Meni

Beograd

Šešeljev bazen legalizovan po zakonu

Kuća porodice Šešelj Foto D. Jevremović

Porodica Šešelj podnela je na vreme zahtev za legalizaciju bazena površine 124 metra kvadratna u Ulici posavskog odreda 36 u Batajnici. U javnosti se spekuliše da su radikali pred raspuštanje Skupštine opštine Zemun, gde su bili na vlasti, odlučili da legalizuju ovaj objekat koji je nelegalno izgrađen pre desetak godina. Političke partije u ovoj beogradskoj opštini smatraju da je reč o pokušaju stvaranja afere kako bi se diskreditovali radikali pred lokalne izbore 7. juna.

Zdravko Stanković, predsednik Privremenog veća u Zemunu i kandidat Demokratske stranke za predsednika opštine, kaže da je Danica Šešelj, majka lidera srpskih radikala, 4. oktobra 2006. godine podnela zahtev za legalizaciju bazena. On dodaje da je taj predmet u opštini zaveden pod brojem 351-14-92/06 i da je u pitanju parcela 3277/2.

– Porodica Šešelj nije imala građevinsku i upotrebnu dozvolu, pa je naknadno zatražila legalizaciju. U predmetu se nalazio geodetski snimak objekta koji je uradilo ovlašćeno preduzeće za geodeziju, metra urbanizam i geologiju. U njemu se navodi da je površina bazena 124 kvadratnametra. Komisija za legalizaciju dala je 9. januara ove godinesaglasnost za početak postupka legalizacije Šešeljevog bazena – kaže Stanković.

Članovikomisije zaključili su da bespravno podignuti objekat na Šešeljevom imanju ne ugrožava javni interes niti interese komšija. U odgovoru na prijavu zapisano je da se ovaj objekat uvrsti u postupak za izdavanje odobrenja za izgradnju za objekte izgrađene bez građevinske dozvole.

Stanković napominje da ovom postupku ne bi davao veliki politički značaj i da ćeDemokratska stranka posle ponovljenih lokalnih izbora legalizovati sve što se nalazi u dvorištu žitelja Zemuna ukoliko ne smeta putnoj infrastrukturi ili kanalizaciji.

– Naš cilj je da što brže zaključimo predmete i da stanovnici mogu da legalizuju sve što se nalazi na njihovoj privatnoj imovini. Sve stranke to obećavaju, ali „troma” opštinska administracija nije brzo završavala postupke – rekao je Stanković.

Slavko Jerković, bivši predsednik opštine Zemun i pravni zastupnik porodice Šešelj, tvrdi da niko nije uticao na sastav Komisije za legalizaciju i njenu odluku. On napominje da nema nikakve veze to što je majka Vojislava Šešelja u međuvremenu umrla, jer ona ima zakonske naslednike.

– Porodica Šešelj je, kao i svaka druga porodicau Zemunu, pokrenula postupak za legalizaciju i tu nema ničeg neobičnog. Kada je predmet došao na red, o njemu su se izjasnili članovi komisije. Pretpostavljam da iza ove kampanje stoji Demokratska stranka sa svojim satelitima, jer nije jasno zašto se sada pokreće ova priča. Niko iz SRS-a nije urgirao da se bazen legalizuje pre nego što je opština raspuštena – kaže Jerković.

Da je u pitanju politička kampanja zbog lokalnih izbora slaže se i Jadranka Šešelj. Ona tvrdi da je njena porodica uradila sve po zakonu, baš kao i ostali Zemunci. Da bi bazen konačno bio legalizovan potrebno je da Jadranka Šešelj i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda potpišu ugovor o korišćenju zemljišta i plaćanju naknade, od čega će korist imati gradska direkcija i opština Zemun.

Zdravko Stanković demantuje izjavu Slavka Jerkovića da DS ima veze sa aferom i tvrdi da bi radikali odgovor trebalo da potraže kod bivših partijskih kolega koji su sada u Srpskoj naprednoj stranci.

Nenad Bajić, iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nije mogao ni da nam potvrdi,a nida demantuje da je ovaj predmetzaveden kod njih.

– Ne mogu da kažem ni da li postoje bilo kakve smetnjeu vezi sapotpisivanjemugovora. Svi investitori koji imaju uredne papire dobijaju dozvolu od direkcije po strogoj proceduri. Ako vas interesuje konkretno ovaj slučaj moraćete da pošaljete zahtev kao i ostali sugrađani, a mi ćemo, posle uvida u arhivu, odgovoriti – rekao je Bajić.

B. H.

objavljeno: 28/05/2009

Poslednji komentari

Srdjan Djordjevic | 28/05/2009 23:39

Zabranimo izgradnju privatnih bazena. Kad vac svi ne mogu da ih imaju.

tatjana pp | 01/06/2009 16:14

Ma sve je to u redu, samo ne znam sto se toliko zgrazavate oko velicine bazena, to je 10x12 metara, dakle najklasicnija velicina bazena. Verujem da je 50% kucnih bazena bas ovih dimenzija.

Stevo Bursac | 15/01/2012 01:36

Nisam clan nijedne stranke, to me neinteresuje. Smatram da svako ima pravo da svoj novac ulaze u ono sto njemu odgovara, ukoliko bi dr. Vojislav Seselj pravio bazen sa novcem sumnjivog porijekla vec bih isti bio srusen na samom pocetku izgradnje. Siguran sam da takve stvari dobro kontrolisu svi oni kojima je Seselj "trn u oku" tj. njegovi konkurenti! Nadalje, ko je meni kriv sto je moj otac bio alkoholicar, te je sav svoj novac procordao, a meni kao ni ostaloj mojoj braci nikada, ama bas nikada, nije kupio ni cipele, bar da nas nije maltretirao pa k-vragu i njegove pare... Dali ja sada trebam dr. Seselja ili Tadica, Nikolica,... prozivati sto oni imaju bazen ili neku jaku imovinu, a ja nemam. U svakom slucaju dr. Seselj je jedna velika zrtva za svoju naciju, ako se pogleda njegova zivotna istorija koliko je puta bio u zatvoru i zbog cega! Nikada iz razloga bilo kakvog kriminala, kradje,.. Covek moze, zna i umije! Zelim mu sve najbolje; povratak familiji pre svega, pa sve ostalo,...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije