Meni

Beograd

Porodilište u Višegradskoj preuređeno i modernizovano

Posle četiri decenije ugrađena je centralna klimatizacija, promenjene su vodovodne i električne instalacije, postavljeni su monitori za praćenje porođaja

Ovde se godišnje rodi oko 7.000 beba (Foto Beoinfo)

Trudnice iz prestonice, ali i iz cele Srbije, već danas će moći da donesu na svet naslednike u potpuno preuređenom Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. U ovoj kućijuče je otvorenopreuređeno porodilište sa novih devet boksova, za čije su renoviranje gradske vlasti izdvojile 19,3 miliona dinara. Uslovi za boravak sada su odlični, a klinika je na poklon dobila i 10 najsavremenijih hidrauličnih bolničkih kreveta i dva ginekološka stola za Odeljenje za intenzivnu negu i Odeljenje za carski rez. Posle 40 godina ugrađena je centralna klimatizacija, kompletno su promenjene vodovodne i električne instalacije, postavljeni su monitori za praćenje porođaja, a nabavljen je i sto gde se odmah posle porođaja, pred maminim očima, prepovija i obeležava beba. Uzdravstvenoj ustanovi, koja ima najdužu tradiciju na ovim prostorima dugu čak devet decenija, godišnje se rodi oko 7.000 beba, odnosno svakoga dana po 20 novorođenčadi.

Prof. dr Nebojša Radunović, direktor GAK-a u Višegradskoj ulici, ističe da je neophodno da se u našoj zemlji rađa što više dece, a ne da se svake godine beleži 30.000 života manje.

– Stvorili smo uslove da, što se tiče porođaja, svaka žena poželi da bude majka i da to može da učini ovde. Da bismopromovisali materinstvo učinili smo napore i svuda smo tražili pomoć, tako da je pre tri godine princeza Katarina Karađorđević treći sprat Instituta oplemenila operacionom salom posebno namenjenom za porodilje i na taj način je zadovoljena potreba da porodilište na istom spratu ima i operacionu salu – istakao je dr Radunović, koji je od osnivanja ustanove tek deveti direktor.

On je istakao da je idealno vreme za prvu trudnoću između 20. i 30. godine, ali da sve više žena smatra da ima vremena i odlučuje se za rađanje posle tridesete godine.

Otvaranju su prisustvovali Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika, Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika, dr Snežana Stevanović, gradski sekretar za zdravstvo, princeza Katarina Karađorđević i dr Vojko Đukić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Da bi Institut kompletno bio ulepšan, planira se ulaganje u uređenje prijemnog dela, a do kraja godine kompletan završetak radova. Kada je reč o porodilištu, neophodno je nabavljanje još 11 specijalnih kreveta, od kojih samo jedan košta oko 15.000 evra.

D. Davidov-Kesar
objavljeno: 10/06/2008.

Poslednji komentari

Milica  | 10/06/2008 10:36

Baš lepa vest. Da mame budu ušuškane, a bebe srećne kada dođu na svet. :D

vanja beograd | 07/04/2010 12:30

Pa i bilo je krajnje vreme da srede to porodiliste
Bas mi je drago sto su to konacno uradili

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije