Meni

Друштво

Краљ Петар II Карађорђевић: Мој живот

Од данас, „Политика” у сарадњи са издавачком кућом „Евро-Ђунти” и Краљевским двором објављује фељтон

Поводом државне сахране Петра II Карађорђевића, његове супруге краљице Александре и његове мајке краљице Марије доносимо у штампаном издању избор из мемоара последњег југословенског краља, сведочанство о људима и догађајима који су обележили прву половину 20. века…

објављено: 14.05.2013.

Последњи коментари

Коста Вождовачки | 15/05/2013 13:21

За Бисера Балканског: а) не желим да оспоравам било чије право да се декларише како год жели али у најмању руку је неукусно тврдити да су у Македонији живели само Македонци а да Срба није било, да су Срби окупирали, наметали итд. Нећу превише да се враћам у прошлост, мислим да то није ни потребно. Довољно је да да Вас подсетим на писмо које су угледни домаћини Македоније послали тада српском кнезу Милану Обреновићу 2 јуна 1878 где се каже да Срби живе у следећим нахијама: скопљашкој, битољској, радомирској, мелничкој, неврокопској, кочанској, струмничкој и велешкој. б)насилне промене презимена није могло да буде јер ако се не варам презимена пре ослобођења није ни било. Породице су се разликовале по племенским називима и славама (бар у западној Македонији). в) српски језик „насилно уведен“? А шта друго да се уведе? Граматика и правопис македонског језика настали су после 1945. г) ВМРО тридесетих година води активну пробугарску политику. Нема ту никакве борбе за аутономију.

bogdan basaric | 15/05/2013 15:57

Ima komentatora koji misle da je bilo ispravno ubiti kralja Jugoslavije. Tuzno.
Danas nakon toliko decenija, svima nama,koji danas zivimo na prostoru brojnih bivsih Jugoslavija valjalo bi jasno reci,da smo svi u Marseju, pomalo ubijeni ili grdno osakaceni. To je bila sudbina svih ljudi, koji su nas u medjuvremenu zauvek napustili.Ovu zlu sudbina sa svojim narodima,podelila je i kraljevska porodica.
Veliki zlocin,dogodio se u Marseju. Obezglavljena je kraljevska porodica. Milioni ljudi jos uvek nisu nasli kompas,koji je tom prilikom izgubljen.
Novi stabilan poredak,kako se pokazalo,od 34.godine,do danas jos uvek nije pronadjen. Makedonija,poznatija kao Titova tvorevina ili danasnja Slovenija,najbolji su dokaz,za ovu pretpostavku.
Pisati o uspavanoj BiH,ili farsicnoj CG, frustriranoj Vojvodini ili Tacijevom Kosovu,kao i nezadovoljenoj i ekstremno podeljenoj Hrvatskoj,zaista nema smisla.

mp  | 16/05/2013 01:11

BIlo bi dobro da se delovi memoara kralja Petra II Karadjordjevica nadju na internetu;
Pridruzujem se onima koji smatraju da je ubistvo kralja Aleksandra u Marseju bilo velika tragedija od koje se nismo oporavili do danasnjih dana;

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније