Meni

Društvo

Kolone i na Kelebiji, čekanje se ne smanjuje

U noći između subote i nedelje na oba granična prelaza prema Mađarskoj čekalo se u proseku između tri do pet časova

Kolone i na Kelebiji Foto N. Tumbas

Horgoš, Kelebija – Oba međunarodna granična prelaza prema Mađarskoj, u noći između subote i nedelje, bila su potpuno zakrčena na ulasku u našu zemlju i na obe granične rampe čekalo se i više od pet časova za ulazak u Srbiju.

Kako se u subotu u večernjim časovima na mađarskoj strani prema Horgošu povećavao priliv putnika u tranzitu, njihova policija je saobraćaj preusmerila ka prelazu Tompa–Kelebija koji je prethodnih dana bio gotovo potpuno rasterećen od gužvi. Tokom večeri, na mađarskoj strani formirala se kolona duga 16 kilometara, a putnici, među kojima ogromnu većinu čine turski državljani koji iz zemalja zapadne Evrope putuju kući na odmor, čekali su na ulazak u Srbiju između tri i pet časova.

Na mađarskoj strani granice od naselja Tompa policija je regulisala saobraćaj, ali je prava gužva nastajala na ničijoj zemlji, između prelaza Tompa i Kelebija, kada su izmoreni vozači nastojali da zauzmu što bolji položaj za ulazak u našu zemlju. Na graničnom prelazu Kelebija, koji ima samo dve trake za ulazak u Srbiju, zbog ovih ogromnih gužvi, i strana predviđena za izlazak pretvorena je u ulaznu.

Na graničnom prelazu Kelebija „Politici” je rečeno da je ova gužva smanjena u ranim jutarnjim časovima u nedelju, da je tokom nedeljnog prepodneva saobraćaj normalizovan i da se na ulazak u zemlju čeka pola časa.

Za to vreme, ispred rampe na Horgošu gužva ne jenjava i pored toga što je na ovom novom, modernom graničnom prelazu je otvoreno svih osam traka za ulazak u Srbiju. Prema podacima sa ovog graničnog prelaza putnici čekaju preko pet časova a kolone na mađarskoj strani protežu se u dužini od nekoliko kilometara.

Kako je „Politici” rečeno u pograničnoj službi, ovakve gužve ponavljaju se svakog vikenda i trajaće do sredine avgusta, a naredni udarni talas očekuju oko 15. jula. Gužve, ali u suprotnom smeru, na izlasku iz zemlje, tako se očekuju u drugoj polovini avgusta, kada se najbrojniji putnici u tranzitu, turski državljani, budu vraćali na rad u zemlje zapadne Evrope.

A. Isakov

objavljeno: 13/07/2009

Poslednji komentari

zoran jankovic | 13/07/2009 20:50

Mi sve znamo,ali nemamo ovo,pa nemamo ono itd...!Niko za nista niti odgovara niti kome polaze racune.Kada budu bili sledeci izbori,valjda ce se narod opametiti?

consul Romanum  | 14/07/2009 03:29

Nesposobna policija, nesposobni carinici, nesposobna drzavai nesposobni politicari koje to ne interesuje, oni ne cekaju ni dva minuta.

pera zdera | 30/07/2014 23:39

Toje dobro dosao u srbiju cekaj sutra danas nemoze :)

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije