Meni

Beograd

Sto hiljada sugrađana na Vodenom cvetu

Ada Ciganlija je odlično mesto gde žitelji prestonice i njihovi gosti mogu da zaborave na gradsku gužvu i buku

Gradsku vrevu zamenjuje Savsko jezero Foto Ž. Jovanović

„Vodeni cvet”, kako je Adu Ciganliju zbog njene lepote nazivao Branislav Nušić, juče je ugostio više od 100.000 sugrađana.Ovo popularno beogradsko kupalište opet je bilo, kao spas od vrelog letnjeg nedeljnog dana, odličan izbor za sve uzraste. Na gradsku gužvu i buku mnogi Beograđani zaboravili su plivajući, veslajući, rekreirajući se ili vozeći pedoline.Drugi su to uspevali uz hladne napitke, sedeći u nekom od dobro opremljenih lokala. Stazama, u oazi zelenila su kao i obično, gospodarili vozači rolera i bicikala ali i brojni šetači. Radoznali su se oprobali i u nesvakidašnjoj zanimaciji tako što su ulazili u veliki balon napunjen kiseonikom koji je plutao po vodi, a takmičari bi spretnim pokretima potiskivali balon duž jezera što dalje.  

 – Sa porodicom sam ovde svakog vikenda. Temperatura je niža u odnosu na centar grada a i voda mnogo prija. Uz svu zabavu koja se ovde može iskusiti često imam osećaj kao da sam na moru. Dok deca voze bicikle, igraju frizbi i prave kule u pesku, muž i ja se sunčamo ili u hladovini čitamo knjigu, ali i dremkamo. Ada je inspirativno i pogodno mesto za odmor i razonodu – priča sugrađanka potamnelog tena.  

Posetioci kažu da su im omiljeni lokali koji imaju isturene stolice na plaži.

– Ne kupam se ali dolazim svakog dana ovde samo zbog toga što mogu da sedim u lokalu a da u isto vreme rashlađujem stopala u jezeru. Gurnem nogare stolice u pesak, gledam kako se ljudi zabavljaju, vetar svež pirka sa vode a konobar mi donosi hladno pivo na plažu – smeška se Marko Ristić, student prava.  

Milan Ilić, izvršni direktor Javnog preduzeća Ada Ciganlija, ističe da su ekipe spasilaca i lekara hitne pomoći uvek na svojim mestima, spremni da pruže maksimalnu bezbednost posetiocima.

– Posla za hitnu pomoć nije bilo iako je neradni dan pa je posećenost, u odnosu na radne dane, veća. Nesreće se uglavnom dešavaju posle sedam časova, kada je kupalište zatvoreno a kupači plivaju pod dejstvom alkohola – kaže Ilić i podseća sugrađane da ne ulaze u jezero u večernjim satima i ne plivaju izvan bovama obeleženih zona.

U toku radnog vremena, spasioci na kupače motre sa kula i iz čamaca, a one nesavesne koji sreću iskušavaju pokušavajući da preplivaju Savsko jezero, zviždukom pištaljke vraćaju u plićak.

LJ. Perović
objavljeno: 14/07/2008

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije