Meni

Društvo

PODSEĆANJA

Kako je sprečen atentat na Staljina, Ruzvelta i Čerčila

Periša Kostić je kao vrhunski operativac NKVD-a tri dana pre početka konferencije u Teheranu 1943. uhapsio petočlanu grupu nemačkih komandosa i onemogućio plan Ota Skorcenija

Periša Kostić u jednoj od mnogih uniformi iza kojih se skrivao Čalvadar

Vodeći mediji u svetu su protekle nedelje izvestili da je u Moskvi, u 88. godini, preminuo Gevork Andrejevič Vartanjan, „jedan od najčuvenijih sovjetskih obaveštajaca“. Naglasak je stavljen na tvrdnju da je Amir, kako je bilo njegovo konspirativno ime, sprečio atentat na Staljina, Ruzvelta i Čerčila tokom konferencije održane u Teheranu 1943. godine.

Prvi je o tom atentatu početkom pedesetih godina prošlog veka pisao Čerčil u svojim ratnim memoarima. Postojanje plana nazvanog „Dugački skok“ potvrdio je 1966. i Hitlerov najpouzdaniji komandos Oto Skorceni, organizator te akcije, bez iznošenja pojedinosti.

Najviše detalja na ovu temu objavljeno je u „Politici“ 1998. u feljtonu publiciste Milenka Kovačevića, pod naslovom „Ispovest Periše Kostića, majora NKVD iz Župe nikšićke“. Na osnovu razgovora sa španskim borcem Perišom Kostićem (1907–1995) Kovačević je 2000. godine u istoimenoj knjizi objavio integralnu Kostićevu ispovest i njegovo svedočenje o konferenciji u Teheranu.

Štivo na granici neverovatnog, govori o Perišinom detinjstvu i mladosti, njegovom radu u ilegalnoj Komunističkoj partiji Jugoslavije i odlasku iz zemlje 1932. godine. Periša je krenuo u Rusiju, preko Grčke i Turske, a zaustavio se u Iranu, gde su ga brzo vrbovali sovjetske diplomate Smirnov i Nikolaj. Odvažan, spretan i hrabar, hladnokrvan i šarmantan, nadaren za učenje stranih jezika, Periša je u Persiji brzo potvrdio svoje konspiratorske sposobnosti. Završio je specijalnu školu NKVD-a u Rusiji, zadaci su ga vodili u Španiju, a onda opet u Iran. Imao je čin kapetana NKVD-a.

Glavni zadatak bio mu je da otkriva i likvidira nemačke i italijanske agenture. Pod kodnim imenom Čalvadar uspešno je obavljao te zadatke i rukovodio mrežom od oko 200 naoružanih komunista, najviše Iranaca.

Perišin posebno poverljivi čovek bio je i jedan sovjetski major, Jermenin. Imao je viši čin ali mu je Periša bio nadređen po liniji NKVD-a.

Ovih dana mediji navode da je otac Gevorka Vartanjana Andrej V. Vartanjan bio sovjetski obaveštajni oficir u Iranu i da je sina uveo u te poslove već 1940. kada je Gevrok imao 16 godina. Biće da je stariji Vartanjan pomenuti Perišin poverljivi Jermenin iz Teherana.

Periša je bio ugledni građevinski stručnjak, zastupnik i trgovački predstavnik stranih firmi, u kome Nemci nisu prepoznavali neuhvatljivog Čalvadara.

Rusi i Britanci su 22. avgusta 1941. uspostavili dvojnu okupacionu vlast u Teheranu i Iranu, a dokumenti zaplenjeni u nemačkoj ambasadi pokazali su da nacističku agenturu drži izvesni Majer. U pratnji majora Jermenina, Periša je pronašao Majera prerušenog u hodžu u nekom selu i sa još šestoricom uhapšenih predao ga crvenoarmejcima. Za tu akciju je nagrađen visokim sovjetskim odlikovanjem.

Posle bitke za Staljingrad u februaru 1943. Rusi su povukli Perišu iz Teherana, a onda ga vratili u Iran krajem oktobra. Pripadao je najužem krugu ljudi koji su znali za predstojeći sastanak Čerčila, Ruzvelta i Staljina koji je održan 30. novembra i 1. decembra 1943. ali je za konferenciju saznala i nemačka tajna služba. Grupu Skorcenijevih komandosa, poslatu s ciljem da omete ovaj sastanak, Rusi su uhapsili i saznali da je u Teheran poslata još jedna grupa nemačkih „specijalaca“.

Periši je poveren zadatak da ih pronađe. Tri dana pred početak konferencije on je pronašao i pohapsio petoricu komandosa u potkrovlju vile jedne Nemice, a u njegovoj pratnji je opet bio major Jermenin.

„Iznenađenje je bilo takvo da su petorica komandosa bili kao skamenjeni. Nisu prstom mrdnuli, nikakav otpor nisu dali, nisu to ni pokušali“, svedočio je Kostić.

„Diverzanti su bili opremljeni nekim meni nepoznatim, tajnim oružjem. Nikada do tada nisam video tako nešto, iako sam u Španiji bio oružar i video svašta. Imali su neke cevi duge jedan metar, sa specijalnim mehanizmom. Iz tog oružja, kako sam procenio, mogli su da pucaju na veliku daljinu, da ubiju i na kilometar, što je u ono vreme bilo neverovatno. Pronašli smo i druge delove njihove opreme. Sve je to ukazivalo da su bili odlično pripremljeni za diverziju. Najverovatnije su planirali atentat na Staljina, Ruzvelta i Čerčila“, zaključio je Periša Kostić.

Sa Staljinom je u Teheran došao i Berija. Izdavao je naređenja Periši, koji nije znao da je to prvi čovek sovjetske tajne službe.

„U Teheranu smo razgovarali, govorio mi je šta da uradim, tako da sam mislio da je on određen za rukovodioca obezbeđenja. Sedeli smo za isti stolom, razgovarali i pili votku. Zgodan čovek, inteligentan“, svedoči Periša koji je posle uspešne akcije dobio novo sovjetsko odlikovanje. Ukupno ih je nanizao sedam. Unapređen je u čin majora NKVD-a.

Periša Kostić, Čalvadar, i 17 godina od njega mlađi Gevork Andrejevič Vartanjan, Amir, mora da su se poznavali i verovatno učestvovali i u nekim zajedničkim akcijama u Iranu.

Slobodan Kljakić
objavljeno: 15.01.2012

Poslednji komentari

Sotir Milic | 15/01/2012 15:39

Crnogorsko hvalisanje!

Nevena S | 15/01/2012 15:50

@Slobodan iz Beca - Ne bi vas dva miliona bilo u dijaspori da nas NKVD i Cercil nisu prekrili crvenom maramom.Radili bi u svojoj zemlji i borili se za nju.I bolje da je Perisa bio vrhunski operativac svoje,a ne tudje zemlje.Da se kao vrhunski operativac borio za svoju zemlju sprecio bi, mozda, atentat na Kralja Aleksandra.Ali njemu je Staljin bio drazi....

Bonn Berlin | 15/01/2012 20:25

@ Nevena S, bravo, tacno ste napisali. Jos uvek ima dosta Srba kojima je Djugasvili blizi nego demokratija za narod.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije