Meni

Društvo

Kolone i na Kelebiji, čekanje se ne smanjuje

U noći između subote i nedelje na oba granična prelaza prema Mađarskoj čekalo se u proseku između tri do pet časova

Kolone i na Kelebiji Foto N. Tumbas

Horgoš, Kelebija – Oba međunarodna granična prelaza prema Mađarskoj, u noći između subote i nedelje, bila su potpuno zakrčena na ulasku u našu zemlju i na obe granične rampe čekalo se i više od pet časova za ulazak u Srbiju.

Kako se u subotu u večernjim časovima na mađarskoj strani prema Horgošu povećavao priliv putnika u tranzitu, njihova policija je saobraćaj preusmerila ka prelazu Tompa–Kelebija koji je prethodnih dana bio gotovo potpuno rasterećen od gužvi. Tokom večeri, na mađarskoj strani formirala se kolona duga 16 kilometara, a putnici, među kojima ogromnu većinu čine turski državljani koji iz zemalja zapadne Evrope putuju kući na odmor, čekali su na ulazak u Srbiju između tri i pet časova.

Na mađarskoj strani granice od naselja Tompa policija je regulisala saobraćaj, ali je prava gužva nastajala na ničijoj zemlji, između prelaza Tompa i Kelebija, kada su izmoreni vozači nastojali da zauzmu što bolji položaj za ulazak u našu zemlju. Na graničnom prelazu Kelebija, koji ima samo dve trake za ulazak u Srbiju, zbog ovih ogromnih gužvi, i strana predviđena za izlazak pretvorena je u ulaznu.

Na graničnom prelazu Kelebija „Politici” je rečeno da je ova gužva smanjena u ranim jutarnjim časovima u nedelju, da je tokom nedeljnog prepodneva saobraćaj normalizovan i da se na ulazak u zemlju čeka pola časa.

Za to vreme, ispred rampe na Horgošu gužva ne jenjava i pored toga što je na ovom novom, modernom graničnom prelazu je otvoreno svih osam traka za ulazak u Srbiju. Prema podacima sa ovog graničnog prelaza putnici čekaju preko pet časova a kolone na mađarskoj strani protežu se u dužini od nekoliko kilometara.

Kako je „Politici” rečeno u pograničnoj službi, ovakve gužve ponavljaju se svakog vikenda i trajaće do sredine avgusta, a naredni udarni talas očekuju oko 15. jula. Gužve, ali u suprotnom smeru, na izlasku iz zemlje, tako se očekuju u drugoj polovini avgusta, kada se najbrojniji putnici u tranzitu, turski državljani, budu vraćali na rad u zemlje zapadne Evrope.

A. Isakov

objavljeno: 13/07/2009

Poslednji komentari

Твртко  | 13/07/2009 14:22

Ово је недопустиво - 5 сати чекања на граници, а надлежне службе већ знају да ће бити чекања и у Августу. То значи да они немају намеру да поједноставе ствар и убрзају процедуру - а сигурно постоји неки начин (увек постоји). Знати за проблем у будућности а не чинити ништа да се он предупреди указује на неодговорност. Ако су возачи и путници у транзиту фрустрирани и уморни - они лакше изазивају несреће на друму, а могу и да реше да заобиђу Србију убудуће. Тиме бисмо губили много новца. У 21 веку нико неће да чека.

zoran jankovic | 13/07/2009 20:50

Mi sve znamo,ali nemamo ovo,pa nemamo ono itd...!Niko za nista niti odgovara niti kome polaze racune.Kada budu bili sledeci izbori,valjda ce se narod opametiti?

consul Romanum  | 14/07/2009 03:29

Nesposobna policija, nesposobni carinici, nesposobna drzavai nesposobni politicari koje to ne interesuje, oni ne cekaju ni dva minuta.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije