Meni

Društvo

Intervju: Tamaš Koršoš, generalni konzul Konzulata Republike Mađarske u Subotici

Preci i mađarski jezik uslov za dvojno državljanstvo

Od 1. januara Mađarska će početi da primenjuje zakon o dvojnom državljanstvu

Foto A. Isakov

Subotica – Parlament Mađarske 26. maja, ove godine, usvojio je zakon kojim se omogućava posedovanje dvojnog državljanstva i pojednostavljuje procedura za njegovo dobijanje. Zakon je 20. avgusta, na nacionalni praznik Dan svetog Stefana, stupio na snagu, a počeće da se primenjuje od 1. januara naredne godine. Čitava procedura od predaje zahteva da dobijanja odgovora trebala bi da se završi za četiri meseca. Mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva posebno je zanimljiva za vojvođanske Mađare, čiji politički predstavnici su gotovo deceniju unazad ovaj zahtev stavljali pred vladu matične države.

Iako pojednostavljena procedura, ona ipak podrazumeva ispunjavanje određenih uslova, a o pitanjima ko može i pod kojima uslovima da dobije mađarsko državljanstvo za „Politiku” je odgovorio Tamaš Koršoš, generalni konzul konzulata Republike Mađarske u Subotici.

– Mađarski parlament je dosadašnju proceduru još više pojednostavio i ukinuo uslove kao što su nastanjenje u Mađarskoj, prijavljena adresa i obezbeđeno materijalno pokriće, kao i polaganje ispita za državljanstvo, i to za one koji dokažu da su oni, ili neki od njihovih predaka nekada bili mađarski državljani i govore mađarski jezik. To znači da svako u svojoj domovini može biti mađarski državljanin, ne treba da se preseli u Mađarsku. Ukoliko stranka može dokazati mađarsko državljanstvo svojih predaka, na prihvatljivom nivou govori mađarski jezik, što znači da može napisati zahtev, svoju autobiografiju i odgovoriti na nekoliko pitanja, i ukoliko ne postoji rizik javne i nacionalne bezbednosti, dobiće mađarsko državljanstvo. Pošto proširenja iziskuju ogromne pripreme od 1. januara će se moći predavati pojednostavljene molbe za prijem u državljanstvo.

Da li posedovanje mađarske legitimacije ima uticaja na mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva? Da li prethodno posedovanje mađarske boravišne vize na duži period (tri do pet godina), ili kako se to u žargonu nazivalo kvazidržavljanstva utiče na dobijanju dvojnog državljanstva?

Mađarske legitimacije su posebno pitanje, nemaju uticaja na proceduru državljanstva. Takođe za prijem u državljanstvo nije potrebno nastanjenje ili boravišna dozvola ili viza.

Koja dokumenta je potrebno pribaviti da bi državljanin Srbije koji to želi dobio i mađarsko državljanstvo?

Potreban je izvod iz matične knjige rođenih, dokumenat o bračnom stanju, zahtev, ručno i na mađarskom jeziku napisana autobiografija, jedna fotografija i dokumenti koji dokazuju nekadašnje mađarsko državljanstvo predaka (izvod iz matične knjige rođenih, ranije izdata dokumenta od strane mađarskih vlasti, crkvena potvrda itd.). Ukoliko se prilažu dvojezični izvodi u tom slučaju, naravno, nije potreban prevod.

Po dobijanju državljanstva koja su prava nosioca dvojnog državljanstva? Da li ono pretpostavlja i glasačko pravo, pravo na rad, školovanje i lečenje u Mađarskoj?

Pojedine tačke pravnih propisa regulišu da, na primer, na određenom zdravstvenom ili obrazovnom polju ona na šta osobe imaju pravo. Ima puno situacija koje se ne mogu ni nabrojati. Uopšteno se može reči da je najviše ovlašćenja vezano za prijavljenu adresu u Mađarskoj, ali u dosta slučajeva i za osiguranički pravni odnos. Na primer, pravo na glasanje vezano je za prijavljenu stalnu adresu u Mađarskoj, dok je pravo za ulazak i boravak u Mađarskoj, „pravo na povratak u domovinu”, pravo na mađarski pasoš i pravo na zapošljavanje vezano za mađarsko državljanstvo.

Gde će se podnositi zahtevi, da li samo u Mađarskoj ili i u njenim predstavništvima?

Zahtevi se mogu predati u bilo kom predstavništvu, ali su kapaciteti naravno ograničeni. Planiramo značajna proširenja u predstavništvima, pokušavamo da izbegnemo gužvu. Veliko je interesovanje i prilikom sačinjavanja zakona cilj je bio da se na što više mesta mogu podneti zahtevi za državljanstvo, tako da se molbe mogu predati i kod matičara u Mađarskoj, kao i na šalterima ureda za imigraciju i državljanstvo na primer u Segedinu. Zato preporučujem da se zahtevi predaju u Mađarskoj, u Uredu za imigraciju i državljanstvo u Segedinu jer je na dostupnoj razdaljini i raspolažu odgovarajućim kapacitetom, kaže generalni konzul Koršoš za „Politiku”.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 18/09/2010

Poslednji komentari

Goran goran | 13/01/2011 16:33

Mađarsku kao i Srbiju bijela kuga odavno izjeda. Ovo je prilika Mađarskoj kao članici EU da usisa što je više moguće etničkih Mađara iz okolnih zemalja u Mađarsku.

radoslav nikolic | 27/01/2015 16:51

Dali mi neko moze odgovoriti? Rodjeni brat moge dede je rodjen 1943ili 1944 nisam siguran.dali ja imam preko njega neka prava za dobijanje madjarskog pasosa?hvala

Erzebet Sakac | 29/01/2015 00:00

Ja sam madjarica kao i moje poreklo.Madjarski jezik znam i skolu sam pohadjala na madjarskom jeziku.Zanima me koje sve dokumente treba da prikupim,kakva je procedura i gde treba da predam?Ja bih vas molila da mi barem neko odgovori, unapred hvala!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije