Meni

Beograd

Ulica otvorenog srca

Nastalo kao deo šireg programa „Beograd – grad otvorenog srca”, druženje u Makedonskoj i Svetogorskoj ulici prvog dana Nove godine datira još od 1988. godine

Manifestacija koja veliča radost i humanost zvanično je ustanovljena između 1988. i 1989. godine (Fotodokumentacija Politike)

Gde za „najluđu noć”, Beograđani možda još ne znaju, ali 1. januar je tradicionalno rezervisan za šetnju Ulicom otvorenog srca. Ili makar za posmatranje direktnog TV-prenosa na malom ekranu. Nastalo kao deo šireg programa „Beograd – grad otvorenog srca”, druženje u Makedonskoj i Svetogorskoj ulici prvog dana Nove godine datira od 1988. godine.

Pre tridesetak leta glumci Ateljea 212 su u vreme novogodišnjih praznika dobijali neobične role i oblačili konobarske kecelje u „Srpskoj kafani”. U tim danima, kelneri i osoblje kafane bi, nakratko, postajali gosti. Manifestacija „Beograd – grad otvorenog srca” u to vreme je trajala više od mesec dana – od Svetog Nikole do Svetog Save. Za to vreme, o svakom značajnijem datumu, održavale su se priredbe, a najveselije je redovno bilo 1. januara.
Simpatično komšijsko druženje vrlo brzo se pročulo po gradu, pa su u „Srpsku kafanu” na čašu kuvanog vina i pozitivne atmosfere počeli da svraćaju Beograđani iz svih delova grada. Kako su godine prolazile,gostionica je postajala sve manja da primi sve koji su hteli da uđu, pa se fešta spontano proširila u Svetogorsku ulicu – ulicu otvorenog srca.

Manifestacija koja veliča radost i humanost zvanično je ustanovljena između 1988. i 1989. godine, a „Ulica otvorenog srca” ušla je u kalendar najznačajnijih događaja u glavnom gradu. Turistička organizacija Beograda i Atelje 212 su uz pokroviteljstvo Skupštine grada poslednjih nekoliko godina preuzeli organizaciju ovog događaja, kome prisustvuje oko 100.000 Beograđana i njihovih gostiju.
Da sve ne bi bilo samo isprazna zabava, ovo druženje u Svetogorskoj odskora ukazuje na neke probleme u društvu i doprinosi njihovom rešavanju.Prošle godine odražan je „Dan crvenih noseva”, posvećen akciji „Doktori klovnovi”, koja se bavi uveseljavanjem bolničkih dana bolesne dece. Ove godine, međutim, neće biti na taj način organizovanog projekta, ali će ljudi otvorenog srca imati priliku da dobrotvornim prilozima pomognu siromašnoj deci.

D. V. V.
objavljeno: 28/12/2009

Poslednji komentari

ana  | 28/12/2009 17:45

@Andro Mosic - Procitala sam vasu pesmu Makabi - velika je to tuga. Drz'te se! I pisite!

Мирослав Ђуровић | 30/12/2009 18:08

Знајте да саосећамо с вама, Андро.

Андро Мошић | 30/12/2009 22:18

Хвала вам Ана и Миловане на охрабрењу и лепим речима. Желим свим читаоцима и администраторима Политике Online срећне предстојеће празнике! С поштовањем Андро Мошић,

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije