Meni

Moj život u inostranstvu

Probajte heljdu

mikulica s | 17/02/2012 09:01

Heljda se kod nas gaji u okolini Nove Varoši i u sjeničkom kraju.

bulgur wheat | 17/02/2012 10:01

Mnogo ste nam lepo opisali promenu u ishrani. Ne znam da li je heljda isto sto i bulgur, koji trenutno pokusavam da savladam. Da li ste probali quinoa? Zitarica sa najvecom kolicinom proteina, i ako nije laz, jedini oblik proteina koji se ne raspada u svemiru ni posle ne znam koliko dana, pa ga je navodno NASA koristila u ishrani astronoma.

zorica knezevic | 17/02/2012 13:08

Molim vas , koliko dugo se kuva heljda , ili napisite neki recept sa heljdom , volela bih da probab i spremim nesto novo , nisam bas neka vajna kuvarica, hvala

Sinisa Randjelovic | 17/02/2012 13:10

Dobar dan,
U celini lep clanak o ishrani s tim sto se tekstopiscu potkralo nekoliko veoma bitnih gresaka
1) Tvorog se ne pravi od kiselog mleka nego od obicnog dodavanjem odredjene "zakvaske" i mesnajem, stvara se tvorog koji se hvala i izvlaci iz mleka. Inace, tvorog je proizvod koji prave i koriste sve zapadne zemlje kao i Kanada i Amerika
2) Po pitanju helje, tacno je da je veoma zdrava. I kod nas je nje uvek bilo da se kupi u svim rodavnicama zdrave hrane, naravno, cenu u Rusiji treba pomnoziti dva do tri puta i to je cena heljde kod nas. kod nas se heljda gaji u krejevima od Zlatibora prema Crnoj Gori ali nasi proizvodjaci jos uvek ne umeju da je pripreme za upotrebu kao Rusi. nasi prave samo brasno od heljde.
3) ne pomenu covek, prose, raz i mnogo toga iz zitarica sto se u Rusiji obilato koristi a kod nas ne.
Pozdrav,
Sinisa

Rale S | 17/02/2012 13:37

Hvala Gorane. Ja, takodje, nikad kod nas nisam jeo heljdu ali mi je na poslu kolegica, Ruskinja, pricala o tome i posto je bila mnogo iznenadjena sto ja to nikad nisam probao, nije joj bilo mrsko da napravi i donese na posao sledeci dan. Veoma ukusno.

M M | 17/02/2012 15:15

Na Zlataru , na Jabuci ( mesto) ukusna heljdopita.Tamo mozete kod seljaka ,da kupite heljdu za pitu. Pravi se od tankih kora, kao strudla od jabuka , taj sistem.

Jaroslav Streltsov | 17/02/2012 19:30

Hvala, Gorane! Vrlo mi se svideo Vas clanak! Ali piljetinu sa majonezom i ananasom i ja necu da probam!

C. Bgd. C. Bgd. | 17/02/2012 19:34

Ako imate dobar recept o heljdi, kako se priprema i sa
kojim derivatima se moze konzunmirati, molim vas napisite.Pogotovu, sto je hranljivo i olaksava neke bolesti. Verujem da ce mnogi citaoci probati sa zadovoljstvom. Takodje, pod kojim se imenom naziva u zapadnoj Evropi?
U napred, hvala.
Poz. C. Bgd.

Jaroslav Streltsov | 17/02/2012 19:45

zorica knezevic@ Heljda se otpriliki kuva 20 minuta. Stavite jednu solju heljde i dve solje hladne vode u serpu. Kad provri dodajte pola kasicice soli. Kuvajte na slaboj vatri dok voda ne ispari. U vrucu heljdu mozete da dodate puter. Mozete da koristite heljdu kao prilog mesu, jedete samo nju ili dodajte mlecni proizvode, ili dzem. Prijatno!
Pozdrav iz Moskve!

M. Kijanovic | 17/02/2012 19:53

M M, hvala puno na komentaru. Ja sam sa sela Jabuka, blizu Prijepolja i kod nas se heljda iliti 'elda' (narodski receno) masovno uzgaja, gotovo da nema kuce koja je nema. Jako je ljekovita, mi cak i cajeve spremamo od nje. Pravi se jako ukusna 'eldopita' od nje, palacinke, dodaje se bijelom brasnu pri spremanju ljeba... Posetite lijepu planinu Jabuku, probacete i heljdu, garantovano. Pozdrav.

C. Bgd. C. Bgd. | 17/02/2012 20:17

@Jeroslav Streltsov - Zorica Knezevic

Najlepse hvala. U ponedeljak idem u potragu...
Poz. C. Bgd.

Maja McSpadden | 17/02/2012 21:47

Za one koji su pitali, naziv heljde na engleskom je buckwheat. U Americi se od heljde prave palacinke, a med od heljde je lekovit protiv kaslja.

има хељде у Србији! | 17/02/2012 22:12

У хотелу "Оморика" на Тари скоро све пециво за све оброкие прави се уз додатак хељдиног брашна. У ресторану Радмиловац можете наручити хељдопиту (није била нешто нарочито), а у Старом селу у Сирогојну на Златибору (у "Кафани" у самом етно-селу) јео сам сјајну, иузетно укусну хељдопиту.
У продавницама у Београду сам видео и полуготову замрзнуту хељдопиту (зелено паковање, на ћирилици! :-), у две тежине). Има тога, само треба потражити.

Sojcica devojcica | 17/02/2012 23:42

Posle citanja ovog lepog clanka,odjesnom mi lakse padne zivot u Vankuveru,gde ne samo da preduzimljivi Srbi uvoze Plazmu,Eurokrem, predivne makedonske ajvare i "Bakine tajne" , Sava pravi najbolje sremske kobasice kakve ni u domovini vise ne prave, da ne pominjemnanine pituljice(njam!), nego mi je u radnji preko puta na raspolaganju i heljda za kasu...Zivela imigracija,dodjite nam u goste !

lidia isr | 18/02/2012 06:00

heljdau mozete spremiti i sa pecurkama.ba tiganju bez masnoce prvo amlo proprziti heljdu i staviti sa starne.zatima na malo masnoce proprziti glavicu crnog luka pecurki (po ukusu) i dodati proprzenu heljdu i dolivati po malo vode dok zrna heljd ene budu meka.inace heljda semoze kuvati i u mleku i jesti sa secerom (obavezno dodati malo putera).prijatno!

Olga, Israel | 18/02/2012 08:19

@ZORICA KNEZEVIC @ C.BGD.C.BGD: Heljda se opere u vodi I izcedi se sva voda. Proprzi se crni luk, doda se heljda I ona se proprzi malo, sipa se na svaku solju heljde 2 solje vode, so i biber po ukusu. Kuva se od prilike 20 minuta na maloj vatri ili dok sva voda nestane. Ostavi se zatvoreno jos jedno 10 minuta i moze da se servira. Ima koji dodaju I secene pecurke za vreme przenja luka. Moze da se doda I sargarepa. Umesto samo vode, moze da se doda tecnost od ciste kokosije supe ili, za one koji upotrebavaju to, I prah od kokosije supe. To sve dodaje bolji ukus.
Recepte mozete videti na - www.heljda.rs - i jos mnoge druge interesantne informacije o heljdi.

Olga, Israel | 18/02/2012 08:25

@BULGUR WHEAT: Vidi se po slici da nije bulgur. Bulgur je od zita. Heljda je posebna zitarica i zove se na Engleskom BUCKWHEAT. Mozete naci informaciju na - www.heljda.rs

Sale QR | 18/02/2012 09:00

Lep tekst! Tacno je da u Rusiji, caj od Kamilice i Nane sluzi za lecenje, bezbroj puta mi se devojka (ruskinja) smejala zbog toga. Ima jos dosta zanimljivih razlika i slicnosti izmedju nas i Rusa. Da pomenem neke, ljudi se u Rusiji sastaju na caju, ne na kafi, u svim bioskopima filmovi su sinhronizovani na ruski jezik, tek poneki pusta filmove u originalu, i tamo nikad nije guzva za karte, vrlo mali broj ljudi u Rusiji govori Engleski, kod moje devojke niko u celoj porodici (osim nje koja je profesor Engleskog) Crkveni jezik nam je isti, bez razlike, molitve i sva citanja, cesto cujem od devojke da je srpski jezik i reci podsecaju na stari ruski, tacnije onako kako se u Rusiji govorilo u doba mladosti njene bake i prabake.... Hrana se ne bazira na mesu, kao kod nas, ali ona obozava nasu kuhinju. Jenom, secam se, napravila je salatu baziranu na cvekli i majonezu, koju sam morao! da probam, pa sam je naucio kako da pravi pitu sa mesom. Pisao bih do sutra, ali nema vise mesta :) Pozdrav

C Bgd. C. Bgd. | 18/02/2012 11:15

Opet moram da se javim i jos nesto da dodam.
Zahvaljujuci autoru ovog divnog teksta o heljdi,toliko se Srba javilo sa izvanrednim receptima kao i mestima u
Srbiji gde se moze naci? Svi su se javili da pomognu na neki nacin. Takvi smo i na drugim poljima. I neka, "neko", kaze , da smo mi, SRBI, los narod!!!
Jos jednom hvala svima...
C. Bgd.

mali mrav | 18/02/2012 11:23

Hvala autoru i Lidiji isr uz molbu da li bi autor ili jos neko poslao recepte ili nacin pripremanja heljde. Unapred hvala i srecan zivot u Rusiji!

C Bgd. C. Bgd. | 18/02/2012 19:00

@ mali mrav
Procitajte komentare, puni su recepata i sugestija...
prijatno...

Bonn Berlin | 18/02/2012 21:15

Ne znam kako je u Srbiji ali heljda ili elda se stolecima uzgajala u Hrvatskoj, narocito u Medjimurju i Hrvatskom Zagorju. U Nemackoj se heljda ili kako je Nemci zovu Buchweizen, svakodnevno koristi, u konditoraju, pravljenje kolaca i pekarama. Derivati se ne korisei u spremanju jela, derivatima se najcesce nazivaju produkti napravljeni od sirove nafte, inace znaci novo hemisko ujedinjenje.

C Bgd. C. Bgd. | 18/02/2012 23:22

Ne znam kako je u Hrvatskoj? Mi pricamo o Srbiji !!!

Natasa Jevtovic | 19/02/2012 02:52

Na francuskom se heljda zove "sarrasin" i takodje je veoma poznata zitarica, a jedu se bukvalno sve zitarice, bulgur, zob, jecam, sta god hocete.
Od heljde se prave palacinke u Bretanji i to je njihovo nacionalno jelo, a na njih se stave sunka i zuti sir i na kraju razbije jaje.

Lena Split | 19/02/2012 16:03

Hvala Vam na lijepom tekstu.Zanimljiv je kao i onaj o Ufi,glavnom gradu Baškortostana.Inače, na coolinarici ima 177 recepata sa heljdom.

Dragana,London () | 20/02/2012 11:23

Lep clanak, drago mi ja da konacno vidim kako nas covek zivi u inostranstvu i uziva u necemu, dosta mi je onih koji su stalno negativni i samo kukaju i zale se ali se ne vracaju u Srbiju. Jedino sto je opet isto su eto pojedini komentari od onih koji sve znaju i ispravljaju autora.....Ovo nije Doktorska disertacija ili strucni report ovo je "MOJ" zivot pa prema tome i "MOJ" pogled i nemora da je bas "naucno" potvrdjen....Inace QUINOA nije uopste zitaruca nego je "seme od trave" strucno receno, poreklom iz Juzne i Centralne Amerike, a posto nema glutena lako se vari te je zato preporuceno u ishrani i koristi se isto kao npr. pirinac. ali ostavimo se "NAUCNIH CINJENICA" i pustite ovog coveka da uziva jer ocigledno je da je prihvation Rusiju i Ruske obicaje i nasao ono sto voli....Svaka cast, samo tako nastavite.

djordje djordjevic | 20/02/2012 16:15

Lep clanak o zivotu u Rusiji.
Dragana, i zitarice su trave.

Pero Pero | 21/02/2012 10:13

Recept za medjimursku patku:
Kod heljde je najbitnije da je dooooobro properete (najmanje u tri vode) Jednu soljicu heljde (slovenacki i medjimurski hajdina ili hajdinska kasa) na dve soljice vode, pustiti da prokuva, poklopiti i na tihoj vatri kuvati jos 10 min. u skuvanu heljdu dodati sitno seckanu slalinu i posoliti (azciniti). Zatim patku (pile, gusku bilo kakvu zivinu) oprati posusiti i napuniti pripremljenom heljdom. Peci u rerni na 180° oko 1,5 sati. FENOMENALNO

V. B. | 21/02/2012 10:24

Interesantno, vecina koji su reagovali na ovaj zivotopis iz Rusije su impresionirani heljdom. Meni je, medjutim, bio interesantan kompletan pogled na ishranu u Rusiji i poredjenje sa nasom ishranom. Po meni, nasa hrana je ukusna,jer kod nas ima mnogo sunca i jos uvek nije industrijalizovana, dakle prilicno je izvorna i prirodna. Medjutim, druga je prica da li je uvek zdrav nacin kako je pripremamo. Mnogo masnoce, mnogo belog brasna, mnogo mesa...rostilj, pite,slatkisi. Sve je to neodoljivo ukusno, ali i nezdravo .Naravno, heljda je zdrava ali jede se marginalno a priznacete, zdrava ishrana kod nas i nije bas praksa vecine. Mislim da je vise stvar u navikama nego u materijalnom.Ne budimo bas tako nadmeni i pogledajmo se posteno u oci.

Marco Polo | 22/02/2012 00:29

@ V.B., lepo ste napisali, samo ja licno mislim da hrana nije kriva. Krivi smo mi ( i ja isto ) sto pojedemo i predjelo,supu,desetak sarmi,nekoliko kolaca i torti. Nazalost nasa hrana zahteva dosta vremena za priredjivanje pa se valjda tako tesimo, da kada je vec skuvano onda treba sto vise pojesti.
Naravno da se sarma, samo kao primer, ne kuva svake nedelje, i da se posle tako bogate sofre sledeci dani trebaju biti posni. Manjak srpske kujne je nedostatak povrca i salata. Prilikom posete porodici u otadzbini stalno me nutkaju raznim tursijama, koje su izvrsne, ali zelene salate se niko ne seti.

dzana zub | 22/02/2012 09:47

Heljdu sam puno koristila u ishrani, palačinci, hljeb od heljde pomješan sa drugim brašnom, međutim kada sam istu konzumirala osjetila sam simptome kao kod alergije, misleći da to nije ništa nastavila sam da bih jednu noć imala jake simptome kao kod astme, otežano disanje itd, završila sam u hitnoj pomoći. Oprez sa heljdom ukoliko imate i male sumnje, alergija nije česta kod ljudi ali je moguća i zeznuta.

pozz

Milosevic Marina | 23/02/2012 18:45

Heljda je odlicna za skidanje kilograma.Potopiti uvece heljdu u vodu i ostaviti preko noci. Ujutru staviti da provri, ostaviti da odstoji 15-ak minuta.Najbolje je jesti bez icega, po nekoliko kasika vise puta dnevno.Istina, nije ukusno, ali deluje sigurno.

svetlana miladinovic | 24/02/2012 11:09

skoro sve podatke iz vrlo lepog teksta sam tu skoro proverila i sama, boraveci u rusiji. heljdu sam pripremala i kod kuce u beogradu, moje omiljeno jelo je heljda sa prazilukom sargarepom i blitvom, a ovdasnja heljda koja je mnogo ukusnija, je to jelo ucinila prosto carobnim. poreklo boljeg ukusa ovdasnje heljde nisam otkrila. razlicitosti navika u ishrani mene, kao i ostale razlicitosti, pre svega raduju i navode na razne nove kulinarske ideje. sve najbolje,

Dana Jovanovic | 26/02/2012 15:51

Dozvolite mi kratku dopunu:
tvorog, rec koja na srpskom malo cudno zvuci, je u stvari neka vrsta svapskog, kratkotrajnog i blagog belog sira. Dobija se i kada kuvate mleko, a ono se ustvari ukiselilo: stvara se gusta zrnasta masa, koju treba procediti, moze da se posoli. U Rusiji sluzi kao podloga ili sastavni deo raznih jela, uglavnom slatkih. Drugi beli sir u Rusiji ne postoji. To je i nemacki kvark ili austrijaki topfen.
Heljda je osnova za razne vrste kasha. Kashe od raznih zrna su u Rusiji vrlo popularne, zdrave, jeftine i dobro uspevaju (uz heljdu jos i proso, griz...). Kod nas ima heljde kolko hocete u raznim bio spajzovima, al je ruska ukusnija, jer je malo proprzena u rerni, cime dobija tamniju boju i bolju aromu. Interesantno je da sve ove vrste kasha uopste ne treba da se dugo kuvaju, dovoljno je da ih uvece natopite u zakipeloj vodi, poklopite i ujutru ce biti gotova.
Na ruskim pijacama je veliki izbor kiselog ribanog kupusa, ali ga krace kisele nego mi.
Ikra je kavijar.

Diana Petrova | 26/02/2012 16:06

Najbolji recept za heljdu. Ako je svetlije boje, proprziti je malo u rerni da potamni. Onda je uvece potopiti u kipucoj vodi u odnosu 1:2, poklopiti, ujutru je gotova. Napomena: ovaj expres nacin vazi za heljdu kupljenu u Rusiji, neke druge vrste mozda ipak moraju da se prokuvaju, ne znam. Od te osnove (koju mozete da koristite vise dana) radite sta hocete, dodajte luk s povrcem i mesom, pecurke, stavite u supu umesto rezanaca ili na slatko dodajte u kompot ili pomesajte sa dzemom, ili jednostavno svakog dana pojedine po 1-2 kasike za uzinu. Cula sam da je jako zdrava za unutrasnje organe: jetru, zuc i slezinu. Na nemackom se zove Buchweizen. Preporucujem vam i izuzetno ukusnu kashu od prosa, sprema se / samo potapa na isti nacin. Proso je takodje vrlo zdrav a po ukusu neodoljivo potseca na kacamak. Pogodan je za svaku vrstu priloga. Ugledajmo se na Ruse, jedimo vise ovih kasha, koje su prakticne, zdrave, jeftine i ukusne!

Драган ***** | 01/03/2012 00:33

Рецепт за кашу од Хељдиног брашна(по Џорџу Ошави оцу Макробиотике):У тигањ пропржити Интегрално Хељдино брашно(може се наћи у свакој продавници здраве хране) додавши кафену кашичицу уља и морску со по укусу.Када хељдино брашно добије златасту боју и карактеристичан пријатан мирис, додати воду и стално мешати да би се каша разбила и добро укувала око 20 минута.Овако скуваној каши можете додати сира по укусу или биљног качкаваља.Прсте да полижеш.

Дарка Божић | 01/03/2012 22:28

Одлично писмо. Ја сам хељду пробала у Русији. Најлепша ми је са творогом. А кад сам се вратила почела сам да је припремам редовно. Код нас постоји хељда обична и препечена. Препечена хељда не мора да се кува дуго. Довољно је 5 мин пред крај кувања убацити у шерпу са осталим поврћем, баци кључ, остави се поклопљено и док се поједе нешто кашиком, хељда је готова. Хлеб са хељдиним брашном је одличан ( моја мама меси са разним брашном, највоље овсено и хељдино). Хељдине коре за питу само треба добро натопити пошто су дебље и са сиром и блитвом, прсте да полижеш. Мед не могу да пронађем у Новом Саду, а баш бих волела.

Bonn Berlin | 02/03/2012 12:48

" Med ne mogu da pronadjem u Novom Sadu ".
Ne mam potrebe da ne verujem gospodji koja je ovo napisala, samo sam ostao bez reci.Imao sam strica ili ciku u Novom Sadu, bio je zeleznicar i veliki pcelar. Pravio je " najbolji " med koji sam ikada probao, od bagrema, sumski, livadski, lanadule ( sa Hvara).Preko njega sam saznao da u Vojvodini ima dosta pcelara i da svi prave odlican med i u vecim kolicinama. I sada nema meda, pojela maca, citaj Tadic & Co.
Interesantno je koliko je jedan pisac podigao interes za zeljdu. Pitam se da li je to zbog zeljde generalno ili zbog ruske zeljde. Nazalost verujem da je to zbog ruske zeljde. Oko pola miliona Srba koji zive u Nemackoj imaju svakodnevno da kupe zeljdu i proizvode u svakoj pekari,bakalnici,
supermarketu ili prodavnici za bio hranu, odnosno dijetalnu hranu. Cudni smo ljudi.

dragisa jovanovic | 02/03/2012 17:28

ovde u moskvi ima ribe iz norveske ,ruske nema, ikre ima u izobilju ali je skupa. nasa kuhinja je raznovrsnija, i ukusnija je!

C . Bgd. C. Bgd. | 04/03/2012 20:43

Neko se raspricao o "zeljdi". Sta je to?
Koristeci se Google, pronasla sam , da je zeljda neka,
vrsta otrova za komarce???Pise se drugacije, cita isto?

gaga d | 07/03/2012 10:47

Moj tata je sejao iz ciste radoznalosti malu kolicinu heljde, malo se teze bere jer nejednako zri, neka zrnaca su zrela dok druga cvetaju. Ali svakako treba znati kako spremati ovu biljku, najcesce se spominje brasno dok recepti ovog tipa su zanemareni, niti se zna za njih, steta. Navike u ishrani se menjaju i usvajaju, neka tradicionalna jela treba da cuvamo ali dobre (tudje) navike u ishrani sve vise se usvajajau ( iskustvom) edukovanjem o ne zdravoj ishrani: belom brasnu, seceru, emulgatorima,... dok sveze voce, povrce, zitarice od celog zrna, orasasti plodovi su kod mnogih prioritet u ishrani. Dovoljno je videti koliko se ljudi izlecilo od raka i dr. bolesti promenom ishrane, usvajanjem hrane u prirodnom pojavnom obliku, svezem prvenstveno.

ruskinja , SPb  | 07/03/2012 12:09

@DRAGISA JOVANOVIC: Vasa kuhjinja nije raznovrsnija!!! Vasa kuhinja je jako ukusna, ali nezdrava, teska. Kad je tako skupo i lose u Moskvi, mozda bolje da se vratite u prosperitetnu Srbiju ? :))))

Smiljka Bg  | 07/03/2012 13:32

Heljdu i heljdino brašno kupujem u supermarketima ( Vero, Roda...) i prodavnicama zdrave hrane. Spremam je bar jedanput nedeljno. Ja najviše volim da je obarenu pomešam sa obarenim brokolijem i kuvanim mesom iz supe. Kod nas kupljena je malo drugačija nego u Rusiji, jer je naša obavezno oljuštena a Ruska "grečka" je uglavnom neoljuštena. Kore od heljde se mogu kupiti svuda-pijace, prodavnice. Ja i kolače i palačinke pravim sa heljdinim brašnom. Malo je ukus drugačiji, ali ništa posebno. Obožavam heljdu a jako se lagano sprema, samo treba staviti dovoljno vode da bude sočna i da lepo nabubri.

Samo Da dodam | 07/03/2012 16:00

@Smiljka Bg neoljustena heljda,kai sve druge zitarice je MNOGO zdravija jer usporava varenje i absorpciju ugljenih hidrata. Zato je i crni hleb daleko zdraviji. Usporenokoriscenje hrane se zove Glycemic index i sto je nizi to je zdaviji.

C . Bgd. C. Bgd. | 25/03/2012 19:56

Htela, bih, svima, da se zahvalim u vezi heljde i fantasticnih recepata. Zahvaljujuci, svima vama, smo poceli da jedemu helljdu, na puno nacina.U, pocetku je bilo, malo ne poznato... Kad sam pocela, cesce da pripremam na razne nacine.Moja porodica je odusevljena.Isto tako i komsije. Ipak, najvise volimo, palacinke i gulas.I na zapadu, ako zelis, sve nadjes.
Poz. svima...

Милица  | 28/03/2012 16:40

"Посебно се то односи на лосос (сјомгу и фарељ)."
- руско "сёмга" значи лосос, а форель - пастрмка.
Нису непреводиве речи, има их у речнику.

Stefan Nikolic | 29/03/2012 04:18

Milici
Draga Milice, autor je u pravu. Losos je porodica, a atlanski losos (ili sjomga) i farelj su podvrste, dalje ima mnogo podvrsta farelja i pastrmka je samo jedna od njih. Nemojte se zadovoljavati, rečnikom proširite vidike. Imate Vikipediju. Sve pohvale autoru, za lepu priču o ruskoj kuhinji. I nije mi jasno zašto neko u lepom izmišlja greške, ili priča o alergiji koju može izazvati heljda. Pa neki ljudi su alergični na pšenično brašno. To ne znači da je problem u pšenici.

Bonn Berlin | 30/03/2012 00:50

Rusko ime za pastrmku, forelj je preuzeto iz nemackog jezika, Forelle, kao i mnoge druge reci.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije