Meni

Beograd

Kubik vode pet dinara skuplji

Umesto dosadašnjih 30,40, nova cena trebalo bi da bude 35,26 dinara. – Četvoročlana porodica plaća 729,60 dinara, a posle poskupljenja on će se povećati na 846 dinara

Već na sledećoj uplatnici koju im poštar ostavi u sandučetu sugrađani mogu očekivati za 16 odsto uvećana potraživanja za vodu. Predstavnici „Vodovoda i kanalizacije” zatražili su nedavno od Skupštine grada povećanje cene kubika „dragocene tečnosti” i ukoliko Ministarstvo finansija odobri predlog sugrađani će umesto dosadašnjih 30,40 dinara vodu po kubiku plaćati 35,26 dinara.

Prema rečima Steve Savića,direktora sektora prodaje „Vodovoda”, na povećanje cene bili su primorani, jer ona nije menjana dve godine, dok je u međuvremenu više puta povećana cena struje i hemikalija koje to komunalno preduzeće troši prilikom prerade vode. Ova tvrdnja može da zbuni sugrađane koji se sećaju da su im računi uvećani u septembru 2008. godine. U „Vodovodu” to ne spore, ali objašnjavaju da to nije bilo poskupljenje, već korekcija cene kubika vode za oko osam odsto, koliko je država zvanično priznala inflaciju.

 – Cena je toliko bila niska da je prihod preduzeća bio ugrožen. Sve je u međuvremenu poskupelo, jedva smo funkcionisali. Imali smo problem jer su propale mnoge firme, na osnovu čije potrošnje vode smo opstajali. Spadamo možda i u najveće potrošače struje u Srbiji jer se pumpama voda transportuje u pet visinskih zona, zbog čega trošimo mnogo električne energije. Struja je poskupela, voda ne. Ne pokušavamo da trčimo za cenom električne energije jer su poskupljenja nepopularna, a i gradske vlasti gledaju na platežnu moć građana. Ovoga puta sa je njima dogovoreno da u isto vreme uskladimo poskupljenje sa akcijom „Infostana” koji pokušava da naplati zaostale dugove – kaže Savić.

I posle poskupljenja, cena vode biće, kaže, daleko ispod ekonomske jer bi, prema procenama stručnjaka, bilo realno da kubik košta oko evro, odnosno oko 90 dinara. Bar toliko košta u svim zemljama u okruženju, a u razvijenoj Evropi cifra se penje i do četiri evra po kubiku, dok je kod nas njegova vrednost 35 centi.

Cenu kubika formira više faktora, a najvažniji su koliko koštaju potrošena električna energija i hemikalije koje koristimo za obradu sirove vode. U glavnom gradu po domaćinstvu prosečno živi 2,6 stanara, a svaki od njih troši šest kubika mesečno, odnosno zajedno 15,6 kubika. U skladu sa ovim procenama „Vodovoda”, četvoročlana porodica plaća mesečni ceh za vodu 729,60 dinara, a posle poskupljenja on će se povećati na 846 dinara. Pozitivna strana povećanja cene je što uvek posle toga sugrađani počnu da štede i dobro zapuše sve rupe na cevima.

Zbog velikih dugovanja „Vodovod” će ovih dana poslati opomene sugrađanima i firmama koje ne pripadaju objedinjenom sistemu naplate. Ponudiće im ono što je i nedavno „Infostan” – da plate osnovni dug, pa da im se otpiše deo kamate.

– Poput „Infostana”, i mi smo pre slanja opomena pokrenuli tužbe protiv dužnika jer bi, da smo prvo čekali da ih opomenemo, dugovi zastareli. Iako prema gradskoj odluci nismo obavezni da im šaljemo opomene, svaki neplatiša je dosad dobio bar jednu. Mnogi kažu da im poštar nije doneo račun. Ne mogu se time pravdati jer je naša pošta preporučena, pa nam poštar šalje dokaz da li je uručio račun, ako nije šaljemo naše radnike da to učine – objasnio je Savić.

D. Jokić
objavljeno: 24/03/2009

Poslednji komentari

Branislav Aleksic | 08/03/2010 13:40

Vec duze vreme unazad mesecni racuni Infostana se uvecavaju, postepeno ali sigurno u cilju naravno i ovde istom, priblizavanju Evropi. Veci deo tog racuna je grejanje koje ovde i ne zelim da komentarisem. No, i cena vode na poslednjem racunu od 874din je previsoka. Frapiran sam Vasim clankom i objasnjenjem nadleznih. Zasto? Zato sto saznajem nacin na koji racunaju utrosenu vodu u gradu: seljacka matematika, uzmi prosek domacinstva u gradu, vidi koliko proizvodim, koliko me to kosta, podeli, pa to gledaj kako da naplatis od gradjana. Kvalitet vode u Evropi i kod nas, neuporedive kategorije, prosecni bruto dohoci gradjana takodje. I kako nas potrosace stimulisati na stednju? tu motivacije nece biti dok se ne radi onako kako se radi u celom svetu, platim koliko potrosim. Potrosac nije duzan da placa sve one silne gubitke u sistemu koju beogradski i svi ostali vodovodi imaju. Budite ljubazni pa kazite koliko još kilometara mreže imate od starih AC cevi? Cemu služe vodomeri? Sramota

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije