Meni

Beograd

Cene mesa variraju i do 150 dinara

U supermarketima i privatnim mesarama cene mlevenog mesa „šetaju” od 390 do čak 560 dinara. – Slično je i sa svinjetinom i junetinom

Vešti potrošači kojima ne manjkaju slobodno vreme i volja da obilaze prestoničke supermarkete mogu dosta da uštede. Kupcima koji pažljivo biraju gde će da kupe sveže meso, u novčaniku bi moglo da ostane i do 150 dinara.

Kilogram junećeg buta u „Maksi” supermarketima košta 566,90 dinara, a u mesarama „Matijević” 499 dinara. Svinjski but na sniženju u „Idei” može da se pazari za 399 dinara, a u privatnim mesarama, u blizini Bajlonijeve pijace, cena svinjskog buta „penje” se i na 499 dinara.

I dok u jednoj mesari na Palilulskoj pijaci trgovac mušterijama nudi mleveno meso za manje od 400 dinara po kilogramu, u trgovinskim lancima za ovu vrstu svežeg mesa pred prodavca iz novčanika valja istresti i do 560 dinara. U čemu je razlika između mesa koje nudi mali trgovac u blizini neke gradske tržnice i onog koje se nalazi u frižideru velikog supermarketa? Kako potrošač da se snađe u moru drastično različitih cena?

Klaničari za razlike u cenama imaju objašnjenje. Trgovci sveže meso nabavljaju od njih, a oni svoje cene, kažu, nisu dugo menjali.

– Otkupna cena žive mere svinja i dalje miruje između 140 i 160 dinara. Tako da na razlike u cenama u maloprodaji ne utiču proizvođači, već trgovci. Cene uglavnom zavise od trgovinske kuće, lokacije koju ona zauzima i svakako od kvaliteta mesa – objašnjava Rajko Latinović, direktor farme „Vizelj”.

Latinović očekuje da uskoro dođe do rasta cena mesa budući da je, kako kaže, potražnja mnogo veća od ponude. U privatnim mesarama kažu da poskupljenja za sada nema, ali i kod njih su razlike drastične. Cena svinjskog buta „šeta” od 400 do 499 dinara, a mlevenog od 390 pa čak do 545 dinara.

Za razliku od malih trgovaca, u velikim marketima na cene mesa često utiču takozvane akcijske prodaje. Tako, juneća plećka u „Idei” do kraja meseca može da se pazari za 419,99 dinara, a sveži ćevapi za 369,99 dinara. Kilogram pilećih bataka u supermarketima „Familija” košta 239 dinara, a piletina u „Maksiju” je 229 dinara.Zanimljivo je da u prodajnim objektima pojedinih trgovinskih lanaca nema mešanog mlevenog mesa. U „Maksiju” i „Tempu” može da se pazari posebno svinjsko, a posebno juneće mleveno. Mesari u ovim prodavnicama samelju najčešće svinjski ili juneći but, pa tako kilogram mlevenog junećeg staje 566,90 dinara, koliko i kilogram buta. Svinjsko mleveno se dobija od svinjske plećke druge kategorije koja košta 420,90 dinara. Do cene mešanog mlevenog mesa mesari najčešće dolaze tako što saberu vrednosti svinjskog i junećeg buta i podele sa dva. Tako u mesarama „Matijević” svinjski but košta 429 dinara, juneći 499, a mešano mleveno meso 464 dinara.

S. D. – N. B

objavljeno: 25/06/2009

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije