Meni

Beograd

Počelo uređenje parka kod Ekonomskog fakulteta

Prostor između ulica Gavrila Principa, Ličke, Kameničke, Ekonomskog fakulteta i garaže u Karađorđevoj ulici za četiri meseca dobiće nov izgled

(Fo­to Z. Ana­sta­si­je­vić)

Radnici „Zelenila Beograd”  počeli su ovih dana da uređuju park „Luke Ćelovića” kod Ekonomskog fakulteta. Sanacija bi trebala da traje oko 120 dana, a posle toga će ovaj prostor između ulica Gavrila Principa, Ličke, Kameničke, amfiteatra Ekonomskog fakulteta i garaže u Karađorđevoj ulici, poznatiji po življem noćnom nego dnevnom životu, dobiti nov izgled.

Park je potpuno obnovljen 1998. godine, a 2006. godine je urađena sanacija. Ipak, zbog velikih oštećenja staza i klupa „sazreo” je već za novo uređenje.

– Projektom nije predviđena promena površine parka, ali će se povećati travnati deo u odnosu na staze, za 99 kvadrata. Svi sadržaji sadašnjeg parka, pešačke staze, mesta za sedenje, osvetljenje i zelenilo, kao i česma, ostaće, bez dodavanja novih – objašnjava Gordana Miljojković, tehnički koordinator u „Zelenilu Beogradu”.

Predviđeno je da se postojeće betonske staze zamene novim i trajnijim materijalom, takozvanim štampanim betonom.

– Postojeća česma, zidana od struganičkog kamena, biće uklonjena, a na njeno mesto postavićemo novu betonsku. Sadašnje klupe tip „beograd” koje su potpuno uništene već smo uklonili. Zameniće ih 38 specijalno projektovanih klupa bez naslona i 12 sa naslonom. Umesto polomljenih postavićemo 20 novih đubrijera tip „stara beogradska”, a biće poboljšano i osvetljenje. Na istim stubovima rasvete biće postavljene nove i jače sijalice  – kaže Miljojkovićeva. 

Park će dobiti i sedam sadnica visokih i 16 sadnica srednjih lišćara, kao i ukrasno žbunje (2.130 sadnica).

Ukupna vrednost radova uređenja i ozelenjivanja (bez osvetljenja i česme) iznosi 16.631.093 dinara.

----------------------------------------------

Ćelović – jedan od najbogatijih Srba u prošlom veku

Luka Ćelović (1854–1929) bio je veletrgovac, rentijer i početkom dvadesetog veka jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. Ovaj vodeći finansijer i jedna od najuticajnijih ličnosti među Srbima, bio je predsednik Beogradske zadruge do smrti. Ćelović, poreklom Hercegovac i dobrovoljac u oba srpsko-turska rata, gotovo celo svoje imanje testamentom je ostavio Beogradskom univerzitetu.

B. Vasiljević
objavljeno: 08.05.2012.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije