Meni

Beograd

„Kraun plaza” – centar kongresnog turizma

Obnovljeni hotel sa pet zvezdica, posle prvog temeljnog renoviranja za 35 godina, moći će da primi više od 600 gostiju. – Ciljna grupa su sportski timovi i gosti iz inostranstva

(Foto Z. Kršljanin)

Na hotelskoj mapi Beograda do kraja godine umesto „Kontinentala” biće ucrtana „Kraun plaza”. Obnovljeni hotel sa pet zvezdica, posle prvog temeljnog renoviranja za 35 godina, moći će da primi više od 600 gostiju. Njima će na raspolaganju biti sedam kongresnih sala, 416 soba, tri restorana, spa i fitnes centar, kafić... Za osam meseci koliko već traje obnova objekta u Novom Beogradu, završena je prva soba uzorak opremljena po standardima brenda „Kraun plaza” koji je deo „Interkontinentalove” grupe.

– To je klub soba od 26 kvadrata koja ima parket umesto itisona, klizna vrata na kupatilu, ozvučenje u hodniku i kupatilu, brzi i vajrles internet, led televizor, medijski priključak za sve tehničke aparate odakle se slika prenosi na TV. Naravno i mini bar, sef... Tako će biti opremljene sve sobe tog tipa kojih je u hotelu 102 – kaže Živorad Vasić, direktor hotela i poslovnih prostora „Delta holdinga” koji je „Kontinental” kupio u paketu sa još dva objekta u komšiluku za 150 miliona evra.

Najteži deo posla, postavljanje fasade od troslojnog stakla koje će da štedi energiju, ugradnja novih sistema za ventilaciju, klimatizaciju, zamena električnih instalacija, pregrađivanje soba, okončan je. Slede fini radovi poput postavljanja parketa, keramičkih pločica, sanitarija.

Na gradilištu je angažovano 500 radnika koji bi sve poslove trebalo da završe do kraja oktobra. Površina hotela sa osam spratova ostaje ista – 37.000 kvadrata ali je prostor sada drugačije organizovan.

U prizemlju će biti recepcija, kafe bar, luksuzni restoran na mestu nekadašnjeg kazina, tri lokala, tehničke prostorije i ulaz u spa centar. Sobe su raspoređene od prvog do osmog sprata, a umesto nekadašnja dva predsednička apartmana, „Kraun plaza” će imati jedan od 210 kvadrata. Mezanin je rezervisan za salon zatvorenog tipa i sedam kongresnih.

– Cilj nam je da postanemo kongresni hotel, a njegova prednost je u tome što je povezan sa „Sava centrom”. Uz smeštajne kapacitete „Hajata” i „Holidej ina” Novi Beograd će moći da bude domaćin velikih svetskih kongresa i da odjednom ugosti više od 2.000 ljudi. Ciljna grupa su nam i veliki sportski timovi ali i turisti koji dolaze u posetu Beogradu – kaže Vasić.

Jedan od glavnih kuvara ostaće priznati mag Stambol Geštamov. Njemu će pomagati i kolega sa mišelin zvezdicom koju još nijedan restoran u Srbiji nema.

----------------------------------------------

Konkurs za nova radna mesta

Početkom leta biće raspisan konkurs za prijem sobarica, konobara, recepcionera kao i menadžera, kuvara...

– Obećavam da ću na svaki razgovor, kako za najnižu tako i najvišu poziciju, doći da upoznam osobu koja će možda postati deo našeg tima. Studenti hotelijerstva moći će da pohađaju praksu, da vide i nauče kako se radi u svetski poznatom hotelskom lancu – ističe Živorad Vasić. 

----------------------------------------------

 „Sava centar” i hotel „Kontinental” u Ulici Milentija Popovića kao kompleks javnih objekata, građen je od 1976. do 1978. godine, prema projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića. Objekti uživaju status dobra pod prethodnom zaštitom. Hotel je pasarelom povezan sa „Sava centrom”. Za ovaj poduhvat, realizovan u veoma kratkom roku, glavni projektant i saradnici dobili su Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine.

----------------------------------------------

Posrebljeni escajg pod ključem

Deo nameštaja i pribora za jelo iz „Kontinentala” prebačen je u renovirani hotel „Park” u Njegoševoj ulici koji je u vlasništvu „Delte”. Posrebljeni escajg i skupoceno posuđe čuvaju se pod ključem dok se ne otvori „Kraun plaza”.

– Deo escajga smo vratili „Geneksu” jer je tako nalagao kupoprodajni ugovor – kaže Živorad Vasić, direktor „Deltinih” hotela.

----------------------------------------------

300 deluks soba

102 klub sobe

14 apartmana

spa centar (teretana, bazen, dve saune i dva turska kupatila, sobe za masažu)

7 kongresnih sala

2 restorana i 3 lokala

3 kuhinje

kafe bar

salon zatvorenog tipa

85 mesta na parkingu

150 evra noćenje u klub sobama bez doručka

D. Mučibabić
objavljeno: 22.04.2013.

Poslednji komentari

Dr Ned Zvekhicevic | 22/04/2013 19:14

Takav hote dolikuje ovom prelepm gradu koji lezi na dve reke.

Sve lopov do lopova | 23/04/2013 14:15

Ovo nam je naša borba dala, da imamo one koji elegantno mogu da kupe celu Srbiju i da im još dosta ostane. Eto narode zašto mi nemamo. Zato što oni imaju previše. I sada, kadu su sve pokrali, možemo u EU da nam se tajkuni ne brukaju.

Muradin Rebronja | 23/04/2013 15:45

@ Sve lopov do lopova:

Izvinite, kakve su to nebuloze o "lopovima"?

Dok se ugostitelji i hotelijeri raduju što ćemo dobiti jedan takav hotel, barjaktara beogradskog i srpskog turizma, Vi pišete to što pišete.

Znate li Vi šta će to, pored ostalog, značiti za ugostiteljske škole u Srbiji?

Da biste razumeli o čemu se radi, potrebno je da znate da je glavni šef svih kuhinja u "Kraun plazi", vitez kulanarstva i profesor kuvarstva u Prvoj Privatnoj ugostiteljskoj školi u Beogradu.

To znači da će sada učenici, umesto da gube vreme u kabinetima, moći da uče i stiču potrebna znanja u tom hotelu, zajedno sa profesionalcima.

Znači da će moći da biraju hotel u zemlji i inostranstvu.

Za vašu informaciju, samo Kanada bi, vrlo rado, primila na hiljade takvih jer nam je potrebno, samo za zamenu onih koji već rade tri godine, i koji moraju da napuste zemlju, više od sedam hiljada! Još više od toga im je potrebno za nova radna mesta.

A iz Kanade, Dubai i Abu Dabi bi ih odmah angažovali.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije