Meni

Društvo

Gimnazija u Budimpešti privlači đake iz Srbije

Ove godine imali smo tri puta više kandidata nego što možemo da primimo, kaže Jovanka Lastić, direktorka gimnazije „Nikola Tesla”

Jovanka Lastić Foto D. Ćirkov

Uče po mađarskim zakonima, ali su raspevani i razigrani na srpski način. U strogom centru Budimpešte, pod krovom lepe, stare zgrade, nalazi se jedina škola van Srbije u kojoj se nastava organizuje na srpskom jeziku, a koja je deo sistema javnog obrazovanja.

Srpsko zabavište, osnovna škola, đački dom i gimnazija „Nikola Tesla” deo je manjinskog sistema javnog obrazovanja Mađarske, finansira se iz državnog budžeta, radi se po mađarskim nastavnim planovima i programima, objašnjava direktorka ove obrazovne ustanove Jovanka Lastić.

Školu pohađa nešto više od 300 dece, 44 u obdaništu, oko 80 u osnovnoj školi, dok ostatak i najveći deo ukupnog broja čine gimnazijalci koji su ovih dana s direktorkom i svojim profesorima u poseti Zemunskoj gimnaziji.

Pod ovim imenom škola postoji od 1993. godine, dobro je poznata među Srbima u Mađarskoj, ali sve popularnija postaje i među mladima u Srbiji i okruženju.

– Sve je veći broj prijavljenih iz Srbije, ove godine smo imali, što nikad pre nije bilo, trostruko više kandidata nego što možemo da primimo, jer imamo ograničen broj mesta u đačkom domu. Pošto je nastava na srpskom jeziku, đaci su iz gotovo celog okruženja: osim Srbije, prevashodno Vojvodine, ali i Šumadije, pošto imamo jednu veću grupu iz Kragujevca, dolaze nam i iz Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, a na ovogodišnjem prijemnom ispitu prijavio nam se i dečak iz Beča. Može se reći da smo neka vrsta srednjoevropskog srednjoškolskog obrazovnog centra ili nam je bar ambicija da kao takvi budemo prepoznatljivi – ističe Jovanka Lastić.

Srbi iz Mađarske uče mađarski jezik i književnost kao obavezan predmet, dok mladi koji dolaze iz drugih zemalja mađarski uče kao strani jezik.

– Mi smo ambasadori srpskog naroda u Mađarskoj. U toj našoj misiji nam treba podrška matice, često ne u finansijskim sredstvima, nego u nekim tehničkim olakšicama, neretko nailazimo na zatvorena vrata, ali se snalazimo. Čini mi se da u Srbiji još uvek više funkcionišu neformalni kanali nego institucionalni, ali nadam se da će to biti drugačije – kaže Jovanka Lastić.

Želja joj je, na primer, da i njeni đaci dobiju mogućnost da učestvuju na takmičenjima u Srbiji, provere svoje znanje i „odmere snage” s vršnjacima u matematici, ali to za sada nije moguće.

Po završenoj gimnaziji, neki od ovih budimpeštanskih gimnazijalaca biraju da studiraju u Srbiji i bez većih problema polažu prijemni ispit na našim fakultetima.

Drugi se opredeljuju za mađarske fakultete, ali i za visokoškolske ustanove u različitim gradovima Evropske unije budući da im nije potrebna nostrifikacija gimnazijske diplome.

J. Čalija

-----------------------------------------------------------

Simultani prevodilac mađarskog predsednika

Zanimljiva je i biografija direktorke: koja je neformalni srpski ministar obrazovanja u Mađarskoj.

Jovanka Lastić, Srpkinja iz Mađarske, studirala je medicinu u Beogradu, radila kao hirurg ortoped, igrom slučaja postala direktorka škole, a danas je i predsednica Odbora za školstvo Samouprave Srba u Mađarskoj.

Angažuju je i kao simultanog prevodioca, redovno je, na primer, pratila mađarskog predsednika Lasla Šoljoma kada se sastajao s predstavnicima naše vlasti, često je prevodila i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Ranije je prevodila prilikom zvaničnih susreta i nekadašnjem predsedniku Ferencu Madlu, koji je preminuo pre nekoliko meseci, a s njegovom ženom se čak i zbližila, pa je nekoliko puta pozivana na popodnevni čaj u predsedničku rezidenciju – jednom prilikom došla je u posetu s teglom ajvara.

objavljeno: 14.03.2012

Poslednji komentari

merana meri durgutovic | 22/10/2013 20:54

svaka cast,zaista sam odusevljena i planiram sina da upisem po zavrsetku osnovne skole.nadam se da ce mo uspeti tj,da ce biti mesta.sto je najbitnije i on je zainteresovan.jos jednom svaka cast...pozdrav...

Radovan Becirovic | 12/06/2014 00:55

Gore nije tacno: NIJE jedina srpska osnovna skola u dijaspori, ima dve u SAD - Cikagu i Milvokiju

Biljana Hrnjak | 03/12/2014 11:24

Kakva je potreba za nestanickim kadrom?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije