Meni

Beograd

Predanim radom među najbolje prestoničke osnovne škole

Novobeogradska OŠ „20. oktobar” najuspešnija u prestonici, u Starom gradu „Vuk Karadžić”, na Paliluli „Vlada Aksentijević”, u Zemunu „Lazar Savatić”, na Voždovcu „Janko Veselinović”, na Zvezdari „Jelena Ćetković”... – Osmoletke rangirane na osnovu uspeha đaka u tri poslednja razreda i na završnom ispitu

Kako se zavređuje mesto među najboljim beogradskim osmoletkama? Rang lista prestoničkih osnovnih škola skrojena je na osnovu najvećeg prosečnog broja bodova koje su mali maturanti prošle godine „poneli” iz šestog, sedmog i osmog razreda i ostvarenog uspeha na završnom ispitu. Imena najuspešnijih nalaze se na rang listi Ministarstva prosvete i nauke. Od 165 redovnih osmoletki u gradu najbolja je novobeogradska „20. oktobar”.

Prvoplasirana u opštini Vračar je „Sveti Sava”, a u Starom gradu „Vuk Karadžić”. Bolja od svih na Savskom vencu je Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš”, na Paliluli „Vlada Aksentijević”, u Zemunu „Lazar Savatić”. Laskavu titulu na Voždovcu nosi „Janko Veselinović”, na Zvezdari „Jelena Ćetković”, na Čukarici „Josif Pančić”...

Činjenica je da direktori nisu znali da postoji i ova rang lista. Obradovalo ih je što se škole kojima rukovode nalaze na spisku najboljih, ali nisu bili iznenađeni brojkama koje svedoče o rezultatima đaka.

– Po uspehu, deca su nam već godinama od 25 do 30 odsto iznad proseka u Srbiji. U prilog nam je išlo i to što je prošle godine mogućnost prepisivanja svedena na minimum. Svi osmaci polagali su u istoj sali. Kao i uvek, na njih su motrili dežurni nastavnici, ali je nad radom nastavnika bdeo supervizor. Štimovanja rezultata nije bilo, i zato sam znao da na osnovu đačkog znanja možemo biti u vrhu liste najuspešnijih škola – objasnio je Jovan Ćuković, direktor OŠ „20. oktobar”, druge kuće za 1.204 učenika među kojima je trenutno 169 osmaka.

U srednjoškolske vode iz nje se lane otisnulo 155 malih maturanata. Od mogućih 60 poena iz klupa osmoletke oni su u proseku poneli 52, a na završnom ispitu su prosečno osvojili 34 od maksimalnih 40 bodova. Ključ uspešnog rada su dobra deca koja vole da uče, saradnja sa roditeljima i kvalitetan školski kadar koji ne daje olako ocene, ocenjuje direktor OŠ „20. oktobar”.

– Naš kolektiv je dobar spoj iskustva i mladosti i zna da u pametne dečje glavice usadi radne navike. Đaci postižu izvrsne rezultate na takmičenjima. Nekad i podbace iz nekog predmeta kao što su ove godine na gradskom iz matematike, iako imaju dobre rezultate na Arhimedesovom turniru – kaže Ćuković.

Kad se udruže ozbiljan, sistematičan rad i saradnja sa roditeljima fantastični rezultati ne izostaju, smatra Vesna Baračkov, direktorka OŠ „Petar Petrović Njegoš”, iz koje je lane izašlo 46 malih maturanata.

– Sve škole se trude da postignu dobre rezultate, posebno sada kad je sve manje dece. Naša ima dugu tradiciju, više od 150 godina ozbiljne radne discipline. To što je po rezultatima učenika najbolja u opštini Savski venac naša je velika radost, ali i odgovornost. Moraćemo još više da radimo da ne bismo izgubili laskavu titulu, a imamo sa kime da se takmičimo – komentar je Vesne Baračkov, uverene da će i na sledećem rangiranju biti „mrtva trka” između škola „Petar Petrović Njegoš” i „Radojka Lakić”.

Mesto među najboljim prestoničkim osmoletkama rezultat je dugogodišnje posvećenosti radu kojom se ponose zaposleni u OŠ „Vlada Aksentijević”, kaže Slobodanka Matković, direktorka škole.

– Naši nastavnici veoma vode računa da metode rada budu što inovativnije, kreativnije, savremenije. Možda ih najviše zbog toga deca i obožavaju. A pošto vole predavače, dolaze na dodatne i dopunske časove. Matematika, koju osnovci uglavnom ne vole, većini naših đaka je omiljeni predmet, a i to dosta zavisi od predavača – zaključuje Matkovićeva.

Milenija Simić-Miladinović

----------------------------------------------------------

OŠ „Sveti Sava” prva na Vračaru

Najbolja osmoletka na Vračaru „Sveti Sava” na glasu je po visokim kriterijumima. Nastavnici ne dele visoke ocene „na lepe oči” i to pojedinim roditeljima smeta. Zato se najčešće žale rukovodstvu, ali neretko odustaju od namere da ispišu svoje dete iz ove kuće znanja.

– Ne mogu roditelji da se mešaju u procenjivanje stručnosti nastavnika. Kod nas se ocene ne poklanjaju. Tako će i ostati. Držimo se stava da naši odlikaši moraju biti bar vrlo dobri u gimnaziji, da ne sme da se dogodi da osnovac koji kod nas ima sve petice u srednjoj školi ređa dvojke i jedinice – izričit je Dejan Stanković, direktor Osnovne škole „Sveti Sava”.

Njena dika su Ruski dečji kulturni klub, radionice koje organizuju članovi Mense, produženi boravak ispunjen sportskim i kreativnim aktivnostima i novootvorena biblioteka.

– Iza dobrog uspeha naših đaka na završnom ispitu stoje pojačane pripreme. Obaveza svake škole je da organizuje pripremne časove na kraju školske godine. Mi đake spremamo za malu maturu u toku oba polugodišta, a ima roditelja koji na sve to plaćaju i privatne časove. Na kraju deca završnu proveru znanja shvate ozbiljno. Prepisivanje je nedopustivo. Učenicima time ne pomažemo – ukazuje Stanković.

----------------------------------------------------------

Najuspešniji osnovci iz Matematičke gimnazije

Prva škola na spisku najuspešnijih je Matematička gimnazija. Onaj kome to izgleda kao greška ne zna da u njoj već osam godina postoje ogledna odeljenja sedmog i osmog razreda za decu naklonjenu prirodnim naukama. Generacija darovitih osnovaca u gimnaziji broji 50 učenika među kojima su i „najlošiji” po ocenama odlikaši. Osnovno obrazovanje u Matematičkoj lane su završila 53 đaka. Prosečno su imali 58,32 poena od mogućih 60 na osnovu školskog uspeha, a na maloj maturi u proseku zavredeli su tri poena manje od maksimalnih 40.

– Prirodno je što su ta deca postigla više od vršnjaka u redovnim školama. Kod nas se upisuju najbolji od najboljih koji prođu proveru darovitosti. Nama nije lako da nađemo univerzitetske profesore, koji inače predaju gimnazijalcima Matematičke, talentovane da predavanja prilagode i uzrastu osnovaca, ali do sada smo uspevali – ponosan je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, uveren da će odeljenja za osnovce uskoro iz ogleda preći u sistem.

Podsetio je da se četvoročlana ekipa osnovaca Matematičke nedavno vratila iz Sankt Peterburga gde se održavala Ojlerova olimpijada sa koje su doneli dve nagrade. Sedmaci i osmaci učestvuju i na matematičkim juniorskim Balkanijadama. Školi je stigao poziv da iduće godine i osnovce povede na takmičenje iz fizike u školu Kolmogorov u Moskvu, po ugledu na koju je Matematička gimnazija u Beogradu i osnovana.

objavljeno: 22.04.2012

Poslednji komentari

огорчена мајка | 24/03/2015 06:05

Било би занимљиво направити истраживање колико са децом раде родитељи, односно приватни наставници; као и образовање родитеља. Моје дете иде у нижи разред ОС која је на овом списку међу десет најбољих. Одличан је ђак, а рупе у знању, припрему за такмичења одрађујемо супруг и ја. Незаинтересованост за преношење знања од стране учитељице је шокантна. Педагошки рад непостоји. Ангажованост школе по питању ваншколских активности своди се на узимање пара од родитеља и вођења деце на "излете" и у "позориште" које наплаћују више него да дете сами поведете у позориште...

ivana djordjevic | 24/03/2015 14:29

Govori se so o prestonickim skolama, jer nisu strajku. Cista narudzbina. Ne sekirajte se. Nema govora o ovakvom uspehu.

Mama maturanta | 26/06/2015 12:30

Izvinite, gde ste nasli podatak da je "Sveti Sava" najuspesnija na Vracaru? To nije istina, na prvom mestu je "Svetozar Markovic" pa potom "Vladislav Ribnikar", pa tek onda "Sveti Sava". Tacne podatke svako moze lako da vidi na zvanicnom sajtu Ministarstva prosvete, www.upis.mpn.gov.rs

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije