Meni

Društvo

Novi izgled ordenja i medalja Srbije

Odabrana nova likovna rešenja za devet odličja

Medalja za hrabrost Miloš Obilić

Komisija Ministarstva kulture za izradu idejnih rešenja odlikovanja Republike Srbije odabrala je nova rešenja za šest ordena i tri medalje, čiji su autori Mitar Petković, Nikola Vukosavljević, Miroljub Stamenković i Slobodan Savić. Devet umetnika pozvano je da predloži idejna rešenja za nova odlikovanja Republike Srbije, a njih osam je dostavilo radove Komisiji. Reč je, uglavnom, o profesorima univerziteta sa akademije likovnih ili primenjenih umetnosti, koji su se već bavili ovim specifičnim umetničkim zadatkom koji podrazumeva poznavanje i poštovanje zakonitosti heraldike i ordenskih sistema. Da bi učestvovali na konkursu, oni su bili u obavezi da predaju idejna rešenja za tri ordena i jednu medalju. Miladin Marković, jedan od članova Komisije Ministarstva kulture, objašnjava da je osnovni uslov bio da se poštuje tradicija, ali i u idejnom rešenju pruži nešto novo.

– Četiri umetnika su ušla u uži izbor. Njima smo tražili da u nekom obliku menjaju neke detalje da bi dobili jedan skladan ordenski sistem, znači da svaka medalja i svaki orden imaju ipak neku zajednički nit. Završili smo naš rad krajem juna kada je komisija donela rešenja, posle čega je država počela da priprema svoje zakonske i podzakonske akte – kaže Marković.

Medalja za revnosnu službu

Deo komisije zatim je radio na statutima, budući da svaki orden ima svoj statut koji sadrži opis ordena, način dodele i objašnjenje za šta se dodeljuje. Zavod za izradu novčanica i kovanog novca već radi prve medalje, ističe naš sagovornik.

– Želeli smo i ordenskim sistemom da poštujemo tradiciju knjaževine, odnosno kraljevine Srbije, odnosno Kraljevine SHS i kraljevine Jugoslavije, da nastavimo tradiciju nekih odlikovanja koja su imala uporište u narodu kao poznati Orden Karađorđeve zvezde ili Medalja Miloša Obilića. Isto tako, Takovski krst se sada zove Sretenjski orden, pošto se Sretenje slavi kao državni praznik. Orden za odbranu i bezbednost, na primer, preuzet je iz prethodnog ordenskog sistema, a poštovali smo i tradiciju FNRJ i SFRJ. Tamo je postojao orden Jugoslovenske zastave, a mi sada imamo Orden srpske zastave – ističe Marković.

Orden za odbranu i bezbednost

Komisija je zatražila i da nekim odlikovanjima budu promenjeni nazivi, što je i učinjeno izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima.

– Promenjen je naziv Orden zasluga za državu u Orden Karađorđeve zvezde, Medalja za hrabrost nazvana je Medalja za hrabrost „Miloš Obilić”, dok se Medalja za revnosnu službu ranije, po istom Zakonu čije smo izmene i dopune tražili, zvala Medalja za zasluge u odbrani i bezbednosti – rekao je Marković.

J. Čalija

objavljeno: 19.10.2010.

Poslednji komentari

Ера ББ | 19/10/2010 14:22

Слажем се са ставом "Паје патка", честог аутора добрих коментара на Политикине чланке. Међутим, добро је што на овим орденима и медаљама више нема црвене петокраке,тог најконтраверзнијег симбола у људској историји. Јер, са њим су погинули милиони бораца (па и бар четврт милиона Срба) у борби против најмонструозније силе у историји човечанства, нацистичкофашистичке коалиције, те би требао да буде ппоштован доок постоји људски род. Нажалост,под тим истим симболом извршени су ,пре и после тог рата,стравични злочини над десетинама милиона људи. ПОЛИТИКА је (26.11.2оо9.) објавила запажен прилог свог коментатора др Мише Ђурковића да се употреба тог симбола забрани као и нацистичког кукастог крста. Они који су одговорни за поменуте монструозне злочине највише су се,поред њихових жртава,огрешили о милионе бораца који су под тим симболом дали своје животе за бољи,човечнији свет. Зато,слава свим њима,посебно оним који су то учинили за ослобођење Београда пре 66 година,сутра

Медико 1936 | 19/10/2010 14:47

Слажем се са коментаром ПП, уз додатак. Листу орденова и медаља Краљевине Србије допунити новим, за којима се указала потреба због промена у начину живота, а у споразму са СПЦ вратити орден Светог Саве под ингеренцију државе. Црква може на други начин да одликује заслужне грађане. Требало би видети како то функционише у земљама са дужом традицијом, а не направити хералдичку грешку као са ознакама на ваздухопловим Војске, који су хералдички погрешни.

srb- in | 19/10/2010 23:40

ako ste se vec setili Ordena Belog orla,onda treba da znate da je on ,kao i Orden Karadjordjeve zvezde,postojao u verziji sa macevima i bez maceva.Ordeni bez maceva su deljeni u miru,a Ordeni sa macevima za ratne zasluge.Zasto se uopste menjao njihov izgled i koja je svrha toga?I objasnite nam kako su Ordeni poredjani po hijerarhiji,kako se nose i koliko imaju redova?Ako niste dovoljno kompetentni mogli ste da konsultujete arh. Acovica a ne da se brukate sa "redizajniranim" starih srpskih Ordenja

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije