Meni

Beograd

Da li je robna kuća "Merkur" sagrađena na spornom zemljištu

Oštećena država

Sumnja se da je Dragan Pašić bez saglasnosti Republike Srbije preduzeću "Imel grupa" dao na korišćenje zemljište u naselju Bežanijska kosa

Vojno odeljenje Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Dragana Pašića, nekadašnjeg načelnika Direkcije za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane. Pomenutim zahtevom Pašiću se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe službenog položaja, odnosno da je bez neophodne saglasnosti Republike Srbije privatnom preduzeću "Imel grupa" dao na korišćenje zemljište u naselju Bežanijska kosa, na mestu gde je kasnije sagrađena robna kuća "Merkur". Na ovaj način Republika Srbija je, prema procenama istražnih organa, oštećena za najmanje tri miliona evra.

Istražni sudija uskoro bi trebalo da zakaže saslušanje Pašića i odluči hoće li pokretati istragu.

– Vojska Srbije i Crne Gore je do 2005. godine bila nosilac prava korišćenja više parcela čija je površina veća od 17.000 kvadratnih metara – objašnjava "Politikin" sagovornik iz Vojnog odeljenja beogradskog Okružnog tužilaštva.

– Pomenuto zemljište nalazi se u naselju Bežanijska kosa, gde je nedavno sagrađen "Merkur". Preduzeće "Imel grupa" je krajem 2004. godine platilo raseljavanje postojećih vojnih objekata na pomenutim parcelama, pa je Vojska početkom naredne godine počela sa njihovim iseljavanjem.

Po zahtevu "Imel grupe" tokom 2005. godine je, prema rečima našeg sagovornika, u Odeljenju za imovinsko-pravne poslove SO Novi Beograd vođen postupak za prestanak prava korišćenja zemljišta koje se tada nalazilo u posedu Vojske u korist pomenutog preduzeća. Pašić koji se u to vreme nalazio na čelu Direkcije za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane je tokom postupka koji je vođen dao izjavu kojom se Vojska u korist "Imel grupe" odrekla prava korišćenja zemljišta. Posle ovakve izjave, Opština Novi Beograd donela je odluku kojom se zemljište daje na korišćenje pomenutom preduzeću.

– Neposredno posle ove, predstavnik Vojske je nadležnima u Direkciji za imovinsko-pravne poslove dao izjavu kojom potvrđuje da Vojska nema nikakvih potraživanja prema "Imel grupi". Ceo postupak vođen je bez znanja Republike Srbije i Republičke direkcije za imovinu. Na ovaj način, prema procenama istražnih organa, Republika Srbija je oštećena za najmanje tri miliona evra – navodi naš sagovornik.

Prema saznanjima do kojih je "Politika" došla, postoji mogućnost da u daljem toku postupka istraga bude proširena i na bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića s obzirom na to da, kako je rekao naš sagovornik, "ovakav posao ne bi mogao da prođe bez njegovog znanja".

-------------------------------------------------------------------------

Odluke Opštine Novi Beograd

Prema informacijama iz Opštine Novi Beograd, Odeljenje za imovinsko-pravne pravne i stambene poslove je na zahtev "Imel grupe" 28. marta prošle godine donelo rešenje kojim Vojska SCG prestaje da bude nosilac prava korišćenja zemljišta u bloku 51. Tokom postupka koji je vođen, "Imel grupa" je dostavila svu potrebnu dokumentaciju, između ostalog i Plan detaljne regulacije bloka 51, koji je Skupština grada Beograda usvojila 24. novembra 2004. godine i pravosnažno rešenje o odobrenju za izgradnju poslovnog objekta TC "Merkur" izdato od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda.

--------------------------------------------------------------------------

U ministarstvu bez komentara

U Ministarstvu odbrane nisu želeli da govore o konkretnom slučaju, objašnjavajući da je "sudski postupak u toku i da će istražni organi utvrditi eventualnu odgovornost Dragana Pašića". Prema informacijama iz ovog ministarstva, Pašić je smenjen sa mesta načelnika Direkcije za imovinsko-pravne poslove posle čega je imenovan za referenta u Sekretarijatu Ministarstva. 

M. Derikonjić
objavljeno: 14.12.2006.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije