Meni

Beograd

Otvoren "biznis-inkubator"

Otvaranje prvog poslovno-tehnološkog centra (Foto Fonet)

U kampusu tehničkih fakulteta u Ulici kraljice Marije otvoren je "Biznis-inkubator", prvi poslovno-tehnološki centar, čiji je cilj da pomogne studentima da otvore preduzeća zasnovana na inovacijama. Biznis-inkubatori, koje je svečano otvorio  Hans Ola Urstad, šef Misije OEBS-a u Srbiji, su poslovni prostori koji se uz razne administrativne i savetodavne usluge izdaju po povoljnim cenama. Zakupci su firme čiji su osnivači studenti završnih godina, diplomci i njihovi profesori, čije je poslovanje zasnovano na otkrivanju i primeni novih tehnologija u različitim oblastima.

– Mladim preduzetnicima se po beneficiranim cenama izdaje kancelarijski prostor sa kompletnom infrastrukturom, salama za sastanke i prezentacije, kao i usluge knjigovođe, ekonomiste i pravnika. Preduzetnici će za to vreme imati priliku da firmu učine profitabilnom. Oni samo uz pomoć pomenutih inkubatora mogu da opstanu na surovom tržištu – istakla je Gordana Danilović-Grković, direktor "Biznis-inkubatora". 

Ona je objasnila da je boravak preduzeća u "Inkubatoru" ograničen na tri godine i da će tada dobiti priliku nova grupa preduzetnika. 

Stanari "Inkubatora" su šest preduzeća čiji su poslovni projekti zasnovani na razvijanju i primeni novih informacionih i procesnih tehnologija, kao i upotrebi modernih materijala. Primer saradnje mladih stručnjaka iz različitih oblasti je preduzeće "Teleskin". Firmu je osnovao tim istraživača sa ciljem razvijanja i proizvodnje uređaja za rano otkrivanje karcinoma kože i melanoma.

– Iskustvo razvijenijih zemalja pokazuje da preduzeća potpomognuta na ovaj način opstaju na tržištu u 85 odsto slučajeva. U zemljama u tranziciji, "inkubatori" su  značajan generator zapošljavanja visokoobrazovanih kadrova i, zahvaljujući ovom modelu, značajno je smanjen odliv mozgova – objasnila je Gordana Danilović-Grković.

Osnivači poslovno-tehnološkog inkubatora su Elektrotehnički, Građevinski, Mašinski i Tehnološko-metalurški fakultet Beogradskog univerziteta, gradski Sekretarijat za privredu, Opštinska uprava Palilula i Inicijativa za demokratsku tranziciju uz podršku OEBS-a.

objavljeno:

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije