Meni

Beograd

Biznis od zulufa, brade, trepavica i perika

Mladi zanatlija Marko Majstorović jedini u Srbiji prodaje umetke od ljudskih dlaka koje sam proizvodi. – Njegove rukotvorine kupuju filmske ekipe, pozorišta, marketinške agencije...

Za osam godina dve hiljade mušterija: Marko Majstorović (Foto Lična arhiva)

Kada bi u Srbiji bilo održano zvanično takmičenje vlasuljara, mladi Marko Majstorović sigurno bi završio na pobedničkom postolju, ako ne bi odneo i šampionsku titulu. Kroz zanatsku radionicu dvadesetdevetogodišnjeg Voždovčanina za osam godina prošlo je više od dve hiljade mušterija. Osim dama koje je ulepšao nadogradnjama kose i brojnih muškaraca kojima je prikrio ćelavost, svojim rekvizitima opremio je glumačke ekipe pedesetak filmova, među kojima su „Mi nismo anđeli”, „Četvrti čovek” i „Bled mesec”, kao i gotovo sve aktuelne domaće TV serije. Njegove rukotvorine kupuju pozorišta i marketinške agencije, tako da su lažne brade, brkovi, perike koje nose protagonisti mnogih predstava i reklama – mahom Markovo delo.

– Za ovaj zanat zainteresovao sam se zahvaljujući majci, dugogodišnjoj frizerki. Završio sam školu za negu lepote i počeo da radim u Narodnom pozorištu. Dve godine kasnije, otvorio sam svoju radionicu, koja je, koliko znam, jedina u zemlji koja prodaje isključivo svoje umetke – objašnjava Majstorović, kod koga su dolazili ljudi iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i naši iz rasejanja.

Da bi pokrenuo posao u sopstvenoj režiji prodao je kola. Izgleda da je, sudeći po broju interesenata, napravio dobar potez. Danas pravi i prodaje sve zamislive umetke od dlaka – osim vlasulja, brkova i brada, tu su kosmati dodaci za vrh glave poznati kao tupei, ali i trepavice, obrve, zulufi...

– Ovaj posao je vrlo pipav. Najbolje radim noću, u miru kada me ne prekida zvonjava telefona. Periku „na okupu” drži til, na čijem se kvadratnom centimetru nalazi i do 150 rupica kroz koje se provlače vlasi prirodne kose. Ako se uzme u obzir da prosečna vlasulja ima više od sto kvadratnih centimetara tila, jasno je koliko strpljenja iziskuje ovaj posao – priča Majstorović.

Osetljivost posla ne sprečava ga da, zajedno sa saradnicima, izradi između 10 i 15 perika mesečno, iako je za jednu u proseku potrebno dvadesetak dana. Koristi kvalitetne materijale, pa se njegove vlasulje cene na nekoliko stotina evra, brkovi koštaju 25 evra a brade između 45 i 80. Nadogradnja kose staje od 200 evra, pa se penje do beskonačnosti, u zavisnosti od količine, dužine, kvaliteta čak i boje.

– Svetlija kosa je cenjenija od tamne, jer je tanja, samim tim i „poslušnija”, a lakše ju je dodatno posvetliti. Vlasuljari najviše vole da otkupe sede vlasi, jer ih ima malo, a ne mogu se stvoriti farbanjem. Kosa iz Evrope je najcenjenija – kaže Majstorović.

Verovali ili ne, u poređenju sa drugim državama, cene Markovih umetaka su povoljne, što opovrgava priču o vlasuljarstvu kao neobičnom zanatu koji zamire.

– U inostranstvu, izrada perika je pravi biznis. Filmskim ekipama velikih hitova kao što su „Gospodar prstenova” ili „Hari Poter” tražili su po 15.000 funti za jednu vlasulju – naglašava Majstorović.

Ljudi, smatra on, često dolaze u zabludu kada žele da prodaju kosu.

– Mnogi misle da će odjednom zgrnuti gomilu novca. Otkupna cena kose dugačke oko pola metra u proseku je između 500 i 600 evra, ali za kilogram vlasi. Prosečna pletenica, pak, sadrži oko 150 grama – ističe Majstorović.

Osim što ih pravi, Marko mušterijama, uz doživotnu garanciju, održava perike. Planira da delatnost proširi širom bivšeg jugoslovenskog prostora. U međuvremenu, čeka da mu stignu poručene mašine za masovnu proizvodnju, čime će, prema sopstvenim rečima, biti prvi vlasuljar na Balkanu koji će primeniti mašinske tehnologije na proizvodnju perika.

D. Bukvić
objavljeno: 14/12/2009

Poslednji komentari

MARKO MAJSTOROVIC | 20/09/2010 15:01

majstorovicmarko@yahoo.com

sladjana kostic | 28/12/2010 22:49

da li postoje neke slike gde se to moze i videti

Nikola Puzovic | 22/01/2011 15:26

Molim vas posaljite mi adresu gde se nalazi Markova radnja i kontakt telefon.Hvala unapred

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije