Meni

Beograd

Brčkanje na „Olimpu”

Osim kupanja na bazenima, građani u Sportskom centru „Olimp” za razonodu mogu koristiti i terene za odbojku, košarku, rukomet, tenis ili fudbal

Spas od vrućina na bazenu (Foto D. Ćirkov)

U Sportskom centru „Olimp” na Zvezdari rade tri bazena na otvorenom, a nadležni kažu da su više nego zadovoljni brojem posetilaca. Dnevna ulaznica za kupalište košta 250 dinara, a poludnevna, koja se koristi od 15 do 19 sati, iznosi 150 dinara. Oni koji vole kupanje pod mesečinom za takvu zabavu od 21 do 24 časa treba da plate 100 dinara. Prema rečima Tamare Tumbaković, menadžera Sportskog centra „Olimp”, svake srede osnovci i srednjoškolci, uz đačku knjižicu, mogu besplatno da se kupaju.

– Deca do sedam godina spadaju u grupu povlašćenih posetilaca, pa oni ne plaćaju ulaz. Zadovoljeni su i bezbednosni uslovi, jer na bazenima svakodnevno dežuraju spasilačke ekipe – ističe Tumbakovićeva i dodaje da su organizovali i rekreativne programe na bazenima kao što su obuka neplivača i poluplivača svih uzrasta, škola umetničkog plivanja za devojčice i žene, vežbe u bazenu za odrasle koje se obavljaju pod stručnim nadzorom, kao i obuka u sportsko-korektivnom plivanju.

Osim kupanja, sugrađani mogu da se zabave i na otvorenim terenima za odbojku, košarku i rukomet ili da koriste teniski teren. Ulasci na igrališta su, sem teniskog za čije je korišćenje potrebno platiti 600 dinara, besplatni do 19 časova.

Posetioci „Olimpa” kao glavnu prednost ovog plivališta navode manju gužvu i svežiju vodu u odnosu na Acu Ciganliju ili bazene na Košutnjaku.

– Dolazim na bazen od 10 do 13 časova ili tek posle pet sati, u zavisnosti od toga kada radim. Posećujem ovaj bazen, jer živim blizu, voda je čista i nema mnogo gužve, pa sam spokojnija kada dovodim decu. Uživamo, odmaramo i rashlađujemo se – rekla je sugrađanka Mira Vujić.

Higijena na bazenima je, kako kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje, zadovoljavajuća.

– Voda ispunjava kriterijume na osnovu Pravilnika o kvalitetu vode za piće. Po njemu, ona mora da bude ispravna za piće do trenutka kada se u nju bućne prvi kupač – kaže Marina Mandić, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Posle ulaska kupača, voda je i dalje bezbedna za brčkanje, jer sadrži hlor. On štiti i vodu i kupače, jer njegovim dejstvom ona ostaje mikrobiološki ispravna. Analize na svim beogradskim bazenima obavljaju se jednom do dva puta nedeljno, tako da Beograđani nemaju razloga za brigu – ističe Mandićeva i opominje sugrađane da bi trebalo čvrsto da se drže mera zaštite jer, kako kaže, kvalitet vode zavisi i od higijenske kulture kupača.

Radno vreme na „Olimpu” je svakog dana od 10 do 19 časova.

Troje čitalaca koji se danas od 12 časova jave našoj redakciji na broj telefona: 330-1759, će dobiti po dve karte za ulazak na bazen „Olimp”.

LJ. Perović
objavljeno: 02/08/2008

Poslednji komentari

ana petrovic | 04/08/2008 15:20

Dobra reportaza, koja se mora dopuniti. Osim vode, koja deluje zaista sveze, mi posetioci imamo mnogo primedbi na higijenu na bazenima. Pre ulaska u prostor bazena nema obaveznih higijenskih tuseva (ranijih godina su bili)a bazencici za noge su prljavi i cesto prazni. Korpe za smece se ne prazne, plato za suncanje je prljav, ima dosta mrava... I najveca primedba - u bazenu za plivace vrvi od male dece, koje roditelji ili mladja braca obucavaju da plivaju! Spasioci su digli ruke od njih, a i inace se zamajavaju okolo i ne prate sta se desava u i kraj bazena. Jedino su revnosni kad izbacuju posetioce sa bazena vec u 18,30 iako bazeni rade do 19 casova, kako ste i vi napisali.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije