Meni

Уводник

Фојбе и ми

Душан Ариљевић | 15/02/2009 20:57

Могуће да смо им опростили, заборавили свакако нисмо. Одакле год нама дошле паре, историјски гледано, оне су проблематичне јер нас са свих страна и из свих времена засипају само негативна искуства.

Milan Orsag  | 15/02/2009 21:01

Kakav sjajan tekst. Napokon da neko u Srbiji javno nešto kaže o tome.Da, da, sve smo zbog para zaboravili. Jer smo takvi.

BELA VISTA | 15/02/2009 22:11

"Италијани су у Другом светском рату имали концентрационе логоре на неким јадранским острвима..." Moj otac je bio interniran na jednom od tih ostrva (Campo Mamula), ali me to ne ometa da trezveno razmisljam! Svaki put kada podjem na esspreso pitam veoma ljubaznog Italijana koji posluzuje kako mu je dvomjesecna cerkica,zena i porodica. Ni on, ni njegova porodica nisu krivi sto je moj otac izgubio zdravlje u fasistickom logoru.

tacno tako | 15/02/2009 22:12

Svaka cast. Odvratno je sto su sve drzave bivse Jugoslavije u boljim odnosima sa zapadom, nego jedne sa drugima. I onda kad neko napada Srbiju, Hrvatsku ili Sloveniju, ostali slave umesto da se ljute.

Bravo!  | 15/02/2009 22:24

Bravo, Miroslave! Italijani ne samo da su itekako sudelovali i u poslednjem ratu protiv Srbije - nego su bombarderski letovi kretali iz njihovog Avijana! A posle se Italijani prave nevesti, kao - sve su to drugo umesili, a mi bismo to sprecili da smo mogli! Pocetkom 90-ih je njihov tadasnji ministar inostranih poslova De Mikelis bio medju onima koji su najvise "zakuhavali". Kad je uradio sto je hteo, lepo se ucutao, a mi smo za sve krivili Gensera i Moka, niko se vise nije secao tog De Mikelisa! Gospodine Lazanski, ima i jos jedan, mnogo vazniji razlog da se i glas Srbije cuje u ovom sporu: naime, u borbama za Istru najvise su stradali srpski partizani. Uzalud, cini nam se danas, ali tako nije izgledalo u decenijama nakon 2.svetskog rata. Njihove zrtve treba postovati, umesto da zlurado navijamo za one koji su nam - iz nekih iracionalnih razloga - mozda manje "mrski" od novih, susednih, ex-jugoslovenskih drzava. One mogu imati svoje razloge za sporenje sa Italijom - nase je da svedocimo kako je i sta je bilo, ne stavljajuci se ni na ciju stranu. Posebno ne na stranu italijanskih okupatora, koji su velikim delom krivi upravo za ono sto se desilo sa Kosovom, jer su ga 40-ih godina ocistili od Srba i prepustili ga Siptarima, koji se i danas pozivaju na tu "tekovinu", kad tvrde da je Kosovo njihovo, i samo njihovo.

Srbin sa Kosmeta  | 15/02/2009 22:27

Srbi brzo zaboravljaju. Zato nam se i ponavlja.

Pilot  | 15/02/2009 22:33

Ma nije samo Aviano, leteo je NATO sa još sedam drugih italijanskih aerodroma.Posle rata 1999. neki su italijanski političari u intervjuima za američke medije priznali da je jedno bilo ono što su oni tada govorili na tv, a da su odmah zatim zvali Olbrajtovu da joj kažu kako se slažu sa nastavkom bombardovanja Srbije. Glumili su zaštitnike Srba a kad god su mogli bili su protiv Srba. Sada ih naša vlast koristila u predizborne svrhe radi prevare sa Fijatom.Sramota kako neke stvari radimo.

Sine Ira et Studio  | 15/02/2009 23:02

Историјско искуство Србије и Италије је врло компликовано. Не може се генерализовати, па ни на Други светки рат. Италија је тада стварала велику Албанију, уједињујући Косово са Албанијом. Тада је иста та Италија заштитила Србе у Хрватској, није дозволила да усташе раде пуним капацитетом. Додуше, завршили су тај посао 1995. "олујом", усташка застава се завијорила на книнској тврђави. Да ли опет треба да бранимо Трст и Горицу? Ако не прозивамо Италију под чијим окриљем је учињен први геницид над Србима на Косову и Метохији, западној Македонији, онда не видим разлог да то чинимо тамо где нам није место. Бар не више. Искрено, очекивао сам да Италија покаже више разумевања за Србију поводом Космета. Они тај проблем добро познају. Ту наша дипломатија није урадила ништа. Ваљда зато што су учили само о Трсту, Горици и генералу Пеку Дапчевићу.

ибн Малик  | 15/02/2009 23:07

Све је то тачно што је написао Лазански, па и неки
коментатори. Ипак, не треба прећутати ни неке заслуге
Италијана, на пример, чињеницу да су италијански војници
штитили Србе у Далмацији од већег зла - усташа.
Италијани су били окупациона војска, али нису били
крволочни.

срба србић | 15/02/2009 23:17

Ко што рекоше у "Брајановом Житију":
Шта су то па нама оставили Римљани?
Аквадукте, каналиѕацију, путеве, школе...
и ништа осим тога...

Djordje Gajovic | 15/02/2009 23:22

Neznam kako bi to izgledalo kad bi se Srbija ukljucila u odbranu Slovenije i Hrvatske u vezi "fojbi"? U tom slucaju bi Srbija bila saucesnik sa Hrvatskom i Slovenijom za sve "fojbe" po Velebitu, Hercegovini, Dalmaciji i drugim mestima u kojima su Srbi zavrsili. Talijani su cinili zlocine u Drugom svetskom ratu, ali je to bilo mnogo manje nego sto su to cinili Hrvati sa Antom Pavelicom na celu. Cak su Talijani spasili ogroman broj srpske dece, zena i staraca od ustaskog pokolja po Dalmaciji. ...

Vanja  | 15/02/2009 23:30

Moram da dodam da je priča o italijanskoj okupaciji Kosmeta kada su Šiptari izvršili pokolj nad srpskim stanovništvom više nego tačna....Šta više, kada je Italija kapitulirala i Nemci iz svojih rejona krenuli u one koje su napuštali Italijani, uleteli su u haos u kojem su ubijani Srbi, i proglasivši policijski čas spasili nemali broj Srba sigurnog masakra.Naravno Šiptari su po starom običaju čim su im Italijani okrenuli leđa, zapucali u njih i pohrlili novom gazdi.Problem je što ni naša,komunistička vlast nikog od tih šiptarskih zločinaca nije procesuirala posle rata.

mondo globale  | 15/02/2009 23:37

Ovdje bi trebalo ostati sto neutralniji. Nisu nas zaduzili ni jedni ni drugi, ali su nam prve komsije Hrvati ipak malo "duzniji" od Italijana. Tokom intervencije 1999 bilo je mnogo opozicionih politicara u Italiji koji su se protivili intervenciji, bilo je i protesta oko Aviana, cini mi se i nekih gradjanskih protesta. Ipak, oni su clanica Nato, i tako moraju da se ponasaju.

dragana  | 15/02/2009 23:44

Previse je generalizovano ovo misljenje. Ko su to "oni"?Toliko je struja, slojeva, razlicitih interesa u politici svake zemlje a cini se pogotovo Italije.Ima li zemlje sa vecim brojem vlada u novijoj politici? Italijani, a mislim pri tome na upravljacki sloj, rade nezavisno koliko mogu, a to sto rade nezavisno, zna se od koga, iskreno je bilo a i sad je u korist Srbije.

pravi zaverenik  | 15/02/2009 23:51

Na Hvaru, da citaju ovaj clanak Lazanskog, a ima ih jos pokoji i ziv, odmahnuli bi glavom i rekli, on nema pojma sta se zbivalo na Hvaru 41-ve. Pre invazije Nemaca na ostrvo, Italijani su pomogli da se nekoliko stotina stanovnika Hvara evakuise na Sinaj. Zajedno sa zenama i decom. Italijani su posebno cenjeni gosti na Hvaru, vec vise od pola stoleca. Takodje, Lazanski precutkuje cinjenicu da su svi Istrani dobili penziju od Italije, ako su bili samo jedan dan u uniformi fasisticke Italije. Sto dodatno opterecuje da se izricu kategoricki sudovi, sta bi danas Beograd trebao da kaze i postupa u vezi spora u Kvarneru. Avionima iz Viana nisu upravljali italijanski piloti nego pretezno americki.....

emilia  | 16/02/2009 00:05

Za-Bravo! , 15/02/2009, 22:24-ISPRAVKA-Aviano nije italijanska vec je to
americka baza-baza Sjedinjenih Americkih Drzava ispred koje su Italijanski gradjani protestovali 78 dana, kada su kretali bombarderi na ondasnju Jugoslaviju! A ti isti Italijanski gradjani su bili zestoko protestovali i protiv ondasnje vlade Massimo D'Alema-italijanska levica!Italijani su protestovali jer je ta italijanska partecipacija bombardovanju bila direkna povreda italijanskog Ustava!Ali, Italijani su izgubili 2-gi svetski rat i Italija je prepuna americkih baza.Ameri su u Italiji "drzava u drzavi"...!Nije istina da je De Mikelis,ondasnji Ministar za inostrane poslove "najvise zakuhavao"...De Mikelis je bio protiv tog bombardovanja i do dan-danas je ostao pri tome !
Istina je da su Musolini i njegovi fasisti prvi bili preselili iz Albanije na Kosmet skoro 300.000 Albanaca,jer su mislili da je to u njihovim nacionalnim interesima...U novije vreme i bivsa Vlada Lamberta Dini je pomagala siptare na Kosmet...i sta su tada preduzimale ondasnje vlasti?Danas se ta bivsa politika kritikuje, najvise od Lega Nord (Severni Savez) od Bossi-a...Fojbe su Sraman deo Balkanske Istorije gde je bilo rasireno misljenje (u Italiji)da su to radili Srbi dok je postojala Jugoslavija, a to misljenje su rasirili Slovenci i Hrvati.ispali su vise latini od samih latina!!Ne potcenjujem nicije zrtve, SVE ZRTVE TREBA POSTOVATI,ali neka i Slovenci i Hrvati ne potcenjuju tudje zrtve, krijuci istinu i sireci lazi u vezi svega sto se dogodilo od 1941 pa naovamo!!!Italijanski Carabinieri i te kako cuvaju Pecku Patrijarsiju, da su bili Nemci,ili neko drugi na njihovom mestu, ona danas vise ne bi ni postojala!!!!Svaka cast svim partizanima,i ne samo njima, koji su se borili i koji su poginuli...ali,zasto posle niste sacuvali ono zasta ste se borili,vodeci odgovarajacu politiku ????Ostavili ste nam u nasledje lep haos,da mi danas moramo da vadimo kestenje iz vatre!!!

terramare  | 16/02/2009 00:08

Taj problem sa Italijom nije vise nas, mi imamo nasih problema, i suvise da bi raspravljali o problemima bivsih rodjaka sa Italijom.Talijani jesu bili malo humaniji od Nemaca,zbog mentaliteta ne zbog politike.
Velike zlocine su pocini za vreme ratovanja po Africi, i svi ti Afrikanci iz tih zemalja bi najradije pravo za Italiju, oni nemaju vremena za istoruju, kontinent polako umire na ocigled celog sveta.

Purisa Boricic | 16/02/2009 00:29

Ne spomenutste da je i Sandzak bio okupaciona italijanska zona.Od okupacije Sandzaka nakon kapitulacije Jugoslavije pa sve do napada partizana na Pljevlje 1 decembra 1941 g. u kojem je bila stacirana italijanska alpska Divizija "Taurinenze," nije bilo nekakvih progona srpskog stanovnistva.U Pljeviljima je bila izvrsena odmazda i streljeno nekoliko desetina gradjana Plevalja.Od tada pa do kaputulacije Italije u septembru 1943 nije bilo sukoba ni s jedne i druge strane situacija relativno snosljiva.Na ovom podrucju zivelo je i nekoliko desetina jevrejskih porodica izbeglih iz NDH.Kod Italijana su nasli utociste, spas od istrebljenja.Ziveli su normalno kao i ostali gradjani,niko ih nije terorisio,pretio,pljackao i zivelo b uznemiravao sve do kapitulacije Italije.

Ненад  | 16/02/2009 00:35

Ако мало детаљније погледа процес цепања Србије 1941 године, можемо предвидети да ће се садашње комадање Србије наставити ...понижења.

ЗОРАН1931  | 16/02/2009 00:38

Авијано,Пијаћенца,Бриндизи,Ђоја де Корла,Гарибалди у ушима обичног човјека можда не носе у себи нешто страшно или немају језив ехо,али за боље познаваоце прилика на овим просторима,ови називи имају више од призвука језивог.Из ваздухопловне базе Авијано,затим из Пијаћенце,Бриндизија,ваздухопловне базе Ђоја де Корла,са италијанског носача авиона "Гарибалди",Србија је убијана 78 дана.Одатле су полијетали авиони НАТО снага у свој крвави пир над небом Србије.И данас Србија због тог злочина "демократског"запада на жалост умире.Осиромашени уранијум,између осталих,довожен је управо са горе побројаних локација.Господин Лазански је у свом тексту покренуо занимљиво питање о италијанским ратним злочинима,како у току другог свијетског рата,тако и у учешћу у операцији "милосрдни анђео".Италијански фашисти стрељали су ми диједа(мајчиног оца) у Херцег Новом 1941-ве.Наравно да ја не мрзим Италијане због овог злочина који је урађен према породици моје мајке,дакле и према мени,али се придружујем господину М.Л. по питању ратних злочина са италијанске стране.И заиста,а шта је са злочинима које су чинили италијански фашисти?Флоскуле и отрцане фразе за дневно-политичке потребе у Италији али и у Словенији,због спора са Хрватском око пиранског залива,већ су одавно ван домашаја неког логичког расуђивања."Фојбе и ми"како гласи назив текста могао би се преточити у наслов о зони А и зони Б.И шта ћемо сад?Да се то нас тиче?Не би никако смијело,јер је доста Срба изгинуло због накарадног поимања историје.Стипе Месић је извргнуо себе руглу на ФПН у Загребу,приликом једног назови предавања,устврдивши да су хрватски партизани ослобађали Истру????Истру су ослобађали српски партизани(камо среће да ову ријеч партизани не морам стављати уз придјев српски),тачније четврта армија под командом Петра Драпшина.Касније му се Броз "захвалио".Чистећи властито оружје,Драпшин се наводно убио.Тако су се наивним Србима кроз историју "захваљивали".Далеко им лијепа кућа.

emeritus  | 16/02/2009 00:39

sve je apsolutno tačno što si napisao miroslave, moram dodati da to tako izgleda na prvu, ali ispod površine ima još stvari, italijani su izgradili novu luku u albaniji - drač (stara pripada amerima) i u nju smještaju kontejnere a imaju čini mi se 100godina koncesiju na nju (pristanak drugim brodovima se naplaćivao 3000e a prošlo ljeto je bio samo 1e), adriatika (vatikan vlasnik) svakodnevno ima brod iz barija za drač, ti brodovi nose i po 6000putnika ljeti, karta za palubu iznosi 80-100e a za auto 180e,najjeftinije špagete su 5e porcija, dakle u pitanju je dobar biznis prije svega...

Mikajlo Pavlovic | 16/02/2009 00:47

Poznat mi je slucaj gde smo mi nekim nasim postupcima izazvali kod italijanskih okupatora izazvali hapsenja i streljanja nevinog stanovnista.Tako u jednom selu izmedju Priboja i Visqegrada,odigrala se velika bitka da se zauzme jedna skola.Patizani,sutradan po formiranju Prve proleterske ssu uz velike napore i vise ranjenih i mrtvih zauzeti skolu i zarobiti preko stotinjak talijanskoj vojnika,oficira i podoficiraDesilo se nesto sto se nije smelo dogoditiPartizani zbog znatnih zrtava isto vece iz stroja zarobljenih Talijana izveli iz stroja su pododoficire i oficire i u tom nervnom stanju zbog velikih gubitaka,te iste noci sstrijeljali tu grupu talijanskih oficira i podoficiraPoslije izvesnog vremena tj2-3 meseca talijansu kao odmazdu streljali nekoliko nevenih seljaka.Neke hapsili pa pustali,valda da zastrarekrsaj zenvske konvencije u odnosu na vodjenje rata.Da do ovakvih stvse stanovnistvo tih sela.To je bila velika greska p

Istoričar@Sina Ire et Studio  | 16/02/2009 00:54

Italijani su zaštitili Srbe u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu samo na području Knina, gde je pop Đujić sa njima pio rujno vino i trgovao. Italijani nisu zaštitili Srbe ni u Gorskom Kotaru, ni u Hercegovini, pa ni u Dubrovniku. Italijani su napali Jugoslaviju u aprilu 1941. i sve do pada fašističke Italije u septembru 1943. bili su okupaciona vojska na području Kraljevine Jugoslavije. Izgubili su Drugi svetski rat,a Jugoslavija je bila sila pobednica Drugog svetskog rata. Naša diplomatija nije ni 1991. to znala da predoči Rimu,a posle toga to je tek bilo ponižavanje. ...

Lilit  | 16/02/2009 01:38

Italijanska desnica ia Trsta ima neka silna uverenja (da lki su na necemu zasnovana ili nisu ne znam) da su u tom slucaju fojbi zapravo ucestvovali srpski partizani, te da su oni najvise krivi. Ja ne posedujem te podatke. Treba biti na strani pravednog, ma ko on bio. To je valjda neki moral.Inace je Slovenija uplatila na racun Italije ali Italija nije nikada podilga taj novac smatrajuci ga samo simbolicki i trazece da se taj iznos revidira. Hrvati pak nikada nisu uplatili ni dinara.Itaòijanski ratni zlocinci nosu isli pred Medjunarodni ratni sud jer im je bilo oprosteno zbog otpora koji je dat od strane patizana koji su na neki nacin otkupili citavu naciju. Takodje, Italija je bila kaznjena u korist Jugoslavije, dakle izgubila je svoje teritorije. Isto kao sto ni Hrvatska nikada nije izasla pred Medj. ratni sud: srpske partizanske brigade (u najvecoj meri) su za to zasluzne. Paradoks koji meni mije jasan je sledeci:ako su fojbe odmazda za okupaciju i to Mesic opravdava na svaki moguci nacin, kako to da taj isti princip ne uspostavi za Strebrenicu? Zar i to nije bila odmazda na neki nacin? Zapravo, sto vise prolazi vreme, sve vise mi Italia i Hrvatska lice jedna na drugu u poslednjhih 100 godina. S' dreuge strane, ogromna vecina levice u Italiji je ogorcena na svoju vladu i veliki deo naroda je bio protiv bombardovanja. I dan danas. Ima jako mnogi dobrotvornih organizacija koje pomazu nasu decu sa Kosova, decu radnika Zastave koji su ostali bez posla, tako da ne treba generalizovati. Radi se o italijanskoj vladi a ne o celom narodu.Levicarske organizacije, na primer, spremaju da obeleze desetogodisnjicu bombardovanja Jugoslavije u mnogim gradovima Italije. Da li mi to isto cinimo i da li se mi secamo da obelezimo bombardovanje Iraka, na primer?

Drago Popovic | 16/02/2009 01:47

......Sta mislite G.Lazanski,zbog cega su Hrvati priznali Kosovo,zbog cega Slovenci? E,tu lezi zec, oni su poslusali nalog SAD,EU i NATO pakta.Zasto? Iz cistog interesa,a to im je,drugim recima bio "domaci zadatak"koji su morali da urade.To se zove usaglasena politika drzava, koje je svoje interese prilagodjuju zahtevima velikih,a time utvrdjuju i brane spostvene..Iz tih razloga bi i Srbija,bez obzira na dalju ili blizu proslost,trebala da u ovom sporu podrzi Italiju. Ne vidim razlog, da se postupi drugacije,jer se sada nama pruza prilika da po istom principu ostvarujemo svoje drzavne interese.U ostalom,zar to nisu juce ucinile po pitanju Kosova,Slovenija,Hrvatska,Crna Gora i dr. Treba imati u vidu, da je Italija prosperitetna zemlja i da ima veliki potencijal, kao i uticaj u EU, ona nam moze pomoci u sredjivanju nase ekonomije i privrede,a verujem i vise od toga,kada je u pitanju nas ulazak u EU. Uveren sam da u ovom sporu mozemo dosta pomoci Italiji,jer je na Pariskoj konferenciji(1947),Italija potpisala sporazum o drzavnim granicama sa FNRJ,koje vise nema ,ali ciji je sada pravni slednik Srbija.Gospodo,politicari hocete da Fijat pravi fabriku u Srbiji, onda pamet u glavu,manite se istorije,jer ona nam nece mnogo pomoci.Ovo je sansa za Srbiju, i ona treba da je iskoristi,a dace Bog bice ih jos!!

Srboljub Savic | 16/02/2009 04:54

Srbi su u oba svetska rata ginuli za oslobodjenje i
Slovenije i Hrvatske. Italijanima je Hitler dao i deo
Slovenije i deo jadranske obale (tako da NDH nije
drzala samostalno svoju "drzavu"). Kosovo i Metohija
su bili pod Italijanskom okupacijom sve do kapitulacije
Italije, kada su ga Nemci preuzeli. I Nemci i Italijani
su podrzavali stvaranje "Velike Albanije". Medjutim,
1941-43,Italijani su izfavali dokumenta, ukljucujuci
pasose, bez obzira sto su toleraisali Albanske fasiste
- Baliste i njihova zverstva, progone, promenu imena
ulca, ... ,na KiM.
[Posedujem originalan pasos, izdat 1942 mojoj pokojnoj
babi iz Peci, drzava Italija, bez koga nije mogla da
putuje za Beograd.]
Italijanski fasizam, su SAD zataskale, pretvarajuci
italijanske partizane i akt saradnje Sicilijanske
mafije u opsti antifasisticki blok.
Odnosom prema Italijanskom, Albanskom, Bugarskom,
Madjarskom, Nemackom i Hrvatskom fasizmu i zlocinima
koji su svi oni pocinili na tlu Jugoslavije, a pre
svega na teritorijama gde je ziveo autohtono srpski
narod, otkriva nas nedopustiv odnos prema zlocinu
(bilo kog pocinioca). Nedopustivo je da mi zaboravljamo
da prastamo u tudje (zrtava) ime, da nas je Bog posebno
ovlastio da prastamo, neoprostivo. Civilizovan covek
odbacuje osvetu, ali zato ima pravo, zakone i parvdu.
Tako i nasa civilizovanost se mora meriti i kroz
odnos prema zlocinu. Pravo, pravda, nauka i pravoslavna religija, sa druge strane, znaju za odbranu i drugu
kvalifikaciju ubistva u odbrani zivota - Tvorcevog
dela. Zato je odbrana zivota grupe, drustva i naroda (ne samo golog-uprosceno) vrednija od samodbrane pojedinca. U tom svetlu, moramo meriti i rad naseg
pravosudja a i nastupe NVO i njihove pokusaje da
red stvari okrenu naglavce i ubede nas u nemoguce.
...S. Savic

Dragoljub Jovković | 16/02/2009 07:03

Miroslave brate Srbine.
Od Murata na ovamo mnogi su nam zlo činili a najviše mi sami sebi i oni kojima smo se klanjali. Niko nije proterao više srba sa Kosova nego Tito.
Imamo račun sa svim stranama u tom sukobu, ali taj sukob je mimo nas. Zašto mi da se oglašavamo i određujemo koja je od dve nepravde veća? Nek im da Bog smirenja i pameti da se svako seti svoga greha a ne tuđeg.
Nama je ostalo dovoljno nerešenih problema iz bliske istorije za čije se rešavanje treba ozbiljno spremati a ne trošiti misli i reči na tuđe sukobe.

Јовиша Видић | 16/02/2009 07:13

Италијани су радили ово, радили оно и сл. Какве везе има Италијански народ са Мусолинијевом солдатеском? Какве везе имају Италијани, бивши становници Истре и Кварнера са злочинима фашистичке војске? Зар нисмо ми Срби, осетили на својој кожи, наметање колективне кривице. Србији је у интересу да има пријатељске односе са непријатељима наших непријатеља. Италијани су протерани из Истре као што су Срби протерани са Космета и Краине. Српски политичари су насељавали избегле Албанце уз границу са Албанијом а на имовину отету од Срба и од Српске цркве. Словенци су насељавали Словенце уз границу са Италијом, на имовину отету од Италијана.
Дугови кад-тад долазе за наплату.
Јовиша Видић од Рудина.

Dragon  | 16/02/2009 07:21

Trenutno nije pravo pitanje jesmo li zbog para sve zaboravili - vec jesmo li totalno poludeli - pa da guramo ponovo nos tamo gde mu nije mesto (malo li je problema sto imamo na nasim granicama, pa bi da resavamo tudje?!). Jesmo li vec zaboravili kako smo na kraju prosli "resavajuci" problem Trsta i Istre (i kako su nas "sa zahvalnoscu ispratili" nakon toga iz Slovenije i Hrvatske)?

BELA VISTA | 16/02/2009 11:07

Jedno od najvecih dostignuca civilizacije i kulture je TURIZAM. Sasvim sam siguran da ogromna vecina Italijana, Slovenaca, Hrvata, Crnogoraca itd. zeli da zivi u miru; da putuje po svijetu i ugoscava strane turiste i zive pristojno. Ali,neki ne mogu bez zveckanja oruzjem.

bivsi mm  | 16/02/2009 12:20

sta?sta? "nijedan italijanski oficir nije priveden u italjanski sud za ratne zlocine"? a u hag? ma nemoguce!

Kosovka Devojka | 16/02/2009 12:35

Svaka cast na isrpnom clanku i tacnosti.Na zalost,ne samo da smo zaboravili zlocine Italijanskih fasista iz drugog svetskog rata,vec smo zaboravili da su Srbiju i C.Goru 1944 i 1945 g. neumorno rusili i razarali saveznici druga tita.Mozda bi trebalo i njih tuziti za ratnu ostetu iz tog vremena a i za ostalu stetu do danasnjih dana.Nije u bicu Srbskog naroda da se bori za sebe kao sto to cine susedni narodi.Na zalost i nasu nesrecu.

M.Kovian  | 16/02/2009 12:48

Nepotrebno (i nerazumno) "cackanje mecke". Italija, Bugarska, Albanija i druge zemlje koje su imale rezime bliske Hitlerovoj Nemackoj vecim delom II.Sv.Rata izvukle su manje-vise bez ikakvih kazni jer njihovi rezimi ipak nisu cinili takva zlodela kao Nemacki (i Hrvatski, naravno) a i zbog cinjenice da su imale kakave-takave pokrete otpora. Naravno da je pravda ponekad slepa narocito kada se ostavi ovim zemljama da naknadno osude svoje "pojedinacne" zlocine. Ali, to je bio slucaj i sa Cerkezima, Kozacima i mnogim drugim sa Istoka, o cemu ionako vrlo malo znamo, a cak nam to nije mnogo "bitno". Kad su ovi u pitanju onda samo pretpostavljamo da su svi zlocinci kod njih kaznjeni, sto je daleko od istine.

Aleksić  | 16/02/2009 13:29

Dve stvari u ovoj kolumni Lazanskog zavređuju pažnju čitalaca.Prvo, da ni jedan italijanski oficir ili podoficir nije do dana današnjeg izveden ni pred jedan italijanski sud zbog zločina u Drugom svetskom ratu, a Italija je sve do septembra 1943. bila sila Osovine, i kao drugo, da su nas italijanski avioni bombardovali 1999. baš kao i američki borbeni avioni, a da se to u javnosti Srbije skoro i nije znalo. Znalo se da su sa italijanskih aerodroma poletali NATO avioni, ali da su nas gađali i italijanski avioni to se nije znalo u široj javnosti Srbije.

M.Kovian  | 16/02/2009 13:41

Aleksic: Italijanski avion Americke proizvodnje je opet "americki", a iz clanka nije jasno da li se bas radi o pravim "italijanskim". Kakve sve to veze ima sa stvarnoscu: da necemo poceti i avione da osudjujemo? Italija je clanica NATO-a, a i nikada nije bila veliki prijatelj bilo kome narodu sa Balkana u politickom smislu, osim mozda Albaniji. Sta je tu cudno?

Slavomir Srpski  | 16/02/2009 13:57

Bilo bi neistinito tvrditi da su nas italijani bombardovali 1999 godine. To je uradila Nato, jer u Italiji su najvece (i atomske) baze USA i Nato koja je njena tvorevina. U stvari Italija nema nikakvu nezavisnost u vojnom polju, i bilo koja vlada trpi odluke generala u Washingtonu. Ili to jos ovde nekome nije jasno? Tek da znamo sta znaci uci u Nato alijansu, i da nam je najbitnije da Srbija ostane daleko od te sada vec neprijateljske vojne sile koja na Kosmetu stvara narko-UCK albansku vojsku protiv Srbije. Dok je recimo Oluja kojom su Hrvati ocistili etnicki Hrvatsku jedan zlocin od Hrvatske prema delu sopstvenog srpskog gradjanstva, a ne Nato sila. U tome je razlika poimanja da su Italijani kao narod mnogo manje zla naneli Srbima od Hrvata i Slovenaca. Sa druge strane, mi smo za to da se fojbe i etnicka cicenja nikada ne zaborave, pre svega jer ih danas najvise trpimo bas mi Srbi ocisceni iz Krajina i Kosmeta. Stoga ovaj italijanski zahtev za nas ima vrlo veliku vaznost.

Maja  | 16/02/2009 14:30

Mene se i bez Fiata apsolutno ne tiču problemi Italije, Solovenije i Hrvatske.Pošto ste nam neki dan napisali da Vam je otac Slovenac, u potpunosti razumem da Vi na to gledate drugačije.Mi imamo toliko svojih problema, a niko nas ne proziva da se izjašnjavamo, pa zašto bi?

paja patak | 16/02/2009 14:30

„ ...Можемо ли на то гледати из визуре некадашње заједничке државе СФРЈ, или само из контекста онога шта се све догодило на бившим југословенским просторима после 1991. године?...“ Г.Лазански, све док се Срби не ослободе визура Југославије (била то Краљевина, која је после I Светског рата замало заратила са Италијом око Fiume/Ријеке, била то ФНРЈ која је то исто скоро урадила због Трста после крајa II Светског рата), нећете имати никакву јасну визуру. Ta визура убудуће (ако то нажалост већ није била у прошлости) треба да буде искључиво визура српске државе и њених интереса. Ако то до сада није било тако, због чега су (нпр. на крају II Светског рата) непотребно гинули углавном Срби при заузимању Истре - па и Трстa одакле су убрзо били приморани да се повуку, треба бити паметан и извући поуку из одговора на питање: Чији су данас, после свега,Ријека, Кварнерска острва, Истра и залеђе Трста?

Диде  | 16/02/2009 14:37

Господине Лазански, бојим се да многи не желе да отворе своје Пандорине кутије, без обзира што се на дну кутије налази нада, јер нада је потребна онима који предвиђају будућност а не онима који живе само за садашњост. У америчкој скорашњој кутији налази се милион мртвих Ирачана и 4,5 милиона избеглица. Жели ли Америка, или било ко у свету, заиста да отвори ту кутију? Када гледате специјализоване историјске канале, можете видети репризиране приче, рецимо о Стаљинграду, у којима старци, бивши немачки војници, са сузама у очима говоре о својим погинулим "камерадима", погинулим, измрзлим, заробљеним - зато што је Хитлерова стратегија била погрешна!!! Још жале за узалуд изгинулом немачком младошћу под Стаљинградом. Како је сентиментално затворена та кутија. Да ли се неко у свету сећа неколико десетина милиона Руса страдалих у рату? А где су наше "фојбе"? Италијани бар знају где су њихови сународници бацани. У Србији се не зна где су Срби Србе бацали. Негде су испод ауто-пута код Наисуса, на Бубњу, под ораницама, у подножју брда, под стрелиштима, на војним полигонима, у рупчагама које су бомбе направиле...Колико је Срба страдало од немачке, италијанске, усташке, шиптарске и других душманских руку? Нико не зна.

Janez Sosed | 16/02/2009 15:11

Komentar je dobar iz pozicija slovenačke i hrvatske spoljne politike. Drago mi je da autor nije zaboravio na svoje slovenačke korene. U Srbiji cesto cujem, da Srbija više nije deo Jugoslavije, da se ne graniči sa Italijom sa kojom pre Jugoslavije nije imala problema i da zato Srbi vise nisu u obavezi da viču "Trst je naš!" i da je vreme da poprave odnose sa Italijom. Kakav egoizam! Ali Miroslav je pravi kosmopolita, ostao je veliki Jugosloven, stao je na stranu slovenačkog zavičaja, pa hrabro otvara teška pitanja iako bi ona i Srbiju, kao u vreme bratstva in enotnosti, mogla opet da uvuku u spor sa Italijom. Bravo Miroslave, shvatili ste da bi tako Sloveniji i Hrvatskoj bilo lakše! Šteta što vaš kosmopolitizam kod nas u Sloveniji nije na ceni, pa naša država gleda samo svoja posla i trudi se da se Kosovo zauvek odvoji od Srbije. Sada možda tako ne izgleda, ali to ce ispasti dobro za malo manju, lepše uredjenu Srbijicu, bez Kosova. Samo napred, kako reče onaj Gavrilović, nije valjda i srce Fiatovo, pomozite nam da se otarasimo Talijana a mi cemo vam pomoci da jednom udjete u EU. Vse najboljše Miroslave, i dodjite nam opet u vaše rodne Brežice!

Principi  | 16/02/2009 15:40

Ovde uopšte nije važno da li neko podržava Sloveniju i Hrvatsku u sporu sa Italijom.Ovde je važno da Italija svoje zločine iz Drugog svetskog rata nije sankcionisala, a nama se u Srbiji stalno potencira da od ulaska u EU nema ništa bez potpuno završene saradnje sa Hagom. I to nam stalno poručuju i iz Rima. Što se tiče toga ko je ginuo oko Trsta, ginuli su svi, i Srbi i Hrvati i Slovenci.Diktirajući naređenje Četvrtoj armiji za prodor prema Trstu i napadu na Rijeku Tito je naredio Glavnom štabu Hrvatske da uputi 8. diviziju pravcem Brod-Čabar-Lož i da se neposredno u borbi za Trst angažuju i tri slovenačke divizije Devetog korpusa.Toliko o činjenicama.

Simon  | 16/02/2009 15:52

za Istoričara@Sina Ire et Studio:

u Gorskom Kotaru i nije bilo masivnog pokolja Srba u II Svetskom ratu...
cak je i manastir Gomirje (najzapadniji pravoslavni manastir u Evropi) ostao sacuvan do danas!

дража  | 16/02/2009 15:55

сваке ноћи слушао сам НАТО авионе како тутње изнад мене да по Србији сеју смрт.И то из италијанских авиона,па преко НДХ која је сад одједном чак Република.То не треба,поред осталог,никад заборавити,нити опростити.А о фојбама нек брине ко је залудан,зашто да Срби буду сваком лонцу поклопац?

Janko  | 16/02/2009 17:29

Forzza Italija
Hvala Italiji za spasavanje desetina hiljada Srbskih glava od Ustaske kame u IIsr.
Volio bih da dozivim da Italija povrati svoje otete teritorije kao sto su Istria(istra) Zara(zadar) Fiume(rijeka) Dalmazia(dalmacija) i ostrva.

Dragan  | 16/02/2009 18:07

Sta da kazem, Italijani su bili okupatori, ali su mog dedu spasili od ustaskog noza! Sigurno to nisu radili iz ljubavi, ali su ipak spasili hiljade Srba u NDH. Sa druge strane oni su i omogucili da se ta NDH stvori, pa je cak formalni sef NDH bio Italijan.
Medjutim, nasa boljka je da se uvek vracamo u proslost i da je uporedjujemo sa sadasnjicom bez vadjenja zakljucaka. Od te devijacije boluje najmanje 90% nasih ucenih ljudi. Ako bi se svi vodili takvom logikom tj. da se osveti svaka zrtva i da se "naplati" svaki rat, onda bi cela Evropa morala da ratuje medjusobno do istrebljenja. Posledice Versajskog mira nama izgleda nisu poznate...

Dragan Cvijan | 16/02/2009 18:10

Janezu sosedu, "Politika" za razliku od drugih novina
svoje smatraju i tretiraju kao svoje vrednosti i Miroslav se verujem oseca u svojoj kuci kao sto se
oseca u Brezicama. Ne verujem da se je Miroslav osecao
uvredjenim nasim ne razlikovanjem ga od ostalih velikana
sa perom u ruci "Politike". Apsolutno je na svome mestu
da svoj, Bogom dati dar, dorastanja zastupanju
i branjenju sebi najdragocenijih vrednosti COVEKA.

Boban Krstic | 16/02/2009 18:48

Za @Simona-Pre nego sto ste napisali koji je Pravoslavni manastir "najzapadniji",mogli ste malo vise da se informisete,a ne da tako nesto tvrdite...Pogledajte,recimo,gde se nalazi manastir Srpske Pravoslavne Crkve u Nemackoj,tacnije,blizu Hanovera u malom mestascu Himelstiru.Na kojoj geografskoj sirini i duzini u odnosu na onaj za koga Vi tvrdite da je najzapadniji.A,ako uzmemo u obzir,kako ste ovo "utvrdili",tek onda imamo razloga za sumnju u vezi tvrdnje koji i koliki zlocini su se dogodili u kraju za koji vi kazete.Malo vise cinjenica kada se nesto tvrdi,nije na odmet...

M.Kovian  | 16/02/2009 18:48

Bravo Emilija! Mnoge sam podatke kao i momente pozaboravio ali Vi vracate sve na svoje mesto. Ogromno mnogo ste rekli svojim kratkim komentarom. Svaka cast!

emilia  | 16/02/2009 18:51

Za-Drago Popovic, 16/02/2009, 01:47-Gospodine Popovicu, u potpunosti se slazem sa Vama-to je mudro
razmisljanje,i mi treba da pocnemo da gledamo NAS SRBSKI NACIONALNI INTERES, sta nama odgovara, koliko mozemo mi da zaradimo u bilo kom smislu i ostavimo za buducnost nasledje vredno postovanja nasoj deci i buducim generacijama!!!Uzasno mnogo je Srba poginulo u poslednjih sto godina,doslo je vreme je da se prekine taj zacarani krug, moramo da naucimo i mi da budemo materjalisti i da gledamo ISKLJUCIVO sta se nama isplati a sta ne!!!Nije to necasno, naprotiv...!!! Srbi kao narod to zasluzuju i te kako...Srbska Dusa je jedna Velika Plemenita Dusa... zbog toga smo "placali cehove" kroz Istoriju koji nisu bili nasi!!!Vreme je da se menja...Mi smo bitni, bitno je ono sto je nas interes,interes nase zemlje Srbije!!!

predrag milovanovic | 16/02/2009 19:27

Smatram sebe odgovornim za javasluk pokojnika otislog prirodnom smrcu i ako nisam bio punoletan kad je tada ziv a junacina dosao na vlast. Smatram sebe odgovornim jer nisam znao. Svako precutano udaljavanje od pravila , zakona, od reda, ma koliko tad meni licilo na licno pravo i mladalacki bunt, islo je na ruku politici neimenovanog politicara. Tako je bilo. Danas sebe vidim drugacije , oprezniji sam i ma koliko da se trudim tesko je doci do sebe i biti ponosan ucesnik u drustvu. Teske su te rane , oziljci nasledjeni od predaka i sve sta ceka na objasnjenje a sledecim generacijama, tezak je stid, to crvenilo kad vas neko pita" a sta si ti radio, za koga si ti glasao...?"...ahhh sva sreca pa sam bio maloletan , mozda bih glasao na prvim izborima za onog? ponesen onim, ali nisam , nisam ni posle jer vec je bilo jasno da tu nesto truli. Tako je i sa komsijama iz Italije. Ne da nisu svi odgovorni, vec su se stvarno borili i oni u magli,ali protiv bombardovanja , jer je isto znacilo i rusenje njihovog ustava, a svi svesni odande znaju sta jos pise u ustavu Italije i sta sve prizeljkuju antidemokrate da promene i tu divnu zemlju i levicara, vrate onamo gde oni zele, u Fasizam. Bori se levica kroz umetnike, nesto novinara i po nekog politicara, kroz humanitarne radnike, gej drustva i nekolicine i katolickih svesnijih grupa, ali je ona snobisticka pozicija da nece da diskutuju fasizam dovela i njih na mesto stida i sad hteli ne hteli oni svesniji sve vise crvene, jer Spanija grabi napred, Francuska je u rukavicama, Nemcka prezire skoro 100% Italijanske vlasti...i eto, desava im se isto ko nama, nisu postovali sebe , dali su svoje na uslugu ratu, protiv njihovog ustava i ne postuju ih, vracaju se u Fasizam i ocajni su svi svesni tamo, A te teme koje i danas vode vode ih u ime obesenog, jer i dalje su u nadi da je sve tad u vezi sa neimenovanim imalo vise smisla, a mlada snaga Italije sve vise razume jad snobizma levice. Sami su krivi, sami moraju nekako iz te opsasnosti.

Matija Soskic | 16/02/2009 19:48

Mesanje Srbije u spor izmedju Hrvatske i Slovenije bio bi presedan u diplomatskim odnosima nezavisnih zemalja i doprineo pogorsanju ionako losih odnosa Srbije sa drzavama u regionu. Sto se tice bombardovanja Jugoslavije 1999, ono je izvedeno od strane NATO pakta a ne Italije, mada je za to koriscena italijanska vojna baza Aviano. Matija Soskic, Kanada (Eh?)

dragan  | 16/02/2009 20:00

Tokom NATO agresije na SRJ, telefonom razgovara žena iz Beograda sa drugaricom koja živi u Italiji, u blizini Avijana. Kada se žena iz Italije požali na nesnosnu buku avionskih motora i nesanicu, kao i strah zbog činjenice da avioni nose prave, pravcate bombe koje mogu da ubiju, beograđanka je uteši rečima:"Ma nemoj da se sekiraš, te bombe će baciti na nas.".Ovo nije vic.

Beograđanin  | 16/02/2009 20:44

Pažljivo sam pročitao i kolumnu Lazanskog i sve dosadašnje komentare na kolumnu. Ne mogu da se otmem utisku da neki od nas zagovaraju pragmatizam u odbrani srpskih nacionalnih interesa, što je naravno Ok, ali kada taj isti pragmatizam ispoljavaju druge zemlje u odnosu na Srbiju i srpske nacionalne interese, e onda se mi pozivamo na principe pravde, pravičnosti, morala i istine. Gospodo, to onda nije principjelna spoljna politika, da ne kažem da nije nikakva politika.Ne možemo kazati kako nas intersuje samo srpski nacionalni interes, a onda kuka i motika po drugima koji su priznali nezavisno Kosovo. Jer, i oni koji su to priznali kažu da su to uradili zbog svog nacionalnog interesa.Hajde da odvojimo ono što je bilo u Istri posle 1945. od onoga što smo doživeli od Slovenije i Hrvatske 1991.godine, a Srbi u Hrvatskoj od Zagreba još i 1995. godine. Možemo li reći da su Slovenija i Hrvatska u tom sporenju sa Italijom u pravu, a da odmah to ne dovodimo u vezu sa 1941. 1991. i 1995. godinom? Ja mislim da možemo i da je to principjelan stav.Hoće li to zvanična politika i reći, da li treba reći, to je već drugo pitanje. Da li novinar to može i treba da kaže, posebno kada ima podatke o italijanskom sistematskom državnom zataškavanju ratnih zločina iz Drugog svetskog rata, mislim da može i mora.A ne da mu se odmah ovde spominje poreklo po ocu i to dovodi u kontekst članka.To je primitivno. Veličina jedne politike upravo i jeste da se "drugoj strani" kaže da je u nečemu u pravu, čak i kada sa tom "drugom stranom" imate loše odnose i nerešena pitanja. Sve republike bivše SFRJ zvanično su sukcesori te SFRJ.Sukcesori politike, istorije i sportskih uspeha. Kada navodimo naše zlatne medalje brojimo i one iz vremena SFRJ. Fojbe bi da ne brojimo, a tvrdimo da su Trst oslobodili vojnici-partizani većinom Srbi. Da nismo malo licemerni?

Обухват  | 16/02/2009 21:05

Добро де г. Лазански. Све у реду. Срби данас имају само једну фиксирану мисао: Косово и Метохија! Такав је логичан ред ствари. Разуђеност српске патње, жртве и неправде досеже и до Истре. Косово и Метохија ће на крају да причу уреде по правди. Пре или касније.

Твртко  | 16/02/2009 21:11

Истина је да је Италијански окупатор на Косову протажирао албанце и да је створио "Велику Албанију", као и да је последица тога исељавање Срба-али је истина и да Словенци и Хрвати нису желели да помогну Србима да се та неправда после 2. рата исправи. Срби су пак помагали Словенцима и Хрватима у њиховим "истарским пословима", на жалост. Кад су Италијани отишли са Косова - Хрвати и Словенци су наставили да онемогућавају повратак Срба на Косово(имате закон о томе) , као и да жмуре над насилном променом етничке структуре. Данас је Италија политички економски важнија од Словеније и Хрватске, и даље нам чувају Дечане - и зато ми Срби ако већ треба да се опредељујемо (а боље би било да будемо неутрални-јер нас се не тиче директно) треба да подржимо Италију у легитимној борби за људска права људи чији је проблем био само то што су италијани. И који су баш као и Срби завршавали у "Фојбама".

Aleksić@M.Kovian  | 16/02/2009 21:14

Avioni iz sastava italijanskog ratnog vazduhoplovstva koji su bombardovali Jugoslaviju, odnosno Srbiju 1999. godine bili su ne američke, već originalne italijanske proizvodnje tipa "AMX". Taj tip aviona Italija već godinama pokušava da proda nekim afričkim državama, ali bez uspeha. Inače, avion se radi u koprodukciji sa Brazilom. Prvi put je učestvovao u nekom ratu upravo 1999. godine. Podaci su iz italijanske štampe.

Istoričar gospodinu Srboljubu Saviću  | 16/02/2009 21:18

Hitler nije dao Italiji deo jadranske obale, taj deo jadranske obale Italija je imala i pre Drugog svetskog rata. Pogledajte enciklopediju!

Pilot@Matija Soskic  | 16/02/2009 21:31

Da li su Italijani mogli da odbiju da bombarduju Srbiju 1999. godine, jer su članica NATO? Ne znam sasvim precizno, ali znam pouzdano da su norveški piloti odbili da bombarduju našu zemlju te 1999. godine i da se sedam norveških aviona F-16 odmah po početku napada na Jugoslaviju vratilo u svoju bazu u Norveškoj.I Norveška je članica NATO. Jedan španski pilot odbio je da krene u napad na našu zemlju 1999. i o tome je pisala španska štampa.I Španija je u NATO. Italija je bila glavna odskočna daska za gađanje ciljeva u našoj zemlji.Jeste da su tamo bile demonstracije protiv toga, ali u Italiji su svaki dan neke demonstracije. Protiv abortusa i za abortus, protiv ubijanja polarnih lisica i za ubijanje polarnih lisica, za mini-suknje na poslu i protiv...

M.Kovian  | 16/02/2009 21:40

Aleksic: Hvala na obavestenju! Nisam znao i mislio sam da su koriscene samo Italijanske baze za Americke potrebe.
Pozdrav!

Bela Crkva  | 16/02/2009 23:12

Još 1974. u vreme zadnje Tršćanske krize na Šenpjanama je pisalo "Tukaj je Jugoslavija". Ali nema više, ćao ragaci.

doda  | 16/02/2009 23:18

Velika Albanija to jest Etnicka Albanija, zar ne g.Lazanski.

Semir Ramadanovic | 17/02/2009 06:47

Svaka cast Miro za ovaj tekst.

Anastasia  | 17/02/2009 08:44

Srbija je u velikim problemima, da bi sebi dozvolila da se meša u političke sukobe zemalja koje se konkretno ne tiču Srbije. Princip nemešanja nažalost nije svojstven i za sve tri pomenute zemlje, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju. Sve tri zemlje ite kako se mešaju u unutrašnje stvari Srbije, jer sve tri su priznale nezavisnost južne srpske Pokrajine Kosovo i Metohiju, tzv. Kosovo.Sa druge strane, ne bih ja pridavala veliki značaj činjenici da su sa talijanskih aerodroma poletali avioni NATO pakta 1999. Bonstil je formalno U Srbiji. Da li to znači da Srbija ugrožava države van NATO pakta u slučaju eventualne eskalacije sukoba? Nisu se taliajni mnogo pitali 1999. g čak se sećam demonstrnata-Talijana prilikom bombardovanja, a nešto se ne sećam Hrvata i Slovenaca.

Simon  | 17/02/2009 10:22

za Bobana Krstica:

nisam znao za manastir u Nemackoj, hvala na informaciji.

Inace, u Kastro Dolini (Castro Valley) u Kaliforniji postoji pravoslavni manastir koji je onda, po prirodi stvari, jos zapadniji :-)

A sto se tice Gorskog Kotara, ukoliko vi imate neke druge podatke, voleo ih da vas cujem!

MiRa  | 17/02/2009 10:50

@Janez Sosed, neka hvala - ne treba nam EU, kad i tamo otimaju teritorije.

MiRa  | 17/02/2009 11:02

@Beograđanin, slazem se sa Vama, uz jednu "malu" primedbu: nisu Srbi poceli da budu pragmaticni i gledaju svoje interese pa se ONDA pobunili kad drugi gledaju svoje, nego OBRNUTO: prvo su svi gledali svoje interese, pa su ONDA i Srbi poceli da komentarisu u istom stilu. PRVO su sva bivsa braca podrzala "nezavisno Kosovo", pa je tek onda doslo nekakve srpske reakcije. Dakle, zamenili ste teze, a to i jeste kljuc problema.

N.M.  | 17/02/2009 11:17

Srbija, naravno, ne priznaje nezavisnost KiM: KOSOVO
JE SRCE SRBIJE.
Ako bi, ne dao Bog, Amerika i NATO iskoristili bazu
Bondstil da nekoga bombarduju, da li bi to značilo da
je bombardovala Srbija?

Beograđanin za MiRu  | 17/02/2009 11:34

Da, u pravu ste oko redosleda poteza i događaja.No, mislio sam da Srbi kao najveći i najbrojniji slovenski narod na Balkanu treba da budu i najvelikodušniji i najplemenitiji, najtoleratniji, jer su uvek takvi i bili. Da upravo prema bivšoj sabraći pokažu tu veličinu. Slažem se da je to Srbe kroz istoriju koštalo i da su pouke u toj velikodušnosti bile i skupe i bolne. Ali nekako mislim da će ipak jednog dana sve doći na svoje i da će svi oko nas uvideti tu otvorenost i širinu srpske duše.

MiRa  | 17/02/2009 12:14

@Beograđanin, tako ce i biti, jer mi smo takvi. Ne zalim zbog toga, samo mi je krivo sto svi to zloupotrebljavaju, a mi svoju dusu nepotrebno mucimo. Uteha mi je moralna satisfakcija, i sto znam da i Bog vodi svoju evidenciju. On zna da smo i mi samo ljudi, i zato ne treba da se raspinjemo trazeci od sebe nadljudsko. Ne treba bacati "bisere" pred dokazane "svinje", vec im lepo i na vreme staviti do znanja da nismo budale. To je sasvim ljudski, i vise ce nas postovati. Bog porucuje da se ne damo iskoristiti.

MiRa  | 17/02/2009 12:26

P.S. I za njih ce biti korisno da se suoce sa posledicama svojih odluka i ponasanja.

vlahović nemanja | 17/02/2009 13:17

Ja visoko cenim novinarski rad g. Lazanskog, ali moram da reagujem na njegov tekst. Nesporno je da italijanska okupaciona vlast učinila zločine za vreme drugog svetskog rata, da su postojali italijanski ratni logori, ali takođe je nesporno da su Italijani istovremeno branili Srba od terora albanskih šovinista na Kosovu, i uopšte branili Južne Slovene od nemačkog terora. U Italiji nije bilo koncentracionih logora, deportacija Jevreja je vršeno isključivo za vreme nemačke okupacije Italije. Fašistička Italija je bila - vrlo grubo rečeno - jedna nacionalistička diktatura, u kojoj nije bilo sve negativno. Inače, posle kapitulacije Italije 1943. godine blizu 30.000 hiljada italijanskih vojnika pristupilo je narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, od kojih su blizu 4.000 hiljada poginula u borbi protiv nemačkih okupatora. I dan-danas jedino Italijani su oni koji brane Srbe na Kosovu, čak i daju svoje živote u odbrani Srba i naših svetinja. Komunistička vlast u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata nije dala Srbima da se vrate na Kosovo, istovremeno očistila je neke etnički italijanske teritorije od Italijana da bi tamo došli Hrvati i Slovenci. Ja osuđujem svaki zločin - i zločine učinjene od strane italijanskih fašista. Ali ti zločini mnogo manji - da ne kažem beznačajni - u poređenju sa zločinima Nemaca, a posebno ustaša nad Srbima (pa i drugima). Ja ću pre svega pamtiti stradanje Srba u Prvom svetskom ratu, u Jasenovcu, u "Oluji", pamtiću i to da su saveznici u Drugom svetskom ratu bombardovali Srbiju, a Sloveniju, koja je tada bila u sastavu Nemačke nisu - na zahtev Tita i Kardelja. Neukusno je sve te zločine uporediti sa delovanjem italijanske okupacione vlasti. U politici nema prijeteljstva, postoje samo saveznici i interesi. Ali treba biti moralan. Ne treba prećutati zločine komunističke vlasti u korist Hrvata i Slovenaca nad Italijanima.

Nemanja Vlahović | 17/02/2009 14:34

Nesporno je da italijanska okupaciona vlast učinila zločine za vreme drugog svetskog rata, da su postojali italijanski ratni logori, ali takođe je nesporno da su Italijani istovremeno branili Srba od terora albanskih šovinista na Kosovu, od terora ustaša u NDH, i branili Južne Slovene od nemačkog terora. U Italiji nije bilo koncentracionih logora, deportacija Jevreja je vršeno isključivo za vreme nemačke okupacije Italije. Fašistička Italija je bila – vrlo grubo rečeno – jedna nacionalistička diktatura, u kojoj nije bilo sve negativno. Inače, posle kapitulacije Italije 1943. godine blizu 30.000 italijanskih vojnika pristupilo je narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, blizu 4.000 njih su poginula u borbi protiv nemačkih okupatora. I dan-danas jedino Italijani su oni koji brane Srbe na Kosovu, čak i daju svoje živote u odbrani Srba i naših svetinja. Komunistička vlast u Jugoslaviji posle II svetskog rata nije dala Srbima da se vrate na Kosovo, istovremeno očistila je neke etnički italijanske teritorije od Italijana da bi tamo došli Hrvati i Slovenci. Ja osuđujem svaki zločin - i zločine učinjene od strane italijanskih fašista. Ali ti zločini mnogo manji u poređenju sa zločinima Nemaca, a posebno ustaša nad Srbima (i drugima), ili komunista u čistkama i odmazdama posle II svetskog rata. Ja ću pre svega pamtiti stradanje Srba u Prvom svetskom ratu, u Jasenovcu, u "Oluji", pamtiću i to da su saveznici u II svetskom ratu bombardovali Srbiju, a Sloveniju, koja je tada bila u sastavu nacističke Nemačke, nisu – na zahtev Tita i Kardelja. Nije pravedno te spomenute zločine uporediti sa delovanjem italijanske okupacione vlasti. U politici nema prijeteljstva, postoje samo saveznici i interesi. Ali treba biti moralan. Ne treba prećutati zločine komunističke vlasti u korist Hrvata i Slovenaca nad Italijanima.

Branka  | 17/02/2009 14:34

Jos da dodam nesto iz povijesti srpsko-talijanskih odnosa, ali i mozda jednu indikativnu pricu o slovensko-hrvatskim. Baka moje prijateljice, Zidovka iz Zagreba, krenula je s grupom Zidova u zbijeg (rijec je o II svj. ratu). Uhvatili su ih Talijani negdje u Gorskom kotaru i odveli u logor na otoku Rabu, u kojem se nalazilo i nekoliko hiljada Slovenaca. Prema njenom svjedocenju, Zidovi su imali srece jer su njihov dio logora cuvali Talijani i prema njima je odnos bio relativno human, dok su za slovenacki dio bili nadlezni Hrvati i prema njima je odnos bio upravo monstruozan. Umirali su kao muhe od gladi i drugih oblika torture i Zidovi su im, kad god su mogli, pokusavali dodati nesto hrane. Sedamdesetih i osamdesetih obicno smo ljetovali na otoku Rabu i uvijek mi je bila cudna ona netrpeljivost, pa i mrznja koju su domaci (obicno smo isli u mjesto Lopar), u ono vrijeme sveopceg bratstva i jedinstva, osjecali prema Slovencima. Slovenci su tamo masovno dolazili na ljetovanje, a za neke sam cula da su za vrijeme rata bili u talijanskom logoru u Kanfanaru. Cudna mi je bila ta netrpeljivost, ali sam sve pripisivala nekoj nadmenosti Janeza, odgojnom utjecaju Austrijanaca, itd., pa ih zato ne podnose. Domaci momci su se cesto iz zabave znali sakupiti navecer u kakav batinaski copor, pa u potragu za mladim Janezima. Najradije su nalazili zrtve pri odlasku s ljetovanja, u vrecama za spavanje kod trajektnog pristanistva u Loparu. Prvi trajekt oko pet ujutro, hvatali su izubijani. Tek prosle godine sam saznala da nisu samo Talijani drzali taj logor, nego i domace stanovnistvo i konacno shvatila da se to zapravo necista savjest preokrenula u nesmetanu mrznju prema zrtvi. Vec vidjeno, zar ne?

Branka  | 17/02/2009 14:44

A srpsko- talijanske odnose zaboravih. Od svih manjina koje su u RH nakon ovog posljednjeg rata Srbima pruzile ruku, upravo Talijani su bili prvi, ako ne i jedini. Svi ostali su se potrudili da se pokazu i vecim papama od pape.

Momir Joković  | 17/02/2009 16:19

Kolumna gospodina Lazanskog potiče na razmišljanje da li to u Italiji živi oko 150.000 Srba ili ih toliko sada živi u Hrvatskoj, a neki bi i da se vrate koji su iz Hrvatske otišli 1995. Da li li u Sloveniji živi oko 30.000 Srba, ili ih toliko živi u Italiji? Šta hoću da kažem? Mislim da je prioritet Beograda popravljanje odnosa sa Hrvatskom i Slovenijom ako se misli na Srbe u tim zemljama. Ako se ne misli, a očito se ne misli, onda je Italija tu prioritet. Druga stvar jeste, kada već pričamo o nacionalnim interesima Srbije,zašto je Srbija glasala za mesto Hrvatske u Savetu bezbednosti UN, a nije glasala za Češku koja je bila protivkandidat i koje je sada predsedavajući EU? Kojim se to interesima Beograd rukovodio prilikom tog glasanja? Kako da to u Srbiji nije nikome tada zasmetalo? Koji je tu bio nacionalni interes Srbije?

Мирјана  | 17/02/2009 19:28

@Momir Joković , 17/02/2009, 16:19- Искуство је показало да се Хрвати не могу одобровољити.Зато сматрам да је већа шанса да се уз помоћ Италије, при уласку Хрватске у ЕУ, направи притисак на Хрватску, да врати права одузета Србима у Хрватској.Уз права Италијана тражити и српска права.А да одговорим и господину Лазанском, мене ипак више боли оно што се десило мени него мом дједу.Тако да су свјежији догађаји мјеродавнији.За СФРЈ више не волим ни да чујем.

Matija Soskic | 17/02/2009 19:38

Re: Pilot. Italijanski kao i nazalost kanadski piloti su pod zastavom NATO pakta ucestvovali u bombardovanju Jugoslavije. Ne znam kako su Norvezani uspeli da izbegnu obaveze ugovora ali znam da kad su anketirali zemlje clanice NATO pakta najvise anketiranih za bombardovanje bilo je u Danskoj. Matija Soskic, Kanada (Eh)

Pilot@Matija Soskic  | 17/02/2009 21:59

Norvežani su uspeli da to izbegnu isto kao što su druge NATO zemlje izbegle da sa svojim vojnicima odu u Irak 2003. A Danci, eh vojna sila Danska?

Starac  | 17/02/2009 23:58

@emilia , 16/02/2009, 00:05 tvoj komentar je izvrstan.
Lazanski pise o dogadjajima koje nije poznavao i zvuci kao da hoce da ekstrapolira italijansku okupaciju od njemacke. Kao jedan koji je bio svjedok italijanske okupacije u Crnoj Gori, mogu rec da da su italijanski ratni zlocini bili namjerno provocirani od nasih partizana. Crnogorski partizani su se pokazali kao najkrvolocnijim od svih ostalih, ne samo prema Italijanima nego i prema nasem zivlju kad god su bili pod sumnjom da su ideoloski nenaklonjeni. Da dam samo par primjera.1941 U Crmnici su se predali nekih cetrdesetak crno-kosuljaca (cammicianeri)jednom partizanskom odredu pod komandom jednog podgorickog maturanta (kojega sam poznavao). Ovaj mladic ih je sve bacio zive u zivi krec, uime neke antifasisticke ideologije, koja je do tog momenta bila strana nasemu narodu. 1942. kad su partizani morali da se povuku iz Crne Gore, ostavili su na Radovcu (iznad Podgorice) nekih osamdeset italijanskih oficira unakazeno masakriranim (polni organi u ustima, izcupano srce u shaci itd). Italijani su povracali kad su to sagledali.
Nemocni da im se osvete, strijeljali su pedeset bivsih partizana koji su vec bili napustili borbu (medju njima dva moja brata od strica). Ratni zlocin? Da,ali jedan u kojemu su ucestvovale obe strane.
Radovce je inace vec bilo famozno po svojim jamama (fojbe) u koje su bile bacane stotine Crnogoraca od vrhovnoj politickog komesara Crne Gore, Moshe Pijade Napraviste mu lijepi mauzolej u Beogradu.Bio sam pred kraj rata i u partizanima pa sam upoznao i nas narodno-oslobodilacki mentalitet. Crnogorci nijesu bili nikad andjeli ali su imali pojam "cojstva i junastva",komunizam je to potpuno unistio.(Milovan Djilas opisuje kako su strijeljali tri stotine Italijana, i cereci se bacili ih u Neretvu, za vrijeme neke od onih nasih slavnih ofanziva).Italijani su bili nevoljni okupatori i kao takvi su stradali i vise nego mi okupirani. Ja sam sad na njihovu stranu,jer poznajem i Hrvate i Slovence.

vasa  | 18/02/2009 03:22

Sto se iskustava moje Srpske porodice sa italijanskim fasizmom tice (jos uvek cuvam italijanske legitimacije mojih predaka iz 1920'ih i 1930'ih), mogu samo da kazem: Hvala Italijo! Samo zahvaljujuci njoj tj. 'okupatorskoj' vojsci Kraljevine Italije niko od mojih predaka nije zavrsio pod ustaskim nozem ili u Jasenovcu. Ti isti moji preci su mi kasnije pricali o naporima italijanskih vojnih hirurga da zakrpe nedoklanu srpsku nejac sa teritorija NDH, koju je vojvoda Djujic sa pozajmljenim italijanskim vojnim kamionima dovlacio u Zadar i Sibenik u njihove vojne bolnice. Po pravdi Boga i ovo mora da se pomene G. Lazanski, ... neka mi vrli Crnogorski Komunisticki ratnici koji su letovali u italijanskim 'logorima' po ostrvima - ne zamere na ovom!

Lilit  | 18/02/2009 09:55

G.dine Vlahovicu, nije istina da Italija nije imala logore na svojoj teritoriji, vec se to vesto skrivalo. Aktuelna fasisticka Berluskonijeva vlada na svaki moguci nacin radi istorijski revizionizam isticuci samo sebe kako jedine zrtve a vesto zataskavajuci italijanska zverstva u Etiopiji, Grckoj i Jugoslaviji. Tacno je da su bili bolji od ustasa, ali daleko od toga da je zvanicna Musolinijeva vlada ista ucinila da se to promeni (pa zaboga, Musolini je pomogao da se pavelic ustolici!). Italinani su uglavnom humani ljudi, ali su uvek imali nama neprijateljske vlade. ALESSANDRA KERSEVAN je autorka knjige “LAGER ITALIANI PULIZIA ETNICA E
CAMPI DI CONCENTRAMENTO FASCISTI PER CIVILI JUGOSLAVI 1941-1943” (Italijanski logori - etnicko ciscenje i koncentracioni logori za jugoslovenske civile 1941-1943), gde analizira i navodi jedno 20-tak logora drzanih od strane Italijana kako na teritoriji Italije tako i na teritoriji Slovenije i Hrvatske (deo NDH koji je bio pod italijanskom okupacijom). Ne radi se o tome da se mi stavimo na bilo ciju stranu, vec samo da znamo o cemu se radi. Zasto moramo uvek to navijanje kao na stadionu, ko je nas uopste pa i pitao za misljenje? Zar su ti ljudi, Hrvati i Slovenci koji su pobijeni ili poskapali od gladi u tim logorima bili krivi samo zato sto su to bili: Hrvati i Slovenci? Ili nasa empatija staje za druge i ostaje samo za nase zrtve? Od Italijana treba da naucimo kako ne treba pripovedati istoriju, a od Hrvata i Slovenaca kako se postuje svaka svoja zrtva. Svet je zapanjen (onaj koji poznaje) kako Srbija nista ne cini da Evropska Unija odredi i dan zalosti za zrtve Jasenovca. Kako svet uopste za to ne zna. To je nesto sto mi nasoj vladi (bilo kojoj) mora da postane konacno bitno.

Aleksandar Dragovic | 18/02/2009 10:48

”Ne guraj nos gde mu nije mesto!” Ovaj je clanak primer koliko smo mi i dalje izgubljeni u trazenju sopstvene uloge na ovom svetu. Isterujemo pravdu za druge a da nas pritom niko nizasta nije pitao. A ako nas jos neko slucajno nesto i zamoli, onda smo spremni da oslobadjamo bilo koga.
Nadam da se radi samo o potrebi za egzibicjonizmom jer bi svaka druga dijagnoza bila znatno pogrdnija.
U tom Drugom svetskom ratu su nam dedovi u opancima ginuli oslobadjajuci ”nasu Dalmaciju, Istru, Trst.” Iz sveg grla smo vikali: „Život damo, Trst ne damo!“, „Trst je naš!”. A danas? Prosto je nemoguce izabtrati gde na letovanje! Kopar, Pula, Zadar, koliko se iz zahvalnosti otimaju za nas.
Ma manimo se vec jednom corava posla. Bombardovali su nas! I sta sad? Pa ko nas barem jednom nije bombardovao!? Naravno da su Italijani imali koncentracione logore i sve je ovo sigurno tacno. Ali takodje je tacno da su Italijani bili mnogo manje ”krvolocni” od nekih drugih nasilnika, okupatora, domacih izdajnika itd. Treba pitati Srbe koji su bezali preko Zrmanje iz NDH u deo pod italijanskom okupacijom, od koga su bezali i ko ih je spasavao.
Nisam zagovornik nikakvog bratstva i jedinstva sa Italijanima i sigurno su nam bivsa braca u svakom smislu bliza. Ali se nadam da je doslo vreme kad ce mo se okrenuti sebi a njima pozeleti srecu i pustiti ih vec jednom da u kreiranju svoje istorije po prvi put budu glavni akteri.

vasa  | 18/02/2009 14:10

@ Janez Sosed. "...da zato Srbi vise nisu u obavezi da viču "Trst je naš!" ...". A nasi solunski dobrovoljci su i vojska Kraljevine Srbije su 'bili u obavezi' da drze Austrijance na nisanu za vreme "Koruskog Plebiscita" 1919 kada se odlucivalo da li ce "Slovenijica" biti velicine Ljubljane ili u danasnjim granicama?

mondo globale  | 18/02/2009 16:23

Uopste uzev, u II svjetskom ratu su Italijani, u saradnji sa kolaboracionistickim muslimanskim i albanskim jedinicama, ili samostalno, na sjeveru CG vrsili zlocine nad civilima, iz odmazde ili preventivno, kao i protjerivali civile sa njihovih stanista itd. bez obzira na ideolosku obojenost (tj. da li se radilo o pro-partizanskom ili pro-cetnickom stanovnistvu), ako se radilo o pravoslavnom dijelu stanovnistva. (Nemojte molim vas sad ovdje o "Vatikanu" itd. To, naravno, niti je poenta niti s poentom ima veze). Poenta je u tome da Italijani imaju putera na glavi i tim vise sto su bili okupaciona vojska, sto je za nijansu drukcije nego biti ucesnik u gradjanskom ratu, na sopstvenoj zemlji. Takodje, opasno je svesti ovaj slucaj na ocrnjivanje partizanskog pokreta generalno. Medjutim, da su mi nesto Slovenci i Hrvati "blizi" (osim geografski), zaista ne mislim. Radi se dva naroda koji su se razvijali u drugacijim socijalno politickim prilikama od naseg, srpskog naroda, sa jednim od njih smo bili cesto u sukobima. Nemam nikakve probleme u komunikaciji sa Italijanima, planetu su daleko vise zaduzili svojim civilizacijskim i kulturnim doprinosom nego bilo hrvatski bilo slovenacki narod, sto mi ih cini u svakom smislu blizima i vaznijima, kao buducem gradjaninu EU.

пропелер  | 20/02/2009 20:06

Тужно је што се у овим новинама више не може прочитати да Србија има и једног пријатеља осим Русије. Срећом па српски народ има више среће али и свести да Србија није била а нити ће бити Совјетска република, како аутор из текста у текст прижељкује.

@propeleru  | 20/02/2009 20:49

Znate šta je još tužnije? To što se glas Srbije ne uvažava, ne čuje, ignoriše svuda na Zapadu. I kada su vize u pitanju i kada je Kosovo u pitanju. A gde se uvažava? Pa evo, ministar Jeremić u Moskvi sklapa sporazum o bezviznom režimu između Srbije i Rusije.Pa što ne sklopi takav sporazum u Briselu? Pa da svi zujimo po Evropi ko propeleri.

Bianca  | 28/02/2009 06:47

Da. Zbog para je sve zaboravljeno. I da, memorije se ubrzano brisu, jer ne odgovara onima na vlasti da raja ima previse dugu memoriju. Zato samo dalje. Od kafice do kafice, dani prolaze, nista "memozemo", sve je sudbina. Nije vise ni potrebno cekati neki pristojni period u Srbiji da se nametne neka nova sramota. Jer se memorije tako uzurbano brisu, da se vec moze poceti na novim projektima. Kosovo jos tinji, a neki vec zure da Vojvodina dobije "svoje predstavnistvo u Briselu". I sve ce biti zaboravljeno. Jer Srbija jos uvijek "ceka' na bolju buducnost, "ceka" na obecanja komunizma, socijalizma, kapitalizma, evropejstva, modijalizma, globalizma. U u tom prijatnom snu, sve se zaboravlja, sve ne nebitno.

Данијел - Бања Лука  | 03/03/2009 02:21

Часни људи никада неће заборавити своју патњу

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније