Meni

Hronika

Policija oduzima strane tablice građanima sa prebivalištem u Srbiji

Rasejani  | 28/08/2009 00:16

Panduri opet traze da nekako zarade koju kintu ispod zita.Znaci svaki put da kad dodjem na odmor,trcim kod pandura u red da se prijavljujem i odjavljujem a licnu kartu ce mi da kada mu uplatim za mesto boravka.Naravno sve to po skracenom postupku od dve tri nedelje,taman da prodje odmor.Gospodine Dacicu jel ti isto to radis za vreme odmora.Nesposobna administracijo.....vidimo se na izborima.....Pozdrav domovini od dijaspore.

Bojan Dragičević | 28/08/2009 00:45

Ja takodje imam isti problem,rešenje je veoma jednostavno ako niste zaposleni u Srbiji.Odete u prvi SUP,uzmete obrazac br.3 za inostranstvo,tj prijava/odjava BORAVKA,koji popunite stim sto stavite adresu iz BIH i time prijavljujete BORAVAK zbog npr privatnih poslova u BIH.Znači zadržavate obe LK,i oba prebivališta.Kada vas policajac zaustavi tražite da proveri da imate odjavljen boravak i možete da vozite svoj BIH auto.

Duboko Potrešeni | 28/08/2009 09:39

Koliko je ovo nelogčna i neodrživa odluka mislim da je jasno svima, ali treba preživeti do ukidanja iste! Zamislite da sad Bosna donese isti takav zakon, time bi teorijski bilo neizvodljivo za jednu osobu sa dvojnim državljanstvom da putuje autom iz jedne u drugu državu, nebitno u kojopj zemlji je ono registrovano!? Da li je iko od onih koji su donosili ovu uredbu razmišljao o tome? To nas praktično vraća duboko unazad, u vreme zatvorenih granica.
Ja sam kupio auto u Bosni iz razloga što mi tamo žive roditeji, znaju proceduru, a pošto mi je to prvi auto, želeo sam da izbegnem silno čekanje po redovima i sve komplikaciej koje idu sa registracijom auta, a i vozačka mi je Bosanska, pa nisam želeo da je prebacujem, jer tad ne bih mogao u Bosni da vozim tuđe automobile.

Ovo je zaista sramotna odluka, diskriminacija na svakom koraku. Srbijo, nikad ti nećeš u Evropu!

Lila Kreig | 28/08/2009 10:51

Na koga se zaista taj zakon odnosi ? Da li samo na one koji imaju dvojna drzavljanstva zemalja nastalih posle raspada Jugoslavije ili na sve, i na one koji su zbog ratova i gluposti na Balkanu otisli u svet a jos uvek imaju i drzavljanstva novih balkanskih drzava?

sonja sonja | 28/08/2009 12:34

U normalnim zemljama svako ko ima polozen vozacki ispit, moze upravljati motornim vozilom koje je uredno registrovano i koje nije ukradeno. Samo u Srbiji, drzavljani Srbije moraju voziti automobile samo sa srpskim tablicama. Zasto ne usvajamo zakone iz EU koji idu u korist gradjana Srbije, nego izmisljamo narocite koji idu na stetu gradjana?

Sale  | 28/08/2009 13:46

Nema tu ništa sporno. Lice može imati dva državljanstva (dvojno državljanstvo), ali ne i dva prebivališta, jer smisao zakona i jeste u tome da se mora znati gde je neko stalno nastanjen, jer to ima višestruki značaj sa stanovišta različitih zakona. Ne može niko biti stalno nastanjen npr. u Bosni i Srbiji istovremeno. Namerno kažem 'stalno', jer je to upravo tačka razlikovanja između prebivališta i boravišta. Prebivalište je stalno nastanjenje, a boravište privremeno. Dakle neko može imati prebivalište u Bosni, a boravište u Srbiji ili obrnuto, ali ne može imati dva prebivališta. Što se tiče pitanja da li je u redu da lice koje nema prebivalište na teritoriji RS ne može upravljati motornim vozilom stranih registarskih oznaka, to je stvar zakona koji tako propisuje i tu nema mesta nekoj diskusiji isto kao što i jedno lice ne može imati dva paralelna prebivališta. Sasvim drugi problem je to što nekome to ne odgovara. Prema tome stvar je jasna, ako neko ima prebivalište npr. u Bosni on može upravljati motornim vozilom sa bosanskim registarskim oznakama u Srbiji, a ako ima prebivalište u Srbiji ne može, a ako ima dva prebivališta on je svakako u prekršaju, jer nije uredno odjavio staro prebivalište i može biti kažnjen po zakonu. Prosto rečeno, ne može se sediti na dve stolice i na taj način koristiti beneficije dva sistema, a istovremeno izbegavati obaveze i jednog i drugog, već treba prihvatiti i prava, ali i obaveze onoga sistema u kojem realno živimo. Za sve one koji misle da je ovde država restriktivna i netolerantna se vidi da nikada nigde nisu bili, jer da jesu znali bi kako se u bilo kojoj civilizovanoj zemlji zakoni moraju poštovati, a isto tako bi znali koje su konsekvence nepoštovanja istih.

Zoran Diaspora | 28/08/2009 15:53

Ako ste mislili da čete me kazniti tako da mi u državi gde sam rodjen oduzmete tablice, onda ste se grdno prevarili! Sada ste me primorali da eventualno 1x na godinu dodjem u Beograd, i to avionom! Devize koje imam ću potrošiti u nekoj drugoj državi gde neću strepeti od državnih PIRATA!

milovan milovanovic | 28/08/2009 16:47

Srbija ovim zakonom nikada nece u EU, a Evropska Unija moze lako primetiti polozaj Srba u kandzama vlastodrzaca i birokrata koji se voze prebrzo sluzbenim automobilima, pa ne vide muke naroda.

Mirjana Beogradjanka | 28/08/2009 18:42

Vest u vašem listu da će se nama sa dvojnim državljanstvom oduzimati vozila, ukoliko imamo stalni boravak u Srbiji a živimo i radimo u drugoj zemlji jer posao nismo našli u Srbiji, nas je iznenadila i duboko razočarala. Državljanka sam Srbije od rodjenja, imam stan/kuču u Srbiji za koji uredno plačam porez, komunalije pa i TV pretplatu kao i svaki gradjanin a stim i boravak kao državljanka Srbije. U drugoj zemlji sam zaposlena i time životno osigurana. U posedu sam vozila sa ino-tablicama. Zar je moje vozilo uzrok da se moram odjaviti od imovine gde plačam sve dažbine ili da je prodam i da se odreknem gradjanskih prava i obaveza koja su sadržana u statusu državljanstva Srbije? Vozila sa ino-tablicama nemam u posedu zaradi špekulacije-trgovanja, več iz ličnih potreba. Nisam kupila vozilo u Crni Gori ampak u Nemačkoj. Nemam ništa protiv da mi osigurate posao u Srbiji sa prihodima koje imam u drugoj zemlji i čije državljanstvo sam primila iz razloga zaposlenja. Stvorite prilike za zaposlenje i pristojom životu, pa onda oduzimajte sve što je protiv zakona, što u Srbiji nije uvek logičan slučaj. Imate li evedenciju koliko gradjana ima dvojno državljanstvo i boravak u Srbiji? Zar nam sada preti oduzimanje vozila ili plačanje uvoznih dažbina u obe zemlje? Ukinite dvojna državljanstva svima pa čemo ostati u inostanstvu ili se prjaviti za pomoč na birou za zapošljavanje. Ako imam drugo državljanstvo tretirajte me za vozilo kao stranca sa boravkom do tri meseca što ima svaki strani državljanin. Zakonodavac ako je želeo da ocarini vozila koja su se pojavila za vreme, do kraja SCG, ne mora to ubaciti u isti koš sa nama čiji je status drugojačiji. Ino-vozila su registrovana u EU i imaju sva prateča dokumenta kao i vozač. Dok sam primorana raditi u inostranstvu neču prihvatiti da me trpate u isti koš sa ljudima koji su koristili mogučnost nabavke vozila, dok im je politika to omogučavala. Neču prhvatiti da mi otimate imovinu koju sam stekla poštenim radom.

Miso  | 28/08/2009 18:51

Pri sticanju dvojnog drzavljanstva, organi Srbije su trazili postojanje prebivalista na teitoriji iste a istovremeno nisu trazili odjavu iz BiH - tako da ne stoji da su gradjani sami krsili bilo kakve uredbe zakona vec to moze biti samo krivica iste te drzave. I sad nova mjera koja opet dovodi vecinu tih gradjana u nemoguc polozaj. Vozilo kupljeno prije sticanja dvojnog drzavljanstva u BiH - na isto placena carina i porez i sad zbog potreba kretanja po drzavi Srbiji cije drzavljanstvo takodje podjeduje, covjek mora da proda automobil koji sad vozi - i kupi drugi i da pri tom ima srecu da organi BiH ne donesu reciprocne mjere i da u tom slucaju ima problem na teritoriji BiH cije drzvljanstvo takodje posjeduje. Da nije tragicno bilo bi smijesno. Nije intencija uvodjenja dvojnog drzavljanstva bila da se zagorca zivot onima koji ga steknu vec valjda obrnuto. No nije ni cudo jer sadasnja vlast sve manje se moze zvati srpskom.

Ana Kujundžić | 28/08/2009 20:15

Ja sam državljanka BiH, a muž mi ima dvojno državljanstvo Srbije i BiH. Nravno i dva prebivališta, jer mu niko nije tražio da se odjavi kada je sticao drugo državljanstvo. Živimo u BiH. Do sada je išao u Srbiju mojim automobilom, koji sam ja, vlasnica i državljanka BiH, registrovala u BiH, a on ima urednu punomoć za upravljanje van granica BiH. Pitali smo u MUP-u Srbije da li će on imati problema, budući da vozilo nije njegovo i rekli su nam da hoće, da će mu svakako oduzeti tablice, kao i ostalima, a da može mojim vozilom da upravlja samo ako ja sjedim kraj njega, bez obzira što ima punomoć!!!!Pa će on lijepo sledeći put autobusom.

Veljko  | 28/08/2009 21:04

Znaci sednem u kola, odme za BGD, gde sam i prijavljen u svom stanu i neko me zautavi i uzme mi tablice i kako cu ja sad za Nemacku bez tablica?
ili mozda da se odjavim, prodam stan, ponesem kintu napolje i isto preporucim svima koje poznajem.
i lepo da se vozim po nemackoj sa tablicama francuske,holandije,nemacke,svajcarske...
Dakle nasi politicari ce me jako brzo ubediti da nam nisu zapad,USA,NAt;EU krivi sto nam je tako kako nam je.
A ako nastave i dalje eto mene da se ispisem iz knjige drzavljanja R.Srbije. Ipak, politicari vode nasu zmelju, pa ako im je stalo do toga...

IGOR igor | 29/08/2009 22:49

Izbeglica sam iz sarajeva. Radim u Vrscu gde mi je i majka zaposlena, otac radi u Sarajevu. Inace imamo BIH i RS drzavljanstvo. prakticno sam 4 dana u Vrscu, a 3 dana nedeljno u Sarajevu. vlasnik sam vozila uredno registrovanog u sarajevu. Pozivam svakog ko ne moze da veruje kako neko moze da zivi na dve adrese da mi se pridruzi na jedan mesec, da nazalost vidi kako se moze i mora. ja bi bio najsretniji kad ne bi morao da zivim tako. Pitam nadlezne sta ce biti ako vlada BIH uvede istu takvu glupost, da li cu ja tada morati da imam auto za do Drine i jedan za preko Drine? takodje me interesuje da li je oduzeta makar jedna tablica iz zapadne evrope? Niko ne moze da me uveri da recimo svi dvojni drzavljanin Nemacke-Srbije imaju odjavljeno prebivaliste u Srbiji.

Aleksandar  | 30/08/2009 17:26

Vise ne znaju odakle da otmu, pa grabe gde stignu... Ponovo razmisljam o odlasku iz ove zemlje jer ovo sve vise lici na slobino vreme...

milan kojić | 01/09/2009 16:52

...ljudi moji,
oduzmite vozilo Vladu Divcu....barmem on moze da preregistruje isto...sramota...očito da nekome smetaju Srbi sa "strane"...jer neće da glasaju za "vlast".
pozdrav SRBIN "sa strane"

srbin pravoslavacvolffsaobracajna | 01/09/2009 19:04

saobracajna bih. vozacka bih. pasos bih. lk. bih . dvojni drzavljanin. auto regularno kupljeno prije dobijanja drzavljanstv. kaznu naplacuje SRBIJA. KO JE OVDJE LUD. Evpropska unija koja hoce da primi takvu drzavu. koja matretira svoj narob , a kobajagi brine o izbeglicama. humanitarna policiska demokratija SRBIJA. PA JELI TO MOGUCE....

Ivan D | 03/09/2009 19:32

ne mogu da verujem da je nekome sporno da mora da auto registruje u zemlji u kojoj zivi. u nedavnom razgovoru sa covekom koga je ovo potkacilo izjada mi se kako je on samo uzeo licnu kako bi zadrzao posao. naravno upisao i akcije kad se vec deli dzabe. e sad, zasto bi placao srbiji za registraciju kada mu je jeftinije tamo.
kada sam ga pokusavajuci da mu objasnim pitao da li zivi i u srpskoj, kaze covek da zivi. kada ga upitah ima li i tamo posao... pazi sad: IMA. tu me malo zatekao, al kada mi je objasnio da ce on ionako put srpske samo da mazne otpremninu ako je bude uskoro... e tada sam prekinuo dalju raspravu.
juce slusam nekog Njegosa koji je predsednik nekog sindikata administrativaca kako objasnjava kako oni ljudi (pobogu) ne mogu da promene posao jer su se skolovali da lupaju pecate. (valjda je majoru daniju prirodno da nakon obaranja aviona predje u pekare.)

izgleda da sam zaista ja nenormalan kao i ovaj nesrecni sale.

kada bi samo mogli da bar otcepimo sumadiju, pa bosanci, crnogorci i siptari nek razvlace resto. bar region da ce da daju pa vajdica...

sasa jovic | 10/09/2009 22:29

a sta je dok se stranac legalno carini

wolff kurjak | 13/10/2009 12:39

zasto nema odgovora od strucnjaka iz policije na komentare...bio sam u policiji gje sam podnio prijavu obr. br.3. dasam da boravim duze od 60 dana u inostranstv, Sefica sektora zalk. oavu i prijavu borvka nije htela da mi vjeri. uy komentar ti to hoces ya auto, necu ti to ja overiti. komeda se zalim . idodala da bih nije y nju njemacka u smilu inostranstva. aon suverena priznata zemlj . STA DA RADIMO... EZANI KMENTAR SAOBRACAJNEVOFF

Vlada Milovic | 15/10/2009 23:13

To je zbog Beogradjanja i monopolista kao Veranoo Motors da bi ljude primorali da kupe kola i da plate harac - carinu Srbiji, tj Beogradu, to nigde nema osim kod nas....lopovi, izmislili propis da globe ljude i oduzimaju im ono malo od zivota. E ja za inat ne kupujem auto necu da finasiram lopove, makar vozio Jugo do kraja zivota.

sasa nedeljkovic | 20/10/2009 11:29

osnovna poenta sve je da das pare ovima gore
usled velike nezaposlenosti oni samo kaznjavaju jadne ljude radnike a one sto voze besna kola i imaju para da kupe auto gde pozele ne mogu nista

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije