Meni

Београд

Трг Славија – укрштање шест идеја

Од 70 радова приспелих на идејни конкурс за уређење најпознатијег кружног тока у престоници жири је издвојио шест, а „добитна комбинација” решења биће позната на пролеће

Еко-острво

Фонтана у средини, подземни пешачки пролази код Београдске улице, Краља Милана, Немањине и Булевара ослобођења и урбани мобилијар новине су предвиђене на Тргу Славија. За изглед тог простора, уређење јавних површина око сквера и локације за споменик Димитрију Туцовићу, послужиће замисли шест награђених радова са недавно завршеног идејног конкурса за израду урбанистичко-архитектонског решења Трга Славија. Жири са градским архитектом Дејаном Васовићем на челу већином гласова одлучио је да не додели прву награду, већ четири једнаковредне друге (по 250.000 динара). Два рада откупио је за по 50.000 динара, а једно решење, од укупно 70 приспелих, завредело је похвалу.

– Конкурс је расписан како би се дошло до идеја, тако да се није ни тражио јединствен одговор, једно решење. Прегледом свих 70 радова жири није пронашао један који би се толико издвојио од осталих да би евентуално могао да представља апсолутно решење за Славију. Као што је у распису назначено, конкурс је анкетни и радови се могу користити у целини или деловима. Даљи поступак на примени идеја из награђених и откупљених радова спровешће Агенција за инвестиције у консултацији са ауторима – каже Васовић.

На пролеће би требало да буде познато које ће идеје бити материјализоване, а потом следи израда техничке документације. Земни остаци Димитрија Туцовића биће пренети у Алеју великана. За разлику од бројних конкурса који су расписивани у претходној деценији и нису реализовани, решења са последњег ће бити изведена јер, како тврди градски архитекта, овог пута је пре конкурса дефинисано саобраћајно решење за Славију, што је предуслов за било какве озбиљније радове, а у оквиру друге фазе урбане реконструкције Београда обезбеђен је новац.

У име жирија, Дејан Васовић за „Политику” коментарише награђена решења.

------------------------------------------------------------------- 

Еко-острво

Тим у саставу Гроздана Шишовић, Дејан Милановић, Александар Богдановић и Лука Јовићевић предвидео је у центру трга фонтану у облику решеткасте цилиндричне конструкције. На њој је мноштво млазница које се могу програмирати тако да се добију различити ефекти водоскока. Око фонтане је предвиђен зелени прстен, али је питање да ли би идеја са бујном вегетацијом могла да се реализује. Споменик Димитрију Туцовићу изместили су испред зграде Народне банке Србије, али уређење тог платоа нису детаљније разрадили.  

-------------------------------------------------------------------------- 

Водено огледало

Архитекте Владица Дрецун, Милош Миливојевић, Јован Митровић, Милена Фолић и Аида Хаџиахметовић фонтану пречника око 15 метара сместили су у централни део трга, мада не и у само његово средиште. Млазеви би се сливали у водено огледало. У тај простор људи би могли да улазе и из подземног пролаза. На простору фонтане, зими би била постављена јелка. То атрактивно решење има једноставне трасе подземних пролаза, међутим, жири није био задовољан идејом да се споменик спусти испод земље.

----------------------------------------------------------------- 

Планинарење под земљом 

Ауторски тим Никола Стевановић, Владимир Радуловић, Вања Енбулајев и Војислав Стевановић понудио је најбољи одговор како би могли да се користе подземни пролази испод Славије. Планирали су траку за трчање и зид за слободно пењање, па би то постала нова оаза за поклонике „адреналинских” спортова. Споменик су поставили у центру и оставили могућност да се поново размисли да ли му је место у средишту трга.

------------------------------------------------------------------- 

Светлосна фонтана

Ђорђе Стојановић, Милутин Церовић, Анђела Карабашевић, Милица Тасић и Богдан Обрадовић изместили би споменик Димитрију Туцовићу на плато поред Народне банке. Централни део трга замислили су као светлосну фонтану уз идеју да се светлосни мачеви или штапови ротирају непрекидно мењајући изглед трга. Без обзира на то да ли се може спровести у дело, мора се признати да је идеја изузетно атрактивна.

--------------------------------

Два откупа и похвала

Идеја групе аутора: светлосни водени цилиндар

Жири је откупио два рада – решење Владана Дрндаревића, као и рад групе аутора у саставу Зоран Абадић, Душан Миловановић, Јелена Богосављевић, Јелена Загорац и Милан Караклић. Дрндаревићево дело, према речима Дејана Васовића, понудило је најраскошнију фонтану, а споменик би изместио на плато ка Народној банци. У подземном пролазу замислио је акваријум са воденим светом Саве и Дунава, што је привлачна идеја. Друго откупљено решење у центру трга предвиђа светлосни водени цилиндар, али, напомиње Васовић, није дефинисана конструкција која би га носила.

Жири је похвалио рад Милорада Обрадовића и Жарка Чајића, који су предложили да се изгради плато као нови пешачки трг изнад Трга Славија. То би можда могло да се изведе када градња око Славије буде окончана, сматра Васовић. Мањкавост је што аутори нису испоштовали услове конкурса, тј. нису конципирали подземне пролазе. 

--------------------------------

Брже кроз кружни ток

Свет Саве и Дунава испод трга – замисао Владана Дрндаревића 

 За саобраћајну реконструкцију Славије већ су израђени главни пројекти. Биће укинута аутобуска и тролејбуска стајалишта, а предвиђено је и измештање трамваја и тролејбуса на обод кружног тока, увођење три саобраћајнапрстена за аутомобиле и још једне траке у Булевару ослобођења. Радови ће почети ове године.

– На основу саобраћајних анализа сада је потребно више од десет минута да се Славијом прође у шпицу, а после обнове за то ће бити потребно упола мање времена – каже Васовић.

Далиборка Мучибабић
објављено: 04.01.2013.

Последњи коментари

Propusteno  | 10/01/2013 15:09

Da je bilo pameti Slavija bi bila sve do Jug. Dramskog.

Kosta  | 12/01/2013 19:01

sta ce vam fontana ako pesaci idu pod zemlju? Efekti sa fontane samo ce skretati paznju vozacima. Ovakva resenja Slavije su nepotrebna kao i ona mosturina preko ade, dajte ostavite beograd na miru, popravite rupe po postojecim ulicama, sredite Savsku padinu, Karadjordjevu i Dorcol. Sklonite onu skalameriju ispod Kalemegdana sto je kao data Djokovicu za Serbia Open, to je gradsko zemljiste dok on to ne proda nekome. Ostavite Slaviju ima precih problema u gradu.

Ash  | 15/01/2013 13:50

Strašna su rešenja... Zaista, zar nikome nije palo na pamet da saobraćaj treba da ide pod zemlju, a ne pešaci da se pentraju na neke terase ili da rovare pod zemljom. Podzemni prolazi su davno izašli iz mode. Pogledajte one na Terazijama, pa kod Poštanske štedionice, pa Vukov Spomenik... Zvrje prazni i bazdišu na mokraću.
Saobraćaj pod zemlju! A ljudima što lakši i nesmetan pristup velikim zelenim površinama.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније