraju, već da deluju nije ih nigde bilo. Sada nastavljaju da se igraju.Tužno.

Jovan m. | 07/11/2008 23:18

Miroslave,evo ima par sedmica da Politiku prelistam na internetu ,samo zbog tvojih tekstova.Svaka cast na duhovitosti,lucidnosti iznanju iz tvojih oblasti.Svaka cast i na politickoj korektnosti,tj. neutralnosti.
A sada da dam komentari na ovaj tvoj tekst.
Posto sam iz Republike Srpske,nakon Nato agresije na tadasnju SRJ,stvarno sam mislio da ce ti nato zlikovci na Kosovu i Metohiji da sprovedu isti scdenario kao i u BIH.Misli sam da ce zavesti protektorat i vremenom dovesti stvari tako da niko od naroda na tom prostoru sebe ne moze smatrati konacnim pobjednikom niti gubitnikom,..
Ali jako brzo sam vidio da mi je ta procjena bila pogresna,da se na Kosovu i Metohiji sprema bas suprotan scenario,po kome mi Srbi treba da izgubimo sve,i ponos i vjeru i teritoriju i ekonomske resurse i vojsku i nadu,..a siptarski teroristi da dobiju ono sta im je fasisticka Italija nekada pod Musolinijem gradila-Veliku Albaniju.
Nakon svega naci ce se u Srbijici sutra par politicara ,,demokrata`` koji ce pokusati da nekoga ubjede kako je Euleks misija nesto drugo a ne ostvarenje plana onog ovogodisnjeg nobelovca .
Da nije jadno bilo bi smjesno.

Pitalica  | 07/11/2008 23:19

Jel ovo neka vojna tajna , ekskluziva, ili balon za strane vojne atašee? Pa ko nasedne, nasedne...

desifratori tudjih clanaka  | 07/11/2008 23:22

Prava je sreca da uvek ima onih kojima je jasno da clanak nece mnogi razumeti pa pozure da ga objasne i kad ih niko nista ne pita. Blago njima kad su tako pametni. Njihovo je carstvo nebesko. Mi iz carstva zemaljskoga ne razumemo clanak zato sto je nerazumljiv. To je dovoljno dobar razlog da se ne cita, da nije potreban bolji.

Zoran  | 07/11/2008 23:24

Zanimljivo, odnosno zanimljiva imena ta Rodopija, Panonija, Balkanija i Balatonija. Taman kad pomisliš da znaš ko je koja država, kad ovi pravci napada te demantuju.

savo  | 07/11/2008 23:25

Sve te vezbe su direktno kompjuterima povezane sa Ohajom (tako da nisu morali ni da idu ispod zemlje) i sluze samo za zamlacivanje javnosti (kao fol 'ala radimo i vezbamo') i za licnu promociju ministra odbrane kod svojih partijskih i ostalih mentora. Sta znace vezbe kad se ministar kune da necemo koristiti silu? Sa kojom vojskom da se ratuje, kad se vojna imovina tiho i ubrzano razvlaci a ni jedan problem vojnih lica se ne resava? Neprijatelja ima koliko hoces kad vlast formiraju tajkuni i strani mentori, i oni ce i odluciti da li neko treba da napadne ili se otcepi. Kad drzava, makar bila i mala, ima svoju kicmu i petlju onda svi neprijatelji jako mnogo analiziraju da li da napadnu ili da se mesaju u secesiju.

Sonja  | 07/11/2008 23:25

Pa ovo je i duhovito. Čestitam.

Aleksandar Mihailovic | 07/11/2008 23:28

@Bivsi oficir. Potpuno ste u pravu. Hvala na potsecanju. Vezba na koju sam mislio se stvarno zvala "GOLIJA-77", a pretezno je realizovana na Pesteru. Analize brojnih stranih vojnih delegacija koje su posle zavrsetka poslate njihovim drzavama i GS su bile prepune pohvala i predloga da neka iskustva primenjuju u obuci svojih kadrova. Opet, verovali ili ne, iskustva sa KiM, kada je posle najveceg divljanja NATO alijanse u istoriji iste, nasa vojska skoro neokrnjena izasla sa KiM, na najvisim vojnim skolama na Zapadu se proucavaju i ugradjuju u njihove. Lazarevica i Pavkovica, kao i Mladica i Ojdanica, bi zlatom platili da rade za njih.

Душан Ариљевић | 07/11/2008 23:32

@Aleksandar Mihailovic, 07/11/2008, 22:59 Нисам фаталиста али оно што није могло да опстане морало је и да пропадне. Војска о којој ви говорите, пролеће 91, је већ изгубила својства (савезна армија) да би могла успешно да брани (савезну) државу од унутрашњег непријатеља. Неки то тада, кад се дешавало нису довољно (или уопште) видели. Данас је то потпуно јасно. Да поједноставим моје објашњење: Крај Југославије као државе је започео од 1974. уз вишегодишње одсуство било какве демократизације. Та комбинација је била погубна. Југославија је морала да се промени да би опстала. Ту промену савако је видео на свој начин. Неко да изађе из ње, неко да је "устроји" по својој мери. Сви су, баш сви радили против ње. Неки су само располагали већом силом или силом "позајмљеном" са стране али су је максимално користили. Резултати су ту. Процес још није завршен. Ако је криза трајала четврт века "смиривање" тла трајаће бар 50 година. Поштовање.

Velizar I  | 07/11/2008 23:46

@Aleksandar Mihailovic.Mišljenja sam da je Kadijević vrlo dobro znao da je upotrebna vrednost JNA vrlo mala.Pre svega kvalitet najviših rukovodećih kadrova je višedecenijskom negativnom selekcijom ( famozni ključ, politička podobnost, olako završavanje najviših vojnih škola..)doveo do toga da je JNA bila apsolutno nesposobna za ozbiljni rat.Ono što je u JNA valjalo to su bili aktivni podoficiri (svetski nivo) ,komandiri četa-baterija i solidan deo komandanata bataljona -diviziona.Preko toga su performanse bili vrlo skromne ili nikakve.Šta je sa silnim komandantima i načelnicima štabova strategijskih i operativnih sastava JNA u periodu 1985-1991 ? Gde su se oni docnije iskazali ? Zna li se da je JNA u tom periodu bila bez jedne jedine brigade A formacije ?

slobodan veljkovic  | 07/11/2008 23:48

pozdrav velikom gospodinu lazanskom!!!nadam se, da ćete i izborom novog, glavnog urednika, imati i više prostora, jer imate sve što je potrebno, prosečnom i natprosečnom čitaocu politike, ili bilo koje novine u svetu.komentatoru koji pita kako se zvala vežba, najbolje ćete odgovoriti Vi, a ja mislim da se radilo o GOLIJA 80...nisam siguran, ali baš tada sam služio vojsku na prokletoj teritoriji za srbe i srbiju...o članku koji ste napisali, stvarno je teško komentarisati...genijalno i može se prići sa više strana...ja ću ovako da Vam kažem: terorisaću neprijatelja na južnom frontu.neču mu dozvoliti, da mu stižu zalihe, biću pravi putin za njih, odnosno, na puteve mogu da zaborave...ha,ha,ha..jug srbije spreman za muziku, ha,ha,ha..

RedovniCitalac  | 07/11/2008 23:51

E moj druze ratni... Nit je bilo niti moze biti, jedna zemlja a dva (i vise) gospodara. Srbija se umirit (NATO-om) nemoze! Ma koliko podzemlje igralo svoje ratne i poratne igre. Borise, druze ratni i poratni! U ime nas iz pedeset i neke!

Masta i cinjenice  | 08/11/2008 00:01

Dragi Miroslave, pa car je vec odavno go, sad i ovi u misjim rupama kolo vode, kakva pantomima! Istina je strasna. S postovanjem

pogled sa strane  | 08/11/2008 00:05

"...,odnosno kako ubediti gradjane Srbije da ce misija Euleks biti statusno neutralna,..." Zasto da citam dalje ceo clanak, naprimer, ako mi se sugrira, sta sugerira, gradjani cele Srbije. To prvo neka mi neko rastumaci, onda cu sebi odvojiti truda, procitacu ostatak, pa cu mozda nesto i dopisati. Uz blagu opasku, procitao sam prvih 13 komentara, ali nisam zapazio nikakvu korelaciju sa naslovom.

Зоран  | 08/11/2008 00:56

Не верујем да је народ бог зна колико жељан истине у еулексу. Само да ми уђемио у ЕУ и да пензије скоче.

Evroskeptik  | 08/11/2008 01:04

Na sve pristajemo, a da ništa za to ne dobijamo.To je filozofija u praksi moj Miroslave. Primer najbolji je taj Euleks. Rekoše nam da će doći i evo ga. Džaba Srbi na Kosovu potpisivali da ga ne žele. Kada ga žele ovi naši u Beogradu. Koji zapravo žive na Kosovu.

zoran C  | 08/11/2008 02:07

Lazanski kao i uvek odlican i ubada paravu temu.
Iz komentara na njegov tekst moze se izvesti jedan "mali" zahtev. Hoce li neko konacno, strucan, neostrasnjen i sposoban da razjasni, tj. napise ovom narodu sta se stvarno desavalo sa JNA i kako se rasparala Yugoslavija.
Koliko je godina proslo od raspada? Da li je to mozda zabranjena tema?Zasto to niko ne istrazi, napise i objavi. Sta je i gde je istina o raspadu i ulozi pojedinih generala.
Gde su istoricari, analiticari, bivsi visoki oficiri koji su uvestvovali i bili svedoci raspada.
Lazanski, ako se niko ovim uskoro nece baviti, sedite odmah i pocnite da radite na ovome.
Hvala unapred.

Данијел - Бања Лука  | 08/11/2008 02:15

Ја заиста не знам како данашњи официри из генералштаба виде војску и њену улогу, али по овом мислим да је виде веома чудно! Или ја то тако видим јер ми они благо речено са оваквим стратегијама изгледају веома смјешно!

м. -ић | 08/11/2008 02:51

Причали старији вицеве, па био један
у коме се помињу сукоби на граници између
Мађарске и Бугарске. Па су се неки смејали
грохотом, а неки кисело, а ја мали па не знам,
јер у школи кажу да се Мађарска и Бугарска не
граниче. Зато хвала влади Србије, а посебно
председнику, што су учинили све што је било
могуће да коначно допуним рупе у образовању.
Узгред, Родопија, Балканија, Панонија, Блатонија,
зачудо се не помињу Дарданија и Пелагија, врло
се лако закључи које су то земље, чак и онима
с крњим образовањем као што је то било моје.
Али једно ми ипак још није јасно: по мом рачуну
ни једна од тих земаља није Србија. И некако,
опет ми нешто није јасно. Али, сад већ имам
пуно поуздање да ће се влада Србије, а посебно
председник Србије потрудити да рашчистим
и ове преостале недоумице о географији Балканског
полуострва.

propo referendum  | 08/11/2008 06:53

Uso Lacika seo bled ko krpa cuti za ime boga komso Joca uznemiren da nije Tosa opet zabrljo jedno deset sekundi nista pa onda kaze Etelka je kod mene sa bebom donela je pelene bocice sedi i place ono dvoje kod kuce su urlali celu noc Tosa tera svoje a njena mama tvrdi da ce Srbija napasti Madjarsku dobro a sta kontrira Tosa pita Mituska Laciki jos vise pozlilo Tosa je izveo teoriju da ce se Rusi vratiti u Madjarsku i okupirace Vojvodinu Lacika se trese ko prut.

Milos Kosovac | 08/11/2008 08:52

Bivsi oficir Mihajlovic hvali vojnu vozbu Armije koja je dozvolila da je pobede jedinice teritorijalne odbrane.Tacno je to da uspeh vojske zavisi od komandanta - Kadijevic nije bio po prirodi vojnik da bi izvrsio drzavni udar, kao sto je to uradio tusrki general Evrem 1980 i grcki Patakos 1970, pa uveli vojnu diktaruru da bi spasili drzavu.Ipak su staresine JNA komandovle napad na Vukovar, i bilo im je potrebno tri meseci artiljeriskog bombardovanja grada koga su branili sa lakim naoruzanjem jedan korpus Hrvata.Inace bio sam vojnik JNA u Prijedoru, ceta zaduzena da brani vojni aerodrom, pa komandir straze za obezbedjenje onih sedamnajest magacina u Ustikolini, kod Foce. Samo mentalni slepci medju staresinama nisu hteli da vide da Hrvati i Slovenci sluzenje u JNA su dozivljavali kao sluzenje u srpskoj vojsci,a o Albancima da ne trosim slova. No, kako imam malo prostora, govoricu o nasim slabostima, jer iskljucivo Srbi su krivi sto su Kosmet zaposeli Albanci, a za Lazanskog, kako bi Vi gospodine branili nesto sto je izgubljeno? A sada za one koje optuzuju strane sile. Iako je papa Poljak izabran sa namerom da pomogne u rusenju SSSR i SFRJ, "da osobodi katolike od komunista", ipak je Komisija Francuza Badintera, u kojoj je drugi covek boi Nemac, usvojila stav da samo Slovenija i Makedonija ispunjavaju uslove za nezavisnot. Zbog toga su mogli Srbi da zaposednu trecinu Hrvatske,a 75% teritorije BiH, sa sporadicnim reagovanjima onih koji ce nas bomradovati tek 1999. SAD je ponudila Srbima u Karjini Plan Z-4 - drzavu u drzavi. U Dejtonu Tudjman je stigao sa ponudom Milosevicu da Istocna Savonija pripadne Srbiji. Taj psiholoski problematican covejk to nije ni spomenuo, vec se patoloski usresredio na Gorazde i prilaz njemu.Kada je dosao UMNIK na Kosmet izdao je saopstenje prema kome, da su se prijavili, preko 800.000 Srba stekli su pravo da su zitelji Kosova. Nisu hteli da se prijave!

pogled  | 08/11/2008 09:15

Puklo je sa elektronskim placanjem. Dokle se stiglo sa proklamovanjem jednoumlja pod plastom samozvane demokratije? Kompjuteri, torpedni gliseri, pokloni, laganje, podmetanje, njihovi prijatelji, bledo deluje. Na licu istine nesto je drugacije. Pozdrv za Ladjevce, Ivane komentar ti je kratak al mislim da je na mestu. U svetu nije vise nista kao pre. Neko vezba, neko proliva, neki lazu da bi opstajali ali na svetlosti opstaje i radja samo realnost. Kako je ko sejao tako ce i da zanje.

pronicljiva  | 08/11/2008 09:26

Древни назив за Балкан је Хем (Haimos) по планини на северу Тракије. Према једној легенди, планина Хем је названа по трачком тиранину Хему, кога је у двобоју убио Посејдонов син Бизант, који се сматра оснивачем истоименог града на Босфору. По другом казивању, Хем је син бога Северног Ветра Бореје, најјачег од свих ветрова и персонификација трачке планине. Био је ожењен Родопом, која му је родила сина Хебра (река Марица или Хебар). Због свађе са боговима, они су претворени у планине. Назив "Балкан" је каснијег датума по старом италском богу ватре Vulcanus-у, првенствено богу вулканске ватре, а касније и богу ковачке вештине. Овај назив односи се на планину Хем и читаво полуострво. Погрешно се сматра да је турског порекла. Наука о Балкану је балканологија, која је основана у XVIII веку, ради изучавања друштвено-политичких, културно-историјских, филозофских, фолклорних и других особености Балкана.

Географија Балкана  | 08/11/2008 09:28

Географске границе Балкана су: на северу рeкa Дунав и река Сава, на југу Средоземно море, на истоку и југоистоку Црно, Мраморно и Егејско море, на западу Јонско и Јадранско море. Његове јужне обале су јако разуђене. Полуострво пресецају велики планински системи са севера према југу и југоистоку, који теже да се од Алпа, преко Егејских острва споје са планинским системом Мале Азије. То су Динарско-Шарско-Пиндски, Карпатски, Балкански и Родопски системи, са планинским висовима до 3000 m. (Рила 2925 m, Олимп 2918 m, Пинд 2914 m, Кораб 2764 m, Шара 2748 m, Проклетије 2694 m, Дурмитор 2522 m итд. Још у античко доба описане су и опеване многе планине Балкана, највише свакако Олимп, затим Хем и Родопи, али и Пинд, Тајгет, Парнас и друге. Филозоф и географ Страбон (66. г.п.н.е-19. г.н.е.) Шар планину (Skardus) назива "Веригом света" (Catena mundi).

Политичка карта Балкана  | 08/11/2008 09:32

Својим географским положајем Балканско полуострво је од памтивека било мост и главна саобраћајница између Азије и Европе, Истока и Запада, што је допринело мултиетничком саставу, разноврсности културних и политичких утицаја и немирима у историји. То убедљиво потврђују археолошки налази разних древних култура. Ни мањег простора ни више историје. Поимање Балкана, Европе и света у целини у античко доба најбоље је описао Херодот (IV, 36), "отац историје", који наглашава, да се човек мора смејати како су многи научници нацртали земљу. Они су приказали да је земља округла као круг, да око ње теку океани и да постоје свега три континента: Европа, Азија и Либија (Африка), који су међусобно спојени.

nislija  | 08/11/2008 10:14

Gospodine Lazanski posteno da kazemo cime pred Murata??????

Милош  | 08/11/2008 10:21

Духовит текст, али тера сузе на очи јер је ова смијурија од КШРВ ништа друго до црни хумор. Међутим, господин Лазански греши кад нагађа о смислу назива фиктивних балканских држава, месту концентрисања главних снага, главним и помоћним правцима удара ... То није произашло из глава наших генерала и њихових помоћника! То је домаћи задатак који су они добили од Великог Брата и његових сатрапа. И они ће као добри и послушни (њихови) ђаци то извести перфектно, затим ће од надлежних уследити похвале, награде, одликовања, унапређења, речи охрабрења и вере у сопствене снаге. А онда ће са највишег државног врха доћи и оно неумитно: заклетва да нам у решавању политичких несугласица са суседима (као и са онима преко океана, наравно!) не пада ни на крај памети да користимо силу. И домаћи задатак биће у потпуности извршен са оценом 5. Само, није јасно зашто се то све ради у неким мрачним или полуосветљеним подрумима кад су сви наши лагуни од 1999. године доступни свима и сваком ко из неких разлога има потребу да сиђе у подрум. Зар није било логичније да се комплетна КШРВ изведе преко интернета? Замислите само колико би нам тада скочио рејтинг у свету кад и они најокорелији критизери виде толику дозу наше транспарентности?

колега  | 08/11/2008 10:30

Негде почетком рата у Босни (Словенија је већ била заборављена), свакога дана смо у редакцији читали шта је ко од великих светских главешина имао да каже поводом наших балканских мука. Анализирали смо ставове америчког и руског председника, изјаве европских лидера, оних који су нам се тада чинили блиски, и оних других, неблиских. И у свакој реченици смо тражили неки скривени стратешки смисао. А онда ми је пукло пред очима. Па сав тај свет уопште није имао јасну стратегију шта да ради, и како на Балкану. Све се дешавало по принципу (ко се наравно сећа): "Алија, је'л да рушим брану?". Дакле, лудаци, појединци су својим суманутим потезима одређивали ток борбених дејстава. Команде (српска, хрватска или муслиманска) су само покушавале да, за свој рачун, искористе овакве испаде. Светски лидери такође. У то сам убеђен. Једина јасна линија била је жеља Хрватске да се, као католичка држава, одвоји од православаца. И ништа више. То се касније показало и на терену. Препоручујем свакоме да прочита књигу Бориса Дежуловића: "Јебо сад 1000 динара", све ће вам бити јасно и ко је ратовао и како. А светски лидери су само посматрали и евентуално слали своје командосе да се ту и тамо вежбају на нама. Прилично успешно.

Budimir Djurdjevic | 08/11/2008 10:43

Sve ovo sto radi sadasnja "vlada" je zamazivanje ociju narodu,zivi bili pa videli !
Le Figaro je objavio pre neki dan da su se Tadic i Stefan Lehne vec dogovorili ,odnosno da je Tadic vec pristao na razmestanje te njihove "demokratske lopovske" organizacije "EULEX"-Evropsko ujedinjenje lopova za ex yu !!!
Mene najvise cudi da svi znaju da su Tadic i § njihovi podanici,i da ih niko ne sprecava u tome ? Ima li zakona u Srbiji,i ako ga ima da li je isti za svakoga ???

Ivan-L  | 08/11/2008 10:49

Aleksandar M : " Apsolutno se ne slazem sa tvrdnjama da je JNA vodila ratove" .
Ne , to nikako ne stoji . JNA je vodila operaciju osvajanja Vukovara - primer kako se ne vode ratovi ...i nitko na čelu SFRJ nije JNA nametnuo taj rat .

Mornar Dešifratoru  | 08/11/2008 11:32

Članak govori o najmanje tri stvari: povezanosti apsurda na političkom i vojnom planu u ovoj zemlji Srbiji, mislim na apsurd Euleksa i Ahtisarijevog plana kao i na apsurd da se u toj i takvoj ratnoj igri simulira odbrana te i takve Panonije bez pola teritorije i baza na njoj, drugi apsurd su imena navodnih država, od Balatonije do Balkanije gde se uopšte precizno ne lociraju geografske potencijali "napadača". Iz svega toga sledi generalni apsurd šta se uopšte dobilo takvom vežbom?

Savić iz Niša  | 08/11/2008 11:42

Koje bre ratne igre ljudi moji, pa nama američka ambasada mora da garantuje da Albanci sa juga Srbije neće praviti probleme na trasi koridora 10 u izgradnji. Pa nam onda još poklanjaju čamac od gume za naše specijalce. Što to nije ušlo u scenario te vežbice? Koridor 10 i čamac od gume?

Ivan-L  | 08/11/2008 11:42

AM : " kada je posle najveceg divljanja NATO alijanse u istoriji iste, nasa vojska skoro neokrnjena izasla sa KiM,".......
Ne treba preterivati u samohvalama ...ajde da te pitam , - koji je to bio , gde i kako izvršen sukob snaga NATO i " naše vojske " ? " Skoro neokrnjena " ??? Pa ta vojska , ne krije to ni Lazanski , od 1990.godine je stalno u silaznoj putanji opremljenosti i borbenih kvaliteta .Zapamti , da ona nije imala ulogu da spasi SFRJ od raspadanja iznutra , nego od eventualnih napada spolja , kojih nije bilo sve do vazdušnih napada NATO leta 1999 ,a tada to više nije ni bila JNA .Pa naravno da se proučavaju iskustva drugih . Da su to činili kako treba u GŠ JNA ili OS SFRJ ne bi tako planirali i izvršavali ratnu operaciju osvajanja Vukovara uz tako velike gubitke i bez pravoga cilja koji to opravdava . Zapamti da JNA nije bio rat nametnut , nego je u glavama Mamule i zatim Kadijevića i ostalih bila ideja da će se JNA proslaviti u ratovima za očuvanje već razbijene tvorevine . Što je trebala činiti JNA ? Ništa , baš ništa , jer predsedništvo SFRJ nije bilo jedinstveno oko potrebe ratnih angažovanja snaga JNA ..i krv se ne bi prolivala i bili bi u najmanju ruku tu gde smo sada , ali bez krvi i neovenčane slave balkanskih ratnika ...zato ne preteruj u hvalama , jer veliki deo poštenih oficira JNA prevaren je i zaglupljivan nekim višim nepostojećim ciljevima ...

Lala  | 08/11/2008 11:49

Stvarno, kako to da se upravo sada kada je aktuelno to jelte oko Vojvodine, ustava ili statuta za Vojvodinu, pojavljuju u nekoj ratnoj igrici imena Panonija i Balatonija. A znamo, jelte gde je taj Balaton.Sosa mi kaže da je to možda slučajno i da je gospodin Lazanski možda mislio na kupačice na Balatonu.

Perica@ Lali  | 08/11/2008 11:57

Gosn Lalo, nije gos Lazanski mislio na kupačice na Balatonu, to je valjda mislio gosn Ponoš. Zna se ko komanduje vojskom u Srbiji,pa onda ko daje i imena na vežbi.

Anastasia  | 08/11/2008 12:00

Aleksandar Mihailovic, 07/11/2008, 22:59
Apsolutno se slažem sa Vama da je Kadijević 1991. propustio priliku za koju snosi odgovornost da razoruža paravojne formacije i spreči rat. Umesto toga, snimani su filmovi sa Špegeljem i Bojkovcem za koje su u Hrvatskoj govorili da je fotomontaža. Rezultat svega je krvav građanski rat i Kadijević koji je za njega odgovoran u istoj meri kao i vođe s3ecesionističkih država sa paravojnim formacijama. Ali, to je istorija.
Kako na ovim prostorima sve pođe po zlu, sklona sam da verujem da je Vojska Srbije već pustila niz vodu KIM , a da se vojno-ratne igrice daleko od očiju javnosti spremaju i pripremaju za prostor koji je poznat kao Panonska nizija, čiji deo u našim današnjim granicama čini Pokrajina Vojvodina.
Statut Vojvodine će uskoro na dnevni red SK. Srbije, a njegove odredbe više liče ustavima bivših exjugoslovenskih republika koje su inspiracija za novo pokrajinsko rukovodstvo. Ipak, daleko bilo.

Гоца Технолошки вишак | 08/11/2008 12:01

Најбоље ће нам дешифровати текст госн Лазанског и те игрице генерала, госпођа Етелка и гђа. из Баје. А што се тиче ЈНА и ВЈ могу рећи да је намучена исто као и овај народ од стране политичара, а исти настављају и даље да је малтретирају.

propo referendum  | 08/11/2008 12:14

Mi smo poslali komentar kaze Mituska gde smo pokusali da objasnimo kako je delovo clanak gospon Lazanskog kod nas u selu al izgleda da smo svi tolko poblesavili da komentar nece biti objavljen nato Joca mene iz ove opste ludnice izostavi kad Tosa na vratima i dalje u zenskoj garderobi jao Joco kako si odvratan.

Dragan,BGD  | 08/11/2008 12:19

Највећи изазов за Србију следећих дана биће филозофске природе, односно како убедити грађане Србије да ће мисија Еулекс бити статусно неутрална, да неће примењивати Ахтисаријев план „надзиране независности” за Космет, иако се Еулекс управо због тога и налази у том плану, и да ће све остати у складу са Резолуцијом УН 1244, по којој је Космет део суверене Србије, али то за око 50 држава света тренутно и није тако.
Ponavljam vas pasus Lazanski da ga citaoci ne bi trazili po sajtu.Postavili ste pitanje KAKO UBEDITI GRADJANE SRBIJE DA CE MISIJA EULEKSA BITI STATUSNO NEUTRALNA? Tesko ce se ubediti gradjani Srbije zato sto cete vi UBEDJIVATI U SUPROTNO.Ovo vam kazem jer ste vi sve vreme,kao i clanovi DSS-a(Kostunica,Samardzic,Mladenovic i svi ostali naravno)UBEDJIVALI NAROD DA NECE BITI TAKO.A zasto ja kazem da ste ubedjivali narod? Vidite,vise puta ste PONOVILI da ce SRBIJA POSLE ISPUNJENJA HASKE OBAVEZE,DOBITI NOVE USLOVE.Uhvatili ste se za jednu izjavu holandskog sefa diplomatije Ferhagena koji je na pitanje-Da li Srbija treba samo da ispuni Haske obaveze da bi EU ratifikovala Sporazum o pridruzivanju rekao:MA SAMO VI TO ISPUNITE,PA CEMO VIDETI.Svakom je jasno a i vama da je Ferhagen to rekao da bi nam nabio na nos sto vec 8 godina pitamo-A KAD ISPUNIMO HASKU OBAVEZU DA LI CE TO BITI POSLEDNJE.Ukratko,dosadili smo i bogu i ljudima desetinama obecanja,lociranja,sprovodjenja akcija,akcionih planova i koz na jos cega a Mladica nema.Ili ga kao nema.E vidite ministar Ferhagen je u intervjuu novosadskom dnevniku,jasno rekao da DRUGE OBAVEZE NEMA.Svi iz EU su rekli da DRUGE OBAVEZE NEMA.

propo referendum  | 08/11/2008 12:34

Tosa koketno za sankom Joca u suprotnom cosku bircuza Joco muskarcino Berluskoni moj kazi mi kazi sta ce biti zadnji uslov Joca stoji nakostresen gleda u nas a Bogdan Joco musko nase tesko ti je da se setis Vojvodine.

Гоца Технолошки вишак | 08/11/2008 12:53

Па да сада ми је јасно због чега смо ми добили гумени чамац који се производи где се производе и презервативи.

desifratori tudjih clanaka  | 08/11/2008 12:59

Ali kad malo bolje razmislim i pogledam sta su sve komentatori razumeli u clanku, mogao bih da se slozim da je clanak o svemu i svacemu. To je novinarstvo bez granica.

Miki  | 08/11/2008 13:13

Nije nimalo lako dešifrovati ove ratne igre našeg generalštaba,ali se posle malo mozganja može preslikati u jedan realniji ambijent.2010 godine posle višegodišnjeg neuspešnog približavanja Evropskoj Uniji od strane Srbije,a sve zbog neuspele potrage za generalom Mladićem,isfrustrirana severna srpska pokrajina Vojvodina odlučuje da proglasi samostalnost i ubrza svoj put u evroatlantske integracije.Koalicija ZES koja je na vlasti u Srbiji gleda da sve to protekne u najboljem redu i na kulturan način.No,ubrzo shvata da je time izgubila dobar deo svojih glasača i da je njen ostanak na vlasti u preostalom delu Srbije dalje nemoguć.Zbog toga otcepljuje Beograd i severni deo ovako skraćene Srbije i prisajedinjuje je Vojvodini koja menja ime u Panoniju,čime Prva Srbija pravi definitivni otklon od Druge Srbije,ruralne,zaostale i primitivne.Za sve to Panonija uživa blagonaklonost Balatonije,tj. Mađarske.Balkanija,tj. Bugarska u kojoj se i nalazi planina Balkan,gleda sve to,ne znajući šta da čini.Druga Srbija tj. Rodopija suočena sa skučenom teritorijom,koja nema dovoljno resursa da izdržava veliki broj stanovnika dolazi u nemoguću situaciju.Obraća se za pomoć Rusiji,koja je posle neuspele NATO intervencije u cilju sprečavanja Krima da se otcepi od Ukrajine,okupirala Bugarsku i Rumuniju i preuzela u potpunosti kontrolu u oblasti Crnog mora.Rusija intezivno naoružava i obučava snage Druge Srbije i tajnim sporazumom omogućava Rodopiji tj. Drugoj Srbiji da pređe preko teritorije Balkanije-Bugarske i sa ledja napadne snage Panonije-Prve Srbije.U iznenadnom i silovitom napadau Rodopija-Druga Srbija brzo razbija snage Panonije-Prve Srbije i izbija na Savu i Dunav.Tu koristeći haos i paniku koji su zavladali u snagama Panonije forsira Dunav i okupira Panoniju-Prvu Srbiju u potpunosti.Izbivši na granicu sa Balatonijom-Mađarskom,Rodopija uz pomoć snaga Rusije iz pravca severne Rumunije,upada 100km u teritoriju Balatonije i uništava snage koje su se spremale da pomognu Panoniji.

S. Vukmirović  | 08/11/2008 13:15

Miroslave, brate. Daj Ti to što si napisao prevedi na Srpski da te ovi u Vojvodini razumu. Izgleda da njima nije ništa jasno. A ni meni.

Гоца Технолошки вишак Дешифратору | 08/11/2008 13:16

Мислим да Ви имате проблем са дешифровањем.

propo referendum  | 08/11/2008 13:24

Joca se izgubio il u magacinu il rani svinje Tosa nas gleda izvadio pudrijeru pa kaze nemate smisla za multipolarnost idem preko kod Lacike oni su mnogo sire obrazovani od vas a Steva cekamo izvestaj kako su te tamo prihvatili.

Ceda Bradic | 08/11/2008 13:30

(1) Pitanje na kraju teksta: Или је север Космета у питању, или је све то само игра. Пракса без филозофског става. TO MORA da pise U STRATEGIJI OS R Srbije. Ili, STRATEGIJA, ne postoji!? Pa zasto se te formacije ne rasformiraju? CIME JE DEFINISANO formiranje, razvoj i modernizacija? FORMIRANJE OS mora da bude u skladu sa STRATEGIJOM! OS ne mogu da se formiraju spontano!? A u STRATEGIJI PRVO mora da bude navedeno ko je POTENCIJALNI AGRESOR - pa se tako (OS) organizuju, uvezbavaju, i po potrebi, koriste. DETALJI: Odbrambeni sistem R Srbije moze da bude: a) STROGO U FUNKCIJI zastitite ZIVOTA I IMOVINE GRADJANA R Srbije, ili b)da to ("a") ne bude, vec svrha da bude,bilo sta drugo, "racunajuci" i npr, da su (OS) u funkciji odbrane gradjana R Srbije (samih od sebe?), Ohaja i Tajvana, recimo. U ovom slucaju ("b"), radi se o drzavnoj zlocinackoj naoruzanoj formaciji. Zastita zivota i imovine gradjana R Srbije JE JEDINI MOGUCI ZADATAK odbrambenih naoruzanih formacija. Bilo sta drugo je davanje naoriuzanja, i organizovanje drzavnih zlocinackih formacija.Takve formacije mogu da izvrsavaju bilo koje zlocinacke akcije. U ovom slucaju se otvara pitanje: koga od koga stite oruzane formacije u skaldu sa R 1244 ? Koga od koga treba da stiti EULEKS ? DEFINITIVNO: bilo koje NAORUZANJE se daje SVESNIM I ODGOVORNIM ljudima, a ne odraslim, pometenim u razvoju, radi nekakvih "igara".Za takve su IGRACKE i nadzor roditelja, a ne, ni obicne sibice, a kamo'li naoruzanje ! C Bradic

Ceda Bradic | 08/11/2008 13:31

(2) Pitanje na kraju teksta: Или је север Космета у питању, или је све то само игра. KOMENTAR: to nije nikakvo pitanje ! Osnovno pitanje je: DA LI BILO KO RAZUMAN POMISLJA, DA SAUCESNISTVO U MASAKRU, BEZ OBZIRA NA IZBOGOVOR, MOZE DA PRODJE BEZ POSLEDICA!?

fleksibilna proizvodnja | 08/11/2008 13:38

@Гоца Гинеколошки вишак 12:53-Tako je Goco!Lakse je malim privredama nego velikim.Ako trebaju gumeni camci-proizvode se gumeni camci.Ako je veca potraznja za prezervativima-ima da njih pravimo!

Niki  | 08/11/2008 13:43

Dok se nas vojni kadar skoluje na zapadu bice u stanju da kompjuterski dobije sve ratove ali na "terenu" im to nece uspeti kao ni njihovim uciteljima (mislim na Irak, Avganistan a pomalo i na Gruziju).

Petar  | 08/11/2008 13:50

Dali su neke stvari jasne Tadicu kao sto su bile jasne Kadijevicu ili su im samo slicni "modus operandi"?

pavel  | 08/11/2008 13:54

A ja vec bio presrecan sto se na sajtu nije pojavio dezurni vaspitac i teoreticar Dragan BGD,kad ono medjutim...PS Svaka ona licnost mi je izuzetno draga i mislim da je na pravom putu, koju kritikuju i ne vole "demokratske snage"ciji glasnogovornik pokusava da bude na ovom sajtu Dragan BGD.Kamo srece da Srbija ima vise Lazanskih,Kostunica i drugih svojom glavom mislecih ljudi.

Милош Кром | 08/11/2008 14:56

Анастасиа, 08.11.2008., 12:00, када је 09. марта 1991. године ген. Кадијевић (уз сагласност председништва СФРЈ) наредио да у Београду интервенише ЈНА и на улице изађу тенкови да би само демонстрацијом силе спречили крвопролиће, на војску је са свих страна осуто и дрвље и камење ... Дакле и тада, када је постојала сагласност политичког руководства СФРЈ и када, срећом, од војске никоме није фалила ни длака са главе, војска је анатемисана. Пре тога, док су се хрватске паравојне формације увелико наоружавале, а о томе и врапци певали, Кадијевић није имао овлашћења да нареди војсци да интервенише и разоружа те банде. Само би тотални глупак или лудак могао, прекорачивши своја овлашћења, да изда наређење којим нечију децу, неискусну и жутокљуну, шаље у сигурну смрт у сукобу са острвљеним усташко-емигрантским хордама. А републичке политичке вође су се за то време уједали међусобно као бесни пси хушкајући народе један на други. И нико није хтео да прихвати одговорност и нареди ванредно стање (читај: заведе војну диктатуру!). Да ли је то требало да учини Кадијевић? Можда јесте, али шансе за успех су му биле равне нули: ни једна страна земља га не би подржала, а оне које су сличне догађаје у другим приликама проглашавале најдемократскијим чином на свету, сада су сеириле над нашом несрећом. Сеире и сада, између осталог и тиме што нас приморавају да правимо спрдњу од командно-штабних ратних вежби. Без војске и без наоружања. Комплетан сценарио је њихов. Њима је и онда требала и дан-данас им треба наша несрећа. Они на њој опстају и од ње живе.

darki zapadni srbin  | 08/11/2008 15:25

Nasi generali pobedjuju samo u "prijateljskim" utakmicama. Najhrabriji su i najjaci u miru.

Tosa s pudrijerom  | 08/11/2008 15:41

Nedajte mu da krene u Balatoniju, mog`o bi nastradati. Zasad je dobro i u Panoniji.

srecko  | 08/11/2008 16:23

Ovu igricu je pravio neki pezos iz Ohaja da zabavi unuka a nazive ratnih oblasti mu je dao Kameron, da aktualizuje situaciju. Verujem da je svaki od nasih generala imao po jednog savetnika iz NATO i Amerike, neka Lazanski potvrdi. P.S. Dragan BGD se seti Ferhagena a zaboravi Ambasadora Cobela i mnoge druge. Namerno ili slucajno, mada su svi njegovi komentari sa dosta zaborava i zaobilazenja realnih stanja, bar za vecinu ralista.

Aleksandar Mihailovic | 08/11/2008 17:19

@Velizar I,@Mile Kosovac,@Ivan-L. Velizar mnogo gresi kada kaze da je "upotrebna vrednost JNA i njenog kadra bila mala",pa da iz tog razloga Kadijevic nije reagovao kako je trebalo.Tacno je da je bilo i negativne selekcije po kljucu,kao Spegelj recimo,koji nije imao vise znanja nego za jednog K-ta "R" bataljona,ne i Armije.Takve selekcije su bile retke i izuzetne,jedino medju pripadnicima naroda i narodnosti gde nije bilo kandidata i zainteresovanih za vojni poziv.Komandanti na svim nivoima su imali visestruka skolovanja i stalna usavrsavanja i sigurno je da su i oni i njihovi pomocnici i nacelnici stabova bili vrhunski profesionalci.Kadijevic je naivno ocekivao politicko resenje i smirivanje strasti i zato je izgubio kontrolu i kompas.Mile Kosovac ocito nije upoznat sa time da se Vukovar vise od 20 godina tajno pripremao za rat i da je imao vise ukopanih magacina vojne opreme,hrane i sanitetskog materijala nego na zemlji.Korpus o kome govorite je bio izuzetno naoruzan i ne samo sa lakim naoruzanjem,vec sa svim artiljerijskim,tenkovskim i drugim,osim VBR.Kada se shvatilo da su dobro osigurani i utvrdjeni i da se nepotrebno trpe gubici,operacija je odradjena kako je i uradjena,sa od tog momenta minimalnim gubicima.Nije TO pobedila JNA,uostalom,JNA i TO su bile delovi jedinstvenih OS,TO jos i daleko brojnija,vec je politika vezala ruke JNA.Cak i pismenu "kapitulaciju" Slovenije i Kucana Kadijevic i Panic nisu iskoristili,niti JNA dali odresene ruke i naredjenje.Ona je do maja 1991.g.bila i iznutra jedinstvena. Ivan-L,Vukovar je kao "Hrvatski Staljingrad",kako ga je nazivao FT morao biti srusen u cilju sprecavanja vecih gubitaka JNA u deblokadi kasarni i jedinica JNA.Rat JNA nije nametnuo niko iz vrha SFRJ,vec iz secesionistickih sredina blokadom kasarni i sprecavanjem snabdevanja.Sa KiM je vojska izasla neokrnjena posle divljackog bombardovanja kada su unisteni svi kontejneri za smece a ne tenkovi,a u kopnenu operaciju NATO nije smeo ni da krene.

Jovo, Draganu Bgd  | 08/11/2008 17:45

Pročitajte malo to što dana ima u novinama oko Euleksa, šta kaže Fejt, a šta kaže Doris Pak. Pa se tek onda javljajte sa svojim zaključcima. Inače Vas dnevne vesti grubo demantuju. A to nije dobro za Vaš image.

Aleksandar Mihailovic | 08/11/2008 17:47

@Milos Krom. Slazem se sa Vama, ali, niste precizni u tome na koji period mislite, naravno, vezano za odobrenje koje je Kadijevic imao za razoruzanje svih paravojnih formacija. Tog naredjenja nije bilo pre 9.1. i posle 12.3.1991.g. U ta dva meseca kada ga je imao, pokusao je, onako diskretno, u Varazdinu, shvatio da su paravojske izuzetno naoruzane, pa onda pustio da se i ostali naoruzaju. Svoje kadrove je izvukao a podmetnuo vruce krompire generalu Trifunovicu. U prethodnom tekstu sam ostao nedorecen vezano za "kopnene operacije NATO". Za istu su se pripremali, u prvom talasu su gurnuli dobro naoruzan korpus terorista koje su 12 penzionisanih americkih generala osposobljavali i organizovali i opremili na severu Albanije, ali su, i pored podrske najelitnijih borbenih helikoptera "Apaca", pretrpeli strahoviti poraz, i ostali bez "Apaca". Odustali su od daljih namera i pokusali da organizuju novi Racak kroz presvlacenje poginulih terorista u civilna odela. Medjutim, akcija je otkrivena i obelodanjena i samim tim propala. Tada su tragali za spasonosnim kumanovskim sporazumom. Procene americkih generala da ce posle na hiljade naleta borbenih aviona, dejstva krstarecih raketa i tovara i tovara bombi na KiM ostati samo prasina i po neki preziveli vojnik, uz javna saopstenja da su "unistili" preko hiljadu tenkova, a ispostavilo se samo tri, izlazak urednih i sredjenih vojnih kolona sa KiM posle potpisivanja sporazuma u Kumanovu i Rezolucije 1244, za njih je bio sokantan. Ispali su smesni i ponizeni jer su danima unistavali kontejnere za smece, makete tenkova i mostova, kao i lazne radarske polozaje. Oborena su im i ostecena tri nevidljiva, 24o krstarecih raketa, na desetine aviona i bespilotnih letelica, i sve to nisu mogli stojicki podneti. Zato svi generali koji su ih nadmudrili moraju da zavrse u Hagu. Kadar koji je upravo tamo, jos fali i Mladic, je vrhunskog kalibra i kakvog i sam NATO zeli, racunajuci i one koje su vec ubili, poput generala Talica.

Гоца Технолошки вишак | 08/11/2008 18:00

Јоцо, Лацика, Тошо, Етелка јесте ли чули џабе гумени чамци и Родопија и Панонија и Балканија и Балатонија има да светле ко некад Лас Вегас имамо поздраве од Чубајиса.

@Milos Kosovac  | 08/11/2008 18:00

"U Dejtonu Tudjman je stigao sa ponudom Milosevicu da Istocna Savonija pripadne Srbiji. Taj psiholoski problematican covejk to nije ni spomenuo, vec se patoloski usresredio na Gorazde i prilaz njemu." Занимљиво је да сви све знају иако нису били у Дејтону. Момир Булатовић је живи учесник у дејтонским преговорима. Прочитајте његову књигу. Можда сагледате истину.

Dragan,BGD  | 08/11/2008 18:24

@Jovo, Draganu Bgd , 08/11/2008, 17:45
Doris pak je clan Evropskog parlamenta,ona nema veze s tim.
@pavel , 08/11/2008, 13:54
Dobro je sto si stavio na jednu stranu Lazanskog i Kostunicu.Sto se tice Lazanskog,protiv njega nemam nista a protiv "tragicne greske srpske opozicije da stavi na celo jednog malo uticajnog politicara",to je vec druga prica.Istorija ce pokazati da je taj momenat najvise usporio ovu drzavu,narocito zbog dogadjaja iz 2003.godine u koje ti nisi upucen jer ti nisu dostupni.

Ko se sprema za odbranu :Rodopija  | 08/11/2008 18:58

Panonija = Vojvodina
Rodopija = Srbija

Sto se tice Kosova, ono je trenutno prica za sebe tojest pod kontrolom USA.Bilo kako bilo i Panoniji i Rodopiju nece biti lako...

Ivan-L  | 08/11/2008 18:59

Odgovaram Aleksandru M na njegov citat : Vukovar je kao "Hrvatski Staljingrad",kako ga je nazivao FT morao biti srusen u cilju sprecavanja vecih gubitaka JNA u deblokadi kasarni i jedinica JNA.Rat JNA nije nametnuo niko iz vrha SFRJ,vec iz secesionistickih sredina blokadom kasarni i sprecavanjem snabdevanja.Sa KiM je vojska izasla neokrnjena " ...
Nelogično srljanje na Vukovar sa glavninom snaga JNA . Zašto su blokirane kasarne ? Tko je vojsku sa tenkovima poslao na granice Slovenije ?

Smiljko  | 08/11/2008 19:55

Euleks je i previđen za sprovođenje Ahtisarijevog plana, to nam večeras poručuju iz EU, to kaže Fejt,samo naš dragi Dragan Bgd kaže da to nije tako. Tim gore za Euleks?

djoletov brat n | 08/11/2008 20:37

ej,bre,ljudi...?!
jel se secate kako su izgledali ti jna generali!?
po dva opasaca su sastavljali da ih opasu!
majtori za prsut i rakiju.
letovanja u kuparima(naravno za dz.),lecnje na vma,stanovi i kuce...sve,da bi kad dodje (ne daj boze)momenat,branili i odbranili svoju domovinu.
pa to su najobicniji prevaranti!treba da vrate svu imovinu koju su nezasluzeno stekli!

Jagodinac  | 08/11/2008 20:45

Politiku josh uvek chitam najvishe zbog Lazanjskog. Sve u svemu josh jedno interesantno pisanje i ocena za dojam cista desetka. Lazanjski bi trebao biti uvek na naslovnoj strani.

Boban Vulić  | 08/11/2008 20:49

Znte li šta proigravaju pripadnici Srpske vojske kada kao vežbaju sa nacionalnom gardom Ohaja? Procedure za ček-pointe u mirovnim misijama, pa ih onda vode u avio-jedinicu gde lete na avionima-tankerima koji u letu pune borbene američke avione gorivom. Koji to avuion današnje srpske avijacije može da se puni gorivom tokom leta? Ni jedan! Pa čemu onda obuilazak takvih baza i upoznovanje te tehnologije? Da se nešto kao radi,ili da se naši oficiri impresioniraju. Što ne uvežbavaju kako će da vrate otetu teritoriju? Što to ne traže od naših američkih prijatelja? Jes, za to treba imati hrabrosti da se kaže, a ne da se traži...

Deda  | 08/11/2008 20:53

Stara kraljevska jugoslovenska vojska imala je ratne planove R-40 i R-41. I vežbala je mnogo realnije nego što ovi danas vežbaju. U tim ratnimn planovima Kraljevine Jugoslavije neprijatelj je imao tačno ime i prezime, državu pripadnosti. Naravno, jugoslovenska kraljevska vojska nije uspela da odbrani Jugoslaviju, to je nešto duža i komplikovanija priča jer su po planu R-41 hteli da odbrane sve, a nisu uspeli da odbrane ništa. No, ovi danas, pa to je virtuelna vojska. I virtuelna država.

Dragan,BGD  | 08/11/2008 20:57

Svako ko juna 1999.godine nije shvatio da je Kosovo izgubljeno,ne treba da se javlja na Politikin forum jer mu nije dorastao.Ahtisarijev plan je tada sproveden,jer je posrednik za prestanak sukoba bio - Ahtisari.Obzirom da su posle Kumanovskog sporazuma,inace jedne vrste kapitulacije,tada Vojska Jugoslavije i Policija Srbije napustile Kosovo,svakom normalnom coveku bilo je jasno da su sanse da Kosovo ponovo pripadne Srbiji,minimalne,
takoreci zanemarljive.Sve sto se dogadjalo kasnije je politicka igra specificna za nase prostore.To su neka cudna pravila po kojima niko nece da prizna losu vest,
u prevodu niko nece da kaze,izgubili smo Kosovo a trudicemo se da ga vratimo.Zar nije tragikomicno za Kosovo reci "Nasa juzna pokrajina" a da je nezavisnost Kosova priznalo pedesetak zemelja od cega dvadesetak izuzetno vaznih.Kakav je to defekt kod naseg naroda da ne zeli da sazna istinu,pa politicari znaju da ako kazu istinu,izgubice poverenje naroda.Ako lazu,onda nece.Budibogsnama.Misija "Euleks" treba da od Kosova napravi pravnu drzavu koliko je to moguce i ne vidim zasto nama smeta da na Kosovu bude "vladavina prava".
Jer ako se jednog dana vrati Srbiji,imacemo uredjenu pokrajinu.U slucaju da nema pravnog sistema,bice gore za sve,pa i Srbe koji zive na Kosovu.Zar vi "komentatori" to zelite,ili vas uistinu bas briga na njih.Ja ipak verujem da je vas bas briga za njih jer kao i vecini Srba,samo vam je vazna teritorija a ne ljudi na njoj.
kako Srbija moze da ima korist od "Euleksa"? Treba da trazi povratak svih prognanih uz pomoc "Euleksa" koji MORA DA GARANTUJE NJIHOVU SIGURNOST.U tom slucaju ni Albanci ne bi smeli da imaju nista protiv,jer bi na taj nacin bili protiv EU.Tek kad se na Kosovo vrati glavnina proteranih,Srbija moze nesto ozbiljnije da cini u pogleda povratka Kosova u okrilje Srbije.Danas sa tako malo Srba,sanse su nistavne.

Analitičar  | 08/11/2008 20:59

Mogu da se kladim da je ovaj članak iz POLITIKE preveden u više kopija u svim zapadnim ambasadama u Beogradu.I poslat tamo gde treba.I onda slede analize: šta je pisac hteo da kaže, zašto taj članak sada upravo u POLITICI, je li to slučajno ili nije, kome je upućena poruka i je li to uopšte poruka, je li sve to poručeno i od koga...Gospodine Lazanski upravo ste pružili priliku mnogim službenicima stranih ambasada u Beogradu da zarade platice za ovaj mesec.

Haker  | 08/11/2008 21:05

Današnji kompjuteri mogu da daju najbolje projekcije šta sve Srbija treba da uradi da povrati Kosovo. Samo ih nahranite dobrim podacima i kažete šta hoćete.I kompjuter vam kaže šta treba da uradite i kako. Ne trebaju tu generali ništa da mudruju.

Zoran  | 08/11/2008 21:12

Koštunica je naš najbolji političar,a čak se i Dinkić kune u njegovo poštenje,stoga Dragane BGD,prestani da prosipaš bisere.Ahtisarijev plan je u potpunosti sproveden,a Vojvodina već traži državu u državi,a vlada ćuti.

Ivan-L  | 08/11/2008 21:52

odgovor na : "
Dragan,BGD , 08/11/2008, 20:57
Svako ko juna 1999.godine nije shvatio da je Kosovo izgubljeno..... " .Dakle , sve što si napisao odgovara onome šta želim i ja da kažem . I više od toga . Kosmet je izgubljen za vazda onog časa kada ga je Milošević formalno priključio Srbiji ( april 1990 ) i time izazavao otpor Albanaca ...Da , i to je tačno da na Kosmetu treba pravna država , pa i zbog Srba i njihovog povratka . To je realnost , koju mnogi teško shvataju i prihvataju i zato stvari ne idu kako treba . Ne može se uz vetar ni uz reku koja vodi u budućnost stići do cilja .

Anastasia  | 08/11/2008 22:00

1986. god. na jednom hrvatskom pravnom fakultetu, studentima druge godine podeljeni su anketni listići sa nekoliko neobičnih pitanja, a vezano za eventusalni građanski rat na području bivše SFRJ. Jedno od pitanja je bilo “ da li bi građanski rat na području SRFJ bio brutalniji I krvaviji od 2. sv. rata”.
Zato nisam iznenađena “da se Vukovar vise od 20 godina tajno pripremao za rat i da je imao vise ukopanih magacina vojne opreme,hrane i sanitetskog materijala nego na zemlji” kako iznosi Aleksandar Mihailovic, 08/11/2008, 17:19.
Milos Kosovac, 08/11/2008, 08:52 ”SAD je ponudila Srbima u Krajini Plan Z-4 - drzavu u drzavi.” U izjavama koje je nedavno u jednom dokumentarcu dao Šarinić i jedan hrvatski general moglo se saznati da Tuđman nije imao nameru da Srbima zaista ponudi Z-4. Tom prilikom je rečeno da bi Hrvatska ako ne u avgustu 1995. g, onda posle par meseci sasvim sigurno oružanom akcijom (nekom drugom olujom) napala RSK.
Da li je Tuđman ponudio Miloševiću Istočnu Slavoniju ne znam, ali bih pre rekla da su takve pregovore njih dvojica mogli da imaju i van Dejtona, jer su ionako bili u stalnom kontaktu, što preko Šarinića, što u ličnim susretima. Jedno je sigurno, da je Milošević bio sprečen da primi delegaciju RSK neposredno pre hrvatskog napada, jer je bio van Beograda, na odmoru. Takav čin izdaje nije nepoznat među Srbima,još od Kosova, kroz vekove, ali to je već stvar za istoričare . U novijoj istoriji, najveća izdaja među komunistima veže se za ime majke Mire Marković, opet tema za istoričare.

Ivan-L  | 08/11/2008 22:12

odgovor Aleksandru M na citat: " Rat JNA nije nametnuo niko iz vrha SFRJ,vec iz secesionistickih sredina..."
Eto priznaješ suštinu srljanja JNA . Niko iz SFRJ - tačno . I šta su se onda mešali ? " Secionističke sredine " ?? Dakle , tako su vam onda u propagandi prikazivali realnost . A dogodio se plebiscit u Sloveniji , pa demokratski izbori u Hrvatskoj i BiH , a to se nekim snagama oko Miloševića nije sviđalo . Republike su htele ( kao šta znaš to su i dobile ) samostalnost , a JNA je to pokušavala sprečiti , pa je uvukla u svoje ambicije i navodno ugrožen srpski i crnogorski narod . Kažeš deblokada ? A zašto su blokirane kasarne u Sloveniji i Hrvatskoj ? Legalne vlasti u tim republikama htele su sprečiti agresiju . Kažeš da nije to bila agresija nego odgovor na secesijske napade na JNA . Da li to misliš i za napad na Dubrovnik ? Da li znaš da je tada najbliži vojni garnizon bio u Trebinju ( BiH ) i da li znaš koje to snage su mogle napadati iz Dubrovnika i Konavala Crnu Goru ? Ne znam da li imaš kakvo vojno znanje , ali ako imaš onda mogu misliti kako je delovala ratna propagnda , kada izvodiš takve zaključke o koncentracijama i rasporedu vojnih snaga i njihovoj upotrebi . Uostalom JNA je pokazala svu svoju vrednost u odbrani od " Oluje " , koja je na sreću ili nesreću zaustavljena tek u Dejtonu .

Dule sa Palilule  | 08/11/2008 22:23

A da mi našim generalima predložimo da se kod svojih kuća igraju ratnih igara na svojim kompjuterima. Manje bi nas građane Srbije koštale te igrice,a manje bi bilo i opasno.

Realista  | 08/11/2008 22:30

Nisu te vežbe sada bile slučajno, evo u najnovijem NIN-u izjava američkog ambasadora u Beogradu, gospodina Kameruna Mantera " da vojska Srbije treba da štiti interese i susednih država, a ne samo Srbije". Ne mogu da dokučim šta je to ambasador pod time mislio. Kako da srpska vojska štiti interese okolnih država? Pa ne može da zaštiti ni interese Srba na Kosovu!

Milijana  | 08/11/2008 22:48

Postovani Miroslave, ne trudite se da analizirate decije igre odraslih Srba razne nacionalnosti. Pa svetske ludnice su pune takvih generala i vojnika, a u banana drzavi nema ludnica, pa oni vladaju.

Bivši oficir za Ivana L  | 08/11/2008 22:51

Grešite:1. Nije JNA bila sudionik rata u "Oluji" 1995.godine, jer da je bila drugačije bi se to završilo.2. Kasarne JNA i objekti JNA u Hrvatskoj su napadnuti pre nego što se JNA u Hrvatskoj svrstala na stranu Srba u Hrvatskoj, jer su hrvatske snage pokušale da dođu do oružja.JNA je u Hrvatskoj 1991. godine sve do avgusta meseca glumila i bila tampon zona između Srba i hrvatskih paravojnih formacija. Zatim je JNA napadnuta u svim garnizonima i to je onda bio rat. Da nije neko očekivao da se celokupna jugo-vojska u Hrvatskoj mirno preda? Taj ko je nahuckao hrvatski narod da juriša na jedinice JNA u Hrvatskoj taj je i kriv za hiljade poginulih mladih Hrvata. Danas u Hrvatskoj imate mnoge koji kažu da je sve moglo i bez rata da se završi.Je li trebalo nekome da se napadne i blokira kasarna JNA u Vukovaru? Očito je nekome to trebalo, jer je i Tuđman posle izjavio "da bez rata ne bi bilo međunarodnog priznanja".Znači cena je plaćena i sada nema kukanja zbog toga: tražili ste braćo i gledajte. 3. U BiH nije bilo nikavog demokratskog referenduma oko nezavisnosti, jer sva tri naroda su konstitutivni i nema preglasavanja. U noći između 14. i 15. oktobra hrvatski i muslimanski poslanici u Skupštini BiH bez prisustva srpskih poslanika, koje niko nije ni obavestio o noćnoj sednici Parlamenta, izglasali su Rezoluciju o nezavisnosti BiH. Prevara, i eto posle rata u BiH.Prvi upad na teritorij BiH iz inostranstva učinile su hrvatske snage kod Sijekovca u Posavini i na Kupresu.4. Što se tiče Dubrovnika i Konavala, tu ste u pravu, ali to pitajte braću Crnogorce, jer su oni činili gro jedinica JNA u Trebinju, Herceg Novom, Podgorici i Nikšiću.Crnogorci su se već izvinuli zbog tih događaja, nešto će i da plate, i idemo dalje. Nešto ne vidim da Zagreb sada osuđuje Podgorici oko tih operacija u jesen 1991. godine na dubrovačkom ratištu.A znam i zbog čega.

Strelac Gerilac | 08/11/2008 23:12

Ne verujmo ubicama.Evropska unija je sa SAD ubila Jugoslaviju,rasturila Srbiju i to rasturanje je jos u toku.Ubili su saveznicku drzavu.Prekrsili su VAPAJ Kralja Aleksandra Karadjorvica izgovorenog u Marseju 9 oktobra 1934 na izdisaju od hitaca separatistickih Ovo ubica je primer BESRAMNE IZDAJE SVOG VERNOG SAVEZNIKA.ZATO NE TREBA ABSOLUTNO VEROVATI U EULEKS.

Aleksandar Mihailovic | 08/11/2008 23:12

@Ivan-L. Pokusavam da shvatim sta ste onim, "Sta su se mesali", zeleli da kazete. Dakle, za Vas je normalno da Vas neko blokira, u kasarni recimo, ukida vam snabdevanje vodom, strujom i hranom, samara, ubija i hapsi, a da Vi to mirno posmatrate? Za Vas je izgleda normalno i to da neko rusi drzavu, nelegalno se naoruzava i vojno organizuje i radi svoj rusilacki i secesionisticki "posao", i da u to ne treba da se "mesate". Neverovatno! Dubrovnik je zeleo da ostane u YU, na silu je sprecen da prethodno stvori novu, savremenu Dubrovacku Republiku, i, sve sto se oko njega dogadjalo je bilo rezultat brojnih prethodnih dogadjanja, jednostavno, kao odgovor na brojna zverstva koja su pricinjena nad Srbima. Mnogo toga oko Dubrovnika takodje je bilo inscenirano, koristeni su i filmski trikovi, a Dubrovnik nije imao ni priblizno toliko stete koliko se propagandom prikazivalo, samo zato sto je stari grad imao zastitu UNESKO i trebalo je stvoriti odredjenu sliku o Srbima i Crnogorcima. Vojskom nije komandovala ona sama, vec drzavni vrh. Ali, razjedinjen, konfrontiran, gde se jos od smrti Tita intenzivno radilo na razbijanju drzave u skladu sa planom Bzezinskog starog tridesetak godina, sa JNA se cinculiralo, kao i sa mobilizacijama, pa je bilo, Kreni, stani, vrati se nazad, cekaj, kreni, stani,..i tako u nedogled. Normalno, to je davalo prostora da se unutar nje probude oni koji su se poistovecivali sada sa secesionistima, a ne sa zajednickom drzavom, i, JNA se morala raspasti kao i sama SFRJ, tacno po istim savovima. Takva OS je jedino i mogla da se razbije iznutra i politikom koju su vodile pojedinacne republike, nikako sa strane i od bilo koje druge sile. Zato su besmislena razmisljanja i nagadjanja da je JNA bila slaba, nestrucna, ovakva ili onakva, jer, to jednostavno nije tacno. Ona se jos i najduze i najvise opirala podelama i politikanstvu, a nije mogla vecito ostati netaknuta kada je vec i bila u istom nacionalnom sastavu kao drzava.

Ivan-L  | 09/11/2008 00:26

Bivšem oficiru ....Ne ja ne bih rekao da grešiš ( na forumima se daje Ti - izvini ako ti to smeta ) , kao šta ti meni kažeš , ali odgovarm ti kakko i koliko znam :
1.- Namerno sam napisao JNA - Oluja i u tome je suština stvari . Nisam naivan i znam da se je odbrana od napada Hrvatske vojske generalštabno pripremala u Beogradu , kao šta se to činilo sa ostalim operacijama od napada na Vukovar , Dubrovnik , Zadar ....Kada je bila stvarno JNA , a kada je postajala nešto drugo to se isto zna ..
2.- Blokada nije isto šta i napad na kasarne . Te blokade usledile su iz dva razloga u Hrvatskoj : JNA je razoružala TO RH i naoružavala paravojne formacije pobunjenih Srba , a u Sloveniji je blokada i napadi na JNA usledilo posle razoružanja TO i vojne akcije , bez najave u izlasku na granice sa tenkovima i drugim borbenim sredstvima .
3.- Ne podmeći ono što ne kažem . U BiH su bili demokratski izbori , koje nisu hteli priznati oni koje je naoružavala JNA , a baš JNA je uhapsila i zarobila legalnog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića ...
4.- JNA ili VJ nije ni pokušala sprečiti svakodnevno neprekidno gađanje na grad Sarajevo u okruženju . Sva municija i oruđa bila su iz JNA ..
5.- Napad na Vukovar organizovala je JNA , kao i na Dubrovnik..jesu li Vukovar i Dubrovnik napadali i pripadnici drugih nacija nije ni najmanje bitno , ali činjenice govore da su najveće žrtve tih ratnih operacija baš Srbi , koje je JNA kao htela zaštiti ...
Ja te razumem - propaganda ratna bila je dobro vođena . Pratio sam sve šta je RTS izveštavala sa vojišta i istovremeno dobro znao šta je bilo u stvarnosti . Posebno se to odnosi na Vukovar i Dubrovnik , šta je originalno delo ili zlo nekad moralno i stručno sposobne JNA .

МилошКром  | 09/11/2008 00:33

@Ivan_L: Господин А.М. има бар "неко" знање о војној вештини, а ви господине Иване баш никакво. И не само да вам мањкају војна знања, него имате искривљену слику стварности. О кавом плебисциту и каквим демократским изборима говорите? Они били супротни Уставу СФРЈ! О каквој одбрани од агресије говорите? ЈНА је била легална војна сила на целој територији СФРЈ! Шта је за вас представљало дављење војника (Македонца) на транспортеру у Сплиту? Можда превентивно деловање против агресије? Шта је представљало дивљачко бомбардовање касарне у Бјеловару у којој су многе старешине били Хрвати и животињски масакр команданта бигаде? По вама су, вероватно, луде чете Будалине Тала нападале мирно и поштено цивилно становништво Дубровника? Вероватно им се прохтело да мало шенлуче па пијани распалили по зидинама старе тврђаве. А усташко-домобранске сатније нису ни постојале. Ни Радуша, тамо неке далеке 70-те није постојала. Ни Српско питање у Хрватској.

Gox-Zrenjanin  | 09/11/2008 08:00

Gospodin IvanL.očito nije upućen da oružana sila u svojoj državi ne može da bude agresor, ali da može izvršiti puč, kao što je već pomenuo neko od predhodnih diskutanata.
Nije nama kriva ni JNA, ni Kadijević nego Kralj "Ujedinitelj" koji je agresore i srbomzce spasao isplate ratnih reparacija i uveo ih u krug pobedničkih zemalja, nažalost.

Гоца Технолошки вишак Бившем официру | 09/11/2008 08:11

Господине а због чега, слободно кажите.

simonida  | 09/11/2008 10:21

upravo je MIROSLAVE, u tome vic, zbuniti protivnika! samo sto smo mi otisli jos dalje u oplemenjivanju zbunjivanja protivnika pa sada zbunjujemo samo SAMI SEBE! mi jednostavno necemo da shvatimo da je "kao zavera" samo u nasim glavama, iako svi pametni ljudi i ljude koje poznajem i cenim govore upravo o prisutnoj ZAVERI jer se sve i odvija kao sto oni govore!mi kada shvatimo da ZAVERE nema nas vise nece biti, da Vas ne bih ZBUNJIVALA MIROSLAVE, NAS znaci SRBA, za razliku od onih koji imaju srbsko drzavljanstvo ali nisu SRBI, oni su ili SRBIJANCI ili EVROPLJANI ali sam sigurna da sve rade u korist stete onih koje JA smatram SRBIMA.no, idemo dalje koliko sam shvatila iz VASE price i zgusnuto nerazumnog teksta, kojim hocemo da zbunimo neprijatelja, SRBIJICA, nasa majcica bice svedena na oblast jedne od KNEZEVINA za vreme Obrenovica sa progresom daljeg smanjivanja do granica ISPOD JEDNE KRUSKE!u sustini sve izgleda NERAZUMLJIVO a sve je jasno da jasnije ne moze biti! hvala!

Dragan,BGD  | 09/11/2008 11:18

@Bivši oficir za Ivana L , 08/11/2008, 22:51
Tacno je da JNA nije ucestvovala u "Oliju" direktno(jeste indirektno),ali JNA je bila jedna tragicna institucija u rukama Slobodana Milosevica.Zar posle 9.oktobra 1991.godine nisu tenkovi JNA izasli na beogradske ulice da bi stitili rezim.Pogresno je reci da je JNA bila na strani Srbije.Ne bila je igracka u rukama Milosevica,a na mojoj strani(ja sam Srbin) nije bila uopste.Ta tragicna vojska koja je delovala po ideoloskom receptu sto je katastrofa za svaku vojsku i u Hrvatskoj je bila na strani Milosevica a ne na strani nekih drugih Srba.U normalnim okolnostima,JNA je morala da spreci sukobe jer je to bio njen zadatak i bila je jedina organizovana i prava vojna sila.Ona to nije ucinila nego se svrstala.Kazete da su napadnute kasarne JNA(znamo to) i da je JNA morala da se brani.U tome se slazem,ali i ja da sam bio Hrvat,napao bi kasarne.Kada se Hrvatska odvojila od Jugoslavije,koja vec nije postojala posle nezavisnosti Slovenije,BILO JE NORMALNO DA SE NAPRAVI DEOBNI BILANS I NARAVNO DA SE PODELI VOJNA OPREMA.Valjda su i Hrvatski i Slovenci finansirali JNA,pa su normalno imali pravo da dobiju svoj deo a nije normalno da JNA odvuce celokupno naoruzanje i opremu sa sobom.Da sam ja u pravi potvrdjuje DEOBNI BILANS kooji jos nije zavrsen izmedju bivsih jugoslovenskih republika a moze da Srbiju kosta mnogo para.Podseticu vas da je mala Slovenija zbog velikog dohodka finansirala 31% bivse JNA.Bio je red da im se kaze-Hajde da se dogovorilo sta je vase.I muz i zena kad se rastaju,ako su normalni podele steceno,ako nisu,potuku se ili poubijaju pa onda sud deli steceno.
Sto se tice Dubrovnika,jesu Crnogorci bili najmasovnija sila,ali KO JE NAREDIO NAPAD NA DUBROVNIK,to je pravo pitanje.Naravno JNA.sad ako kazete,pa naredjeno je JNA,
odgovorite mi-KO JE NAREDIO.Kako je predsednik Srbije koji formalno nije imao ingerencije,mogao da bude zakon za JNA.Sta god vi govorili,JNA nista nije valjala,jer je bila ideoloska vojska,ne narodn

Ftica  | 09/11/2008 11:19

Za Dragan,BGD
Ko misli da ce eulex da zavede vladavinu prava na Kosmetu,taj nije dorastao ni za Politikin Zabavnik.

Зороѕ Муратић | 09/11/2008 11:38

Шта мислите шта су срби размишљали 1389. године...
Колико пута је турска војска тада била јача од србске...
Па је прошло 500 година...

Само се не треба предавати...

Bivši oficir  | 09/11/2008 11:45

Kada sam napisao kako je počeo rat u BiH zaboravio sam da pored datuma one "čuvene" noćne sednice Skupštine BiH na kojoj su poslanixci hrvatske i muslimanske nacionalnosti izglasali Rezoluciju i nezavisnosti BiH, a da srpskih psolanika u Skupštini BiH tada nije bilo, jer ih niko o sednici Skupštine nije obavestio, znači to je bilo u noći između 14. i 15 oktobra 1991. godine. Zaboravio sam da navedem godinu. Od tog 15 oktoba 1991. godine do aprila 1992. godine kada je i počeo rat u biH Srbi su u BiH neprestano upozoravali da će nezavisnost BiH ako bude međunarodno i priznata dovesti do rata, jer oni ne žele da žive u državi u kojoj će biti nadglasavani i preglasavani pošto im i dotadašnji ustavi i SFRJ i BiH garantuju konstitutivnost. Niko Srbima tada nije verovao i izbio je rat. Sve ostalo je već istorija.

sasa t | 09/11/2008 12:04

ono sto se dogadjalo od 1989 pa na dalje je dio istorije,a ljudi su lagani i lazu se i dalje.Bio sam u JNA 1989-1990 i nemoze mi niko rei da se tada vec znalo ili spremalo sranje.Bilo je pitanja od strane drzavne bezbednosti ali ne i neke pretjerane mobilizacije.mozda su iz vrha nesto znali ali nisu nista namjerno poduzimali..Bilo kako bilo jedno znam da je list Mladina u Sloveniji bio prvi nezavisni list koji je bio upe´ren protiv SFRJ,a iza koga je bila CIA.Sve se radilo na tome da se komunizam slomi ali ne i SFRJ.To sto se desilo sa JNA je sam kriva i za sav poginuli narod na ovim prostorima.cijeli varazdinski korpu je imao snagu da porazi kompletnu Austriju i Madjarsku.Zasto nisu nista uradili?Da su poletjeli samo par aviona preko Zagreba ili Ljubljane nebi nikome palo na pamet da se digne protiv JNA.Po objavljivanju snimka Spegelja i kompanije nije trebalo nista vise nego da se svi pohapse kao sto bi svaka drzava na svijetu to odradila.Tada je trebala JNA izaci na ulice i uzeti stvar u ruke i bilo bi mjesec dana urlanja po TV i iz svijeta lai bi se zavrsilo bez rata i mrtvih.Zasto to nije JNA uradila???Poslije tog snimka sam spakovao kofere i pravac za njemacku sa kartom u jednom smjeru.Svi su mi se smijali kako sam lud i da je to samo bila namjestaljka da ce to proci...Poslije sam gledao Adzica koji naredjuje da se vojska povlaci iz Slovenije,a to je bio samo pocetak uzasa koj i danas traje.Po meni su krivi svi iz vrha JNA,a kasnije sav politicki vrh Srbije jer su prvo Srbe poveli u rat,a kasnije ostavili na milost a posebno nemilost ostalim zaracenim stranama.Onaj ko misli da se nesto pripremalo,a da UDBA nije znala to je glupost za malu decu.Oni su sve znali ali niko nista nije cinio jer im do SFRJ nije bilo stalo nikome.Onaj ko misli da su nam Hrvati i Muslimani i Albanci krivi se vara.Oni su ostvarili svoje ciljeve na nasoj neslozi,a to vec traje 1000g.Zapad ko zapad ima isvoje interese.Mi nemamo cilja...Generali uzmite Playstation III bolje za sve Srbe

Bivši oficir za Ivana-L  | 09/11/2008 12:19

Ne smeta me ophođenje na ti, ali ću ja ostati na Vi. I odmah da Vam kažem, ovo što ste napisali obična je zbrka poluistine i netačnosti. Dakle, ako Vi zaključak o učešću JNA u "Oluji" izvlačite iz toga da je odbrana Knina "generalštabno pripremana u Beogradu", onda ja izvlačim zaključak da je "Oluja" pripremana u Vašingtonu, jer su u pripremi hrvatske vojske i njenoj obuci učestvovali penzionisani generali američke vojske iz firme MPRI, general Krozbi Sent, admiral Hantington Hardisti, general Vuono... Pentagon je zagrebu dao sve potrebne obaveštajne informacije, a prvo jutro u "Oluji" dva američka F-14 sa nocača aviona u jadranu srušila su relejni centar veze Čičevac pored Knina. sa Brača su poletali "predatori".Za Vas "blokada kasarni JNA nije isto što i napad"??? Pa te blokade bile su praćene oružanim napadima na kasarne, niko nije stavio pred kasarnu sasksiju cveća i na tomer završio.Da li Vi znate kako su podlo i protiv svih Ženevskih konvencija u blokadama kasarni JNA u Hrvatskoj korišćeni članovi porodica blokiranih starešina JNA? Vi opravdavate te blokade činjenicom "da je JNA razoružala TO RH i naoružala paravojne formacije Srba".JNA je razoružala TO svih republika, i u Srbiji, osim delomično u Sloveniji, jer su ranije sakrili deo oružja. I to je bila odluka Predsedništva SFRJ.U Hrvatskoj te 1991. paravojne formacije imali su i Srbi i Hrvati.Srbi su direktno naoružani tek kada su hrvatske paravojne jedinice napale JNA.Hrvatske je prethodno ilegalno uvezla ogromne količine oružja iz Mađarske, Bugarske i Nemačke.Izlazak JNA na granice SFRJ u Sloveniji bio je slovenačkim vlastima najavljen sa precizninm pravcima kretanja kolona i to što Vi kažete nije istina.Izbori u BiH ne mogu biti demokratski ako je preglasan jedan konstitutivni narod.Sarajevo je rat kvartova unutar grada,nisu Srbi živeli samo iznad grada, očito ne poznajete strukturu stanovnika Sarajeva."Oružje i municija iz JNA", kažete.Smešno. Po toj logici optužite i Ruse.

Samo čvrsto  | 09/11/2008 12:28

Naši traže od Euleksa i UN pismene garancije da će misija biti statusno neutralna i da neće sprovoditi plana Ahtisarija. Dobro je , izgleda da smo se konačno opametili. Iako ni to pismeno ne mora da znali ništa. Setimo se rezolucije UN 1244. Šta bi od nje? Ali, opet, dobro je i ovo da im kažemo da nismo naivci.

izviđač 195mtbr  | 09/11/2008 13:39

@A.Mihajlović i Bivši Oficir;manite se Ivana L i Dragana BGD,njima ne možete objasniti ništa,prvome jer je Hrvat i odgovara mu da istoriju vidi na svoj način (moraju i oni imati neki rat u kome su pobednici),a drugi je zaštićen na ovom forumu kao polarni medved.Lično sam više puta pod drugim nickom da mu repliciram na gluposti koje piše,pa komentar nije prošao cenzuru.Sumnjam da će proći i ovaj.Inače,u pravu ste obojica jedino sew sa Mihajlovićem ne slažem po pitanju profesionalnosti starešina.Ako bi to bilo baš tako,vrlo je čudno da je u b/d izostala subordinacija nego je svako radio po svom,bez bojazni da će mu se nešto loše desiti ako uprska.

Momir Draganu Bgd i Ivanu-L  | 09/11/2008 14:11

Sve do 15.januara 1992. godine kada su međunarodno priznate Slovenija i Hrvatska to je bila pobuna unutar Jugoslavije i JNA je imala potpuni međunarodno-pravni legitimetet da to oružano skrši.Što to nije i učinila sasvim je neka druga priča.Ako bi Vi gospodine Dragane Bgd, da ste Hrvat i bili tada u Hrvatskoj napadali kasarne JNA da bi uzeli oružje, kako Vi kažete, to je zaista "lep primer deobene bilance u pogledu oružja". Onda nema čuđenja što je bilo mrtvih i ranjenih.Što su mnogi mladi Hrvati zbog toga ostali bez života , ruku i nogu, a drugi neki Hrvati uzeli dragulje, pare i viletine.Ali to je već hrvatski problem,koji ih sada stiže.Vidite, u Makedoniji nije bilo napada na kasarne JNA pa nije bilo ni rata. U Istri takođe. U Sloveniji su posle Brionskog dogovora pripadnici JNA mirno išli po gradovima, čak i u uniformama, JNA je najveći deo tehnike evakuisala iz Slovenije bez nekih većih problema, a napravljena je i diskretna deobena bilanca pa je Sloveniji i ostavljen deo tenkova M-84 i T-55. Pošteno, jer su to i platili u okviru vojnih budžeta. Da li se možda to moglo uraditi i u Hrvatskoj. Da, ali sa ikonografijom iz Drugog svetskog rata, sa slikama Luburića, Francetića i ostalih, to očito nije moglo. Nije JNA jurišala na Zadar, Split i Šibenik da bi ih osvojila, već da bi deblokirala svoje garnizone.Zašto nije bilo rata u Istri, na ostrvima Lastovo, Lošinj, Vis? Jer su bili pametni, pa nisu napali na JNA i JNA je mirno otišla.Oko Dubrovnika se slažem da je to bila glupost i nepotrebna operacija JNA.Dajte gospodo više objektivnosti u iznošenju teza, manje ostrašćenosti, više podataka, manje nagađanja. Ima nas koji se još svega toga dobro sećamo, koji smo bili učesnici svih tih događaja, ne treba meni ni RTS ni HRT da bi znao šta se tada događalo, gledao sam mnoge stvari svojim očima i ne trebaju mi danas naknadni tumači istorije razbijanja i nestanka SFRJ.Dragane Bgd i Ivane-L, obojica trebate još mnogo toga da pročitate da bi spoznali istinu.

RaDe . | 09/11/2008 14:40

...„ Народ ће бити подељен, власти ће решавати пером, али ништа од тога неће бити.
Тада ће Србију распарчати на делове. ОЦЕПИЋЕ ВОЈВОДИНУ, И КОСОВО, И САНЏАК И ЦРНА ГОРА ЋЕ ДЕЛОМ АЛБАНИЈА БИТИ ЊИМА ЋЕ БИТИ ДАНА ДАЋЕ СЕ ЊИНОМ НАРОДУ, АЛБАНЦИМА, ШИПТАРИМА, на коришћење, наши неће смети тамо ни живети. И тамо ће наше светиње рушити. А свет ће их подржавати ИСТИ ОНИ КОЈИ СУ НАС БОМБАРДОВАЛИ. УЗЕЋЕ НАМ ВОЈВОДИНУ, ПРОДАВАЋЕ РАВНИЦЕ, ТАДА КАД ВИШЕ БЕОГРАД НЕ БУДЕ ПРЕСТОНИЦА, ОНДА ЋЕ СВАК ЗА СЕБЕ ПОСЕБНО ЖИВЕТИ, СВАК ПОСЕБНО.
Тада ће се туђини питати, они су то и замислили али НАРОД ЋЕ СЕ ПОБУНИТИ. ТАДА ЋЕ У ЗЕМЉИ БИТИ ГЛАДИ, МУКЕ, БОЛЕСТИ ЋЕ НЕКЕ ХАРАТИ, УМИРАЋЕ НАРОД ТАКВОМ БРЗИНОМ ДА НЕЋЕ СВЕШТЕНИЦИ ДА ГА САХРАЊУЈУ. Људи ће се разредити, у селима поготову И воде здраве за пиће неће имати, само у брдима и планинама. БИЋЕ СЕ ЉУДИ НА ИЗВОРИМА ИЗВОРИМА ДА НА РЕД ЗА ВОДУ ДОЂУ.
Из градова ће људи бежати, и то у колонама, неће имати од чега живети, посла неће бити, фабрике неће радити, а дугове држави неће имати од чега намирити. Неће имати људи ни хлеб чиме да купе. А ПОРЕЗИ ЋЕ БИТИ НА СВЕ ШТО ИМАЈУ. МНОГИ ЋЕ СЕ ПОБУНИТИ, ГРАЂАНСКИ РАТ ЋЕ ИЗБИТИ.
Биће тада и велико отпадништво, ко год не буде примио срцем веру православну, повероваће разним обманама и вероваће лоповима и лажовима, ВЕРОВАЋЕ ЛАЖНИМ ОБЕЋАЊИМА СТРАНИХ ВЛАДАРА, а од тога ништа имати неће. Многи ће тражити своја огњишта, али неће моћи од корова да препознају од корова које је њино имање.
…Велика ће невоља са запада доћи и ударити на нас Хришћане. Врани се небо од оних што се не помињу, иду да муче Србе.
Крв тече потоцима, мученика, деце ће много са земље на небо отићи. Али ето пуни Бог Рај мученицима. Многи су се женили муслиманкама, или за муслимане удавале, и скрнавили себе, многи бракови нису венчани, многи нису крштени, али у својој ће се крви крстити, да би се спасли на дан Суда.

RaDe . | 09/11/2008 14:41

Ужас предстоји Србима који тамо живе, гину, муче их, у колонама ће бежати са огњишта својих, за Србе тамо више неће бити места да живе.
Југославија ће се распасти, Папа их све наговара и преговара, само да се Србин прогна, уговара рат на нас православне, он их саветује како Србина да намуче. Од њега ће зло потећи и од других сила земаљских. Много ће војске изгинути, видим логоре, поново муче народ а мислио сам да то више никад неће смети тако да се иживљавају….
Видим колоне народа како беже. КОЈИ БУДУ ВЛАДИКЕ ИШЛЕ ЊЕМУ ПАПИ ДА СЕ ПОКЛОНЕ ИЛИ БИЛО ЗАШТО ДА ГА ЗАМОЛЕ, ВЕЛИКУ ЋЕ НЕВОЉУ НА СЕБЕ НАВУЋИ И НЕМИР ИМАТИ И ДОЖИВЕТИ.
Нема шта код њега да се тражи. Папа оне, који Хришћане муче и Србе ниште, свецима проглашава. ТРАЖИЋЕ У БЕОГРАД ДА ДОЂЕ, АЛИ ЋЕ СЕ НАРОД УСПРОТИВИТИ, АКО И ДОЂЕ НИШТА НЕЋЕ ВАЉАТИ, ВЕЛИКА ЋЕ СЕ КРВ ПРОЛИТИ, ТО ЋЕ УЗРОКОВАТИ ВЕЛИКИ ГРАЂАНСКИ РАТ У СРБИЈИ И ОПЕТ ЋЕ СЕ СТРАНЕ СИЛЕ УМЕШАТИ. И ПАПУ ЧЕКА НЕВОЉА АКО ДОЂЕ, ПИТАЊЕ ЈЕ ДАЛИ ЋЕ СЕ ИЗВУЋИ, НАРОД ЋЕ СЕ ПОБУНИТИ И СВАЂА ЋЕ БИТИ ВЕЛИКА, УМЕШАЋЕ СЕ И ДРЖАВНИЦИ И ЦРКВЕНИ ЉУДИ. КРВ ЋЕ СЕ У СКУПШТИНИ ПРОЛИТИ.
Народ ће се покренути, своје ближње изгинуле и нестале помињаће. Опет ће потоци крви тећи. НЕМИР ЋЕ СЕ НА ЦЕЛУ СРБИЈУ ПРЕНЕТИ. АЛИ ЋЕ СРБИЈА БИТИ МАЊА НЕГО ШТО ЈЕ БИЛА. И ЊУ ЋЕ РАСПАРЧАТИ.
Већ су силници и карте нових граница нацртали, само их крију.

RaDe . | 09/11/2008 14:43

..Potomak Nemanjića po ženskoj liniji biće Krunisan,a on sada nezna da je on potomak,on živi u rusiji,otuda će ga dovesti i u Kruševcu Krunisati.Ruski podvižnik,monah će ga objaviti,a on sam neće znati da je on taj koji će biti krunisan.Ali če pokušavati da lažnog prikažu,ali neće uspeti,biće razotkriveni,veliki podvižnik,će ga projaviti,i ukazati koji je pravi potomak Nemanjića.Blago onom ko to vreme dočeka(govorio je otac,sa suzama)blago narodu tada,kakva će milost zemljom Srpskom vladati,tamjan će mirisati zemljom,Anđeli će zemlju Srbiju kaditi,mir će se zacariti,rađađe sve,i pšenica i vinogradi i sve,kao nikada do tada.Tada će se sve strane sile sa Kosova povući,ostaviće šiptare,onda če bežati šiptari,da će im Albanija biti tesna.Neće smeti na Kosovu cara ruskog dočekati.Tada će Car,Carskom gramatom,vratiti našu zemlju i potvrditi naše sve što je bilo,i sve na Kosovu ponovo će biti naše,jer to je zemlja našom krvlju natopljena,ne mogu oni njom vladati.
Otac Gavrilo je opisivao lik budućeg Srpskog cara Nemanjića:„da će biti lepog lika,plav,visok,imaće mladež na licu mir će na njemu poćivati kao i na našoj zemlji”Narod će ga toliko voleti Srbiji će konaćno svanuti...

IZ KNJIGE:PROROK POSLEDNJIH VREMENA,MONAH STARAC GAVRILO

Slobodan Spasic | 09/11/2008 16:02

Artisari je nekoc fasisticki izjavio u oci Rambujea (asistirao je jadan Cernomidin).Parafraziram: Ravnacemo Srbiju metar po metar ako ne prihvatite okupaciju.E,Eulex =Artisari=G17+=DS =prevara.Zivi bili pa videli.

Aleksandar Mihailovic | 09/11/2008 16:08

@Izvidjac,195.mtbr,@Ivan-L,@Dragan,BGD.Izvidjacu pozdrav,to je bila elitna jedinica 195.mtbr koja je iznedrila i jednog sadasnjeg aktuelnog generaja Vojske Srbije,pravog profesionalca ekstra klase.Malo mi je zasmetalo da"nije bilo subordinacije u JNA i svak je radio sta je hteo",jer,to ne stoji.Pocev od direktiva sa najviseg drzavnog vrha,naredjenja su isla po linijama komandovanja do poslednjeg vojnika u stroju.Niko nije dejstvovao van planova,naredjenja i zadataka jedinica,a u okviru tih zadataka bilo je dovoljno prostora za donosenje sopstvenih odluka i ispoljavanje kreativnosti,sve u cilju najracionalnijeg izvrsenja zadatka.Ivan i Dragan su bas zabrazdili i ocito je da su indoktrinirani i jako slabo obavesteni. Nisu me demantovali u razmisljanju da u vreme tih dogadjanja nisu ni bili na ovim prostorima.Ivan tvrdi da"nije naivan i da zna da se je odbrana od napada HV generalstabno pripremala u BG".E,upravo je pokazao da je naivan,jer,da je to tako uradjeno nikada,cak i uz enormnu pomoc,ne samo informativnu i strucnu,vec i kompletnu logisticku i borbenu od strane SAD,Knin i Krajina ne bi pali i bili ispresecani kao kifla.Nije tema,ali,mnogo toga drugog je tu bilo umesano.Ono sto sada mozemo reci je neispunjavanje obecanja od strane Karadzica da ce obezbediti bokove i krila krajisnika. Dragan pak pokazuje elementarno nepoznavanje politicke organizovanosti SFRJ."Kada se Hrvatska odvojila os SFRJ trebala je deobna bilansa","u Hrvatskoj se stavila na stranu Milosevica","delovala je po ideoloskom receptu i bila je igracka u rukama SM",tvrdi i ostaje ozbiljan.Kada se to Hrvatska "otcepila" a kada je medjunarodno priznata?Kako to da je otcepila i Srbe i srpske teritorije kada su Srbi bili ravnopravni i drzavotvorni narod u Hrvatskoj?Kako to da su Srbi sada manjina na teritoriji gde su bili konstitutivni narod?Kako je to Milosevic,pored Mesica,Drnovska i Predsednistva SFRJ komandovao sa JNA,a na kljucnim mestima u JNA su bili ne Srbi?To nikako nije mogao.

Aleksandar Mihailovic | 09/11/2008 16:30

Neka pitanja su ostala nedorecena.Prvo je vezano za mogucnost vojnog puca i sprecavanja gradjanskog rata.Mnogi"teoreticari"i"analiticari"smatraju da je to bilo moguce.Tvrdim odgovorno da nije.Bila su neka razmisljanja,bila su i neka dogovaranja,ali,zakljucak je bio,sto i sada vazi,da vojni puc nije bio moguc.JNA je strogo delovala na principima i regulativama Ustava i Zakona o VJ,kao i Pravila Sluzbe,a na istima je vaspitavala i svoj sastav.Da je sa drzavnog,ne vojnog vrha,doslo bilo kakvo naredjenje,ono bi bilo izvrseno,a bilo bi i javno.Da je to uradio GS mimo Vrhovne Komande,to bi znacilo i formiranje jedinica na nacionalnoj osnovi unutar kasarni i prvo bi izmedju njih doslo do sukoba."Pobednici"bi bili kasnije bez ikakve kontrole,a nepoznato je u istoriji da je nekom narodu vojni puc doneo blagostanje i progres.Drugacija bi situacija bila da je JNA bila jednonacionalna.Ali,posto nije,a na kljucnim mestima u GS su bili ne Srbi,nikakvo delovanje izvan ustavnih okvira nije bilo moguce.Prvo,ni same staresine i vojnici takva naredjenja ne bi izvrsavali.Bila je mogucnost razoruzanja paravojnih snaga,makar i na silu,posle odluke PSFRJ od 9.1.ali,tada je zatajio Kadijevic,verujuci premijeru,da ce se sve politicki"razresiti i strasti umiriti".Kada je prikazan film o Spegelju,ocekivalo se hapsenje,on se i sam spakovao,a kada je izostalo,sve je krenulo naopako.Kasnije ga je cuvao bataljon ZNG i policije.Drugi momenat je bio u kratkom i prljavom ratu u Sloveniji.Posle vise naleta borbene avijacije Kucan je poslao telegram"Sve uslove prihvatamo,samo obustavite dalja dejstva avijacije".U tom momentu mu je vec na desetine hiljada pripadnika TO i policije bilo u Austriji i pretio je opsti kolaps.Mudrac Kadijevic je opet naseo premijeru i odgovorio u stilu,"ne postavljamo nikakve uslove,a o svemu cemo se dogovoriti za vreme pregovora".Samo par dana kasnije pocela su prljava hapsenja,cak i po bolnicama,i ubijanja vojnika i staresina i sve je otislo u nepovrat.

Ivan - Slo  | 09/11/2008 16:39

Ne znam više komu odgovoriti . Napadali su me mnogi . Ali neka . Teško se uči istorija , a narod srpski i dalje pati , a nije trebalo tako ...Da , bio je plebiscit u decembru 1990.godine ( za kongrss zadnji SKJ valjda znate kako je završio )i Slovenija se je odlučila za samostalnost . Pametno je bilo tada razumeti kuda idu stvari , u Sloveniji , Hrvatskoj i drugde i pametno doći do današnje šeme , i danas bi svi bili u EU , bez ratova , ali Milošević , ponovimo Slobo je bio taj koji je zaludio veliki deo poštenih ljudi odanih Jugoslaviji , koje više nije moglo biti . Uvek je problem shvatati realnost . To se je dogodilo u vrhu JNA , od suludoga Miloševića to se i nije moglo očekivati .Naravno da sve podržavam ono šta razumno o ovim stvarima piše Dragan BGD ..Ali ipak da odgovorim bivšem oficiru ..kojemu se po njegovoj želji obraćam sa Vi jer sam imao i takve navike i vaspitanje ..Dakle samo jedna bitna netačnost : izlazak JNA na granice SFRJ ( naravno samo u Sloveniji ) nije bio najavljen vlastima Republike Slovenije , još manje precizno , a bilo je regulisano da se svaki pokret vojske u Sloveniji najavi Saobarćajnoj miliciji SUP-a ( UJV ) ...ne to nije učinjeno , nego je do pokreta došlo u noći svenarodne proslave dana nezavisnosti i samostalnosti . To je potvrdio pukovnik JNA Stanislav Inkret na sudu u Ljubljani , kada je nastupio kao svedok u predmetu generala Kolšeka , komandanta Severozapadnog vojišta , a Inkret je bio načelnik saobraćaja tog vojišta . Eto već samo taj podatak Vam je netačan . Onome koji govori o Sarajevu : zarobljavanje predsednika Izetbegovića i stalno granatiranje grada Sarajeva ne može se opravdati ni vojnim ,a kamoli političkim ciljevima . Kad spomenete Dubrovnik , ne zaboravljajte na Vukovar , jer tamo se dogodio najveći i potpuno nepotrebni poraz JNA .

Bivši oficir Ivanu-L-Slo  | 09/11/2008 17:08

Opet pišete poluistine. Pokret jedinica JNA nije usledio u noći svenarodnog slavlja povodom proglašenja nezavisnosti Slovenije već ujutro posle tog slavlja. Jedinice JNA nisu krenule noću, već po danu oko 7 sati ujutro. Odluku je potpisao Ante Markovć, a gospodin Živko Pregl, tadašnji potpredsednik SIV-a,inače iz Slovenije, ju je preneo Ljubljani. General Konrad Kolšek je takođe obavestio Ljubljanu o zadacima JNA oko izlaska na granice SFRJ. Avioni i helikopteri JNA su izbacili letke iznad Slovenije u kojima se stanovništvo na slovenačkom jeziku obaveštava o ograničenom zadatku JNA koji se tiče samo zaštite granica SFRJ. JNA nije tada u Sloveniji krenula na rukovodstvo Slovenije, nije krenula na objekte državnog vrha Slovenije, ona je krenula sa tačno 1918 vojnika, oficira i podoficira da narušeni režim državne granice SFRJ vrati u prijašnje stanje. Po naređenju predsednika SIV-a Ante Markovića. Ne Slobe Miloševića. A imala je tada JNA u Sloveniji daleko više vojnika nego tih 1918. Pustite Vi sada neka kasnija svedočenja nekih pukovnika saobraćajne službe, koji su pokušali da kupe svoju budućnost na procesu protiv Kolšeka. Što ne kažete kako je general Kolšek na tom procesu oslobođen svih optužbi za "agresiju u Sloveniji"? Jer, je sud zaključio da je JNA u to vreme bila legitimna vojna sila SFRJ, pa i Slovenije koja je još bila u sastavu te iste SFRJ. Oko Sarajeva i Vukovara ne poznajete stvari da bi sa Vama mogao da vodim bilo kakav ozbiljan dijalog.

Vojnik iz rata u Sloveniji  | 09/11/2008 17:10

To što je napisao gospodin pod imenom Ivan-L jednostavno ne odgovara činjenicama.

Anastasia  | 09/11/2008 17:27

Ivan - Slo , 09/11/2008, 16:39
Ivane , a čiji ste Vi advokat? Da li Vam je poznat sastav zengi uHrvatskoj i njihovo divljanje po Slavoniji, ili o tome niste čuli. Da li Vam je poznato da su Dravom i Savom plivali leševi Srba čije ubice nikada nisu pronađene i suđene. Da li Vam je poznato da se Hrvatska već godina isprdava sa suđenjem Glavašu koji je gospodario životima Srba u Osijeku, a danas je u dilemi da li da bude gradonačelnik ili župan. Vaše gledanje na rat je vrlo jednostrano.

bodul  | 09/11/2008 18:00

anastacija, stvar je u tome da se do nekog pomirenja i istine može doći samo sa činjenicama sa obje strane.Vi kao ni velik dio srpske javnosti neznate da je iz rsk istjerano svo hrvatsko stanovništvo koje je činilo gotovo polovicu stanovnika,da su počinjeni strašni zločini u hrvatskim selima te da su mnogobrojni gradovi bili granatirani i godinama nakon priznanja hrvatske.Također uz jna i to iz srbije je u hrvatsku dolazilo i puno dobrovoljačkih odreda koji su se bavili zločinom i pljačkom.Ja znam da je i na hrvtskoj strani bilo zločina i osuđujem ih ali mislim da srpska javnost malo zna što se događalo u hrvatskoj od 91 - 95. Ovo je teška tema i samo naglašavam činjenicama sa obje strane priče možemo doći do kakve takve istine o ratovima na ovim prostorima

Свибор господину Бодулу  | 09/11/2008 18:54

Тачно је све оно ште сте написали око прогона Хрвата из тадашње Републике Српске Крајине, само сте заборавили ко је и када шта започео. Још од маја 1990. после првих вишестраначких избора у Хрватској долази до избацивања Срба са посла, укидање чирилице на тв, прво претњи у сабору па касније и избацивања Срба као конститутивног народа из Устава СР Хрватске. И онда побуна Срба у Книну и "балван" револуција. Само је из насеља Козари-бок у Загребу из својих станова под овим или оним околностима отишло неколико хиљада становника Срба. О убиствима у Сиску, Петрињи , Загребу, логорима за Србе на Велесајму у Загребу и Керестинцу, о збивањима у Карловцу и Задру, Пакрачкој пољани,у Вуковару и пре него што је дошло до рата у том граду, то све наша јавност скоро да и не зна. Е па мој бодуле, све док се све то не изнесе, док се на установи пуна истина, без обзира како боли и кога боли, нема среће на овим нашим просторима.

brazilac11  | 09/11/2008 19:06

dragi moji komentatori, siguran sam, da lazanski, ne može da veruje kako komenatrišete njegov izuzetan komentar na SADAŠNJU situaciju u srbiji, zemlje u nestajanju.jel znate, zašto je zemlja u nestajanju?što su Vas NEKE, nasledili još gori na odgovornim mestima...ali to neopravdava ni vas...veliki pozdrav od deda jovančinog unuka, a ovih dana, polažu se venci dedi i njegovim hrabrim srbima...

Anastasia  | 09/11/2008 21:13

Lazanski da je profesor, a mi komentatori studenti, verujem da bi podelio loše ocene većem delu studenata, jer smo prešli na drugu temu, sa teme koju je tako vešto danas u svom tekstu o Panoniji koja se sprema za rat opisao autor.
Pošto smo sa više ili manje uspeha pogodili o kojim se zemljama radi u tekstu, a to samo Lazanski i generali znaju, lepo bi bilo da se na temu vratimo, jer u tim igricama je verovatno ključ naše budućnosti.
Ali dužna sam da odgovorim bodulu , 09/11/2008, 18:0 .
Ulaskom Srbije u kraljevini SHS izgubili su samo Srbi i mislim da je to činjenica oko koje će se manje više svi Srbi složiti, što je retkost. Kad je već ta i takva država nastala , greškom, grešku nije trebalo ponavljati 1945. g. kada je stvarana nova Jugoslavija iz samo jednog razloga, jer ni jedna država nije kvalitetno rešila srpsko pitanje (premda su Hrvati uvek glasno govorili o nerešenom hrvatskom pitanju , tamnici...srpskoj hegemoniji) .
O životu Srba u Hrvatskoj najbolje je pisao Dejan Medaković, naš sjajni akademik, nedavno preminuo, u medijimai malo eksponiran iz razloga samo znanim tim medijima .
Svima slučajno ili namerno neobaveštenim o životu Srba u Hrvatskoj pre i posle rata, preporučujem „Efemeris“ istog autora.
Ono što se desilo Srbima između 1991. i 1995. g. u Hrvatskoj samo oni znaju, ako su preživeli.
Hrvati kao mantru ponavljaju da je rat bio čist, da je Htvatska želela da ostvari tisućugodišnji san, ali propuštaju da kažu bez Srba u toj Hrvatskoj.
1991. g Hrvati su nastavili Starčevićevu politiku, a dokaz je proterivanje stotine hiljada Srba.
Od takve Tuđmanove politike ogradili su se svi svetskih lideri, a dokaz tome je, da je Tuđmana na sahrani, od svetskih zvaničnika ispratio samo turski predsednik, ako se ne varam.
Da su svetske prilike u tim godinama bile drugačije, npr. da je u Rusiji bio Putin a ne Jeljcin, taj rat bi imao drugačiji ishod, ako bi uopte do njega došlo.

Ivan - Slo  | 09/11/2008 21:28

" Bivši oficir Ivanu-L-Slo , 09/11/2008, 17:08
Opet pišete poluistine. Pokret jedinica JNA nije usledio u noći svenarodnog slavlja povodom proglašenja nezavisnosti Slovenije već ujutro posle tog slavlja. Jedinice JNA nisu krenule noću, već po danu oko 7 sati ujutro" .
Dakle tako , od mojih navodnih laži sada ste na mojim poluistinima i ne znanju mojem o Sarajevu i Vukovaru ...
Izlazak na granice nije bio najavljen , a pukovnik Inkret kada je svjedočio nije više trebao budućnosti jer je bio već u penziji - iz JNA izašao u jesen 1991 , planirao napad na Sloveniju , ali posle je radio u struci u civilstvu u Sloveniji ....Izlazak jedinica JNA na granice počeo je u četvrtak 27.6.1991.godine u 01,15 pokretom PO baterije iz Metlike , nastavljen u 2,40 pokretom 1.okb iz Vrhnike u dve kolone ..od kojih je jedna zalutala , a začelje druge bilo napadnuto kod Trzina ( 4 mrtva iz JNA i jedan iz TO ) ..iz Maribora su krenuli tenkovi u 9 sati itd..To su činjenice , koje se mogu proveriti ...Za Sarajevo ako želite razgovor o činjenicama , a ne o propagandi , navedite politički i vojni razlog hapšenja i zarobljavanja predsednika Izetbegovića , jer to je činila JNA ..Ratko Mladić i njegovo granatiranje Sarajeva upoznao sam na licu mesta i znam da ćete reći kako je to bilo deo neke meni nerazumljive strategije ...Pitaju me neki ovde čiji sam advokat ...zakasnio sam , čiji jesam da jesam ..JNA se nije smela mešati u politiku niti u naoružavanje paravojski ..po plebiscitu u Sloveniji moralo se shvatiti da republike više ne mogu zajedno ..sada to većina shvata ..nažalost prekasno ...Eto Srbija je još na ispitu . Treba puno više mudrosti i političke veštine da se očuva srpstvo na Kosmetu i demokratska povezanost i stanje Srbije sa Vojvodinom kao jednom državnom celinom .

Ivan-Slo  | 09/11/2008 21:45

Da ne bude zabune , javljam se kao Ivan ..pa se javio još jedan ..ja dodao L i zatim Slo ...
Odgovor Anastasiji ..najpre njen citat : " Hrvati kao mantru ponavljaju da je rat bio čist, da je Htvatska želela da ostvari tisućugodišnji san,"
Dakle , rat u Hrvatskoj nije bio čist - mnogo je bio prljav - sa obe strane ...Izazvao ga je Tuđman dolaskom na vlast , istina na demokratski način , izborima , koje većina Srba u Hrvatskoj nije priznala , jer je Tuđman nastupao sa nacionalističkim simbolima , koji su Srbima unosili strah i vraćali sećanja na Ustaštvo . Počeli su mitinzi i simboli sa druge strane , pa barikade . To je bila taktička greška Srba . Morali su ostati na demokratskim metodama , jer su bili u velikom broju . JNA je bez ikakve potrebe počela kao neka posredovanja i Srbi su umesto u pomoć međunarodne zajednice počeli se nadati vojnom uspehu uz pomoć JNA , šta se i dogodilo . Ali dogodila se i Škabrnja , pa Pakračke Poljane , pa Glavašovo delovanje u Osijeku i sve tako klin na klin ..do " Bljeska " i " Oluje " , kada je Tuđman odigrao sa svojim komandantima jednu prljavu ulogu u zastrašivanju i proterivanju Srba iz Hrvatske ..Imali izlaza ? Naravno da ima . Kako ? Samo u povratku na vekovna srpska ognjišta . Treba upornosti i hrabrosti i malo manje propagande da je Srbima bolje u izbeglištvu nego u svojoj domovini Hrvatskoj .

Aleksandar Mihailovic | 09/11/2008 23:50

@Ivanu u svim varijantama. Ocigledno je da su stvarno dva Ivana u pitanju, ili jedan kao podeljena licnost. U svakom slucaju, besmislena su pitanja oko uloge JNA koja je bila deo drustva i koja je od strane secesionista svesno i namerno uvucena u rat, a napadom na nju. To je bio deo plana mentora sa Zapada, jer, bez uvlacenja JNA i izazivanja krvoprolica, politicka resenja oko raspada ili ocuvanja SFRJ bi bila decenijama. To secesionistima i nalogodavcima nije odgovaralo, bez obzira na njihova povremena "zalaganja" za ocuvanje zajednicke drzave. Definitivno je tacno da je Slovenija znala za izlazak jedinica u strogo odredjenom broju na granicu i preuzimanje uzurpiranih carina, a po naredjenju Savezne vlade. Dokaz da se znalo su i brojne blokade i barikade, posebno na pravcu ka Sentilju, Dravogradu i Radgoni. Jedino je bez metka i blokada na 100% granicnih prelaza i karaula prema italijanskoj granici izasao odredjeni kontingent iz rijeckog korpusa, ciji je K-t doneo samoinicijativnu odluku da pokrene kolonu 6 sati pre utvrdjenog roka. Na taj nacin je izbegao sve sto su dozivele ostale kolone. Ono sto je uradjeno na Holmecu je sramno i necasno. Pitate se koja je svrha zadrzavanja Izetbegovica? Odgovor je svima u svetu, osim Vama, znan. Sve dotle dok ga je Kukanjac drzao je bio osiguran miran izlazak vojnih kolona iz Sarajeva. Kada ga je na intervenciju iz BG pustio, izvrsen je sramni masakr, posebno u Dobrovoljackoj ulici. Da je Kukanjac slusao svoje obavestajne organe i obelodanio javnosti sta se sprema, nikada ne bi doslo do necasnog i krvavog napada na kolonu koja nikog nije izazivala niti ugrozavala. Odgovor na taj genocidni i kriminalni akt nije usledio, a vojnicki bi bio sasvim drugaciji i zelenim beretkama i mudzahedinima nikada ne bi palo na pamet da to vise rade.

Bivši oficir za Ivana-Slo  | 10/11/2008 00:54

Da li je neka baterija PVO upalila motore svojih kamiona u 1,30 ili u 7 ujutro, i da li se to smatra za pokret jedinica JNA, to je stvar šta Vi gledate kao pokret trupa, a šta ja. Vi imate svoje, a ja moje informacije. Vi verovatno znate da je Milan Kučan to jutro zvao generala Kolšeka da ga pita o čemu se radi i ovaj mu je objasnio da je reč o pokretu snaga JNA na granice. I o ničemu drugom.To što je pukovnik Inkret na procesu Kolšeku zaboravio neke stvari samo potvrđuje da je strahovao da i on jednog dana ne dođe na sud, pa je na taj način naravno kupovao budućnost. Uzgred, Kolšek nije osuđen. Što se tiče Alije Izetbegovića, tog zlikovca je trebalo odavno uhapsiti i zadržati u zatvoru sve dok i jedan vojnik JNA ne izađe bezbedno iz Sarajeva. A ne da on pobegne u vozilu UN onako na čelu kolone JNA koja je divljački masakrirana u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ako niste znali, Sarajevo je i Ilidža i Grbavica i Dobrinja i Lukavica, sve krajevi gde su živeli i borili se da opstanu sarajevski Srbi, u gradu koji je posle Beograda imao najviše Srba kao stanovnika.I meni je naravno žao svake civilne žrtve u tom gradu u kojem je Alija Izetbegović imao tri divizije svoje vojske, to je bio vojni garnizon. Tužno je i tragično što su u tom ratu u Sarajevu ginuli i civili, baš kao što je tužno što pre neki dan u Avganistanu usled dejstva NATO avijacije pogine 37 civila, žene i deca. I šta bi posle toga? Ništa, medijski muk.

Dragan,BGD  | 10/11/2008 01:01

Najgora vrsta ljudi je ona koja je uvek u pravu i ta vrsta ljudi pokusava da se identifikuje sa Srbijom,koja je po njima uvek bila u pravu.A svi drugi su u krivu.Te "istine" koe oni sada iznose bile su aktuelne pre 20 godina.iako je praksa pokazala da sve to nije tako,oni i dalje guslaju svoju tuznu pricu.Drug cini mi se bivsi oficir JNA "KAZE DA SU SE SRBI U BIH NALJUTILI sto se nije postovalo njihovo pravo da su konstitutivni narod".
Da,a da li se secate onog Kongresa komunista mnogo pre toga KADA SE SLOVENACKOJ DELEGACIJI TAKODJE NIJE POSTOVALO PRAVO KONSTITUTIVNOSTI.Pa kada im je Milosevic rekao-Idite i nastavio Sednicu bez njih.Raspad Jugoslavije poceo je mnogo pre rata u Bosni a za to je najvise "zasluzan" jedan covek po imenu Slobodan,koga inace i danas obozavate,iako su kasniji dogadjaji pokazali sta je sve cinio.Pitam Bivseg oficira JNA,zasto Slovenija ne bi imala pravo da se odvoji od Jugoslavije? Inace je 1918.godine pripojena Kraljevini protiv zelje slovenackog naroda.Imali su i moralno i formalno pravo da se odvoje.I odvojili su se a vi ste slali tenkove na granicu i avione na Brnik.To je fatalna greska,posle vise nije bilo vazno.Umesto da tada vas omiljeni lik,Slobodan kaze-Iz ovoga moze da se izrodi veliki rat,on se pravio lud i ponasao se onako kakav je bio,siledzijski.Svi znaju da se sa njim nije moglo ravnopravno razgovarati,ili si mu sluga,ili on mora tebe da slusa ako si jaci.Sredine nema.Zar niste primetili da se Bora Jovic stariji od njega njemu obraca sa "vi" a bahati Sloba Jovicu kaze "ti".Zanimljivo je da mnogi vasi istomisljenici zale sto JNA nije pokazala svu svoju snagu,sto ukazuje da ste u dusi siledzije,a kad vas neka sila pritisne e onda je VELIKA NEPRAVDA.Niko ne kaze-MORALA JE JNA DA ZAUSTAVI SUKOB I DA BUDE NEUTRALNA.Naravno da nije bila neutralna,jer je vec ranije pocelo ciscenje kadrova od onih koji nisu mislili isto kao Sloba,a zatim i onih koji nisu Srbi.Drugovi,vama nedostaje osnovna ljudska osobina - SAMOKRITIKA.

simonida  | 10/11/2008 07:37

momir+++imam neki osecaj da je Dragan BGD moderator na ovom sajtu! odnosno POLARNI MEDVED, ha, ha, ha...

Ivan Slo  | 10/11/2008 10:28

Odgovaram Aleksandru Mihailoviću i bivšem oficiru , jer su pitanja i napadi na mene isti : Ne , u meni nema dva lica , nego sam želeo da budem jasniji , da nisam Ivan , koji se docnije ovde onomad pojavio ...
JNA od secesionista uvučena u rat ? Znači da je dozvolila da politika na velika vrata uđe u kasarne , a zna se , to je bila politika Slobodana Miloševića , koji je najpre terao Sloveniju , ali uz kusur , koji je morala da plati vojski tj JNA . Napad na JNA ? Ma koji napadi na četvrtu silu Evrope i to od razoružanih TO ? Blokade da i to posle intervencija jedinica JNA bez ikakovog dogovora sa vlastima u Hrvatskoj ..u Sloveniji to je bilo puno čistije i tamo jesu bili napadi i blokade , s razlogom . Plan zapada ? " To je bio deo plana mentora sa Zapada, jer, bez uvlacenja JNA i izazivanja krvoprolica, politicka resenja oko raspada ili ocuvanja SFRJ bi bila decenijama " . ??? I kako to da je JNA radila po planu Zapada ? A politička rješenja bi trajala decenijama - zašto ? I konačno zašto i ne ako bi se na taj način očuvao mir ? Barikade pre pokreta JNA u Sloveniji ? To nije tačno - prve barikade su postavljene tek kada je prošla kolona tenkova prema aerodromu Brnik , iz Vrhnike za Brnik .Holmec ? Dokazano je da tamo nije bilo ratnog zločina , nego nekoliko mrtvih s jedne i druge strane u borbi za granični prelaz i karaulu sve do njene predaje TO RS .Hapšenje Izetbegovića nije bila uloga i zadatak JNA . To nikako .Bivši oficir nikako da prihvati da je pokret JNA bio naređen da se izvede bez najave i to u noći 26/27 6.1991.godine . Za Metliku sam objasnio , za Vrhniku još i ovo - to je bio glavni pravac .- zadatak 1.okbr u prvoj fazi izvršavan sa 1.okb u dve kolone ..To nisu ni moje ni vaše informacije . To su naprosto činjenice . Sami ih potvrđujete s time kada kažete da je Kučan ujutro pitao g.Kolšeka : o čemu se radi . Dakle , Kučan to nije znao . Saberite se malo , da li je znao ili nije ? Inkret je na sudu potvrdio činjenice o pokretu JNA .

simonida  | 10/11/2008 11:06

SLOVENCU +++ kazete u Sloveniji nije bilo ratnih zlocina - SVE JE TO DOKAZANO! je ste li Vi to dokazali sa Vasom specificnom objektivnoscu parlamentarne i demokratske Evrope!zar su vojnici jedne drzave TUDJA VOJSKA na jednom delu svoje teritorije? politicka elita oko Tita sve je uradila da se posle Tita te dve Republike otcepe sa Ustavom iz 1974 godine.bivsioficir je pravi general i zna kao i mnogi drugi kako je trebalo problem resiti, a trebalo ga je resiti kao u svim normalnim zemljama kada se jedan deo zemlje pobuni - krivce pohvatati i izvesti ih pred sud!i nemojte da nas farbate Vasom nevinoscu, lose ste postupili i neka Vam to ostane na dusi i vecna sramota! jedina sreca koja je bila na Vasoj strani je da smo mi imali NESPOPSOBNOG KOMUNISTU koji nije znao kako problem da resi!

Ivan Slo  | 10/11/2008 12:28

odgovor na : " simonida , 10/11/2008, 11:06
SLOVENCU +++ kazete u Sloveniji nije bilo ratnih zlocina - SVE JE TO DOKAZANO!" ..Mislim da se tekst poštovane Simonide odnosi na moje pisanje ....Rekao sam zločina nije bilo u Holmecu , ali tačna je i ta druga teza , dokazana i potvrđena od suda u Haagu : nije bilo ratnih zločina u Sloveniji u sukobu JNA i TO RS 1991.godine . JNA , posle plebiscita i proglašenja nezavisnosti u Sloveniji je bila strana sila , a sa oružanim napadima i nasilnim pokretima bez najava i dogovorenih dozvola postala je sila agresor . I poražena je kao agresor i napustila je Sloveniju kao neprijateljska vojska . Da , ustav 1974 je omogućavao otcepljenje svim republikama . Loše je Slovenija postupila ? Da je dao Bog da su i druge republike tako " loše " postupile , danas bi svi živeli bolje , a posebno u Srbiji , koja najviše zaslugom ili krivnjom JNA ostaje najveća žrtva , nepravedno i nepotrebno . Vaš recept da je to trebalo silom rešiti nije se nigde pokazao dobrim , pa čak ni u slučaju oslobađanja Hrvatske , jer sila rađa silu i zločini Hrvatske vojske to potvrđuju . Šta je trebalo činiti ? JNA je trebala ostati u kasarnama i na svojim poligonima . Republike su se morale dogovoriti o mirnom razlazu i svima bi bilo bolje . Ma zamislite , došli bi na ovo šta imamo danas , možda još i sa Kosmetom unututar granica Republike Srbije . Vredi o tome razmisliti i zbog nekih novih opasnosti za integritet Republike Srbije i za očuvanje Srpstva na Kosmetu .

Bivši oficir Draganu Bgd  | 10/11/2008 12:35

Sa ovim Vašim tekstom oko Miloševića i Jovića se potpuno slažem, slažem se i oko toga da je Slovenija imala pravo da izađe iz SFRJ, samo ne na takav način. Jer to je onda dovelo do opšteg rata u SFRJ. Da se rukovodstvo Srbije tada oponašalo neodgovorno i bahato, tu ste u pravu.

симонида  | 10/11/2008 13:27

Словенцу, ваши текстови одишу непринципијелношћу а такви сте били и у време југославије! све се радило како сте ви желели и ваше руководство, цела југославија је била ваш таоц. већина ваших официра је била часна и нису хтели да учествују у рату који је ваше политичко руководство смислило са немачким, аустријским и америчким обавештајним службама! немојте да негирате, све се ЗНА! а о ХАГУ, немојте да нас засмејавате, тај суд смо ми имали 300 година под ТУРЦИМА и није био толико циничан!

Aleksandar Mihailovic | 10/11/2008 14:01

@Dragan,BGD,@Ivan Slo.Tesko je diskutovati kada neko neke cinjenice ne da ne zna,nego ih svesno ignorise. Cudite se za Sloveniju.SLovenija je imala pravo na samoopredeljenje do otcepljenja,ali,to je morala da uradi na zakonit i ustavom zagarantovan nacin,a ne na ulici,na barikadama i linijom tezeg ali mnogo kraceg puta.Taj put im nije odgovarao upravo jer ustavne regulative traze i da"to ne utice na druge republike negativno".Slovenija je i pored Bele Krajine,koja je vecinski bila Srbima naseljena,koji su veci Slovenci od Slovenaca,imala bar tacno definisanu teritoriju.To za Hrvatsku i BiH nije vazilo,jer,tamo su i Srbi bili konstitutivni narodi.Zato i Ivan gresi kada kaze da se JNA nije trebala da mesa.Pa nije se ona ni mesala u politiku,i to je nebuloza da je ona radila po planu Zapada.Po tom planu je radila svaka od secesionistickih republika,osim Makedonije koja nije htela rat ni sa JNA ni sa Srbijom i bilo kim drugim.Po planu SAD je za predsednika Slovenije doveden Janez Stanovnik,za koga javnost u Sloveniji i Ivan nikada pre toga nisu ni culi.Cim je odradio posao Kucan je zauzeo mesto."Kako je to razoruzana TO napala JNA?"Cudno pitanje.Kako bi ste se Vi osecali ako bih Vasoj porodici i Vama zatvorio dotok vode,struje,ukinuo telefonske veze, blokirao zgradu i sprecavao bilo kakvu komunikaciju? Drugo,nije tacno da TO nije bila naoruzana.Imala je velike kolicine naoruzanja,mesecima se snabdevala i svercom,pa je zbog tog sverca sada i Jansa pao,a samo iz tajnog KM i bolnice kod Kocevja je uzeto 15.000 naoruzanja.TO u Sloveniji je vecinu skladista kontrolisala pa i nije bila razoruzana,osim jednog u"Kadetnici"u MB i nekim drugim manjim po kasarnama. Secesionisticko uvlacenje u rat je bilo upravo kroz napad na JNA i blokadu njenih pokreta,a to nije ulazak politike u kasarne."Zasto se JNA mesala?".Nije se mesala i nije niko mogao da dogovori vanustavni razlaz u SFRJ,a u Hrvatskoj i BiH je bilo i najvise problema zbog vise konstitutivnih naroda.

Aleksandar Mihailovic | 10/11/2008 14:34

Dopuna. Dakle,JNA se nije mesala i nije vodila ratove. Po planu PSFRJ u kome su bili i Mesic,Drnovsek i ostali,doneta je odluka da se izvrsi razdvajanje snaga, da JNA bude u nekoj tampon zoni i da spreci sukobe koje prizivaju secesionisti kroz krvavi gradjanski rat.Kako im to nije odgovaralo,napadali su jedinice JNA na razne nacine,cak su u Sloveniji hapseni teski bolesnici po bolnicama i zatvarani po napustenim rudnicima,tako da je morao da intervenise i MKCK,pa su uz pomoc"Crvenog krsta"svi pohapseni oslobodjeni,kako iz Doba pri Mirni,tako i sa drugih mesta.Hrvatska se naoruzavala sa vise strana preko belosvetskih prodavaca i crnog trzista,a i Slovenija pod Jansom i Bavcarom i preko Hrvatske,pa sve do Finske.U posedu Slovenije,njene TO,je bio bezbroj savremeno opremljenih i dobro napunjenih skladista,cak i sa novijom vojnom opremom nego sto je imala JNA.Da su ekonomisti bili protiv"otcepljenja"Slovenije,sto i dan danas vazi,jesu,da se to pokazalo kao ekonomska glupost,i to vazi i danas,pa joj je najveci cilj prodor na srpsko i trziste svih bivsih YU republika.Slovenija je izdvajala 8 milijardi dinara u kasu SFRJ a dobijala 20,a sada za EU odvaja mnogo vise i malo ko bez dopunskog posla moze da opstane.Sve velike fabrike su zatvorene i veliki broj ljudi je ostao bez posla.Kada bi Sloveniji bila zatvorena trzista bivsih YU,sta mislite sta bi se desilo?Veliki broj staresina Slovenaca je sa svojim jedinicama predislociran i radio je u Srbiji do penzionisanja.Posle toga su dozivljavali torture od svoje drzave i nisu im davane penzije.Dve kolone 1/1.okbr imale su ukupno oko 200 ljudi.Slovenija je na njih poslala po 30 puta vise,iako je znala da imaju zadatak preuzimanja carinskih punktova i karaula."Plebiscit"nije znacio i samostalnu drzavu.O njoj se moze govoriti tek posle medjunarodnog priznanja.Sta mislite,zasto je oko 50.000 Slovenaca za vreme novogodisnjih praznika bilo u BG?

Ivan Slo  | 10/11/2008 15:07

"slažem se i oko toga da je Slovenija imala pravo da izađe iz SFRJ, samo ne na takav način. Jer to je onda dovelo do opšteg rata u SFRJ" ...odgovor bivšem oficiru : Pa na kakav način je trebala to činiti Slovenija ? Milošević upada u finansijski sistem . Uzimaju se od Slovenije porezi i carina , razoružava TO . Slovenija proglašava nezavisnost , a Ljubljanu istu večer nadlijeću migovi JNA u brišućem letu , sutra rano kreću tenkovi . Tko je to želio rat ? Kakva je to sloboda , jednakost i federacija u kojoj bi svaka republika morala moliti Miloševića da je pusti na izlaz ? Način izlaska Slovenije odredio je Milošević svojim potezima , kao što je to učinio docnije i prema Kosmetu . U politici treba mudrosti . To Milošević nije imao . On je imao mase , koje su mu klicale i to ga je nosilo . JNA je moralno propadala i zbog 50 pari cipela drugarice Mamzule , nađenih u njihovoj vili , u admiralskoj vili u Opatiji .Kadijević taj " ugled " JNA više nije mogao popraviti .Niti je za tako nešto bio sposoban . Ađić još manje .

Ivan Slo  | 10/11/2008 15:12

" симонида , 10/11/2008, 13:27
Словенцу, ваши текстови одишу непринципијелношћу " . Odgovor poštovanoj Simonidi : Jeste li primetili da se razlikujemo u stilu pisanja . Vi iznosite utiske , a ja činjenice , na koje Vi i ne pokušavate odgovoriti protučinjenicama . Ipak , živite u Vašoj istini . Meni to ne smeta , ali žao mi je da je tako .

симонида  | 10/11/2008 15:45

ГОСПОДИНЕ СЛОВЕНЧЕ, Ви говорите о "чињеницама", то је ГОСПОДИНЕ политиканство, неистинито и грубо вређање историјских чињеница. Ви знате господине да нам је СРБСКА војска донела тако очекивану СЛОБОДУ у првом светском рату, Ви знате драги ГОСПОДИНЕ да смо деци давали србска имена јер смо се дивили тим јунацима и херојима! И још нешто ГОСПОДИНЕ, мој отац је био комесар у словеначким партизанима и пуно тога зна о чему ВИ немате појма и о чему овде на овом форуму ја не желим да пишем и немојте више да пишете о нечему шта не разумете! Ипак, имате моје дивљење ВАШОЈ упорности!

симонида  | 10/11/2008 16:28

СЛОВЕНЦУ, још једном сте ме "насмејали" и у томе једино успевате, чујте како се разликујемо у "стилу писања"! Ви сте и неозбиљни да бих са Вама и даље комуницирала преко овог форума...

Ivan Slo  | 10/11/2008 16:45

Poštovana gospođo Simonida , upornost je vrlina sa kojom i vi obilujete , pa to cenim . Činjenice o kojima govorim , za vas su " činjenice " ili " politikanstvo " , jer ja " ne razumem " , " nemam pojma " ..Vi u nedostatku činjenica prizivate u pomoć Prvi svetski rat . O tome dali ću ja ovde govoriti ili neću ne odlučujute Vi . Na Vašu žalost je tako . Za kraj ipak nešto iz te istorije : da li znati šta je značio za Sloveniju general Maister ? To šta je on doneo Sloveniji nija donela srpska vojska . Da li znate gde su se proizvodili kamioni i borbena vozila za JNA do 1991.godine ? Nije samo Srbija koristila u Jugoslaviji .

bojan  | 10/11/2008 17:36

Ivan Slo @ da li laze koza ili rog? Kolika se medijska prasina bila podigla u Sloveniji kada je procurilo u javnost da su na HOLMECU, ti osamnaestogodisnji decaci kada su se predali, hladnokrvno streljani! I to ste uspeli da zataskate, demokratski ili su i to po Vama neistine i srpska propaganda?

Ivan Slo  | 10/11/2008 17:39

odgovor Aleksandru Mihailoviću :
JNA ne samo da nije trebala , nije se ni smela mešati u politiku , a to je činila ( Kadijević čak pretio predsedništvu ) ...Ako kažete da je Zapad hteo rat , a rat je počela JNA , to znači da je bila u službi Zapada ( ja naravno ne mislim da je Zapad hteo rat na Balkanu ) ...secesionističke republike ? Ne , sve su republike iste i sve je trebalo pustiti da budu samostalne i bio bi mir , ali Milošević je nametnuo svoju političku volju , na štetu , veliku štetu svoje nacije , što je nekima tek sada vidljivo , a nekima izgleda još nije ...dr.Janez Stanovnik nije bio predsjednik Slovenije u vreme raspada SFRJ , nego Milan Kučan ( od 1990.godine ) . Janša nije " sada pao na izborima " zbog šverca oružja " , nego zbog političkog poraza u demokratskim izborima ...Da , RŠTO RS bio je razoružan , ali deo pokrajinskih štabova nije izvršio predaju oružja nego ga je sakrio , a u nekim slučajevima su izvršene provale u skladišta JNA , u leto 1991godine i osvajanja skladišta JNA ..blokade kasarni u Sloveniji su usledile kao prva faza napada na JNA kada su jedinice JNA izvršavale borbeni zadatak i rušile sve prepreke u osvajanju graničnih prelaza , a imale su zadatak u drugoj fazi i rušenje vlasti u Sloveniji ..vanustavni razlaz SFRJ ? To je pitanje za prošlost a vidi se na primeru Kosmeta . Tamo je tek usledio vanustavni razlaz , sa svim bivšim državama i sa Srbijom .....Razlaz je bio neminovan , ustav ga je predviđao ..bilo je pitanje samo da li da do toga dođe mirno ili preko rata i krvi . Milošević je izabrao put krvi i na takav put , krivi put , poslao najpre JNA , na štetu svoje nacije .

bojan  | 10/11/2008 17:54

Ivan, Slo+++kakvim sve biserima Vi ne raspolazete, covece! Pa JNA je imala zadatak USTAVOM da brani zemlju od spoljnog i unutrasnjeg neprijatelja!!! dobro vam je napisala simonida: vi ste obican politikant, branite ono sto je neodbranjivo! i pozivate se na neku logiku u koju mogu da veruju jedino deca ali i ona tesko u danasnjem vremenu...

Ivan Slo  | 10/11/2008 17:59

nastavak odgovora >AM: Da , tačno je da su starešine Slovenci , koji su ostali u JNA i otišli iz Slovenije sa jedinicama JNA imali velikih problema oko penzija i stanova u Sloveniji , ali i tamo gde su bili odselili . Znam eto neke koji još nemaju stanove u Srbiji , a bili su na visokim vojnim položajima . Neki , koji se vraćaju govore da su ih u Srbiji dočekivali " kao izdajnike " . Ako su im ostajale porodice u Sloveniji , ti nisu izgubili stanove , ali nisu mogli dobiti slovenske penzije .... Opet o dve kolone 1.okbr ..jedna je zalutala i zarobljena..druga je autoputem stigla sve do aerodroma Brnik zauzela ga i izvršila zadatak , uz gubitke ...začelje kolone je presečeno kod Trzina i tu su poginula četiri pripadnika JNA i 1 pripadnik TO RS ..pogođen je transporter i u njemu su izgoreli vojnici ..za ostale je pokušana pomoć PO odreda sa He ali su ih zarobili . U celini 1.okbr je izvršila zadatak ..Kažete napadalo ih je 200 pripadnika TO ..Znam da su bili prema tenkovima vrlo slabo naoružani i bilo ih je više ...Plebiscit u Sloveniji - decembar 1990 ? Da , to je trebao biti signal svim republikama i vrhu federacije , da Slovenija ide van . To nije bila samo politička odluka nego odluka celoga naroda , i više od toga , svih stanovnika Slovenije ( 86 odsto ili 93 odsto onih koji su glasali ) ...Beograd za NG ..? Pa eto i ja sam bio , zašto da ne ? I lepo smo se proveli . To možemo , a voleli bi da opet bude više gostiju iz Srbije u Kranjskoj Gori , na Bledu ili recimo tamo na moru od Portoroža do Opatije , Hvara , Dubrovnika i Budve . Sa boljim životom , okrenutim budućnosti a ne prošlosti biće i toga .

Ivan Slo  | 10/11/2008 18:10

bojan , 10/11/2008, 17:36
Ivan Slo @ da li laze koza ili rog? Kolika se medijska prasina bila podigla u Sloveniji kada je procurilo u javnost da su na HOLMECU, ti osamnaestogodisnji decaci kada su se predali, hladnokrvno streljani! I to ste uspeli da zataskate, demokratski ili su i to po Vama neistine i srpska propaganda?
odgovor :
O tome sam već pisao ovde - ništa nije zataškano . Bila je borba za granični prelaz i karaulu . U borbi su bile i žrtve na obe strane . Na snimku ORF se vidi da vojnik diže belu zastavu i čuje se pucnjava . Vojnik pada ili zaleže --posle se saznaje da je živ i danas je živ ..sve to znaju organi pravosuđa u Srbiji , jer je taj vojnik iz Srbije ..Proveravalo je taj slučaj tužilaštvo Srbije i Haški sud i nije bilo elemenata koji bi upućivali na sumnju o zločinu . Znam i sa koje tačke je pucano ,ali bilo bi previše ..ovo bi trebalo da bude dosta . Da je taj slučaj koristila ratna i poratna propaganda , to je potpuno razumljivo . Eto ja moram o ovom slučaju već po ko zna više koji put govoriti i nisam siguran da sam ostao ubedljiv , jer propaganda je bila snažna . Međutim činjenice su takve .

Ivan Slo  | 10/11/2008 18:21

Da Bojane , " branite ono sto je neodbranjivo! i pozivate se na neku logiku u koju mogu da veruju jedino deca ali i ona tesko u danasnjem vremenu..." , da branim logiku da je trebalo omogućiti realizaciju izražene političke volje republika , pre svega Slovenije , pa zatim i svih ostalih i da se to sprovelo u miru , danas bi svi živeli bolje . Ovako je najveća žrtva upravo Srbija i to zbog toga što je imala Slobodana Miloševića , koji je mislio silom umiriti Albance , pa ih nije uspeo , pa zatim pomoći braći u Hrvatskoj , pa nije uspeo , pa nagovoriti JNA da pokaže zube Sloveniji , pa su ih polomili itd ..To jeste logika , jer druge nema , a praksa pokazuje da je ta logika zasnovana na činjenicama koje su bile , sledile i koje dolaze .Važno je učiti se od Istorije . Ja sam uveren da u Srbiji to danas puno bolje znaju nego u vreme Miloševića .

bojan  | 10/11/2008 20:06

Ivan Slo @ kada ste tako hrabri pitam se kako se niste oslobodili ZUTE MONARHIJE nego ste cekali da vas oslobode neki drugi ili jednostavno ste velikodusno dali drugima da ginu za vasu slobodu! drugo, opijeni ste koliko vidim MILOSEVICEM da ne razabirate sopstvene usi! I za vreme Vaseg diktatora njegovu sliku su nosili siptari okacenu magarcu o rep, da li im je vas diktator obecao REPUBLIKU ili nije stavr je za diskusiju i ako nesto o tome znate, jer puno znate, izlozite na ovom forumu mozda jos nesto kazete i razveselite nas! Poznato vam je sigurno DRENICKA pobuna Balista posle II svetskog rata, poznate su vam sve pobune siptara sedamdesetih i osamdesetih godina, necete mi reci da je SRPSKI NAROD ugnjetavao siptare za vreme komunizma?, bio je manji od makovog semenja i bezao sa KOSMETA glavom bez obzira! a i tako su siromasi bili podredjeni da nam je presednik bio siptar koji nije imao ni ju-pasos! Vidim da je i strasan GENOCID na siptarima izveden, nekada ih je bilo par desetina hiljada a sada barataju brojem od dva miliona! Milosevic je samo nasledio ono sta je VAS KUHAR skuhao i nastavio je da unistava SRPSKI NAROD! drobljenje SRBIJE se samo nastavlja da nije bilo MILOSEVICA nasli bi nekog drugog! ali dobro je da SLOVENIJA, napokon, ima i jedan uspeli rat, POBEDNICKI, uspeli ste da pobijete mlade vojnike koji nisu ni bili svi SRBI i koji su ukazom Anta Markovica poslati u misiju bez municije! Svaka vam cast!

Aleksandar Mihailovic | 10/11/2008 20:51

@Ivan Slo. Ocigledno je da u nedostatku argumenata iskrivljujete cinjenice.Ocigledno je i to da ste jako dobro upoznati sa svim teroristickim aktivnostima prema JNA na teritoriji Slovenije.To nista drugo nije ni bilo do terorizam,ubijanje mladica koji su sluzili svojoj domovini,a mislili su da im je i Slovenija domovina. Prvi vojnici i staresine koje ste ubili su upravo bili Slovenci.JNA je bila legitimna vojna sila suverene drzave,a ona je i posle"plebiscita"postojala.Dakle, terorizmom ste nametnuli rat JNA i ostatku drzave.To ste uradili zato sto su vas mentori tako naucili.Jansa nije pao na"demokratskim izborima"zbog ne znam cega, vec upravo zato sto je obelodanjena sramna uloga istog u svercu oruzja i u velikoj korupciji na stetu naroda Slovenije.Slovenija je medju prvima pothranjivala secesionizam jos od Starog Trga i laznog strajka gladju rudara.Naravno da rat nije pocela JNA vec bivse jedinice TO pretvorene u paravojne formacije secesionista i direktno po diktatu Zapada.Pa nedavno je obelodanjena i afera da je vase MIP dobijalo direktne zadatke od SAD diplomatije,sto je i u EU stvorilo sumnju da je Slovenija u njoj"trojanski konj".Na 1/1.Okbr koji je isla u dve kolone po 100 ljudi,dakle vojnika JNA je bilo ukupno 200,usmereno je dejstvo 30 puta vecih paravojnih formacija,jer,to su u tom trenutku bile jedinice bivse"TO"i policije.Namerno vrsite zamenu teza i govorite da ih je napadalo 200 pripadnika "TO".Stanovnik je pripremio secesiju jer za taj rizicni i sramni zadatak u tom trenutku drugi nisu bili spremni.Kada je sve vec bilo kao na "tacni",Kucan je preuzeo palicu.Znate li da je on po ocu Srbin i da nosi prezime devojacko od majke?Vasa nagadjanja da je u"drugoj fazi JNA trebala da napadne vlast"je najobicnija manipulacija ....Da je htela,to bi i uradila.Pa Kucan je vec bio potpisao kapitulaciju.Vasa manipulacija ide dalje,do Milosevica jer mislite da cete tu proci posto je on"dezurni krivac"za sve.Holmec je bruka Slovenije.

Ivan Slo  | 10/11/2008 20:58

Bojane , odgovaram na tvoj citat : "dobro je da SLOVENIJA, napokon, ima i jedan uspeli rat, POBEDNICKI, uspeli ste da pobijete mlade vojnike koji nisu ni bili svi SRBI i koji su ukazom Anta Markovica poslati u misiju bez municije!"
Da , to je dobro za Sloveniju , a možda i dobra škola istorije za ostale . Republika se branila od napada JNA . To je bio rat , a u ratu se ne pitaju za godine , boju i sliku .Ne , JNA nije bila poslata u rat bez municije , ali da je bila nespremna za rat , bila je . Evo ti dokaza . U slučaju pogibije 4 vojnika , spaljenih u oklopnom tarnsporteru kod Trzina roditelji nisu mogli dobiti mrtva tijela svojih sinova jer nisu imali identifikacijske pločice , a nisu ih mogli prepoznati . Vojska je roditeljima govorila da neće da ih predaju pogrebne vlasti . Tek kada je izvršena dodatana sudska identifikacija mogla su se izručiti mrtva tijela roditeljima . A sada konkretno o žrtvama u tom ratu u Sloveniji : 44 mrtva pripadnika JNA i 146 ranjenih ..TO RS : 19 mrtvih i 182 ranjena ..od 27.6. do 4.7.1991.godine ...

Ivan Slo  | 10/11/2008 21:26

Aleksandar Mihailovic, 10/11/2008, 20:51
@Ivan Slo. Ocigledno je da u nedostatku argumenata iskrivljujete cinjenice...odgovor : To je bio rat ( ostalo sam o istom napisao Bojanu ) . JNA je izvršila agresiju na nezavisnu republiku i prva je upotrebila silu i to bez najave ( to sam već po satima dokazivao ) . TO RS je bila regularna vojska samostalne republike . Janša je izgubio na demokratskim izborima , ostao šef druge stranke , a poraz je rezultat više uzroka , najviše usled slabih odgovora na ekonomsku krizu i grešaka u privatizaciji velikih preduzeća , ali stoji i razlog kojeg i vi navodite .Kučan nije po ocu Srbin , nego je njegov otac , inače slovenski učitelj evangeličanske vere poginuo kao partizan u Srbiji . Devojačko prezime majke nosio je pok.Petar Stambolić ( predsednik SIV, predsedništva SFRJ - iz sela Katići iznad Užica i Arilja ) jer njegov otac se prezivao Paunović - taj slučaj znam u politici . Druga faza bila je u neostvarenom planu jer kao šta se zna JNA je u Sloveniji bila poražena . Milošević nije " dežurni " nego glavni krivac za to kako se sada živi u Srbiji i za izgubljen Kosmet , prevarene Srbe iz Hrvatske i za rat kojeg je on , pre svega on izazvao sa svojom bahatošću . Ne mogu razumeti da je vrh JNA mogao toliko srozati svoj ugled i dozvoliti da ga zajaše Milošević . A možda je to već bila mafija , koja je ubila Ivana Stambolića ( on je sinovac Petra i nosi prezime svoga oca ) .

Aleksandar Informisan | 10/11/2008 22:14

@Ivan Slo. Mozete Vi Ivane da nesto pricate ne satima, vec i godinama i da ubedjujete, ne znam koga, po onom,"ako ponovis nesto 100 puta to ce postati istina". E, ne moze. JNA nije mogla izvrsiti agresiju u sopstvenoj drzavi i ona je jedina bila legitimna vojna sila. Sve drugo su paravojske i teroristicke grupacije. Ocigledno je da vas boli to sto je bivsa "TO" pretvorena u (Teroristicku Organizaciju). Ona je to bila sve do medjunarodnog priznanja Slovenije. Dakle, nikakva regularna sila regularne, vec samoproklamovane drzave na neustavan nacin. O nekoj regularnoj "sili" se moze govoriti tek posle medjunarodnog priznanja nove drzave, a to je bilo puno kasnije nego sto se dogodio Holmec i sve drugo. Kad, tad, a zlocini ne zastarevaju, to ce postati bolno saznanje, pa se ne mogu oteti utisku da Vas to vec sada svrbi. Ta Vasa verzija o ocu bivseg predsednika je samo verzija za javnost u Sloveniji, i to veoma dobro znate. Neko je u prethodnom komentaru zaboravio da spomene II Sv.r. i prihvatanje u Srbiji proteranih kolona Slovenaca od strane Hitlera. MB je bio jedini grad u koji je krocio i sa cijeg balkona je drzao govor. To da su opstali, Slovenci su se zahvalili Srbiji i Srbima rusenjem zajednicke drzave. U ovoj sadasnjoj ste mnogo manje srecni nego sto ste bili u SFRJ, a ako mi to ne verujete, napravite istrazivanje. Pitanje, jos uvek otvoreno, je i granica Slovenije sa Hrvatskom, pa cemo videti i to kako cete da resite. Arogantnoscu sa polozaja ucenjivanja ulaska Hrvatske u EU sigurno ne. Videcemo kako cete resiti i pitanje svojine Italijana u Istri i na primorju, kao i crkve. Vasa prebacivanja svakojake odgovornosti na Milosevica, po ugledu na ovdasnju vlast, nece sakriti odgovornost Slovenije za rasturanje jedne lepe drzave, SFRJ. Naivno pravdanje, "pa svi su trebali otici", je samo naivno, jer, ili se plasite krivice ili necete da shvatite da su iz SFRJ mogli da odu samo narodi, ne i "drzave" sa administrativnim granicama koje je Tito postavio.

Ivan Slo  | 10/11/2008 23:16

Aleksandar Informisan, 10/11/2008, 22:14
@Ivan Slo. Mozete Vi Ivane da nesto pricate ne satima,
======================================================
Da li je JNA sada legitimna sila ? Naravno da nije , jer je htela biti nadlegitimna i izgubila je sve šta je imala . Od velikih pobeda ostali su samo porazi za pamćenje . SFRJ je bila federacija ravnopravnih republika sa elementima državnosti , sve u dovoljnoj meri da svaka republika postane samostalna i nezavisna . Mene upravo svrbe ubodi komaraca , koje sam zaradio ovih dana na Kubi i drugo ništa . Slovenija nije više želela živeti u istoj državi sa Srbijom zbog Miloševića i njegovog upada u finansijski sistem . Sreća ? Sreća je u slobodi ..život je dobar u Sloveniji , nadamo se boljem ..neka bude i vama tako ..Granica s Hrvatskom ? To je još otvoreno pitanje , ali nije problem . Dokaz : svake godine preko milion Slovenca ( državljana RSlo ) ide u Hrvatsku na letovanje , a Slovenija u Hrvatskoj ima najveće investicije i najveći izvoz . Koja svojina Italijana ? To je rešeno s Osimskim sporazumom i Slovenija je platila do zadnjeg dolara . Crkva - u čemu je problem ? Nikad veću slobodu nisu imali , najveći su vlasnici . Proširuje se SPC u Ljubljani , gradiće se i džamija . O čemu vi govorite ? Slovenija je zaslužna za rasturanje Jugoslavije , ali glavni poticaj je dao Milošević i pokazalo se da je Slovenija prva i s pravom ukazala na problem Miloševića . Iz SFRJ su mogle da odu samo države , jer je to bila zajednica republika ,a ne nacija . Nemojte terati narode . Srbi ostaju u Hrvatskoj i vraćaju se svojoj domovini . Hrvati u Vojvodini - Srbiji i tako dalje u drugim krajevima . Narodi ostaju , a republike postaju države . Upamtite , Kosmet je izgubljen isključivom zaslugom Slobodana Miloševića , ali još je vreme da se zaštiti i očuva Srpstvo na Kosmetu , ali s mudrom politikom .

Ivan Slo  | 10/11/2008 23:33

za Aleksandra M ..Vaš citat : " Slovenija je i pored Bele Krajine,koja je vecinski bila Srbima naseljena,koji su veci Slovenci od Slovenaca," ...
Ne to nije tačno . Srbi su naseljeni u delu opštine Črnomelj i žive u selima Bojanci , Žuniči i Marindol . Bela Krajina obuhvata još pet opština . To su Srbi uskoci ( tako ih zovu po tradiciji ) , imaju parohiju u Bojancima , gde je najstarija crkva SPC u Sloveniji . Paroh je Jerej Goran Šljivić . Srbi u Beloj Krajini očuvali su svoj folklor , običaje , arhitekturu , veru i jezik . Tačno je da se ne iseljavaju i da se povećava broj stanovnika tih sela i da imaju svoja društva , koja dobijaju potporu iz Ljubljane , pa i iz Srbije . Po čemu su oni " veći Slovenci od Slovenaca " ?? To ne razumem , ako to nije zlobna primedba na njihovo zadovoljstvo šta žive u tom lepom kraju i domovini Sloveniji .O tome je pisala " Politika " na način kako ja to opisujem , jer to su činjenice .

Aleksandar Mihailovic | 10/11/2008 23:40

@Ivan Slo. Ivane,procitajte Ustav SFRJ i bivsih republika pa se ponovo javite.Ako su u Hrvatskoj Srbi i Hrvati bili drzavotvorni narodi,ako su u BiH Hrvati, Muslimani i Srbi bili drzavotvorni narodi,ko je mogao da donese odluku o otcepljenju?Po Vasem,Hrvati u Hrvatskoj i Muslimani u BiH.E,tu je velika zamka. Hrvati su mogli da glasaju samo u svoje ime,ne i u ime Srba.Ali,trebala im je njihova teritorija i to je cista pljacka.Vasa drzava je tome davala svoj doprinos.Vas predsednik je dolazio u Stari Trg i doneo banane i hranu"strajkacima gladju",predsednik Slovenije je i pored zabrane Svetozara Maravica kao predsednika SRJ dolazio na KiM da bi odatle podrzao stvaranje mafijaske drzave na tlu Srbije.A nije dolazio za dzabe,kao ni Ahtisari.Dakle,snosite strasno veliku odgovornost za sve sto se na ovim prostorima dogadjalo.U velikoj ste zabludi da je JNA izgubila bilo sta,a po najmanje"sve".Ako je iko izgubio,onda je to drzava koja je njom trebala da komanduje a ne da je pusta niz vodu i da joj vezuje ruke.U Sloveniji rat nije ni vodila, vec se samo branila kada je morala.Niste valjda toliko naivni da ne znate da je Slovenija mogla biti na kolenima,ali,to nije bio cilj.Zato je sramota Slovenije jos veca za sve sto se dogadjalo.Plan"Bedem"koji ste objavljivali je ispod nivoa plana KO,dakle desetara,a ne GS i VK za"Napad na Sloveniju",kako ste zamajavali strane novinare.Isti su se tome smejali i slali izvestaje koje je vasa stampa precutala da su im pokazani"planovi koji kao da su crtani u vrticu".To je bio i nivo onih koji su te planove crtali i paranoicno objasnjavali kakvu je agresiju JNA cinila.Pa strani novinari i diplomate su vam jasno rekli da sa time prestanete jer je smesno,a da je jedina legitimna vojna sila u drzavi bila JNA,u tada jos uvek SFRJ.Sve drugo je izvan zakona i Ustava.Pravite se nevesti i oko vlasnistva crkve nad velikim povrsinama zemlje,koja ce morati da se vrati.Pitajte vojnike Sl na KiM sta misle o vasim novim prijateljima.

Aleksandar Mihailovic | 10/11/2008 23:49

@Ivan Slo. Za Belu Krajinu i Srbe nije "zlobna primedba". U tim krajevima je u II Sv.r. bilo jako puno pripadnika "Bele Garde", medju njima i veliki broj Srba. Slovenacki partizani su im zadali strah u kosti i decenijama posle II Sv.r. im je pracen svaki korak.Jako dugo su bili ucaureni i odbojni do saradnje sa bilo kim da im se ne bi "nabilo na nos" da suruju sa mozda Srbima. Verovali ili ne, prvi su ih "otvorili" upravo pripadnici JNA koje su cak primali i u svoje domove. Oni su im postali spona sa ne samo Slovenijom vec i citavom SFRJ. U toj nepotrebnoj i velikoj paznji sa kime komuniciraju su delovali kao veci Slovenci od Slovenaca, jer su se najkasnije, ali zato iskreno, ukljucili u celokupni drustveni zivot.

Posmatrač  | 10/11/2008 23:53

Jeste da je autor kolumne dao ratni naslov svom članku, ali vidim da na ovom forumu sve pršti od rata, svi ste se zavadili sa Draganom Bgd i Ivanom Slo. Najgore je što svako od vas iznosi tek deo istine, jedni insistiraju na formalnostima, drugi na svojoj faktografiji, mnogo je bolnih argumenata i kontraargumenta, što bi rekli neki ljudi : ko nas to braćo uopšte i rastavi.Ne treba Ivana Slo napadati tom žustrinom, ljutitošću i ozlojeđenošću, ima u njegovim stavovima dosta istine, koja našem srpskom uvetu još ne prija. Je li Slovenija na zadnjem Kongresu SKJ predlagala višestranački sistem, strane investicije, kapitalizam, ulazak u EZ, depolitizaciju vojske i policije? Jeste. I je li to rukovodstvo Srbije odbilo? Jeste. A šta sada imamo u Srbiji? Sve ono što je Slovenija predlagala u predvečerje raspada Jugoslavije. Zašto Milošević i Jović to nisu prihvatili? Zato što su bili političari kalibra provincije, a ne šireg.Kada govorimo o Teritorijalnoj odbrani ona je bila legitimna komponenta Oružanih snaga SFRJ, ali su u komandovanju snagama TO učestvovale i Republike kao suverene države po Ustavu iz 1974. Naravno da je tužno sve ono što se dogodilo u Sloveniji u junu i julu 1991. da jedni pucaju na druge, to se nije smelo da dogodi i zbog toga što Slovenci i Srbi nikada pre nisu imali međusobne sporove. Čak je i jedan od prvih generala nove slovenačke vojske, posle 1991. bio Srbin, Milošević mu je prezime. Inače, u Srbiji postoji potcenjivanje slovenačkog otpora nacistima u Drugom svetskom ratu, Slovenci su imali vrlo jaku NOB-u, a nemačka čizma nikada nije okupirala celu Sloveniju, nemački vojnici nikada nisu ušli na slobodnu partizansku teritoriju u Kočevskim šumama.Pohorski bataljon je ceo izginuo, ni jedan partizan se nije predao.
Dajte ljudi da se ne mrzimo, dajte da se barem poštujemo, ako već ne možemo da se volimo kao nekada.

Aleksandar Mihailovic | 11/11/2008 00:09

@Posmatrac. Otkud Vam ideja da bilo ko ovde i bilo koga mrzi. Diskusija je ostra, ali, bez ikakve mrznje. Ja i ne umem da mrzim, ali, umem mnogo toga drugog. Po pitanju Pohorskog bataljona ste u pravu. Na njegovim kostima je formirana Brigada Milos Zidansek, koja je kratko vreme kao brigada postojala, ali je za godinu dana napravila slavni i istorijski znameniti ratni put. Ta brigada i Pohorski bataljon su svetle tacke u istoriji Slovenije i YU. Do pocetka rata bilo je zivih iz te brigade preko 300 boraca, koji su sa ponosom svakog 8.januara dolazili na zajednicko druzenje povodom Dana brigade sa pripadnicima JNA. To je bio i jedan od najvecih praznika koji su svi postovali i na njega bez ikakvog odstupanja dolazili. Podjednako iz svih struktura drustva. Takvih obelezavanja istorijskih datuma iz nase istorije je bilo sirom Slovenije, a i YU i na tim tradicijama su vaspitavane mlade generacije. Koje tradicije mi sada propagiramo ako sve sto nosi obelezje II Sv.r. i Revolucije, da, Revolucije i oslobodilackog rata, gasimo, menjamo, zatiremo, cak i imena ulica?

Ivan Slo  | 11/11/2008 00:40

Aleksandar Mihailovic, 10/11/2008, 23:40
@Ivan Slo. Ivane,procitajte Ustav SFRJ i bivsih republika pa se ponovo javite.Ako su u Hrvatskoj Srbi i Hrvati bili drzavotvorni narodi,"...Razmišljam o tome , ima li smisla sa Vama dalje voditi dijalog gluvih . Pa ipak odgovaram najbitnije : Govorim o republikama , koje su imale svoje skupštine ( sabor ) i ta tela su glasala o samostalnosti i nezavisnosti , ali dovoljno je bilo da je to učinila skupština - parlament Slovenije pa da se shvati , ..., da SFRJ postaje mrtva ..Koji predsednik Slovenije i kada je bio u Starom trgu ? Odgovornost Slovenije šta je prva shvatila da je SFRJ mrtva ? Kako mislite kazniti tu neodgovornost ? I tko to misli ? JNA je izgubila jer se upetljala u sukobe bez potrebe i prave svrhe . Slaba politička procena . JNA je u Sloveniji krenula sa tenkovima iz kasarni i to po autoputevima i to ne sa vučnim vozovima , ako znate šta to znači - to se u miru nije nikada činilo , ni na najvećim manevrima , razumete li to ? . U Sloveniji je JNA bačena na kolena . Evo i podataka , koje Vi ne iznosite ni u jednom slučaju , recimo oko Vukovara , Dubrovnika itd : zarobljeno 4693 pripadnika JNA i 258 pripadnika savezne milicije ..72 veće i manje borbe ..uništeno ili zarobljeno : 31 tenk , 22 ok transporter , 6 Helikoptera , 6787 pešadijskog naoružanja , 87 artiljerijskih oruđa i 124 PA oruđa ..Crkva je vlasnik velikih kompleksa ..najveći vlasnik šuma . I šta tu ima ?U ćemu je problem ? Slovenija štiti privatno vlasništvo ..Dakle , ja vam odgovaram sa činjenicama ,a vi nastavite na svoj način ....

Ivan Slo  | 11/11/2008 00:51

Aleksandar Mihailovic, 10/11/2008, 23:49
@Ivan Slo. Za Belu Krajinu i Srbe nije "zlobna primedba". U tim krajevima je u II Sv.r. bilo jako puno pripadnika "Bele Garde", medju njima i veliki broj Srba.
***************
Ne to nije tačno , jer velika većina Srba iz Bele Krajine bila je u partizanima i čitava Bela Krajina bila je partizanska ..U Črnomlju je bila partizanska vlada i ASNOS ...odakle vam ti podaci o Srbima kao fašistima ? Tit Belopavlović , Srbin iz Bele Krajine , pratizanski komandant bio je dugo godina predsednik smučarskog saveza Jugoslavije , a njegova kćerka Nataša Belopavlović je državna sekretarka ...

Ivan Slo  | 11/11/2008 00:55

Koje tradicije mi sada propagiramo ako sve sto nosi obelezje II Sv.r. i Revolucije, da, Revolucije i oslobodilackog rata, gasimo, menjamo, zatiremo, cak i imena ulica?
Gde se to čini ? U Sloveniji ne . Partizanska obeležja su ostala ..Savez Boraca je aktivan .E baš dr.Janez Stanovnik je predsednik - taj koji je dao uhapsiti Janšu ..organiziraju oni proslave , marševe , pohode , ali nema više JNA .

simonida  | 11/11/2008 08:39

posmatrac+++to i jeste problem sto oni nas nikad nisu voleli a mi smo Jugoslaviju voleli i bili spremni zivot za nju dati od Triglava do Demir Kapije!Brzo su splasnula odusevljenja koja su bila sirom Dalmacije i slovenije kada je prolazila SRBSKA VOJSKA i kada im je konacno dosla SLOBODA!lepo je savetovao Zivojin MIsic kralja Aleksandra da ostavi teritorije koje ne naseljava SRBSKI Narod, takodje ga je tako savetovao i jedan francuski general!Umesto da ujedini razjedinjene narode kralj ALEKSANDAR je navukao najvecu nesrecu na SRBSKI NAROD!I ta nesreca traje do danas jer se karte mocnika i Vatikana ne podudaraju sa kartama na kojima zivi nas narod.Pobuna oruzana koju su izveli Slovenci sa svojim politickim rukovodstvom, protiv svoje zemlje i protiv svojih vojnika ce ostati zapisana po svom BEZCASCU i sigurno je da ce to pitanje stalno biti NOZ u OKO u nasim odnosima! ...

Istoričar Ivanu Slo  | 11/11/2008 13:24

Podaci o zarobljenim pripadnicima JNA i Saveznog SUP-a koje Vi iznosite, a prethodno ste spomenuli Vukovar i Dubrovnik, pretpostavljam da Vam se omakla greška, jer ni kod Vukovara ni kod Dubrovnika nije bilo zarobljenih pripadnika ni JNA ni Saveznog SUP-a, a posebno ne nekoliko hiljada.

Ivan Slo  | 11/11/2008 15:18

" Istoričar Ivanu Slo , 11/11/2008, 13:24
Podaci o zarobljenim pripadnicima JNA i Saveznog SUP-a "
==========

Da , primedba Vaša stoji ..Podaci se odnose na rat u Sloveniji jun/jul 1991.godine , a ne na Vukovar i Dubrovnik , kako mi se moglo razumeti u kontekstu rečenica , koje su zbog ograničnog prostora nedorečene .

Marko Markovic | 11/11/2008 18:09

Postovanje Lazanski...samo pohvala da si jedan od najboljih novirana sto je Politika ikad imala....

Ono sto mene zabrinjava je kako su za kratko vrijeme uspjeli da javno minjenje u Srbiji oslijepe, da se neke stvari olako zaborave.....

Stanislav Kalenic | 13/11/2008 21:36

A jel mozemo jos malo duze da gasimo pozar benzinom ili da odmah predjemo na petarde?

симонида  | 14/11/2008 10:44

Иван, Сло, Ваша је несрећа да сте стално недоречени! то шта Ви желите је једно а шта се стварно догодило је друго!

Ivan Slo  | 15/11/2008 23:08

Simonida , molim konkretno : šta sam ja tvrdio pogrešno . Moguće je da ste u pravu , ali pokažite i dokažite a ne a priori , an blok tvrditi da se ništa nije dogodilo .

milan vujanic | 22/11/2008 10:04

Pomenuta vezba je simulirala neke moguce dogadje u dalekoj buducnosti. Kada sadasnje granice nece postojati jer ce sve to prekrivati Evropska Unija. A danasnja mapa granica na ovim prostorima, nasim potomcima ce kada je gledaju izgledati isto kao kada mi sada gledamo sto godina staru mapu.

aca colic | 14/12/2008 09:22

Otkud jednom novinaru podaci o stabno-ratnoj igri koji bi inace trebali da budu vojna tajna.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije