Meni

Beograd

Besplatna vantelesna oplodnja u deset zdravstvenih ustanova

Svaki osiguranik, ukoliko ispunjava uslove, može bez liste čekanja da uđe u postupak, a ovlašćene medicinske ustanove obavezne su da za šest meseci završe proces

Parovi koji su bezuspešno prošli proces vantelesne oplodnje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, imaju pravo i na drugi besplatni pokušaj, ukoliko ispunjavaju kriterijume koje je propisala stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju.  Zainteresovani parovi mogu da se obrate Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, GAK-u  „Narodni front”, privatnim specijalnim bolnicama  „Beograd”, „Ivanović”, „Jevremova”, „Intermedikus bis”, „Medikal centar”, ginekološko-akušerskim klinikama u Novom Sadu i Nišu i novosadskoj Specijalnoj ginekološkoj bolnici  „Genesis”.

Profesor dr Ivan Tulić, načelnik Odeljenja za asistiranu fertilizacijuu GAK-u u Višegradskoj ulici, kaže da je do decembra 2009. u svim zdravstvenim ustanovama uključenim u ovaj program sprovedeno oko 3.100 postupaka vantelesne oplodnje o trošku države.

– Primetili smo da je nešto smanjen broj parova prijavljenih za prvi pokušaj o trošku države. Pretpostavljamo da je uzrok u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gde je moguće da se parovi sa problemom neplodnosti duže zadržavaju u toku ispitivanja uzroka neplodnosti – istakao je dr Tulić.
Stopa uspešnosti postupka vantelesne oplodnje u Institutu za ginekologiju i akušerstvo KCS-a u protekloj godini bila je 43,15 odsto. Do sada je zahvaljujući vantelesnoj oplodnji rođeno 756 dece.

Dr Elijana Garalejić, načelnica Odeljenja za arteficijalne reproduktivne tehnike u GAK „Narodni front”, objašnjava da je dosta pacijenata zainteresovano i za „beogradski program”, odnosno za drugi pokušaj veštačke oplodnje koji plaćaju gradske vlasti.

– Za drugi krug je procedura ista kao za prvi. Parovi u domovima zdravlja mogu da dobiju sve informacije o izmenjenom spisku analiza koje treba da urade. Zatim se ide u Zavod za zdravstveno osiguranje da bi se zakazao razgovor sa komisijom i bira se ustanova u kojoj će se obaviti vantelesna oplodnja. Ko je „prošao” komisiju, a izabrao našu ustanovu, dolazi u „Narodni front” da se nastavi sprovođenje procedure. To traje najviše šest meseci – kaže naša sagovornica dodajući da neki parovi uspevaju da skupe rezultate za 15 dana, a neki za tri meseca.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje ističu da je pre primene uputstva za vantelesnu oplodnju RZZO-a 8.500 osiguranika bilo na listi čekanja, kao i da su u proseku dve godine čekali da dođu na red. Zavod je za usluge veštačke oplodnje dosad izdvojio 622.581.769 dinara.

– Svaki osiguranik, ukoliko ispunjava uslove, može bez liste čekanja da uđe u postupak, a zdravstvene ustanove su u obavezi da za šest meseci završe proces – naglašavaju u RZZO-u.

Pouzdano se ne zna koliko parova u našoj zemlji ima problem sa sterilitetom, a pretpostavlja se da se radi o njih 10 do 15 odsto. Neplodnost podjednako pogađa i žene i muškarce, ali se pripadnici jačeg pola ređe odlučuju da se podvrgnu ispitivanju. Lekari objašnjavaju da ako par duže od tri godine prirodnim putem ne može da ostvari potomstvo, treba da potraži medicinsku pomoć.Zanimljiv je i podatak da oko 12 odsto žena koje začnu vantelesnom oplodnjom rađaju – blizance.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 05/04/2010

Poslednji komentari

bojan  | 05/04/2010 21:23

Uopšte me ne čudi što na spisku nema specijalne bolnice slavnog genetičara dr Stojkovića iz Leskovca, STOP BEOGRADIZACIJI SRBIJE

Bolek  | 06/04/2010 00:48

Interesantno je to kako u Novom Sadu ima novca za vantelesnu oplodnju (pokušaje oplodnje) ali sa druge strane - nema novca za održavanje trudnoće kod žena koje su u poznim godinama (preko 34-35) zatrudnele prirodnim putem?!? Pa ko je ovde lud?!?

dara  | 07/04/2010 15:53

Bolek je totalno u pravu. "Preskačemo stepenice" u svim oblastima pa i u ovoj, na žalost. Volela bih da znam koji je procenat uspešnosti vantelesne oplodnje?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije