Meni

Beograd

Boemska četvrt ponovo otvara vrata

U Skadarliji počinje nova sezona, u kojoj sugrađane i goste glavnog grada, za početak, očekuju folklorne večeri i šarena ugostiteljska ponuda

"Avenija" dobrog kafanskog provoda i romantike

Kada danas u podne dramski umetnik Aljoša Vučković podigne zastavu Skadarlije, počeće još jedna sezona u prestoničkoj boemskoj četvrti. Različite manifestacije uz šaroliku ugostiteljsku ponudu biće i ove godine na usluzi sugrađanima i gostima Beograda.

Odmah po početku sezone ustaliće se i prva turistička manifestacija: svakog petka od 20 časova biće održavane folklorne večeri u restoranu „Mali vrabac” („Le Petit Piaf”). Uz večeru i paket sa suvenirima, posetiocima će biti dočarana domaćinska atmosfera uz nastup Kulturno-umetničkog ansambla „Talija”.

Na leto će uslediti i tradicionalni „Skadarlija fest”, dvodnevna smotra umetnosti, vina i kulinarstva, u čijem programu učestvuju pesnici, novinari, muzičari, gastronomski magovi... Tada će biti dodeljeno i priznanje „Zaštitnik Skadarlije”. Nagradu oročenu jednogodišnjim mandatom dobiće osoba za koju stručni žiri oceni da je doprinela afirmaciji „boemske četvrti”.


Stara Skadarlija: kuća na uglu sa Zadarskom ulicom postoji i danas

Od redovne ponude u 34 objekta – mahom restorana – tu je nadaleko čuven dobar zalogaj i podjednako dobra kapljica, uz zvuke starogradskih tamburaških orkestara. U skladu sa savremenom epohom, Skadarlija je poslednjih godina dopunila asortiman, pa tako u ovom ugostiteljskom stecištu postoje, osim restorana, i okupljališta mlađih noćobdija poput „Šikarice”, „Red bara” ili „Familije”, i hoteli kao što je „Le Petit Piaf”. Steg umetnosti, osim odavno poznate Kuće Đure Jakšića, odnedavno brani i Galerija „Studio Fine Art Dex”.

Time je obogaćena prvobitna kafanska ponuda, koja je na ovom mestu začeta 1901. Od te godine, posle rušenja poznate kafane „Dardaneli”, stalni gosti tog ugostiteljskog svetilišta sele se na kaldrmu Skadarske ulice. Tako počinje istorija Skadarlije, koja je u toku prošlosti duže od veka bila inspiracija i druga – možda i prva – kuća boemima, književnicima, glumcima, slikarima, novinarima... U Skadarliji je živeo i umro poznati srpski pesnik i slikar Đura Jakšić. Celina koju čine, osim Skadarske, i Zetska, Simina i Jevremova ulica revitalizovana je 1968. godine, pod nadzorom arhitekte Uglješe Bogunovića, čime joj je udahnut novi život. Godinu dana ranije, utemeljena je tradicija otvaranja sezone, kako bi tim činom beogradska boemska četvrt parirala kulturnim kvartovima u drugim evropskim metropolama – pariskom Monmartru, rimskom Tivoliju ili atinskoj Plaki.

Od pre dve decenije ustanovljeno je i tradicionalno podizanje barjaka, kada je ispred restorana „Zlatni bokal” postavljen jarbol. Od tada je običaj da se na ovoj svečanosti na kaldrmi Skadarske ulice okupe poznate ličnosti poput glumaca, operskih pevača, slikara, muzičara i drugih umetnika. Do sada su, između ostalih, u velikoj prolećnoj fešti učestvovali Momo Kapor, Milić od Mačve, Dragan Malešević Tapi, Milovan Ilić Minimaks, Klaudio del Monako...


Živopisni kostimi gostiju iz belgijske opštine Igo Sakre (Foto Z. Anastasijević)

------------------------------------------------------

Obnova stogodišnjeg prijateljstva sa Briselom

Kada se boemski barjak prošle godine zavijorio, pored njega se na jarbolu našla i zastava specijalnog gosta i prijatelja – belgijske opštine Ilo Sakre, čiji su predstavnici uz poslenike grada Brisela i diplomatski kor Belgije u Srbiji posetili feštu. Na taj način oživljena su sećanja na staro prijateljstvo, jer su veze dve prestonice i njihovih kulturnih četvrti uspostavljene još pre jednog veka. Tada je nastupila i belgijska trupa „Les Chinels deFosses-la Ville”, čiji su se članovi pojavili u bogato dekorisanim kostimima, a briselska i beogradska kulturna delegacija razmenile su darove.

------------------------------------------------------

Današnji program

12.00 – 12.40Skadarlijska česma

*Aljoša Vučković podiže zastavu

*Duvački policijski orkestar sviraće pesme o Beogradu

*Glumac Lazar Jovanov će kao dobošar čitati Kodeks o ponašanju u Skadarliji

*Ljiljana Jakšić će recitovati kao skadarlijska dama

*Marčela Frančesko, u ulozi Đurine Mile, u pratnji Skadarlijskog seksteta pevaće jednu od Đurinih pesama

*Program će voditi Milan Milosavljević u ulozi Branislava Nušića

12.40 – 13.10 ispred Kuće Đure Jakšića

*Skeč „Instruktori boemije”

*Pevanje starogradskih pesama

13.15 – 14.00 Sebilj česma

*Otvaranje Skadarlijskog bazara

*Fijaker sa belim konjima će voziti goste

*Splet nacionalnih igara u izvođenju KUD „Talija”

14.00 – 14.20 ispred restorana „Dva jelena”

*Predstavljanje manifestacije „Dečja svadba” u organizaciji Galerije „Babka” iz Kovačice

D. Bukvić - N. Belić
objavljeno: 27.04.2013.

Poslednji komentari

Али сада имате | 28/04/2013 11:31

Стари Скадарлиста | 27/04/2013 16:06
фантастичну изложбу , тема је Београд , у кући Ђуре јакшића, немојте пропустити.

а заштита језика ? | 30/04/2013 11:09

Премало је тога у Скадарлији (поред кафана) да би била занимљива туристима ...
Сем тога, изменом језичког и културног идентитета променом писма у називима једног броја кафана она сада има лажну историју и изглед. Постала је фалсификат саме себе јер с латиницом даје измењену, нетачну слику о себи ...
Без ћирилице, Скадарлија је -- нешто друго, без дубинске димензије, ништа.
Али, како то објаснити онима без осећаја за културу, језик, аутентичност, туризам ...?

s'kim se poredimo  | 05/05/2013 20:42

Nesto se cudno desava zadnjih godina sa Skadarlijom. Ni ona stara ni nova da parira boemskim delovima evropski metropola. U gornjem kratkom delu ulice nabudjeni restorani sa nabudjenim cenama , i onda od Tri Sesira do kafane Skadarlija mrak, nogu da polomis. A ako posetilac nece da sedi jede i placa muziku u kafani nema sta da trazi u Skadarliji. Nekad su mladi setali Skadarlijom , slusali programe i posmatrali slikare dok crtaju a jeli sa kioska i cuvene pekare. Danas je vazduh iznad Skadarlije privatizovan i nema" ukus"boema. Onda je bar produzite do Bitefa i iskoristite plato Bajlonove pijace kako bi sve to licilo na Boemsku cetvrt a ne jednu malu ulicu.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije