Meni

Beograd

Skadarlija 2010 – novi život boemske četvrti

Na mestu nekadašnje pivare „Bajloni”, na parceli od 1,5 hektara, biće izgrađen velelepni komercijalno-poslovni centar

Izgradnja novog komercijalno-poslovnog centra na mestu nekadašnje pivare „Bajloni” udahnuće novi život najpoznatijoj boemskoj četvrti prestonice – Skadarliji. Na parceli od 1,5 hektara graditeljska ruka oblikovaće takozvani multifunkcionalni centar, u čiji sastav će ući i dva hotela, podzemna garaža, restorani, muzej i nove pešačke zone. Početak radova planiran je za septembar, a u decembru 2010. godine Skadarlija bi trebalo da osvane u novom ruhu. 

Projektanti profesor Branislav Stojanović i Branka Tmušić-Stojanović potrudili su se da arhitektonsko rešenje ne naruši stari ambijent ove četvrti. Ceo kompleks je zamišljen kao „pešačko carstvo” koje će povezati Cetinjsku i Skadarsku ulicu. Od postojećih objekata na atraktivnoj lokaciji biće zadržani kafana „Stara Skadarlija”, stari tržni centar, kula, dva autentična zida pivare, kotlarnica i lagumi. Ove građevine, napominje Branka Tmušić-Stojanović, zauzimaju 15.000 kvadrata od ukupne bruto građevinske površine koja iznosi 50.000 kvadratnih metara.

– Stari objekti zaštićeni su kao spomenici kulture i biće sačuvani. U saradnji sa Zavodom spomenika kulture grada uradićemo konzervatorske projekte. Fasada postojećeg tržnog centra biće osvežena, prizemlje i prvi sprat su rezervisani za restorane, a na višim etažama smestićemo rezidens hotel. Kula će biti osvetljena i vidljiva iz Dušanove ulice i imaće restoran. Cilj nam je da stare građevine dobiju novu namenu koja ne narušava duh Skadarlije – kaže Stojanović. 

Ono što će posebno privući pažnju putnika namernika jeste novo „stakleno odelo” restorana „Stara Skadarlija”. Naime, kafana će „obučena” u staklenu opnu biti osvetljena noću. Središnji deo parcele između Skadarske i Cetinjske ulice krasiće novi poslovno-trgovinski centar i hotel. Njegov podzemni nivo predviđen je za garažu sa oko 1.000 parking mesta u koju će se ulaziti iz Cetinjske ulice. Autorski tim Stojanović gotovo godinu dana projektovao je novi izgled Skadarlije. Najveći izazov, kako kažu, bio je uklapanje tržnog centra u postojeću strukturu.

– Zbog visinske razlike od 17 metara između najviše i najniže tačke, deo objekta biće ukopan tri sprata u zemlju da bismo postigli visinsku regulaciju. Vodili smo računa da visina objekta prostorno i funkcionalno odgovara okruženju – naglasila je Stojanovićeva.

Sastavni deo tržnog centra biće lagumi koji su nekada predstavljali važan prostor u kome su bila smeštena burad i cisterne za pivo.

– Lagumi su interesantni, gotovo nepoznati prostori i biće dostupni posetiocima. Postaće deo ponude Skadarske ulice, oplemenjeni ugostiteljskim sadržajima – kaže Branka Tmušić-Stojanović.

Na ovoj atraktivnoj lokaciji, podseća Branislav Stojanović, nalaze se izvori sa najtoplijom podzemnom vodom u Beogradu.

– Tim stručnjaka sa Rudarskog i Građevinskog fakulteta ispitivao je podzemne vode. Na osnovu istražnih bušotina na dubini od 80 do 300 metara otkrili su termalnu i vodu za piće. Izvorišta će biti sanirana i zaštićena, jer su potencijal za budućnost – istakao je profesor Stojanović. 

„Politikini” sagovornici naglašavaju da jedna šetnja neće biti dovoljna da se otkriju i spoznaju sve tajne novog kompleksa u centru grada u koje će investitor kompanija „Ekvest Balkan Propertis PLC” uložiti 100 miliona evra.

Daliborka Mučibabić
objavljeno: 20.02.2008.

Poslednji komentari

Tatjana  | 22/02/2008 17:30

Ovo je tuzan primer kako unistavamo svoj grad. Mislim da bi Bogradjani trebali da se pobune protiv ovog plana da se zastaklira Skadarija!
STRASNO!

Rodjena Beogradjanka  | 23/02/2008 18:38

Kada cete prestati da nam unistavate grad koji znamo i volimo? Da li ste vi uopste rodjeni u Beogradu? Da li ste imali priliku da osetite dusu starog Beorgada? Sve mi se cini da niste. Inace ne bi unistavali grad kao sto ga unistavate.

Stevan  | 21/10/2009 22:21

Skadarlija postoji od 1830. godine i ima svoju dusu. Zasto neko hoce da unisti i ono malo duse sto joj je ostalo?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije