Meni

Beograd

Ročište u slučaju „Astorija”

Stari vlasnici ne odustaju od interesa

Ročište po tužbi porodica Ninković i Savković protiv hotelskog preduzeća „Astorija” održano je juče u Drugom opštinskom sudu. Ovu informaciju saopštio je advokat Đurđe Ninković, potomak predratnih vlasnika hotela u ulici Milovana Milovanovića, koji je rekao da su tužioci odustali od prvobitne namere da tuže Republiku Srbiju i Agenciju za privatizaciju.

Ninković je istakao da porodice tužioci žele da pred sudom dokažu kako su oni vlasnici hotela, a ne istoimeno hotelsko preduzeće. Razlog odustajanja od tužbe protiv države i agencije, kaže naš sagovornik, jeste činjenica da je hotelsko preduzeće „Astorija” privatizovano prošlog petka. Advokati tuženog preduzeća, dodaje Ninković, nastojali su da na jučerašnjem ročištu ospore nadležnost Drugog opštinskog suda, tvrdeći da punomoć nad ovakvim sporovima pripada Trgovinskom sudu.

– Republika Srbija i Agencija za privatizaciju treba da se izjasne o našem odustajanju od tužbe protiv njih. Kada sud dobije njihove podneske, za šta je određen rok od 15 dana, očekujem nastavak procesa – izjavio je Ninković, dodajući da u međuvremenu i sud treba da se oglasi o sopstvenoj nadležnosti za spor oko hotela koji je privatizovan bez saglasnosti potomaka njegovih predratnih vlasnika.

Najavljujući da će stari vlasnici nastaviti da se bore za zaštitu svojih interesa kako pred domaćim tako i pred međunarodnim institucijama, Ninković je podsetio da je ročište zakazano tek posle privatizacije „Astorije”. Budući da je privremena mera zabrane prodaje hotela, koju je tužilac predložio još u februaru, trebalo da bude razmotrena u roku od tri dana, on je istakao da su „na taj način, tužba i zahtev za privremenom merom, praktično obesmišljeni”.

D. B.

objavljeno: 12/03/2009

Poslednji komentari

Zarko Tosic | 13/03/2009 00:29

Bravo Ninkovici, ne dajte se. Ako istrajete u nameri,za nekoliko godina moze da se desi da vam sud i vrati hotel. Samo treba biti uporan, doci ce neki novi ljudi, nove sudije, a sigurno ce se desiti kad udjemo u EU. Samo uporno i strpljivo.

Gradjanin Srbije  | 13/03/2009 00:36

Ne daj boze da covek ikada stigne pred sud. Sta samo rade i kako sude prtiv zakona i pravde, to je strasno. Imao sam dosta loseg iskustva koje me je kostalo mnogo para. A vidim da se dogadja i drugima. Pa valjda ce gospodin Ninkovic kao bivsi drugi covek u Ministrstvu pravde moci da barem utice da sudjenje bude po zakonu.

Gordana  | 13/03/2009 10:11

Ceo ovaj slucaj sa Astorijom je jedna velika nepravda. Na zalost, ovakvih nepravdi u Srbiji ima na stotine. Dajem punu podrsku porodici Ninkovic, ali sumnjam da ce nasi sudovi imati hrabrosti da presude protiv drzave.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije