Meni

Beograd

Počelo uklanjanje azbestnog naselja

Srušena prva zgrada

Do kraja godine biće uklonjene još dve

Problem stanovnika Belih voda biće rešen

Konačno se nazire kraj problemu 142 porodice Azbestnog naselja na Belim vodama. Posle skoro tri meseca juče je demontirana prva od 14 zgrada u ovom naselju. U Direkciji za građevinsko zemljište tvrde da će do kraja godine biti srušene još dve zgrade, a da će njihovi legalni stanari biti raseljeni u stanove Direkcije na lokacijama širom Beograda. Na mestu srušene zgrade biće sagrađena nova u koju će se useljavati stanari ostalih objekata u tom naselju.

Iz informativne službe direkcije kažu da život i zdravlje ljudi rušenjem objekata neće biti ugroženo i da će biti preduzete sve zaštitne mere. Prilikom demontaže zgrada skele su obložene zaštitnim paravanima, a azbestne ploče se ručno skidaju, bez sečenja i stalno se kvase. Dok traje faza demontaže azbestnih ploča neće se koristiti mehanizacija i automatski alat. Za građane ne postoji nikakva opasnost van gradilišta. Takođe, posebne mere zaštite primenjivane su i na radnike, koji su upotrebljavali opremu koja je atestirana za rad sa azbestom.

Demontirani azbest biće spakovan u propisanu ambalažu, posle čega će biti transportovan u Nemačku, gde će biti recikliran. Stanari okolnih zgrada upoznati su sa propisima o čuvanju zdravlja. Postavljen je merač koji stalno proverava koncentraciju azbestnih i drugih čestica u vazduhu.

U direkciji smatraju da će rušenjem starih i izgradnjom novih zgrada rešiti problem stanovnika na Belim vodama, u nadi da se više neće ponoviti takvi eksperimenti sa ljudima. Nadležni očekuju da se problem Azbestnog naselja reši do kraja 2012. godine i da će na toj lokaciji biti sagrađene nove zgrade koje će biti znatno veće, sa pet spratova i potkrovljem.

Inače, Azbestno naselje je izgrađeno pre četrdeset godina kao privremeno. Stanari su se suočavali s dotrajalim instalacijama, vlagom, propadanjem plafona i podova, insektima i glodarima. Neki stanari su umrli od kancera, za šta su članovi njihovih porodica i komšije optužili azbest za njihovu smrt. Uvek pred izbore političari su obilazili stanare Azbestnog naselja obećavajući im preseljenje, ali je to na kraju ostajalo kao jedno od brojnih neispunjenih predizbornih obećanja.
U prethodnom periodu, direkcija je raselila 62 porodice, tako da su za raseljavanje preostale 142 porodice. Predlogom programa za ovu godinu direkcija je predvidela radove za početak realizacije raseljavanja ove lokacije.
Dejan Spalović
objavljeno: 01.09.2006.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije