Meni

Društvo

„Lazar-2” našao prve kupce

Na juče otvorenoj izložbi naoružanja u Beogradu svoje proizvode predstavile 92 firme

Novo borbeno vozilo „lazar -2”

Ako je međunarodna izložba naoružanja, istina većinom kopnene vojske, u Satoriju kraj Pariza pojam najkvalitetnije manifestacije te vrste u svetu, onda je Srbija sa šestom po redu međunarodnom izložbom naoružanja „Partner 2013“ konačno dobila svoj Satori. Jer, ovogodišnji „Partner“ pretenduje da bude i najbolji salon naoružanja i vojne opreme u ovom delu Evrope: 92 proizvodne i trgovinske firme, 16 stranih kompanija, mnogobrojni gosti i delegacije sa svih kontinenata pod kupolama Beogradskog sajma, sve u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije i kompanije „Jugoimport SDPR“.

Manifestaciju je otvorio prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, naglasivši da je odbrambena industrija ove zemlje zamajac celokupne industrije i privrede Srbije, da ona direktno zapošljava najmanje deset hiljada ljudi, a indirektno još nekoliko desetina hiljada. U pozdravnom govoru prilikom otvaranja izložbe „Partner 2013“ ministar Vučić je rekao i da vojnoekonomsku saradnju ravnopravno razvijamo sa svima, da ćemo uskoro imati sporazum i sa Savetom EU oko uključivanja srpske vojne industrije u vojne projekte EU, kao i da na tom planu uspešno sarađujemo i sa Rusijom, što ranijih godina nije bio slučaj.

 Zvezda ovogodišnjeg „Partnera“ svakako je novo borbeno vozilo „lazar-2“. Predstavljeno je publici poput novog modela formule-1, bilo je prekriveno belom ceradom, koja je skinuta u trenutku kada je ministar Vučić stigao do vozila. Nedostajali su još samo raznobojni reflektori upereni u vozilo i bilo bi to zaista spektakularno. „Lazar-2“ je potpuno različit od vozila „lazar-1“, naime „lazar-2“ ima nezavisno vešanje točkova, nižu siluetu, borbenu stanicu sa topom od 30 mm, novu elektroniku i sistem veze, novi motor od 500 konja, što mu daje brzinu od 100 km na sat, novi oklop nivoa 4 plus, potpuno drugačiji prednji deo i rampu za brzo napuštanje vozila na zadnjem delu. Ukratko, „lazar-2“  je negde u nivou finske „patrije“, ali je najmanje dva puta jeftiniji. Kao takav je prepoznat i u inostranstvu, pa je Pakistan već otkupio predserijsku proizvodnju. „Lazar-2“ uz avion „lasta-95“ i samohodnu haubicu „nora-B-52“ tehnički i tehnološki su najsavršeniji proizvodi ove zemlje i mogli bi da budu i najskuplji izvozni artikli i najveća zarada za privredu Srbije u godinama koje predstoje.

Od drugih domaćih izloženih sistema naoružanja treba spomenuti i familiju oklopnih vozila BOV M-10 i BOV M-11, raketni sistem „alas“ prodat Emiratima, kao i domaći uspeh u integrisanju stranih sistema „tales“ i „tadiran“ u vozilima na nivou komande brigade, čime je Srbija, zapravo, dobila digitalnu armiju.

Srpska vojna industrija je i na „Partneru 2013“ pokazala svoj tehnološki vrlo visok nivo.

Miroslav Lazanski

objavljeno: 26.06.2013

Poslednji komentari

Marko Kraljevic | 27/06/2013 20:22

dali je tacno da ima planova da se Lazar 2 u buducnosti iskoristi kao platforma za sisteme PVO i Samohodne Raketne Sisteme.

Ivica p. | 28/06/2013 01:04

@M.Lazanski

Da li je u kategoriji ovih borbenih vozila nemacki (ili nemacko-holandski, ne znam tacno) "Boxer" najbolji u svetu?
Sta bi nasem "Lazaru" jos trebalo da dostigne taj nivo?

goloruki komentator | 28/06/2013 10:33

@Ivica p
Nemacki GTK Boxer su verovatno najbolja kola te vrste na svetu, ali kostaju nekih 3 milona evra....

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije