Meni

Београд

„Жена са шкољком” израња из Безистана

Фонтана у годинама запуштеном пролазу између Теразија и Трга Николе Пашића биће обновљена, а добиће и ново осветљење

(Фо­то З. Кр­шља­нин)

Фонтана „Жена са шкољком”, у деценијама запуштеном пролазу Безистан, за месец дана биће обновљена и добиће ново осветљење. Осим водоскока вајара Александра Зарина који краси пасаж од 1959. године, уређујe се и степениште и кружни плато, а бронзана скулптура биће очишћена. Град је за улепшавање тог простора издвојио осам милиона динара.  

Према пројекту, фонтана и мермерне плоче које украшавају њен базен остаће истих димензија. Грађевинске поправке, конзервација и рестаурација, као и санација хидромашинске и електроопреме фонтане почели су првог јуна.

– Поправићемо и доводе и одводе фонтанске воде. Стручни и кориснички надзор пружа „Београдски водовод”, док је конзерваторски посао поверен Градском завод за заштиту споменика – истиче Зденка Анђелковић из „Градског водовода”.

Безистан је пројектовао архитекта Владета Максимовић и налази се у оквиру заштићене целине Стари град. Због своје архитектонске вредности Градски завод за заштиту споменика културе ставио га је под претходну заштиту. Пре пола века био је то миран кутак са баштицом у чијој су хладовини многи уживали, али последњих година кроз Безистан пролазници само протрчавају. Начичкане радње с накитом и слаткишима, киоск са дресовима, улични продавци сувенира, књига, оронула фасада – део су декора који мало коме привлачи пажњу. Истина, било је покушаја да се пасаж уреди, али су завршавали без резултата. Последњи у низу, пре три године, осмислиле су студенткиње Архитектонског факултета. Оне су понудиле идејно решење према којем би Безистан добио ново осветљење, урбани мобилијар и сувенирницу. Премда је било обећања да ће реконструкција следити замисли младих архитеката, до данас од тога није било ништа. Као што још није познато када ће овај простор испунити другачији садржаји, а Безистан поново постати омиљено састајалиште Београђана.  

Д. М.
објављено: 29.07.2011

Последњи коментари

Iskonski Beogradjanin | 29/07/2011 10:43

Vrati ti ga izgledom i namenom 100% u 1963. godinu i problem je perfektno resen.

Софија Од Србије | 29/07/2011 10:58

Ако и ову фонтану обнове као и ону испред Београђанке онда боље да је и не обнављају. Да ли је могуће да је хидроизолација тако велики проблем за наше грађевинаре?

Zoran Perić | 30/07/2011 12:16

a danima nema ni jednog jedinog radnika u sred sezone radova kako li su procenili cenu i trajanje

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније