Meni

Beograd

„Klub književnika” u Francuskoj ulici dobija novog gazdu

Posle 52 godine čuveno stecište pisaca, novinara i umetnika neće raditi nekoliko meseci. – Osamdesetogodišnji Budimir Buda Blagojević, legendarni vlasnik ove kafane u Francuskoj 7, povlači se iz posla, a na njegovo mesto dolazi vlasnik „Madere” i „Kalemegdanske terase”

Svake večeri tražilo se mesto (Foto L. Vuletić)

Kultni beogradski restoran „Klub književnika” svakog prvog avgusta, godinama unazad, zatvarao je vrata za goste zbog kolektivnog godišnjeg odmora. Ovog puta, letnja pauza počinje dan kasnije, a trajaće nešto duže, možda čak i do Nove godine, jer je i ova kafana dobila novog vlasnika koji već od sutra počinje da je preuređuje.

Gosti, među kojima su najbrojniji pisci, novinari, glumci, vajari, slikari, sa nevericom su prihvatili vest da Budimir Buda Blagojević, legenda beogradskog ugostiteljstva, ubuduće neće držati „Klub književnika”. Umesto njega restoranom će gazdovati Zoran Lazarević Brija, vlasnik „Madere” i „Kalemegdanske terase”. On će, doduše, kao i Buda, biti samo zakupac objekta, budući da je cela zgrada, podignuta pre oko 150 godina, u vlasništvu i pod zaštitom države. Dugogodišnji posetioci ove kafane skloni su da veruju, međutim, da posle preuređenja ništa neće biti kao pre. I sam Buda Blagojević, koji je s ponosom upravljao „Klubom književnika” 52 godine, mišljenja je da će dosadašnja klijentela, uglavnom, prestati ovde da dolazi. On se, iako ima 80 godina, kao da je juče bilo priseća ko je sve navraćao u ovaj nadaleko čuveni restoran.

– „Klub književnika” oduvek je bio stecište svih kulturnih ljudi. Najčešće su, naravno, dolazili pisci i novinari. Bogdan Tirnanić Tirke je 40 godina proveo sa nama. Momo Kapor, takođe, nije izbijao iz kafane. Bilo je tu i mnogo diplomata. Francuzi i Grci su bili najčešći gosti, mada su navraćali i Amerikanci, pre svih Cimerman, Iglberger, Montgomeri... – kazuje Blagojević kome bi trebalo najmanje dva dana da ispriča ko je sve obedovao u „Klubu književnika”.

U Francusku 7 nije mogao da dođe svako kome padne na pamet. Lokal je pomalo podsećao na Rotari klub, jer su novajlije dolazile isključivo na poziv i po preporuci starijih gostiju. Vremenom, svi su se oni zbližavali, pa su se tako u ovom restoranu rodile i velike ljubavi.

– Olivera Katarina je baš u ovoj kafani našla čoveka svog života. Osim upoznavanja i veselja, bilo je ovde i tužnih trenutaka, naročito kada se dvoje posvađaju i rastanu. A mnogi gosti su generacijski dolazili. Na primer porodice Jeremić i Tadić. Ljuba Tadić, otac sadašnjeg predsednika, mnogo je voleo ovu kafanu. A njegova žena Nevenka, divna i humana osoba, jednom prilikom je dovela decu čiji su roditelji stradali posle katastrofe u Černobilju. Ovde ih je onako jadne i bolesne nahranila – priseća se Buda koji je gotovo ceo život posvetio „Klubu književnika”.

Legendarni Buda Blagojević (Foto D. Ćirkov)
Gostio je ovaj smireni čovek, blagog glasa i probojnih očiju koje se kriju iza debelih stakala naočara, mnoge sadašnje i bivše političare. U njegovoj kafani „odrasli” su nekadašnji kumovi Momo i Milo, a zabeleženo je i da je prvi restoran koji je posetio princ Aleksandar Karađorđević po dolasku u Srbiju bio upravo „Klub književnika”.

– U vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije političari su veoma često dolazili na ručkove i večere. Proteklih godina bilo ih je znatno manje, verovatno zbog toga što sada ima mnogo restorana, a tada je „Klub književnika” bio jedan od malobrojnih – kaže Buda Blagojević koji, iako je zašao u devetu deceniju i kafanu predao na upravljanje novim vlasnicima, nema nameru da se povuče iz posla.

Ovde će ostati i posle otvaranja, koje se očekuje najranije na jesen a najkasnije uoči Nove godine, da pomogne novom gazdi da se „uhoda”. Posle toga će se, nadaju se njegovi najbliži, konačno povući iz ugostiteljstva i posvetiti više vremena porodici i bližnjima.

Budimir je od 1957. godine, od kada vodi „Klub književnika”, svakog dana osim nedelje ustajao u pola šest, uz prvu jutarnju kafu čitao „Politiku”, da bi se potom uputio u kafanu u kojoj je ostajao do kasno u noć. Pre ovog čuvenog beogradskog restorana vodio je „Klub privrednika”, „Aeroklub”, Paviljon „Cvijeta Zuzorić” i restoran „Mimoza” kod Dubrovnika.

Ljubitelji starog gradskog duha imaće priliku da još večeras posete „Klub književnika”, koji postoji od 1946. godine i u kome su pojedine stolice toliko pohabane da se na njima jedva sedi. Gosti kažu da im to uopšte ne smeta i da je upravo u tome draž ove kafane koja će, bar neko vreme, provesti pod katancem.

Nikola Miković
objavljeno: 02/08/2008

Poslednji komentari

Marko Kusalić | 26/05/2009 13:15

Koliko mi je poznato vlasnik kluba knjizevnika je bio
Ivo Kusalić, poštovani Buda je oduvijek bio njegov prijatelj i partner.
Nazalost prije rate je moj dida Ivo Kusalić preminuo i odjednom klub je preuzeo Buda.
Nemam ništa protiv ali da se nije ni jednom sjetio posjetit grob Ive Kusalića

Redovni Gost Kluba | 06/01/2014 19:35

To sto je napisao Marko Kusalic nije tacno,pokojni Cika Buda je uvek sve najbolje pricao o Ivi Kusalicu i uvek ga se prisecao(Ive moj Ive...Ovo je pokojni Buda uvek pricao kada bi se setio Ive),ali nije mogao da poseti njegov grob jer je bila losa situacija rat i sve ostalo,a kada se smirila situacija Cika Buda nije mogao da ode zbog zdravstvenih razloga...
Marko vi dodjite do Kluba da vidite da je sve ostalo isto kao sto je nekad bilo,mozete da vidite cak i Ivine slike po restoranu sa Cika Budom!

Marko Kusalic | 21/01/2014 18:59

Poštovani gospodine, gosp.Buda je uvijek imao riječi hvale za didu Ivu, u to ne ulazim jer ipak su njih dvoje imali 50 dugih godina prijateljstva i rada u kojem se zaradilo malo bogatstvo s obzirom na kredibilitet kluba koji je imao i ima i danas. Neumjesno je sada o tome govoriti ali 20tak dana nakon smrti Ive Kusalića, gosp.Buda je hladno odbio podijeliti Ivinu ostavštinu kluba (trajnu) sa nama nasljednicima(sinom i unucima), trazeči izgovor ratnih situacija. Puno je stvari na osobnoj razini ostalo neriješeno ali to je sada prošlost. Gospodin Buda i njegova supruga su nam bili tkz.obiteljski prijatelji i to je neporecivo,
Meni je već satisfakcija samo slika dide Ive ,Bude i ostalih članova kluba u restoranu jer stoji na zidu kao podsjetnik jednih vremena kada se pilo ,jelko dobro i uživao hedonizam na pristojnoj razini.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije