Meni

Društvo

Neurohirurzi VMA obavili 400 operacija kičme

Stabilizacija kičmenog stuba titanijumskim implantatima pomogla bolesnicima sa teškim povredama, ali i onima sa bolovima u leđima

Zgrada VMA u Beogradu

Stručnjaci Klinike za neurohirurgiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu obavili su dosad 400 operacija stabilizacije kičmenog stuba titanijumskim implantatima, a pre tačno tri godine u istoj klinici je urađena prva ugradnja veštačkog međupršljenskog diskusa. Kako je objašnjeno juče na skupu u VMA posvećenom ovim jubilejima i uspehu vojne i srpske medicine, stabilizacija kičmenog stuba može da doprinese poboljšanju zdravstvenog stanja ili izlečenju pacijenta sa posledicama teških povreda ili tumora kičme, a intervencije mogu pomoći i pacijentimakoji imaju stalne bolove u leđima i infekciju kičme.

Tanja Andan (38), avio-mehaničar iz Kraljeva, operisala je kičmu prošle godine u ovoj kući i kaže da se sada odlično oseća.

– Ranije nisam mogla da sedim ni pet minuta zbog bolova, a odmah posle operacije vratila sam se svakodnevnim aktivnostima. Nekoliko nedelja kasnije mogla sam i da igram – rekla je Andanova.

Pukovnik dr Zoran Roganović, načelnik Klinike za neurohirurgiju VMA,istakao je da je prva operacija stabilizacije kičme u toj ustanovi obavljena u saradnji sa lekarima Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici, 11. novembra 2001. godine, a da su operisani pacijenti različitog uzrasta – od dvogodišnjaka sa tumorom kičme do građanina starog 76 godina.

– U Klinici za neurohirurgiju sada postoji tim za spinalnu neurohirurgiju sastavljen od pet neurohirurga koji je neprekidno pripravan. Spinalni imlantati napravljeni su najčešće od titanijuma. Set tog materijala košta od 100.000 do 150.000 dinara, ali ima i onih koji staju 400.000 dinara. Njihova ugradnja obuhvaćena je obaveznim zdravstvenim osiguranjem, pa je operaciju moguće obaviti i uz uput Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje – istakao je Roganović.

Na skupu je naglašeno da je uovoj klinici godišnje obavljano po 40 intervencija, dok je u toku 2007. godine operisano 79 pacijenata, a u 2008. godini 103.

Dr Milenko Savić je naglasioda kičma posle operacije stabilizacije zadržava prirodnu pokretljivost, što je prednost pomenutog načina lečenja u odnosu na standardne metode.

– Sa istim uspehom se kod nas obavljaju operacije koje se rade u Švajcarskoj ili Nemačkoj. U poslednjih sedam godina prošli smo kroz sve faze razvoja metoda. Problemi sa kičmom mogući su kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za nastanak oboljenja, a poželjno je redovno bavljenje fizičkom aktivnošću – dodao je dr Savić.

Lekari Klinike za neurohirurgiju očekuju da će uskoro ovde biti osnovan odsek za spinalnu hirurgiju i da će se ova oblast i dalje uspešno razvijati. Njihov cilj je, kako su naglasili, da u narednom periodu što veći broj pacijenata sa bolestima i povredama kičme dobije šansu da se leči na način na koji se leče bolesnici u najrazvijenijim zemljama sveta.

D. Davidov-Kesar
objavljeno: 29/01/2009

Poslednji komentari

Savo Kojic | 27/06/2010 14:00

Pozdrav mojim najdrazim doktorima iz VMA koji su mi radili intervenciju mikrodisektomija L3 L4 napominjem da mi je kicma mi je skroz unistena iako imam 48 godina(L4L5 L5S1 itd), pod vodstvom prof.dr Antic Branislav i tim doktora neurohirurga,12.02.2008 godine uradjena mi je ta operacija ,uradjeno je super, a sad sam daleko bolje i sto se tice tog zahvata sve je OK.Super su doktori i kompletno osoblje ,napominjem da sam takodje pacijen kod prof.dr. Zeljka Spirica psihijatra ,nacelnika psihijatrije,mogu da kazem da je za moju bolest PTSP postavio pravilan tretman odlicno se osjecam!
Nek Bog cuva sve ljekare majku Srbiju i VMA
Kojic Savo Berek 24
78418 Nova Topola Republika Srpska

drago babić | 05/10/2010 18:49

imam bolove u lmbalnom delu između trećeg i četvrtog pršljena. Pretpostavka da su srasli?

Marko marja | 18/10/2010 23:51

Prodajem svoj implantat od TITAN zajedno sa 6 sarafa

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije