Meni

Beograd

Za nadoknadu štete od 4.000 evra do 16.000 evra

Šest putnika koji su povređeni u sudaru dva tramvaja u utorak uveče u Bulevaru kralja Aleksandra imaju pravo na naknadu štete. Da bi ostvarili pravo na novčanu nadoknadu potrebno je da znaju garažni broj vozila, broj linije i vreme kada se nesreća dogodila.

Mileta Radojević, vršilac dužnosti direktora Gradsko saobraćajnog preduzeća „Beograd”, kaže da građani zahtev za odštetu podnose „Dunav osiguranju”, s kim je najveći gradski prevoznik sklopio ugovor o osiguranju putnika.Od dokumentacije neophodni su zapisnik policije, izjava vozača autobusa i dežurnog dispečera u GSP i originalna lekarska dokumentacija.

– Pravo na nadoknadu imaju i osobe sa invaliditetom, deca do sedam godina, trudnice, vojnici, penzioneri stariji od 65 godina, ali i šverceri. Osigurani su i putnici na stajalištima koji imaju nameru da uđu u vozilo ili ga napuste. Visinu nadoknade određuje osiguravajuća kuća – objašnjavaju u GSP-u.

Putnici koji u vozilima javnog prevoza dožive bilo kakve povrede, od osiguravajućih kuća mogu da naplate najmanje 4.000 evra na ime odštete. Prema članu 16. Zakona o obaveznom osiguranju, najniža osigurana suma na koju može biti ugovoreno osiguranje putnika u javnom saobraćaju iznosi 8.000 evra (za slučaj smrti putnika), 16.000 evra (za slučaj invaliditeta) i 4.000 evra za slučaj privremene nesposobnosti za rad i nužnih troškova lečenja.

Koliko košta povreda u autobusu, tramvaju i trolejbusu, zavisi od mnogih okolnosti. Premija u ovakvim i sličnim slučajevima zavisi od toga da li je neko pretrpeo lake ili teške povrede ( da li je bilo lomova kostiju ili ne),da li je putnik poginuo, koliko je godina imao povređeni, da li se premija isplaćuje detetu nastradalog, koje je maloletno ili punoletno i slično.

U praksi putnici najčešćeprijavljuju lake telesne povrede, kao što su uganuća zglobova, kontuzije mekih tkiva i ogrebotine. Teške povrede, kao što su lomovi rebara, ruku i nogu ilipotres mozga, posledica su i iznenadnog kočenja autobusa, ali i klizanja građana na stanicama prilikom ulaska ili izlaska iz vozila.

D. Spalović

objavljeno: 26.07.2011

Poslednji komentari

milana m | 26/07/2011 19:24

Kako osteceni putnik da dodje do navedenih dokumenata? Kako izgleda sadrzaj tih dokumenata? Kako putnik koji je povrijedjen i mora hitno ljekaru,da zahtijeva od vozaca da u izjavi budu navedeni i licni podaci povrijedjenog putnika?

x x | 27/07/2011 01:54

a od sad cu i ja da se vozim tramvajem !

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije