Meni

Београд

За подстанаре без адресе – казна до 150.000 динара

Предлогом измене Закона о пребивалишту и боравишту грађана, петоструко је увећана глоба за непријављивање промене адресе у року од осам дана. – За станодавца нема санкција

Када је Милутин С. замолио свог станодавца да га пријави на адреси стана који му је издао у закуп у Чегарској улици, газда је одговорио: „може, али у том случају кирија неће бити 200, већ – 220 евра”. Како је објаснио, ако пријави подстанара,мора да плати порез од 20 одсто вредности кирије.

– То сам одбио, јер сам једва скупио и 200 евра за закупнину. Отишао сам код тетке и она ме пријавила на њеној адреси на Новом Београду. Касније сам се распитао и сазнао да станодавац није дужан да ишта плати држави за то што је закупца пријавио на адреси где борави. Порез треба да плати једино ако с њим закључи уговор о закупу и овери га у суду – каже Милутин, један од 150.000 подстанара у Београду, односно 300.000 колико их има у Србији.

Газда је према Закону о пребивалишту и боравишту грађана дужан да се стара да подстанар буде пријављен, али за станодавце који то не поштују нису предвиђене казне. Међутим, другу страну закон обавезује да у року од осам дана од усељења пријави промену адресе. У супротном, закупац може бити кажњен са 30.000 динара.

Ни иновирани текст тог закона, чије ће се промене наћи пред посланицима, не предвиђа виши ниво заштите подстанара. Напротив. Не само да нису прецизиране санкције за станодавце, већ казна за станозакупца који се не пријави на новој адреси може бити и 150.000 динара, тврди Мирко Мирковић, заступник Удружења подстанара „Велеград”, које се 17 година бори да побољша услове у којима живе људи без сопственог крова над главом.

– У предлогу закона прописује се обавеза грађана који примају на становање лица која су обавезна да пријаве пребивалиште, односно боравиште, да омогуће да та лица буду пријављена и да им учине доступним сву неопходну документацију за пријављивање. То је парадокс, јер се намеће питање каква је сврха прописивања обавезе станодаваца када њено неиспуњавање није санкционисано. Како да се подстанар пријави на адреси ако газда то не жели да му омогући – пита се Мирковић.

На питање зашто „Велеград” није упутио амандман на предлог закона, Мирковић одговара да јавна расправа није оглашена тако да информација о томе стигне до свих који би били заинтересовани да у њој учествују.

– За измене смо сазнали тек када су оне стигле у скупштину. Тада је било касно да реагујемо. Било би добро да се предлог закона доради, тако што би били унети параграфи који би кажњавали и закуподавце – изричит је Мирковић. Он тврди да је страх од плаћања пореза на доходак од закупнине главни разлог што станодавци изигравају закон.

– Власници углавном одбијају да закључе уговоре о закупу, јер стрепе да ће тада плаћати порез на приход, то јест кирију, који износи 20 одсто од закупнине. Али власници станова су у заблуди ако мисле да ће пореску пријаву добити ако у полицији пријаве адресу боравишта подстанара. Полиција не доставља пријаве Пореској управи – каже Мирковић.

У пракси се дешава да власник закључи уговор са подстанаром, пријави га на адресу на којој станује али му повећа кирију за висину пореза који мора да плати. Зато је удружење упутило Влади предлог да се укине порез на доходак од издавања стана, јер верује да би онда мотивисали власнике да пријављују станаре.

Далиборка Мучибабић
објављено: 16.11.2011

Последњи коментари

igor drobex | 19/11/2011 17:28

Sve bi ovo moglo elegantno da se resi. Prvo obaveza svakog gradjannina je da zivi na adresi na kojoj je prijavljen. Znaci sankcije i za stanodavca i zakupca. Porez na dobit od izdavanja stana ne treba da se naplacuje, dok u drzavi postoji veliki broj stambeno ne resenih slucajeva koji zbog niskih primanja a visokih kamata i neodgovorne i zelenaske politike banaka. Ali postoji druga vrsta poreza, koja bi morala da podlegne reviziji. To je porez na imovinu. Drzava bi trebala da primeni fleksibilan nacin naplate tog poreza. Treba razdvojiti imovinu koja se koristi za stanovanje od one koja se koristi za iznajmljivanje, odmaranje i sl. Zatim treba odrediti maksimalnu kvadraturu po clanu porodice za koju se ne bi naplacivao nikakav porez. Ko zivi sam, npr do 30 kvm, cetvoroclana porodica do 70kvm ... Znaci, ako imas vise, platis vise. Ako hoces da izdas, izvoli. A ako ne, sve jedno, izvoli, plati.

vlasnik stana | 20/11/2011 11:16

Slazem se sa Zkupac Zakupodavac. Danas se izdaju potpuno opremljeni stanovi i svaku popravku placa zakupodavac, dok su se nekad izdavali prazni stanovi.
Toliki privrednici i ostali ne placaju porez pa ne moraju ni izdavaoci stanova jer bi to platili podstanari.
A MORAO bi se naci nacin da se svako prijavi gde stanuje, neka se vidi kako je to reseno u svetu.

Milan Ilic | 11/09/2012 13:05

Uredu je da se napravi ugovor i prijavi podstanar,ali gazda izda stan za dvoje njih u stanu je po 6toro.Naprave telefonske i druge racune,uniste stan i pobegnu.bilo je slucajeva covek napravi ugovor,podstanari ne placaju kiriju ni racune i nece da napuste stan.Covek putuje po EU ostavi im ziro racun oni ga ismejavaju.Skupljaju bandu piju i svasta rade i ugrozavaju i komsije.Kada se pojavi gazda komsije od besa brane neodgovorne podstanare.Puno ih je prijavljenih i posle mesec dana pobegnu jer im je vazno da imaju adresu u Beogradu.Vlasnici nisu zasticeni .kakva deca takv i roditelji.Oni veruju deci a ne gazdi jer su u provinciji i poima nemaju sta rade njihova deca.Ne izdavati uopste jer vlasnici vise stete imaju nego koristi.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније