Meni

Beograd

Pravo na tuđu negu i pomoć i za stare u državnom domu

U prošloj godini u Srbiji podneto 39.485 zahteva za nadoknadu za medicinsku pomoć. – U glavnom gradu prikupljeno njih 6.374, a rešeno 3.142

U Gerontološkom centru Beograda čiji smeštaj koristi oko 1.150 starih procenjuju da bi oko deset odsto njihovih korisnika moglo da prima mesečnu naknadu za tuđu negu i pomoć

Dementni, slepi, nepokretni, penzioneri i osiguranici koji ne mogu bez tuđe nege i pomoći, a smešteni su u državnim domovima za stare, stekli su pravo, ukoliko lekar veštak Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) to proceni, na isplatu novčane naknade. Ovu vrstu pomoći do sada su imali samo građani koji su bili smešteni u privatnim domovima za treće doba, kao i oni osiguranici koji nisu sposobni da se sami brinu o sebi. Mesečna naknada, koja je povećana u decembru prošle godine za dva odsto, sada iznosi 13.703 dinara.

Od 74.900 korisnika nadoknade, u Beogradu ovu vrstu pomoći dobija njih oko 12.000, pokazuju podaci Fonda PIO koji godišnje dobije oko 85.000 novih penzionera, a ostane bez njih 50.000. Nadležni ne raspolažu podacima koliki će broj penzionera smeštenih u državnim domovima ubuduće dobijati ovakvu pomoć. U finansijskoj službi Gerontološkog centra grada koji na smeštaju ima oko 1.150 starih, pak, procenjuju da bi oko deset odsto njihovih korisnika moglo da prima mesečnu naknadu za tuđu negu i pomoć.  

– Osiguranicima koji su pre 1. januara bili korisnici naknade, pa su smešteni u ustanovama socijalne zaštite, pomoć je obustavljena zbog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Čekamo odgovor Ministarstva rada i socijalne politike šta će biti sa tim ljudima, kojih sigurno nema malo. Usvajanjem izmena zakona oni su praktično oštećeni, pa se nameću pitanja da li će Fond PIO moći da im nadoknadi pomoć koju nisu dobijali, hoće li osiguranici morati ponovo da podnose zahteve za dobijanje naknade, ili će moći da budu vraćeni u sistem isplate – poručuje Jelica Timotijević, pi-ar Fonda PIO.   

U prošloj godini u Srbiji je podneto 39.485 zahteva za ostvarivanje prava na tuđu negu i pomoć.

– U postupku veštačenja utvrđen je pozitivan ishod za 23.150 zahteva iz Srbije, dok je na nivou Beograda podneto 6.374 zahteva, od kojih je u toku minule godine rešeno 3.142 – kaže dr Dika Kajević, načelnik odeljenja medicinskog veštačenja Fonda PIO, podsećajući da u prestonici postoji i odsek koji se bavi kućnim posetama.

– Naši lekari veštaci obilaze penzionere i osiguranike koji nisu u mogućnosti da dođu na pregled kako bi podneli zahtev za ostvarivanje pomoći. U toku 2010. godine ostvareno je 627 kućnih poseta – ističe načelnik odeljenja medicinskog veštačenja.

Veliki broj penzionera u Srbiji, iako nema osnova, traži nadoknadu za tuđu negu i pomoć, podsećaju u Fondu PIO. Nadležni objašnjavaju da penzioneri uglavnom ne shvataju da je ova nadoknada medicinska, a ne socijalna kategorija.

– Na nju imaju prava samo korisnici penzije i osiguranici koji nisu sposobni da se sami brinu o sebi, ali pod uslovom da to oceni nadležni organ veštačenja. Penzioneri ponekad smatraju da je to što su im primanja niska i što nemaju novca za lekove dovoljan uslov za dobijanje nadoknade za tuđu negu i pomoć – pojašnjava dr Kajević.

U Srbiji inače ima 1.626.580 penzionera, a oko 14 odsto preživljava sa minimalnih 11.447 dinara mesečno, dok je najniža poljoprivredna penzija svega 9.000 dinara. Od ukupnog broja, njih oko 1.340.000 su bivši zaposleni, 57.200 dolazi iz samostalnih delatnosti i oko 223.000 čine penzionisani poljoprivrednici. Invalidski penzioneri čine 21,7 procenata od ukupnog broja građana koji su ušli u treće doba.

M. Brakočević

objavljeno: 04.03.2011.

Poslednji komentari

Severin Popovic | 04/03/2011 00:34

Eto,ja trazim vec duze vremena mesto u domu da ne bi vise bio mojima na teretu.Pomozite mi.

Kico Slabinac | 04/03/2011 06:10

Ne da su ugrozeni nego su opljackani ti koji su imali pomoc pa im je ukinuta.
Takava drzava je sramotna, da nekom ko nema snage da zivi jer je bolestan samozato sto je u domu ukinete naknadu!
Strasno!!!

Александар Стојановић | 04/03/2011 14:28

Огорчен сам на наше здравство...од Немањине,па до др Томице!Отац ми је умро после другог инфарка мозга у приватном старачком дому!Месечно,трошкови у дому су били 500 евра - плус трошкови лечења,укључујући и пелене!!!
Нека му је лака земља,ако је требао да умре..нека је умро као човек...а не као пас!!!!
Богу хвала да нисте видели све ....

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije