Meni

Društvo

Misterija leka „anzovip”

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije zabrinuti zbog uvođenja novog generičkog leka, jer se primenjuje samo u Srbiji. – RFZO: nema razloga za zabrinutost

Pacijenti u Srbiji, oboleli od hronične mijeloidne leukemije (CML), prvi su u Evropi koji se leče generičkim lekom „anzovip”, tvrdi predsednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć u lečenju obolelima od CML-a Miša Čugurović. On ukazuje da se, prema saznanjima tog udruženja, taj lek ne proizvodi u Srbiji, već ga firma „Aktavis” samo pakuje u fabrici lekova u Leskovcu.

– Postoje generički lekovi koji su poznati stručnoj javnosti i prave se u Indiji, ali ne postoje podaci da se „anzovip” proizvodi u Srbiji, niti postoje podaci o tome gde je vođena studija o tom leku. Ne znamo kakvi su rezultati od dugotrajne upotrebe ovog leka koji je odobren za upotrebu tokom mandata tehničke vlade – kaže Čugurović.

Direktorka za korporativne komunikacije kompanije „Aktavis” Maja Gedošev kaže da ova kompanija proizvodi „anzovip” ne precizirajući da li se ta proizvodnja obavlja u Srbiji ili u Indiji. Ona tvrdi da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost.

– Ako smo mi kao globalna kompanija „Aktavis” stali iza ovog preparata, a iza istog leka stoji Agencija za lekove, onda nema dileme o kvalitetu tog leka – precizira Maja Gedošev.RFZOje bio primoran da pronađe generičku kopiju „gliveka”, leka koji se inače koristi u terapiji ovih bolesnika,a prema njenim rečima, uvođenjem tog leka, država je na godišnjem nivou uštedela pet miliona evra.  

U Republikom fondu za zdravstveno osiguranje napominju da je pomenuti medikament od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dobio potvrdu o ispravnosti i registraciji, što je dovoljan uslov da se nađe u prometu u Srbiji.

– ALIMS je kao referentna institucija, potvrdila ispravnost leka – ističe Sanja Mirosavljević,savetnik direktora za medije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Doktor Andrija Bogdanović, predsednik srpske grupe za CML koja okuplja sve lekare i stručnjake koji se bave lečenjem ove teške bolesti i docent Medicinskog fakulteta u Beogradu, lekar specijalista hematolog na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je, koliko je njemu poznato, lek pod ovim nazivom registrovan samo u Srbiji.

– Svuda u Evropi, SAD ili Japanu, pacijenti dobijaju lek „glivek”, ili lek „tasigna”, noviju generaciju leka za CML. Međutim, saznanja koja smo dobili u toku prethodnih  nekoliko meseci, koliko propisujemo „anzovip”, pokazuju da bi to mogao biti relativno kvalitetan lek – naglašava docent Bogdanović.

Prema njegovim rečima, generički lekovi su slični lekovima „brendiranog” tipa (kao što je Novartisov „glivek-R”), samo ga proizvode manje firme. Te firme nemaju ni razvojne ni marketinške troškove, pa bi stoga ti lekovi trebalo da budu znatno jeftiniji. Bogdanović je potvrdio da oboleli od CML-a najmanje nedelju dana nisu primali nikakve lekove zbog nestašice, dok Čugurović kaže da „gliveka” nema više od tri meseca. Ali, da su se pacijenti suočavali čak i sa nestašicom „anzovipa”.   

-------------------------------------------------------------------------

Lekovi obezbeđeni do kraja godine

RFZO je potpisao ugovor za nabavku leka „imatinib”, što je generički naziv za „glivek”, za sve pacijente obolele od hronične mijeloidne leukemije. Dakle leka ima i terapija je obezbeđena do kraja godine – kaže Sanja Mirosavljević.

Aleksandar Apostolovski
objavljeno: 19.09.2012.

Poslednji komentari

pera djurcic | 20/09/2012 20:03

Actavis neka odgovori gde je u Evropi, Japanu i Americi registrovan i u primeni Anzovip. Zasto kad imaju saznanja o leku ista ne podele sa nasim lekarima. Zasto je sve kod nas uokviru projekta neke mafije. Da li je ovo nova farmaceutska mafija.

ANDRAS AGOSTON | 21/09/2012 10:07

U odgovoru RFZO udruženju zašto su preskočili komisiju fonda zdravlja u kojoj su lekari hematolozi kad je dovođen Anzovip na listu kažu kako nije imalo potrebe jer je na listi orginalni lek Glivec. U Srbiji postoji ukupno 5-6 lekara profesora koji znaju da leče Glivecom. Da je to odgovorio neko ko se ne bavi zdravljem mi bi smo mu oprostili. Kako je na čelu fonda lekar profesor onda je takav odgovor prizvoljan, neozbiljan i neodgovoran. On kao lekar humanista profesor veoma dobro zna da je hronična mijeloidna leukemija rak krvi i da je podkomisija hematologa morala da da svoj sud o leku. Zašto ne odgovori udruženju i on ali i min.zdravlja ko će biti odgovoran ukoliko dođe do progresije bolesti kod obolelih. Inace netačno je da se nedeljama lečimo Anzovipom i da je snabdevanje redovno. Neki od nas lek su pili 7 dana neki 15. U svakom slučaju neredovno je snabdevanje i Anzovipom kao što je bilo sa Glivecom. Uostalom zašto bi udruženje reagovalo u fondu i ministrtsvu zdravlja.

Miša Čugurović | 21/09/2012 10:24

Žalosno je da 22.9 međunarodni dan hronične mijeloidne leukemije oboleli od ove bolesti obeležavaju sa strahom i zebnjom kako će reagovati na terapiju misterioznim lekom Anzovip i da li će ga uopšte biti što je morbidno. Na svom skupu koji organizujemo sutra u 11h na Beogradskom sajmu zajedno sa našim lekarima hematolzima koji će prisustvovati sastanku iz referentnih ustanova iz cele Srbije pokušaćemo da dođemo do nekih odgovora oko misteriznog leka i šta i kako dalje. Svoj dan obeležićemo promocijom brošure MOJ CML DNEVNIK koji nam je u ovom trenutku više nego neophodan za praćenje toka bolesti. Kojiko je neko društvo odgovorno pokazuje svojim odnosom prema deci, starijim i teško bolesnim ljudima. Ako je fond mogao do sada otkako je ovo rukovodstvo da dođe na morbidnu ideju da pravi uštedu tako što ne nabavlja lek na vreme (ova godina između 2 i 3 meseca) zašto onda ne bi mogao da bude prvi u geografskoj Evropi, Japanu i Americi koji je uveo na listu lek o kome lekari ne znaju ništ

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije