Meni

Hronika

U Strazbur samo posle ustavne žalbe

Srbošvaba  | 03/12/2009 22:57

Znači, i Strazbur je "otkačio" Srbe! Kažu, prvo treba da presudi srpski Ustavni sud kao zadnja instanca pa tek onda tužba njima! To znači, da je za života običnog smrtnika, Srbija izbegla Strazbur jer Ustavnom sudu treba bar 10 godina -posle ove "premudre" odluke EU, verovatno i do tridesetak godina, da neki očajnik u Srbiji dobije zadnju presudu kako bi mogao da se žali Evropi. To u praksi znači -nikada!

Podnosilac ustavne zalbe  | 03/12/2009 23:11

Ovaj uslov je drzava postavila a kako bi sprecila gradjane da se obracaju medjunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu. medjutim, ono sto se ne kaze u ovom clanku je podatak da je Ustavni sud duzan da u roku od 6 meseci reaguje na ustavnu zalbu podnosiolaca. Ukoliko u tom roku Ustavni sud ne postupa gradjani sticu pravo da se i bez daljeg postupanja Ustavnog suda obrate sudu u Strazburu. Sta raditi u slucaju kada Ustavni sud na podnesenu ustavnu zalbu jos 2002.g. a potom podensenu u 23. februara 2009.g. do danasnjeg dana 3. decembra ne reaguje nego ici dalje i zaliti se sudu u Strazburu. Niko nema deset zivota nego samo jedan a njima se moze da rastezu postupke kao zvakace gume. Sto se toga tice nikakvih promena nema apsolutno.

Pravnik  | 03/12/2009 23:34

Konvencija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu clanom 34 i 35 propisuje da svaki gradjanin po cijoj zalbi Ustavni sud nije postupao u roku od 6 meseci ostvaruje pravo prihvatljivosti njegovog predmeta pred tim medjunarodnim sudom. Gradjani pojedinci imaju pravo i da traze da njihov predmet bude iznesen pred tzv. Veliko vece medjunarodnog suda cije postupanje je presudno i pravosnazno.

Info  | 04/12/2009 00:24

Gradjani moraju biti uporni u trazenju svojih prava. Drzava postpisuje jednostrane deklaracije i obecava medj.sudu da ce se predemti resiti pred domazim sudom a kako bi sto vise predmeta u Strazburu skinula sa liste a onda se predmetima manipulise. Ustavni sud je postavljen kao uslov samo kako bi se gradjani sprecili da se zale medjunarodnom sudu. Obracanje Ustavnom sudu je puka formalnost jer taj sud i ne postupa po zalbama vec sluzi samo kao zid da se ne bi islo u Strazburg. Drzava i dalje potpisuje jednostrane deklaracije a kako bi spasla lice pred medjunarodnim faktorima. Gradjani to treba da znaju i da ne odustaju od podnosenja aplikacija Strazburu.

Idimi Dođimi | 04/12/2009 00:42

Jednostavnije rečeno, to znači da će stranke morati čekati još nekoliko godina da bi stekle pravo podnošenja tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, i ništa više!

Zakonodavac  | 04/12/2009 08:45

Propis po Evropskoj Konvenciji za ljudska prava nalaze da: ukoliko u roku od 3 (slovima TRI) meseca od donosenja presude ne dodje do njenog izvrsenja poverenik stice pravo ponovne prihvatljivosti njegovog predmeta pred sudom u Strazburu. To sto mi pokusavamo da razvucemo donosenje resenja o pravosnaznosti presude pa mislimo da to puj-pike ne vazi je samo nase nepoznavanje zakona odnosno pravimo se Tose. Osim toga ukoliko Ustavni sud po zalbi ne postupa u roku od 6 meseci osteceni takodje sticu pravo prihvatljivosti njihovog predmeta pred medjunarodnim sudom u Strazburu. Treba samo pazljivo procitati Konevenciu o ljudskim pravima i tu sve lepo i jasno pise. Dakle, sud u Strazburu odlucuje o prihvatljivosti nekog predmeta a ne drzava i drzavni organi Srbije iako bi oni to voleli.

Simon Fis | 04/12/2009 09:08

Jos jedna prepreka na putu do pravde ? Jos nekoliko meseci odugovlacenja.....?

Ceda Bradic | 04/12/2009 09:08

То важи за апликације поднете од 7. августа 2008. године, што је датум када су прве одлуке Уставног суда донете по уставним жалбама и објављене у „Службеном гласнику Србије”. FEBR 2008-me, sistem lokalne vlasti R Srbije, u formiranju u skaldu sa R 1244 Sb/UN je izrazio NEPRIZNAVANJE Ustavnog poretka R Srbije (r1244-je medjunarodni OBAVEZUJUCI dokumenat).Skupstina R Srbije je bila u obavezi u skaldu sa cl 200 Ustava(status ambasada, revizija medjuanrodnih ugovora-ustavna materija, obaveze Vlade za saniranje takvog stanja itd).Nije.Ustavni sud?Nije.R Tuzilac, nije. Kako ce Vlada ozakoniti svoje aktivnsoti? Kako ce se ozakoniti izbori koji su bili nakon pobunjenickog akta AP/KiM (feb 2008-me)? To je MORALO da se regulise po cl 200 Ustava-ali,nije.I,bez regulisanja funkcija elemenata
Ustavnog poretka, sta uopste moze da se ozakoni? Statut AP/V?Kako moze da se menja,(ne samo nedostatak Zakona), vec zbog NEPRIMENLJIVOST Ustava!?Ko da pokrene postupak?
Gradjani? "Politika"?

Upuceni  | 04/12/2009 09:15

Izgleda da ovaj clanak treba da odvrati gradjane da se zale sudu u Strazburu ali postoje itekako odredbe koje po Konvenciji nalazu prihvatljivost aplikacija tom sudu kao sto je npr. duzina trajanja odnosno rokovi po kojima domaci sudovi moraju da postupaju. Rok postupanja Ustavnog suda po zalbana je 6 meseci od njihovog podnosenja a po presudama 3 meseca od njihovog donosenja. Posto kod nas nema suda koji bi te rokove ispostovao o prihvatljivosti aplikacija medjunarodnom sudu odlucuje TAJ sud a ne nas domaci ili pak drzava koja bi to rado htela.

pedja savic | 04/12/2009 09:55

Informacija je nekompletna i sa stanovišta pravne struke i nauke konfuzna i nedovršena. Iz pomenutom teksta se ne vidi u kojim slučajevima Evropski sud smatra da je ustavna žalba delotvoran pravni lek? Da li je to samo u predmetima kada je povređeno pravo na pravično suđenje ili i kada su prekršena druga prava iz Evropske konvencije.

U svakom slučaju, tačno, da Evropski sud sudi po osnovu preseda iz sudske prakse i tkzv. "klon predmeta". Ukoliko doneta odluka da je ustavnažalba delotvoran lek u svakom slučaju onda je to opasna i izuzetno štetna odluka koja če imati dalekosežne posledice po prava i slobode građana u Srbiji, jer neće moći da se zaštite od namernih sudijskih grešaka i nesavesnog i nestručnog rada u pravosudju!

Iskustvo  | 04/12/2009 11:32

Drzavni pravobranilac i drzava njenim jednostranim potpisivanjem deklaracija da ce se odredjeni predmeti resiti pred domacim sudom uspeli su da ubede i Strazburg kako oni ''efikasno rade''. Tesko samo onome koga usisaju u njihov mlin, oni ga sisaju do srzi. Pravnicki svet je poseban svet. Tu slovi kavijar i popodnevni odmor. Sve ostalo je zamajavanje i iluzija obicnih smrtnika.

Ceda Bradic | 04/12/2009 11:36

@pedja savic, 04/12/2009, 09:55 CB: zastita je postupak po zalbi. AKO ni Vrhovni sud srbije nije u mogucnsoti da pravilno donosi presude, onda pravosudje i nema svrhu. Time je elemenat Usatvno-pravnog sistema narusen, i nastupa ili vanredno stanje, ili raspad drzave. Ustavno-pravni sistem nece stititi medjunarodni sud (za unutrasnje stvari R Srbije) vec je to stvar Min policije i/ili Odbrane. Zasto bi te funkcije prepustili medjunarodnim sudovima ? To moze imati smisla oko sporova zbog uskladjensoti ugovora izmedju R Srbije i EU. Na primer, status ambasada (nekih clanica EU) koje ne priznaju teritorijalni integritet R Srbije (AP KiM), i sl. Da l je pokrenut JEDAN JEDINI POSTUPAK? Kome (po funkciji) predaju akreditive (ambasadori tih zemalja), npr? Priznaju neke odredbe Ustavno/pravnog sisitema R Srbije, a neke ne priznaju).Pa kakva je to,detinjarija? Pa ako su predali akreditive, kako (funkcija) Predsedik R Srbije SME da ih prihvati? Kojim dokumentom je to regulisano?

адвокат Славен Ковачевић | 04/12/2009 17:23

Ево, и ја сам данас примио захтев ЕСЉП за СВЕ своје клијенте које заступам пред ЕСЉП, без обзира кад сам коју представку упутио, да се изјасним да ли сам се обраћао тзв. Уставном суду тзв. Републике Србије.
Што ће рећи да је у току јединствена и координисана акција да се тзв. Србија "очисти" од свих тужби пред ЕСЉП, а да при томе нико од подносилаца представки неће моћи да се потом обрати тзв. Уставном суду због протека времена.
Сјајно. Баш у духу Конвенције о заштити људских и грађанских права.

Верујем да је у питању један компликован пакет-аранжман тзв. државе Србије и тзв. Европе, у коме су визна либерализација, одбацивање хиљада тужби, али и ко зна шта још.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije