Meni

Beograd

Beogradska nedelja

Biber sprej

Ilustracija Bratislav Milenković

Mimo svih zabrana okupljanja, sazvao sam porodični sastanak. Dok čekamo baku koja kasni, podelio sam ukućanima „nano” maske pa se igramo „šalteruša”. Šta god da „građanin” upita, maskirani „službenik” se pravi – vanzemaljac. Mumla, zeva, mljacka, samo na pitanje ne odgovara... Da se igra ne bi otela kontroli, ipak počinjemo. Zadužujem suprugu da svekrvi prenese propušteno.

Na dnevnom redu jedna tačka – epidemija nasilja, s potpitanjem kako čitav doći kući iz škole, s posla, večernje šetnje... Otkad je počelo da se smrkava u 17 časova, sugrađane po nedovoljno osvetljenim prolazima i ulazima sve češće presreće svakojaka hulja: razbojnici „poslovično”, narkomani u krizi, neki kojima je „pala roletna”... Nasilnici udaraju žrtve francuskim ključem u glavu, prete im zaraženim špricem ili žiletom i otimaju prtljag.

– Poslednjih meseci, rizično je u sumrak proći Tašmajdanskim parkom, šetati Kališem, a u Knezu i okolnim ulicama opasno je sedeti u kafiću čak i usred bela dana. Nipošto se takođe ne treba naći u pogrešno vreme dva kilometra u prečniku oko Slavije, a ako se baš mora tuda proći, hodati brzo i otvoriti četvore oči. Nije pametno zavlačiti se dublje po Zvezdarskoj šumi, a ni sasvim plitko zalaziti u Šumice na Konjarniku. Treba izbegavati blokove, šetališta, pristanište... – dajem uvodnu reč.

– Da li to znači da napuštamo „plan A” i prelazimo na... – oglašava se supruga pod maskom. Obrvamapokazuje da shvata da se virus siledžijstva širi po gradu. Deca ne razumeju, kao da su s Marsa pala. Mogla bi uspešno da sede iza nekog važnog činovničkog stakla.

– Klinci, slušajte pažljivo! „Plan Be”, program samoodbrane i samozaštite članova domaćinstva, stupa na snagu odmah. Propala je naša „genijalna” A varijanta da sopstvenu sigurnost poverimo nekom ko nije u stanju da nam je obezbedi. Na nju se više ne smemo osloniti. Nismo valjda tolike naivčine. A sada, svako sebi nek izabere odbrambeno sredstvo... – gurnuh borbeni ranac pred „živu silu”.

Deca su uzela po bočicu suzavca. Dobar izbor – lako za korišćenje, nije skupo, ali je zato vrlo efikasno. Razbojnik pada kao pokošen. Patike koje je nameračio da otme moraće da potraži kod nekog drugog đaka, čiji se tupavi tata još drži „plana A”.

Ženi je pripala poslednja reč tehnike: minijaturni „elektrošoker” od 700.000 V. Napasnik u kojeg sruči ovoliku strujčinu zasvetleće kao da je otkrio tajnu postanja, i ponuditi joj sve svoje pare. Šta će mu pare kad je u deliću sekunde saznao da sreća uopšte nije u novcu. Sreća je u... napisaću pošto me elektrošokira. U pogledu joj čitam da je taj dan blizu.

Sebi sam dodelio biber sprej. Obara kanadske grizlije u trku, kamoli neće beogradskog nasrtljivca!

– Izvin’te što kasnim – sede među nas baka, „snimi” arsenal na stolu i namače preostalu zelenu masku – saleteo me džeparoš u „šesnaestici”, pokušao da mi drpinovčanik iz tašne.Sunulasam mu biber sprej u facu i spasla imovinu.

– Odakle tebi, majko, biber sprej? Otkad ti kopaš po Internetu? Mora da si ga „na crno” mnogo platila... – očajavam kao komandant vojske u rasulu.

– Kakav Internet! Sama proizvela! Šaku crnog mlevenog bibera umešala s kašičicom ljute tucane paprike i puhnula s dlana pravo u lopovske oči... A kad sam mu iz dubine duše dunula i gas od belog luka, kleknuo je preda mnom i zavapio za milost. Nego, nisam znala da su i ostali putnici s njim u dilu. I oni počeli da se bacakaju po podu i da mole za milost... – ispričala je baka dogodovštinu iz busa.

Potom se živo zainteresovala za snajkin elektrošoker. Raspričale se! Maske im pale!

– Najpre uperite u skota, ovako... Ispalite mu munju u grudi... On pada, puzi, vi ga šutnete, pa još jednom... Zatim ga preskačete i pičite dalje...

– Daš, ćero, neko veče da se provedem...

– Ma važi, samo prvo ja da se uverim da l’ dobro šljaka...

Darko Kalezić

objavljeno: 15/11/2009

Poslednji komentari

Ljuba  | 15/11/2009 14:31

Eto bas sam hteo da povedem par kolega iz Svajcarske na izlet, ali me tacno taj problem sprecava.Ovde su u novinama Beograd reklamirali kao Las Vegas na Istoku, mesto sa najboljim nocnim zivotom itd.I kako ja da povedem miroljubive Svicere i relkamiram svoj grad, a da ne dobijemo batine? Odlicna tema, ali nazalost ne i jedina koja nas muci.

RAzum NAkub | 17/11/2009 10:40

Neki razumeju samo biber-sprej i elektrosoker. Ko hoce da radi nelegalne radnje, to mu je prava stvar za nauk. Gledao sam kako i najjaci i najhrabriji padaju pred biber-sprejom. To je nauk za sve one hrabre koji napadaju zene u mraku, pljackaju starce i decu...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije