Meni

Društvo

Najsavremeniji „hekleri” za Vojsku Srbije

Specijalna brigada naoružana najnovijim puškama i automatima iz nemačke fabrike „Hekler i Koh”

Automat MP za Specijalnu brigadu VS Foto Tehničkoremontni Čačak

Čačak – Vojska Srbije ima ugovor o snabdevanju svoje Specijalne brigade naoružanjem „Hekler i Koh” i nedavno je fabrika iz nemačkog grada Oberdorfa isporučila našim specijalcima automatske puške G36 i HK416, automate MP5SD3 i pištolje USP, kao i podcevne bacače granata od 40 milimetara. Januara ove godine, sedmorica pripadnika Brigade imala su bojevo gađanje iz tog i ostalog naoružanja. S njima je bio inženjer Zoran Despotović (51), vodeći tehnolog za naoružanje u Tehničkom remontnom zavodu iz Čačka.

Odlazak u Oberdorf i obuku organizovao je Sektor za specijalne programe beogradskog preduzeća „Jugohemija”.

– Reč je o najmodernijem pešadijskom naoružanju koje svet danas poznaje. Moja uloga bila je da se upoznam s tim tipovima oružja i pripremim za njihovo kasnije održavanje, sitne opravke i zamenu cevi – kaže Despotović za „Politiku”.

Fabrika je bez premca u proizvodnji automata.

- Njihov automat koriste sve specijalne jedinice u svetu. Tip MP5 ima interesantno rešenje sa bravljenjem valjčićima, osmišljeno u španskoj firmi „Cepne”– veli sagovornik.

Nemci su to razvili konstruisanjem nosača zatvarača s promenljivom količinom kretanja, i ugradili u nove puške tipa G36 i HK416. Sada to oružje ima vrlo malu energiju trzanja a smanjen je i odskočni ugao. Despotović objašnjava da se to postiže sipanjem praha od volframa, teškog i veoma tvrdog metala, u nosač zatvarača.

- Volfram se, pojednostavljeno rečeno, ponaša kao kompozicija voza. Kad lokomotiva zakoči jedan po jedna vagon udaraju u onaj ispred sebe, a kad kreće onda to ide sukcesivno.

Jurišna puška „hekler i koh” (HK416) napravljena je 2005. godine i danas je koriste jedinice NATO – a u Iraku i Avganistanu. Preteča ovog oružja je američki karabin M4 koji je u Oberdorfu pretrpeo mnogo izmena, pre svega uvođenjem novog gasnog operativnog sistema. Taj dizajn sprečava gasovima, nastalim sagorevanjem, ulazak u unutrašnjost oružja, pa smanjenje toplote povećava pouzdanost puške i produžava interval između zastoja.

Puška HK416 koristi vrlo malo zrno, kalibra 5,56h45 milimetara (teško od 3,6 do četiri grama), može da ispali do 900 metaka u minutu, a početna brzina zrna je od 800 do 900 metara u sekundi, zavisno od dužine cevi. Ovo oružje dugačko je između 797 i 900 milimetara i teži svega od 3020 do 3855 grama.

- Kod pušaka G36, recimo, samo dva dela izrađena su od čelika, cev i nosač zatvarača. Sve ostalo su komponente od polimera koje se štancuju serijski na mašinama, i otuda mala težina. Magacin prima 20 ili 30 metaka, ali su izmislili patent pomoću koga se slažu po tri magacina pa nisu potrebne lepljive trake – priča tehnolog iz TRZ-a.

Cev od hladno kovanog čelika ima garanciju na 20.000 ispaljenih metaka. Fabrika je objavila da je iz ove puške, radi testiranja, ispaljeno 60.000 metaka u „ekstremno prašnjavim uslovima” i da je otkazala samo 233 puta.

- Optimalni domet zrna je 300 do 400 metara i na toj distanci postiže izuzetnu preciznost i rezultate. Iako je konačni domet metka više od kilometra, posle 400 metara više nije tako precizan i ubojit jer gubi energiju.

Despotović navodi da predstavnicima Vojske Srbije, tokom boravka u Oberdorfu, nije bilo dozvoljeno da fotografišu detalje iz proizvodnog procesa fabrike „Hekler i Koh”.

Gvozden Otašević 

objavljeno: 08/04/2010

Poslednji komentari

Aca  | 16/04/2010 01:11

Aman ljudi, jeste da kasnim sa komentarom ali vecina prethodnih pokazuje osnovno nerazumevanje materije. Radi se o nabavci oruzja za specijalce, svi specijalci na svetu imaju citav arsenal najrazlicitijeg oruzja koje koriste prema potrebama.
Imaju nasi specijalci i Zastvaino oruzje i to skoro sve varijante, imaju i pominjanu M-21.
Znao sam da ce ovde mnogima smetati Jugohemija ali je imala najbolju ponudu, jednostavno Misko ima dil sa fabrikom i ima ogroman popust. Nista bolje ne bi prosli da smo direktno kupovali.

a b | 16/04/2010 06:22

Sa jedne strane je dobro posebne jedinice imaju specijalizovano oruzje ali sa druge strane mnogo je nezgodno ako ne mozes da ga proizvedes kad dodje rat. Pre 15tak godina smo imali prilike da vidimo kako izgleda rasturanje oruzja u ratu - i kako se gubilo i trosilo. Ne vidim ni jedan tehnicki razlog zasto Zastava ne bi mogla da izbaci svoju varijantu HK416. Hk416 nije nista drugo nego M16 zatvarac ali sa gasnim klipom/cilindrom. U Americi ima dosta proizvodjaca koji imaju cak i kit-ove za instalaciju na postojece puske tipa M16/M14/AR15 koji funkcionisu na principu pozajmice gasova gde gas direktno gura zatvarac. Inace M16 je osmisljen tako da se moze lako i jevtino proizvesti i sastaviti bez upasivanja - u kuhinji ako hocete. Ako vojska hoce takvo oruzje onda Zastava treba da sledi zelje kupaca. Verujem da mogu da naprave 416 da bude i jevtiniji za priozvesti od M21 - plus u svakom kalibru koji kupci pozele - od 7.62x39 pa do snajperskih varijanti.

Milos Kole | 23/10/2010 20:50

4000 evra .. hah ... pa u radnji kosta G36 1200 , Mp5 1000 a 416ka 1800 evra ... bilo koji gun shop ceska madjarska rusija ...pare a oni tebi pucu. Ali oni iz fabrike za 4000 ... to samo srbi mogu nema sta "kupujmo kvalitetno, trosimo pare od raje dok ima" msm HK jeste vrh ali ove nase puce su bas dobre M21 je bog i batina kakav crni hk od 4000 kad uzmes nasu pucu za 500-1000 i ko zna kolko duze puca i sve jer kao sto znate AK mozes da urnises zakopavas bacas lomis idalje puca ... a nemci bome malo se osteti i skljoc ... G36 im NE treba uopste jer pri rafalu se mnoogo zaglavljuje... 416ka je vrh ali moze da se lako zameni domacim , mp5 ruku na srce ,nema premca.. jedino dobro oruzije sto su uzeli za blisku borbu i protiv-kriminal operacije dusu dalo ... i da nasi da su uzeli hk416 patent pa pravili bi ga za 500 evra ... al sta je tu je ... nase "pametnice" iz vlade nikada necu razumeti ....

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije