Meni

Društvo

FON najbolji fakultet u Srbiji

Od 146 privatnih i državnih fakulteta, studenti prvi put napravili rang-listu 65 najboljih. – Od jeseni novo istraživanje, uskoro i balkanska rang-lista

Dug put od nepriznatog do najboljeg fakulteta (Foto D. Jevremović)

Prvi put u istoriji Srbija je dobila rang-listu državnih i privatnih fakulteta, na kojoj su se od 146 analiziranih visokoškolskih ustanova našle 65 najboljih. Posao koji u drugim zemljama obavlja država, kod nas su volonterski uradili diplomirani i aktivni studenti, a na osnovu odgovora gotovo 3.000 ispitanika, prvo mesto je pripalo – beogradskom Fakultetu organizacionih nauka (FON).

Prema objašnjenju Miloša Jovanovića iz Nevladine organizacije i portala „iSerbia.rs”, koja je i sprovela istraživanje, ispitano je 2.839 akademaca svih nivoa studija, kao i oni koji su diplomirali pre dve godine.

– Bilo je ukupno 78 pitanja, podeljenih u šest oblasti: studije, kvalitet nastavnog programa, odnos prema studentima, vannastavne aktivnosti, infrastruktura i mogućnost zaposlenja. Bitno je reći da su razlike u bodovima veoma male između prvorangiranog i 30 fakulteta na listi, tako da se može reći da su prvih 30 najbolje ocenjeni fakulteti u Srbiji – objašnjava Miloš Jovanović.

FON je na prvom mestu kada su u pitanju kvalitet nastavnog programa i vannastavne aktivnosti, a Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je zaslužio prva mesta zbog odnosa prema studentima i infrastrukture.

Prema rečima Miloša Jovanovića, mladi okupljeni u ovoj nevladinoj organizaciji uglavnom su diplomirani studenti sociologije, a među njima ima i povratnika iz inostranstva, poput Ane Ranitović koja je završili Oksford. Namera im je bila da podatke iz ovog pilot-istraživanja koriste pre svega oni koji će tek upisivati fakultete, a ujedno da bude i instrument pritiska za podizanje kvaliteta studija u Srbiji.

Na naše pitanje zašto ovakvu listu nemamo kao većina drugih država i ko zapravo treba da je napravi, jer ovo ipak nije studentski posao, prorektorka Univerziteta u Beogradu dr Nevenka Žarkić-Joksimović odgovara da je to posao države i Ministarstva prosvete.

– Nije to neka filozofija, odavno se radi u svetu, kriterijumi postoje, međutim, ja se bojim da kod nas nema spremnosti da se istini pogleda u oči – kaže ova profesorka i objašnjava da od toga koji ste fakultet završili, u Engleskoj ili Americi tačno se zna i kolika je početna plata, jer nemaju sve diplome istu težinu, između ostalog i zbog postojanja rang-listi najboljih.

Dekan FON-a dr Milan Martić ne krije zadovoljstvo zbog prvog mesta i kaže da je izuzetno ponosan na svoje studente koji osvajaju prva mesta u svetskim razmerama na takmičenjima u znanju i sportu.

– Ovde nijedan profesor ne misli da su studenti tu zbog njega, već smo mi tu zbog njih. Ova rang-lista je nesumnjivo doprinela i još većem broju kandidata za brucoški indeks: prijavilo nam se najviše kandidata u poslednjih 10 godina – kaže dr Martić.

On dodaje da je fakultet visoke ocene dobio i u oblastima „mogućnost zapošljavanja”, „rada sa talentovanim studentima” i „rasporedu predavanja”.

– Raspored se pravi prema studentima, a ne prema profesorima, predavanja su u kontinuitetu nekih šest sati, a poznato je da na drugim fakultetima studenti imaju pauze i po četiri sata između dva predavanja – objašnjava ovaj profesor i dugogodišnji prodekan i dekan.

Zanimljivo je da je ovaj fakultet u početku bio na glasu da je „škola za direktore koji nemaju završen fakultet” i da se „lako završava”, što priznaje i prorektorka Žarkić-Joksimović, inače žena koja je neposredno posle 5. oktobra preuzela kormilo nad FON-om i preporodila ga.

– To što je dugo bio nepriznat fakultet samo je pomoglo da menadžment, čim su se za to stekli uslovi, usmeri sve snage na poboljšanje imidža i uslova studiranja. Nije bilo rukovodstva koje nije nešto gradilo, uglavnom iz sopstvenih sredstava je dozidana i zgrada. Mladi nastavnici se šalju u inostranstvo kako bi videli kako se radi na sličnim biznis školama u Evropi i svetu; sa studentima se radi permanentno i sve je to rezultiralo i međunarodnim uspesima – kaže dr Žarkić-Joksimović, koja je bila dekan sedam godina.

Prema njenom mišljenju, presudno za uspeh ovog fakulteta bila je i pojava konkurencije u privatnim fakultetima s jedne strane, a sa druge to što se na FON-u mnogo radi, „svaki dan do 10 sati uveče i subotom i nedeljom”...

Na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta „Metropolitan” zatekli smo otvaranje šampanjca, jer su studenti informatike upravo osvojili prvo mesto u svetu na međunarodnom takmičenju, sa projektom „Luna”, za pomoć deci sa autizmom. Ovaj fakultet je najbolje rangirani privatni fakultet u zemlji.

– Nije slučajno što se Univerzitet „Metropolitan” ovako visoko rangirao, jer je orijentisan pre svega ka kvalitetu i radu u malim grupama. Studenti uče na savremenim programima i rade na savremenoj opremi. Naš slogan „Student u centru pažnje” nije samo parola, zaista je sve organizovano tako da student može uspešno da studira. Svaki naš diplomirani student odmah dobija odlično plaćen posao, a polovina se zaposli još na trećoj godini studija– kaže profesor dr Dragan Domazet, rektor Univerziteta „Metropolitan”.

Studenti obećavaju da će akcija postati tradicionalna i već za jesen najavljuju početak novog istraživanja i formiranje rang-liste na kojoj će se naći svi fakulteti u Srbiji, a možda svi i u regionu.

Sandra Gucijan
objavljeno: 25.06.2012.

Poslednji komentari

Djurdja Bircanin | 25/12/2013 23:53

Hahaha,kakva je ovo budalastina?Univerzitet Union,Megatrend hahhahhahhah

Nikolai Lobachevsky | 26/12/2013 01:02

Video sam dosta slicnih komentara, ali jednostavno sam morao i ja da napisem. Vi ste ozbiljan list, ne razumem cemu ovaj smesan clanak. Lista nema MATF i ETF i tu staje sva diskusija.

marko milojevic | 02/02/2014 17:39

Na osnovu cega 'najjbolji'?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije