Meni

Beograd

Osmoro učenika škole „Kralj Petar” inficirano tuberkulozom

Osnovna škola " Kralj Petar Prvi" Foto A. Vasiljević

BEOGRAD – Nacionalna referentna laboratorija potvrdila je da je osmoro učenika OŠ „Kralj Petar Prvi” inficirano bacilom tuberkuloze, ali da nisu oboleli, izjavila je danas dr Radmila Ćurčić, pneumoftiziolog i načelnik epidemiologije Gradskog Zavoda za bolesti pluća i tuberkulozu.

Ćurčić je Tanjugu kazala da infekcija kao takva ne dokazuje ništa i da je daljim pregledima utvrđeno da su deca zdrava.

Tuberkuloza je zarazna bolest i izaziva je bakterija koja se prenosi vazduhom, ali se ne razboli svaki onaj ko se zarazi, već se od svih zaraženih razboli oko 10 odsto. Stručnjaci ukazuju da ne postoji inkubacioni period i da je obolela osoba mogla da se zarazi i pre tri i više decenija.

Ćurčić je Tanjugu rekla da je kasnije u toku dana u školi zakazan opšti roditeljski sastanak na kome će roditeljima biti rečeno da će svi učenici koji su sa obolelim učiteljom proveli u poslednja tri meseca kumulativno više od osam sati morati da idu na pregled.

Prema njenim rečima, roditelji su bili u velikom strahu i želeli su da im deca budu odmah pregledana, tako da je u ovom trenutku kod najvećeg broja učenika pregled i obavljen.

„Na pregled su počeli da dolaze i učenici još dva odeljenja istog razreda, čiji su učenici bili u kontaktu sa obolelim učiteljem i njegovim đacima jer su zajedno bili na izletima”, kazala je Ćurčić.

Profesori škole su dezinfikovali učionicu u kojoj je predavao oboleli profesor i postupaju prema savetima zdravstvenih radnika sa kojima su svakodnevnom kontaktu.

U Srbiji je prošle godine od tuberkuloze, koja se ianče smatra bolešću siromašnih, obolelo oko 1.500, a u Beogradu oko 280 ljudi.

Ono što je najvažnije jeste da je ta bolest u današnje vreme izlečiva.

Tanjug
objavljeno: 06.06.2012.

Poslednji komentari

Bonn Berlin | 06/06/2012 20:20

Vakcinisanje protiv TBC-a u Nemackoj je prekinuto 1998 godine jer se pokazalo da vakcina nije prekinula mogucnost zaraze. TBC je bolest koja se u nemackoj mora prijaviti i vodi se u statistici. Inace neke nase navike kao pluvanje u javnosti, kasljanje bez ruke ispred ustiju i slicno samo doprinose sirenju te bolesti od koje jos uvek umire oko 1.9 miliona ljudi godisnje na svetu.

Учитељ Грујица | 07/06/2012 18:45

Туберкулоза,сиротињска болест.Да ли је следеће шуга и тифус?

VesnaDC B | 10/06/2012 17:18

Kakav smo mi iskompleksiran narod. Dali smo ime skoli propalog kralja propale drzave i u njoj vlada davno sivilizacijski zaboravljena tuberkuloza. Tuzno .

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije