Meni

Društvo

Dete s pasošem može samo preko granice

Zakoni nisu usaglašeni, pa su moguće zloupotrebe u slučajevima razvedenih roditelja, a postoji i rizik trgovine ljudima

Kada dete putuje s rođacima preporučuje se da ima i overenu saglasnost roditelja (Foto A. Vasiljević)

Osmogodišnju devojčicu, majka je, bez pristanka oca, ispisala iz škole i iz Negotina odvela u Beč. Iako je otac tražio zabranu izdavanja putne isprave devojčici, pasoš je izdat i ona od proleća živi u glavnom gradu Austrije bez ikakvih kontakata sa ocem i ostalim delom porodice.

– Podneli smo krivičnu prijavu protiv majke za nelegalno prevođenje deteta preko granice, a tužilac je po službenoj dužnosti u obavezi da pokrene prijavu protiv policajaca koji su izdali pasoš, jer su prekršili zakon. Uskoro ćemo imati ročište i očekujemo da će, s obzirom na to da je i naša država, kao i Austrija, potpisnik konvencije Ujedinjenih nacija, po kojoj se maloletnici, nelegalno prebačeni preko granice, vraćaju u zemlju iz koje su došli, ovaj slučaj biti povoljno rešen – objašnjava Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja.

Ovo je samo jedan od primera zloupotrebe dokumenata koji se izdaju da bi dete prešlo granicu naše zemlje sa jednim od roditelja ili pratiocem. Prema Zakonu o putnim ispravama, kako objašnjava naša sagovornica, u slučaju kada je dete povereno na staranje jednom roditelju, i otac i majka moraju da podnesu zahtev za izdavanje putne isprave, a da bi maloletnik prešao granicu sa pratiocem ili jednim od roditelja za to mu je neophodna saglasnost drugog, odnosno oba roditelja overena u opštini ili u sudu. U praksi, međutim, to je drugačije.

– Dešava se da neko od rodbine, ili prijatelj porodice, koji ima kuću na moru, vodi dete na letovanje. U tim slučajevima pratilac mora da ima overenu saglasnost oba roditelja da sme da odvede dete van zemlje. Ali, u stvarnosti, sve zavisi od policajaca na granici, neki su striktni u poštovanju pravila, dok drugi ne gledaju da li pratilac i dete imaju potrebna dokumenta – kaže Vera Totić.

Dete koje prelazi granicu naše zemlje sa jednim roditeljem mora da ima pasoš, koji je neophodan maloletniku i kada izlazi iz Srbije sa rođacima ili osobama sa kojima nije u srodstvu, a u tim slučajevima, podsećaju u Upravi granične policije MUP-a Srbije, preporučuje se da dete ima i overenu pisanu saglasnost roditelja za putovanje.

–U slučaju kada maloletnik putuje bez roditelja, može da pređe državnu granicu sa svojom putnom ispravom, a u tim situacijama obavlja se razgovorsa njim, i ukoliko postoji potreba kontaktiraju se roditelji ili staratelji – navode u Upravi granične policije i dodaju da, sa aspekta njihove nadležnosti, nema ograničenja za samostalno putovanje maloletnika u inostranstvo, ukoliko poseduju putnu ispravu.

Prilikom kontrole prelaska državne granice policijski službenici posebnu pažnju posvećuju maloletnim licima, imajući u vidu trgovinu ljudima i razne zloupotrebe i eksploataciju dece, kažu u Upravi granične policije.

Ivana Stevanović, predsednica Centra za prava deteta Beograd, ističe da dete, koje poseduje pasoš, može da pređe granicu i samo, bez ikakve pratnje ili overene saglasnosti roditelja, što u određenim situacijama može biti opasno po samo dete.

– Zakon o putnim isprava i Zakon o zaštiti državne granice nisu u potpunosti usklađeni, ostao je prazan prostor koji daje mogućnost za zloupotrebe. Iako je po Zakonu o putnim ispravama propisano da zahtev za izdavanje pasoša za maloletna lica podnosi roditelj uz pismenu saglasnost drugog roditelja (saglasnost drugog roditelja nije potrebna u tačno navedenim slučajevima), nakon dobijanja pasoša, Zakonom o zaštiti državne granice daje se mogućnost detetu da samostalno putuje, odnosno nije mu potrebna posebna roditeljska saglasnost. Ovo zakonsko rešenje može dovesti do ozbiljnih zloupotreba u praksi, s obzirom na ukidanje viznog režima, i zato je potrebna hitna izmena i dopuna ovog zakona – objašnjava Ivana Stevanović.

-------------------------------------------------------------------

Putna isprava za decu važi od tri do deset godina

Po Zakonu o putnim ispravama, kako stoji na sajtu MUP-a Srbije, ne postoji mogućnost upisivanja deteta u biometrijski pasoš roditelja, što znači da svako dete za prelazak granice Srbije mora da ima svoj pasoš.

Mlađima od tri godine putna isprava traje tri godine, mališanima uzrasta od tri do 14 godina pasoš važi pet godina, dok oni stariji od 14 godina dobijaju putnu ispravu sa rokom važenja od 10 godina.

Neophodne potvrde za putovanje sa klubom

„Ukoliko roditelji šalju dete u inostranstvo sa trenerom, moraju dati pismenu saglasnost overenu u sudu da dozvoljavaju treneru da vodi njihovo dete na određeno takmičenje ili kamp van zemlje. Ovu saglasnost moraju da daju oba roditelja, a ukoliko to nije moguće,mora se dostaviti dokaz zašto je jedan od roditelja sprečen da je da”, objašnjava Dragan Atanasov, pomoćnik ministra za sport.

Dejana Ivanović
objavljeno: 01.08.2011.

Poslednji komentari

Sanja Đurić | 30/11/2013 09:47

Da li moja cerka koja ima 16 godina preko race moze u bosnu sama kod tetke?

suada razic | 07/06/2015 09:32

molim vas mozetel mi reci da li ja sa 14 godina mogu ic za svajcarsku imam pasos i punomoce sama idem..da li mi treba pratiov?

dragana popadic | 11/09/2015 12:55

Postovani,
moje dete za 2 meseca puni 18.godina, a sutra ide na ekskurziju u Italiju. Iz Agencije preko koje ide skola, kazu da ne treba saglasnost roditelja, jer imaju biometrijski pasos. Da li znate nesto o tome.
Unapred hvala.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije