Meni

Погледи са стране

Митско биће интелектуалац

Aleksandar Mihailovic | 06/08/2013 17:26

Pravo filozofsko pitanje je "ko je intelektualac"? U alavom i mesetarskom neoliberalnom konceptu to je svako ko je"snalazljiv",lepo prica i ko ima puno para,samim tim i lepo odelo i lepe cipele.U ovom milenijumu se razvila i posebna"vrsta" intelektualaca po pozivu i na sat,ciji zadatak je da hvale i dizu u nebesa poslodavce,a da blate i kritikuju one iz suprotnog tabora,i njima je najteze da usaglase satnice svojih nastupa kao "eksperata"za sve i svasta,po najvise za jalovu demagogiju.Mnogi su se prodali za saku dinara i sve sto su nekada stvarali i radili bacili pod noge i tesko se obrukali,pa cak poistovecivali dolazak sadasnjih vlasti sa dolaskom Hitlera na vlast,a ova vlast postade najinteresantnijaZapadu,taman toliko da nisu za nove izbore u Srbiji.Preduslov za drustvo intelektualaca nije neka diploma,mozda kupljena,vec znanje,ali,to je kao sa suvim talentom u bilo kom sportu. Bez rada, prakse i rezultata,kreativnog minulog rada, kao i izgradjivanja sopstvene licnosti, nema nista.

Miladin Ivanovic | 06/08/2013 18:02

Postovana Ljubica,
Molim vas da nam definisete rec (ili znacenje) INTELEKTUALAC. Bice mi drago ako nadjete dovoljno vremena. Bog vas blagoslovio visoko cenjena (koju rado citam) saradnica, urednica ili novinarka (nisam siguran) Politike.

Heraklit Heraklit | 06/08/2013 18:52

Интелектуалац је статистичка грешка друштва. Све пркеко тога је плагијат.

ivana m | 06/08/2013 22:07

moji dragi prijatelji, mlada intelektualna elita, zive od 30 hiljada dinara. dok zena naseg mesara vozi dete u kolicima koja kostaju boga oca. toliko o nasoj eliti.

tra -la-la | 07/08/2013 01:06

Izvanredno zabavan i lepo napisan clanak. Retko se nesto ovako moze procitati u Politici. Boze, kad god procitam lepo napisan clanak neke pametne zene, uvek se pitam, zasto i moja zena nije takva. Kad me vec godinama ubedjuje da je intelektualka jer misli da cita i razume intelektualne knjige.A i tema clanka je samo delimicno ozbiljna, sto je i prava mera za pisanje o intelektualcima. Ko jos danas ozbiljno uzima intelektualce? Nije danas lako znati ko je pravi intelektualac, ali je vrlo lako znati ko nije. A vredno je postaviti i pitaje: kome ili cemu danas sluze intelektualci? Ako to ne znate onda nije ni vazno znati ko je intelektualac, a ko nije.

miodrag bjelic new york | 07/08/2013 08:12

Ne znam koliko njih ce se zapitati ": "Sta je pisateljka htela da kaze " . Zar je to bas uvek bitno... Ponekad je vazno MISLITI , pustiti masti I recima da se razmahnu .
Malo , jako malo ima toga ovde u Americi . Nece ovi da gube vreme 'praznim " razmisljanjima . Svi su Lovci . Ko odbija , postaje beskucnik .Najvece I najdraze govornike nadjoh kako spavaju ovde po parkovima . Dakle , Mr, Sr , Pr , moze ici uz nesto strucno , ali intelektualno , nikada

intelektalac sic | 07/08/2013 10:41

"на општи ужас оних који се још надају да у новинама могу да прочитају нешто паметно" - ovo mi se svidja (globalno govoreci). Sto se tice istorije intelektualizma, to je pocelo pre Simon i Zan Pola - sa "prosvetiteljima" - Volter, Ruso, Didro,....bar sto se tice medijske scene, a sto se tice Evrope rekao bih da je Sokrat bio prvi medijski "intelo" za ondasnje uslove. Sto se tice definicje ( neko je postavio pitanje) - dosta kompleksna "rabota" mogu da vas uputim na radove Debreja, Burdijoa, Vinoka, .... i dosta drugih. Zajednicko im je , da rezimiram, da nemaju niceg zajednickog tj. svako svoju definiciju ima. U svakom slucaju, po meni, intelektualac nije onaj ko ima fakultetsku diplomau kako se to kod nas rezonuje.

Vladimir Momčilović | 07/08/2013 11:22

Svaka čast!

Milan Cvetkovic | 07/08/2013 12:19

Cestitke za odlicnu analizu nepostojanja jedne vrste. Na momente me je podsetilo na emisiju o istrebljenoj ptici Dodo sa Mauricijusa.

Vito Raski | 07/08/2013 19:48

Gospodja Arsic je vec u naslovu njene kolumne o intelektualcima kazala ko su, sta su, odakle poticu intelektualci. Prema tome, nije mi cilj da se, pored navedenog, bakcem nekim izrazima ili pak svojevoljnim davanjima ocena ko su intelektualci. Medjutim, sto se tice moje malenkosti, a u cilju predstavljanja, kad me neko upita sta sam po zanimanju, skoro uvek (zavisi od sagovornika) odgovaram da sam : INTELEKTUALAC BEZ SKOLE, ZANATLIJA BEZ ZANATA I SELJAK (PAOR) BEZ ZEMLJE. Naravno, ovakav odgovor sledi zbog (smatram tako) saljivog pitanja, jer nikada nisam nekoga, koga prvi put upoznajem, postavljao neumesna pitanja, pa tako i ovo koje sadrzi tu vrstu ovakvog karaktera. U ostalom, zar je bitno sta je ko, jer se to ocitava u ophodjenju, ponasanju i razmeni misljenja. ZA MENE JE NAJ BITNIJE DA JE COVEK - COVEK, A NE KAKVU DIPLOMU POSEDUJE. DIPLOMA JE SPOREDNA STVAR U KONTAKTIMA NAS LJUDI.

objektivno o | 08/08/2013 15:35

Sjajan clanak. Sto se tice definicije, to jeste slozeno pitanje, ali mislim da znam sta je uobicajena definicija u Srbiji. Za razliku od mnogobrojnih koji nisu imali vise od cetiri razreda osnovne skole, sto ne znaci da im nesto fali, takvo je bilo vreme, ostali koji su dobacili do toga da zavrse neku skolu su sebe zvali intelektualcima. To je znacilo da umesto da kopaju i rade u polju oni sede i snagom svog intelekta uspevaju da zarade platu da prehrane porodicu. Jednostavno. Kako su se vremena menjala ta definicija je postala besmislena jer je sve manje ljudi radilo na zemlji, a sve vise imalo diplome koje samim tim nista posebno vise ne znace.

Branislav Mandusic | 22/08/2013 10:48

Srpsko drustvo propada polako ali sigurno poslednjih 100 godina. Nema vise mesta prici. Pravi intelektualci su postali intelektualci svoje dnevne sobe. Sto se tice inteligencije, takvih pozera imamo na pretek...

Ljilja Vancouver | 30/08/2013 01:25

Zelela bih samo da pojasnim da intelektualci nisu svi oni koji imaju Mr. ili Dr. ispred svog imena. verujem da i autorka tako misli. Intelektualci su pre svega slobodni i hrabri mislioci sto podrazumeva da mora da imaju veoma siroko obrazovanje. Ne postoje skole ni dipolome za intelektua....oni to postaju vremenom zahvaljujuci svojoj intelektualnoj radoznalosti, radu, razmisljanju i hrabrosti da se suoce sa neistinama. Mnogi magistri i doktori nauka su na zalost samo manje ili vise dobri profesionalci.

Srećko Matko | 23/09/2013 01:43

Gospodo draga, on je nestao bez traga
i to celoj prici daje cudan ton
Neki se dzambasi kleli
da su kod Sombora sreli
nekog tipa sto je bio isti on

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније