Meni

Društvo

Pomoć penzionerima po četiri hiljade dinara

Još se ne zna po kom kriterijumu će biti isplaćene posebne naknade penzionerima koji primaju od 11.000 do 15.000 dinara

(Foto D. Jevremović)

Prosečna penzija od oko 21.750 dinara u čini 65 odsto od prosečne majske zarade, koja bez poreza i doprinosa iznosi 33.463 dinara. To je nešto više nego u aprilu i to samo zato što su majska primanja niža od aprilskih, potvrdio je juče za „Politiku” Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

Da se plate obračunavaju po staroj metodologiji učešće penzija (onih koje se isplaćuju preko Fonda zaposlenih) u prosečnoj zaradi bilo bi daleko manje i iznosilo bi oko 57,6 procenta.

Ukoliko se, međutim, uzmu u obzir penzioneri sva tri fonda – zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, učešće prosečne penzije u prosečnoj majskoj zaradi pada ispod donje granice ispod koje prinadležnosti, inače, ne bi smele da idu, odnosno na 59,3 procenta.

Upitan, da li ovih 65 odsto prosečnog učešća penzija u zaradama daje nadu penzionerima da će jednog časa dostići obećanih 70 odsto, Nenadić kaže, da je ovo izuzetak i da tako ne bi bilo da su zarade u maju porasle. S padom zarada učešće penzija se povećava.

Realno je očekivati da će plate do kraja godine rasti, a pošto su penzije zamrznute do aprila naredne godine, sigurno je da će padati, te nema govora da bi mogle dostići najavljenih 70 odsto, pojašnjava on.

U ovom savezu još nemaju saznanja po kom kriterijumu će biti isplaćene posebne naknade penzionerima s najnižim primanjima, odnosno koja je to donja granica koja će se uzimati u obzir prilikom odlučivanja kome treba pomoći.

Nenadić kaže da najavljenih 2.000 dinara ne mogu mnogo pomoći najugroženijim penzionerima te da bi bilo bolje podeliti po 4.000 dinara onima koji primaju između 11.000 i 15.000 dinara mesečno.

Kada je reč o kategoriji zaposlenih penzionera u Srbiji čak 187.500 njih prima penziju do 11.080 dinara, dok njih 450.000 prima do 15.000 dinara. Istovremeno više od 95 odsto poljoprivrednih penzionera mesečno primi oko 80 evra, odnosno 8.384 dinara.

Imajući sve ovo u vidu treba utvrditi da li pomoć treba podeliti i na više od milion onih koji primaju prosečnu penziju od 21.000 dinara ili ih dati samo socijalno najugroženijim.

Pri tom ovaj savez smatra da nadoknadu ne treba da primaju oni koji pored ove penzije imaju i prihod od poljoprivrede, kao ni oni koji primaju i strane penzije, kaže Nenadić.

Petar Mitrović, predsednik Sindikata penzionera Srbije „Nezavisnost” ističe da nadoknadu, o čijim kriterijumima za raspodelu treba da odluči potpredsednik zadužen za penzije, moraju da dobiju pre svega oni čija su primanja ispod 20.000 dinara mesečno.

On dodaje da je takvih više od pola miliona u Srbiji, kao i da će ovaj zahtev na pravo za pomoć biti i zvanično upućen potpredsedniku Krkobabiću.

J. Petrović

objavljeno: 06/07/2010

Poslednji komentari

Boki..........! .... | 06/07/2010 19:13

Penzionerska himna: "Gde si bio kad je grmelo"................

Đerđ Juhas | 07/07/2010 17:52

Titov socijalizam je bio MNOGO BOLJI !!!

vladimir Novi Sad Tabacki | 17/08/2010 17:02

Kako je drzavna uprava pdelila svojima do 50 000 din,zasto se sada penzionerima ne isplati isto.Potrosili ste nam novac za penzije pa nas sada ucenjujete,jos nam i dugujete neisplacene penzije,Kamo kamate na ne isplacene penzije.Treba ih tuziti medjunarodnom sudu.Srbija,nasa vlast je prihvatila nasledje Jugoslavije i nema pravdanja da je neko drugi potrosio.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije