Meni

Beograd

Konkurs za upis u vrtiće počinje u maju

predškolskim ustanovama biće oko 7.500 slobodnih mesta. Spiskovi su u pripremi a podaci o upisu u vrtiće biće dostupni roditeljima početkom maja

Ozelenjavanje školskih dvorišta (Foto Beoinfo)

Konkurs za prijem mališana u vrtiće biće raspisan u toku maja, najkasnije početkom juna. U svih 16 predškolskih ustanova trebalo bi da bude slobodno oko 7.500 mesta. Nadležni tek pripremaju spiskove i posle prvomajskih praznika podaci će biti dostupni zainteresovanim roditeljima. Ali, nove grupe će činiti uglavnom dečaci i devojčice koji se već nalaze na listama čekanja. Kako stvari stoje, mališani koji nisu zavedeni na ovim spiskovima, a i mnogi sa njih, ove godine neće boraviti u vrtićima jer mesta je manje u odnosu na interesovanje.

Kriterijume i način raspisivanja konkursa utvrdiće ustanove pojedinačno, ali će u svakom slučaju prednost imati deca oba zaposlena roditelja, samohranih staratelja, i mališani koji se upisuju u obdaništa na matičnoj opštini.

Ne postoji zakonski utvrđen rok za upis dece, ali se bliži kriterijumi utvrđuju Statutom ustanove, tvrdi Ljiljana Jovčić, sekretar Sekretarijata za dečju zaštitu.

– Upis će se obavljati i početkom juna, a ako bude slobodnih mesta, i tokom godine. Većina ustanova će na oglasnim tablama postaviti informacije o slobodnim mestima, vremenu upisa, potrebnoj dokumentaciji i kriterijumima po kojima će utvrđivati prioritet. Pojedine predškolske ustanove će raspisati konkurs jer se imena svih zainteresovanih roditelja ne nalaze na listama čekanja, a imaće viška slobodnih mesta – kaže Jovčićeva i ističe da će tačne podatke o upisu imati posle prvomajskih praznika.

U Predškolskoj ustanovi „Vračar”, nema slobodnih mesta u vrtićima pa, kako kaže Mirjana Skendžić, direktorka, neće se javno oglašavati.

– Lista čekanja je velika i samo nam može pomoći bar jedan novi objekt kako bi od septembra mogli da proširimo kapacitete.

Mališani prelaze iz mlađih odeljenja u starije, a ako i ostanu prazna mesta, ustupamo ih deci sa spiskova. Jedino će u jaslama biti od 50 do 60 slobodnih mesta – kaže Skendžićeva i dodaje da će posle prvomajskih praznika roditelji ipak moći da podnesu potrebnu dokumentaciju – izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu sa posla i fotokopiju radne knjižice.

I Snežana Nešić, direktorka PU „Dečji dani” iz Starog grada, kaže da neće raspisivati konkurs, jer zbog dugih spiskova čekanja postoji veoma mala mogućnost upisa. Podatke u vezi sa konkursom i upisom mališana još obrađuju, pa će obaveštenja od 15. maja biti okačena na oglasnim tablama njihovih vrtića.

U istom poslu su i zaposleni u PU „Dr Sima Milošević” iz Zemuna. Staratelji koji imaju nameru da upišu svoje naslednike u ova obdaništa, početkom sledećeg meseca će moći da podnesu potrebna dokumenta. Do tada će znati, tvrdi direktorka Verica Trtica, koliko mališana će moći da boravi u njihovim školicama.

Situacija je najkomplikovanija na opštinama Palilula i Čukarica, gde mesta gotovo i da nema već godinama, a kako kažu direktori, potpunije podatke imaće tek sledeće nedelje.

LJ. Perović
objavljeno: 15/04/2009

Poslednji komentari

Даница Максимовић | 15/04/2009 12:22

Зашто се стално говори о конкурсима за обданишта када су сва места заузета децом са листе чекања? Зашто нико јавно не каже да се што је дете дуже на листи чекања добијају поени који доприносе предњачењу на ранг листи? Онда да знамо да сви пријавимо децу док су нам још у стомацима или тек у плану. Прави богови у овим установама су заправо васпитачице, тј. главни васпитач од чије самовоље зависи да ли ћете им се допасти на први поглед (или разговор од 2 минута колико траје предаја молбе и распитивање родитеља, ако успете да дођете у време до 14 часова када су оне ту), па ће одлучити да ли да приме дете. А одкуд услов да раде оба родитеља, када испред државних обданишта стално виђате тек одкрмељале мајке у тренеркама и које доводе децу? Где оне то раде, па иду у тренеркама на посао? (Уз сво поштовање занимањима које имају такву униформу)

Diskutantkinja Diskutuje | 07/05/2010 07:03

Kakva neistina! Zasto niko ne pise da je na teritoriji Zvezdare bio tajni konkurs vec u martu, da su spiskovi bili okaceni vec sredinom aprila? O kakvom Vi to konkursu govorite? Cekajuci sa de vaspitacica udostoji da me primi u vrticu Plavi cuperak u V.Kovaca, prisustvovala sam svadji dve vaspitacice jer su obe 'obecale' ,a 'njihovi' nisu progurani ! Zao mi je samo sto nisam snimila telefonom i okacila na youtube-u taj prostakluk ! Da, one nam na zalost vaspitavaju decu! Takodje, pouzdano znam da u Lanetu i Veseljku ne vazi pravilo oba roditelja zaposlena , vec poznanstvo ! Valjda im vise znaci da jedan roditelj ne radi jer ranije dodje po dete , a njima manje posla! Ja poznajem roditelje z kraja koji su upisali decu , a ne rade oba roditelja! Meni je dete u 6 vrtica na cekanju, oboje smo zaposleni-tako da ove nebuloze direktorke nemaju nikakvog smisla! Na zalost, u beogradskim vrticima idalje caruje korupcija, veza i bezvlasce !

Olivera Sljivic | 23/04/2011 00:04

Treba roditelji da rade, a to sto je naka majka mozda radila pa je dobila otkaz ne znaci valjda da reba dete da ispise zato sto ima roditelja koji rade, znaci ti sto imaju posao samim tim i pare i povlasticu za mesto u vrticu a mi koji smo ostali bez posla ne svojevoljno treba sve da nam se oduzme, a drugo ima puno zena koje rade ali su na porodiljskom odsustvu i dovode starije dete!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije