Meni

Društvo

Prvi privatni centar za DNK u Srbiji

Pored utvrđivanja očinstva, pružaju usluge sudovima, detektivskim agencijama, testiraju hranu…

DNK centar: dr Bojana Panić i dr Ana Banjac- Čanak (Foto B. Novović)

Valjevo – Stariji gospodin iz Pčinjskog okruga tri dana je slavio što je u poznim godinama, naučno potvrđeno, saznao da je otac još jednog deteta. U „operaciji prćast nos” razrešio je sve dileme i prigovore poznanika o svom roditeljskom povezivanju sa zgodnom devojkom prćastog nosa i širokog osmeha. Da se za uslugu o ovom pitanju nije obratio prvom privatnom centru za DNK u Srbiji sa sedištem u Beogradu, od njegove radosti ostala bi samo želja i dilema.

Ova specifična i sofisticirana privatna kuća nedavno je na savetovanju sudija, tužilaca i pripadnika policije u Valjevu imala svoju promociju.

Dr Bojana Panić, molekularni biolog, sa još troje kolega specijalista, osmelila se da u martu ove godine krene u ovaj veliki izazov. Vrlo brzo se ispostavilo da su napravili dobar poslovni potez. Skoro sva njihova predviđanja iz prethodno urađenog projekta već uveliko se ostvaruju.

– Naš centar za DNK, tačnije, dobro opremljena laboratorija, pruža spektar usluga od analiza u zdravstvene svrhe, forenzike, utvrđivanja očinstva, do testiranja hrane kao i poslova za potrebe veterine. Trenutno najviše posla imamo kod utvrđivanja očinstva, za šta su zainteresovani brojni klijenti iz cele Srbije najrazličitijeg socijalnog i obrazovnog statusa i godina starosti. Na proveru dolaze mladići, ali i ljudi u poodmaklim godinama koji žele našu potvrdu da su oni biološki očevi. Najčešće to čine na lični zahtev, s tim što im objašnjavamo da dobijeni nalaz i potvrdu o očinstvu mogu koristiti i pred sudom. Svi podaci koji se urade u našoj laboratoriji apsolutno su zaštićeni, kao i identitet klijenata koji, ako to ne žele, ne moraju da se legitimišu, jer je za nas merodavan uzeti materijal za analizu – objašnjava dr Panić koja je doktorirala genetiku na Univerzitetu u Kembridžu i četiri godine bila rukovodilac Laboratorije za DNK MUP-a Srbije.

Inače, pored očinstva analizom DNK može se utvrditi bliže i dalje srodstvo braće, sestre, babe, dede, stričeva, što se može koristiti za kvalitetno pravljenje porodičnih stabala. Rezultati se dobijaju u roku od pet do deset dana.

Doktorka Panić kaže da pojedini traže da ih što pre testiraju: „Uzmite šta treba i razrešite moje muke”. Ili: „Znate, dok sam radio u inostranstvu žena bila sama je kod kuće, dete liči na mene, ali neće biti zgorega da i vi to potvrdite”...

 – Od svih „otvaranja” naših klijenata najkomplikovanija su ona kada muškarci govore o više veza i ljubavnih „uglova”. Česta motivacija za utvrđivanje očinstva ili bliskog srodstva s nekom osobom ima pozadinu učestvovanja u podeli nasledstva, a dobijamo i sudske naredbe za testiranje osoba koje izbegavaju da plaćaju alimentaciju. Međutim, mi strpljivo saslušao sve njihove ispovesti, ali na kraju konačnu reč daje genetika koja je neumoljiva i od koje niko ne može pobeći. Kada dobiju podatke mnogi se raduju, neki su razočarani i tužni, ali i takvo ponašanje je u suštini stvar genetike – objašnjava dr Panić.

Naša sagovornica kaže da usluge njihovog centra za DNK, kada je u pitanju forenzika, sve češće koriste i sudovi radi izvođenja dokaznih postupka u najrazličitijim procesima. Od identifikacije počinilaca lakših krivičnih dela do onih koji se sumnjiče za silovanja, teška razbojništva i ubistvo. Za sada je na spisku korisnika takvih usluga na prvom mestu Okružni sud iz Užica.

– Naš centar nije nikakva nelojalna konkurencija postojećim laboratorijama pri specijalizovanim državnim ustanovama i institutima, već od njega treba očekivati da poveća efikasnost u pružanju sve traženijih provera DNK i usluga. Za kvalitet i kredibilitet našeg rada staraju se visokoobrazovani kadrovi i stručnjaci sa dr Anom Banjac-Čanak na čelu, diplomiranim biohemičarem, koja je doktorirala genetiku na institutu u Minhenu, a stručno i praktično iskustvo sticala na institutu u Vinči i dve godine u Laboratoriji za DNK MUP-a Srbije.

-----------------------------------------------------------

Moćno oko

Ako neki nervozni počinilac krivičnog dela, „skrivalica” ili begunac iz kazamata, na vidnom mestu baci opušak od cigarete najbolje je odmah da ode u prvu policijsku stanicu da se prijavi i preda. Naime, moćno „oko” DNK analizom bioloških materijala nepogrešivo detektuje nečiji profil DNK.

Pored krvnih mrlja „lična karta”, odnosno tragovi neke osobe mogu se utvrditi preko: pljuvačke, korišćene čaše, flaše, konzerve, žvakaće gume ili četkice za zube. Dobru forenzičku podlogu čini i veš, posteljina, dlake, odbačeni kondom kao i ćelije kože koje se mogu naći na svim predmetima koje je neka osoba koristila...

B. Novović

objavljeno: 06/07/2009

Poslednji komentari

Vladan  | 06/07/2009 18:28

Sve cestitke mladim i obrazovanim zenama koje su se posle skolovanja i sticanja vrhunskih doktorskih diploma na Kembridzu i u Minhenu vratile u domovinu Srbiju da rade. Podrzimo ih a ne da ih miniramo vec na prvom koraku. Srbija mora napred i da se oslanja na mladi, obrazovani kadar a ne da stagnira uljuljkana u ladolez domacih polupismenih patriota.

Suzana Stamenkovic | 18/10/2010 15:59

Vec se pojavio slucaj u kome se njihove analize i onih sa Bioloskog fakulteta ne podudaraju.KO gresi?

Milica Lukic | 29/09/2014 22:24

Naravno da grese iz centra za genetiku na bioloskom rade ispravno bez korupcije kao za centar za genetiku

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije