Meni

Друштво

Денационализација у сенци комунизма

Породице Нинковић и Савковић желе да преузму хотел „Асторија” у Београду у чијим просторијама је 1989. године основана Демократска странка

Ђур­ђе Нин­ко­вић испред хотела „Асто­ри­ја” (Фо­то Д. Је­вре­мо­вић)

Породице Нинковић и Савковић, стари власници национализованог хотела „Асторија” у Београду, обавестиле су јавност да је зграда овог угоститељског предузећа у потпуности њихова и да су покренуле процес регистрације у земљишним књигама. Породице су се позвале на одредбу Закона о национализацији најамних зграда и грађевинског земљишта за обављање привредних делатности, који је прописивао рок од 50 година за исплату накнаде по доношењу решења о национализацији, почев од 1. јануара 1959. године.

Међутим, пошто власници, чак ни формално, никада нису обештећени, они сматрају да је 1. јануара 2009. године престао да постоји правни основ за коришћење зграде. Тиме је судбина хотела „Асторија” и породице Нинковић, у чијем је стану на првом спрату 1989. године формирана Демократска странка, поново доспела у жижу јавности. И то само на неколико дана пре заказане аукције (6. марта), отварајући и болно питање неодрицања од комунистичке прошлости.

У том истом стану још живе адвокат Ђурђе Нинковић и његова мајка Вишња.

– Мој свекар Ђурђе Нинковић, претходно власник хотела „Пошта”, имао је амбицију да направи модеран објекат за пословне људе. Његова кћерка Љубина удала се за архитекту Ивана Савковића из имућне породице. Ђурђе је продао „Пошту”, Савковићи су додали део капитала и заједнички саградили „Асторију” 1937. године. За време рата хотел је одузет за потребе немачке војске, а доласком партизана враћен је породици, али само до 1947. године, када је национализован – прича Вишња Нинковић.

Током рата код њих су илегално свраћали и четници и партизани, да преспавају ноћ-две, јер је Гестапо најмање сумњао да би се неко могао скривати у објекту пуном Вермахтових војника. Једна околност, каже Вишња, била је пресудна да остану у свом стану и после доласка комуниста:

– Чим је хотел национализован, дошао је војник и наредио нам да се до сутрадан иселимо. У то време командант Београда је био генерал Ђурић, који је такође провео неколико дана у „Асторији”. Супруг Милорад и Љубина отишли су код њега, објаснили о чему је реч, и он им је на једној цедуљи написао да можемо да останемо. Државно предузеће „Асторија” хтело је да нас истера 1968. године, али је суд одлучио да можемо да станујемо док нам не буде исплаћена накнада.

Вишња Нинковић је била сведок формирања нове Демократске странке. За истим столом њене дневне собе те 1989. године седели су Коста Чавошки, Гојко Ђого, Борисав Пекић, Никола Милошевић, Александар Саша Ђорђевић, Драгољуб Мићуновић, Војислав Коштуница, Зоран Ђинђић... Иницијалну групу за оснивање странке у стан је довео син Ђурђе, угледни адвокат. Формиран је први Извршни одбор за чијег секретара је изабран Ђурђе Нинковић. 

– Прво што смо договорили било је да се по доласку на власт изврши раскид с комунизмом. Радило се о четири кључна закона –о денационализацији, приватизацији, рехабилитацији и лустрацији. После 5. октобра био сам заменик министра правде у кабинету премијера Ђинђића. У оквиру Копаоничке школе направљен је нацрт Закона о национализацији по угледу на Словенију, јер сам мислио: На основу истих закона одузимана је имовина и тамо и овде. Зашто да измишљамо топлу воду? – прича Ђурђе Нинковић.

Формирана је комисија у којој је било више изванредних правника, а долазио је и тадашњи директор Агенције за приватизацију Мирко Цветковић, како би се уверио да се овај закон „не судара” са Законом о приватизацији. Нацрт је завршен у мају 2001. године и предат Влади Србије, али није пуштен у даљу процедуру.

Нинковић мисли да денационализација не би много стајала, зато што власници траже да им се врати имовина, а не да им се било шта плати.

Ако приступимо томе непоштено, онда се иде путем којим је кренула и садашња влада: да продаје туђе, а власницима даје нека бедна, одложена или никаква накнада. Највећу препреку представља члан 15. Закона о приватизацији, који каже да ће вредност национализоване имовине бившим власницима бити надокнађена искључиво од новца које за те намене обезбеђује Република Србија. Увијено у обланду, потврђени су комунистички закони – објашњава Нинковић.

Мирољуб Мијушковић

-----------------------------------------------------------

Директор „Асторије” подржао старе власнике

Ђурђе Нинковић одржао је јуче у „Асторији” конференцију за новинаре на којој је обзнанио да су Нинковићи поново власници зграде и хотела. Позвао је, при том, Агенцију за приватизацију и Владу Србије да спрече аукцијску продају овог хотела, најављену за петак, док се претходно не спроведе „ваљана денационализација”. „Позивам и Владу Србије да посебном уредбом допуни Закон о пријављивању и евидентирању одузете имовине из 2004. године, којом ће бити забрањена продаја имовине пријављене по овом законском акту”, истакао је Нинковић.

Конференцији је присуствовала и Ђурђева мајка Вишња, али и Будимир Чукић, актуелни директор „Асторије”, који је јавно подржао Нинковићеве напоре. „Гарантујем свим запосленима да ће остати овде до пензије, као и да ћу уложити новац у реновирање хотела”, закључио је Нинковић.

У току јучерашњег дана огласила се и Агенција за приватизацију. У саопштењу се наводи да Агенција мора да поштује искључиво Закон о приватизацији, јер правни акт који би регулисао статус национализоване имовине још није донет. Будући купац, истиче се, имаће уговорну обавезу да се придржава свих одредаба Закона о реституцији када буде донет, а некадашњи власници и даље ће моћи да се боре за своја права, само што ће их, уместо од друштвеног капитала, потраживати од новог газде. У саопштењу се закључује да Агенција за приватизацију нема овлашћења да друштвену имовину изузима из процеса приватизације, уз подсећање на пресуду којом је Први општински суд својевремено одбацио тужбу бивших власника хотела „Праг” против Агенције за приватизацију.

Д. Буквић

објављено: 04/03/2009

Последњи коментари

Mirjana Ivic | 11/03/2009 10:42

Citajuci komentare cini mi su neki od citalaca promasili sustinu teme. Nacionalizacija BEZ pravedne nadoknade i BEZ pravne podloge, po cisto ideoloskom planu, je sprovodjena kod nas od strane komunisticke vlasti. Znaci vlast je jednostavno uzimala privatnu svojinu po cisto ideoloskom opredeljenju a vlasnike je izbacivala na ulicu, kao narodne neprijatelje. Sto se tice privilegija koje su uzivali gradjani komunisticke Jugoslavije, zar ih mi svi nismo skupo platili kada je 90ih stigao racun? Jedna od mnogih komunistickih lazi je bio i nas "lep zivot". Niko nam nije rekao istinu, da zivimo od pozajmica a ne od svog rada! Niti su nam rekli da ce jednog dana sve to neko morati da plati. Zao mi je da ocigledno i dalje postoje indoktrinirani pojedinci koji nisu shvatili kako je kod nas komunizam napravio jedan pokvaren sistem, zasnovan na osnovu gnusnih lazi, gde je tokom 60 godina istina zanemarivana i potiskivana. A istina je da je nacionalizacija bila nepravedna i da se treba doneti pravedan zakon o denacinalizaciji.

predrag pavlica | 15/03/2009 20:10

ne znam koliko je potrebno da mi unuci i praunuci starih vlasnika osnujemo partiju sa za pocetak jednim clanom u statutu a to je povracaj stare imovine. Da se oko drugih ne bi posvadjali. Po podacima predato je Republickoj agenciji za imovinu 70 000 zahteva za povracaj. Ako to pomnozimo sa 5 clanova porodice sa pravom glasa dobija se cifra od 350 000 hiljada fiksnih glasaca sa samo za pocetak jednim ciljem. To je mnogo vise nego sto dinastija krkobabic trenutno ima a svedoci smo kako zare i pale bivsi komunisti. Pa ovi od dve hiljadite su jos vise oteli i zakomplikovali proces a javno se prica da posto je drzava u bankrotu sledece je rasprodaja nasih lokala. Kako vreme prolazi sve ce biti teze da se nase zelje ispune i moje skromno misljenje je da je ovo poslednji cas da se organizujemo oko istog cilja . Moja baka 19007 i deda 1903 godiste a nazalost i stric prosle godine 1935 godiste su umrli sa pricom kako ce nam ovi novi sada vratiti nekad oteto i kako se mi necemo muciti kako su se oni mucili za vreme Tita, nego ziveti i uzivati kao u svim normalnim drzavama a ne ka o u nasoj Bantu od imovine koju su generacije mukotrpno sticale stedeci za generacije koje dolaze. Zavrsicu sa onom njihovom SFSN Smrt fasizmu sloboda narodu

Jovan  | 29/03/2009 15:03

Ovo je strašno! Pa ovi političari u poslednjih devet godina ne da ništa nisu uradili, nego pored toga što su prevejani lopovi nego su i extra lažovi.Nezna se ko je gori oni što su oduzimali , oni što su godinama koristili za džabe ili ovi koji sada to sve rasprodaju kao da je njihova dedovina. Sramota za Srbiju!

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније