Meni

Društvo

Prvi privatni centar za DNK u Srbiji

Pored utvrđivanja očinstva, pružaju usluge sudovima, detektivskim agencijama, testiraju hranu…

DNK centar: dr Bojana Panić i dr Ana Banjac- Čanak (Foto B. Novović)

Valjevo – Stariji gospodin iz Pčinjskog okruga tri dana je slavio što je u poznim godinama, naučno potvrđeno, saznao da je otac još jednog deteta. U „operaciji prćast nos” razrešio je sve dileme i prigovore poznanika o svom roditeljskom povezivanju sa zgodnom devojkom prćastog nosa i širokog osmeha. Da se za uslugu o ovom pitanju nije obratio prvom privatnom centru za DNK u Srbiji sa sedištem u Beogradu, od njegove radosti ostala bi samo želja i dilema.

Ova specifična i sofisticirana privatna kuća nedavno je na savetovanju sudija, tužilaca i pripadnika policije u Valjevu imala svoju promociju.

Dr Bojana Panić, molekularni biolog, sa još troje kolega specijalista, osmelila se da u martu ove godine krene u ovaj veliki izazov. Vrlo brzo se ispostavilo da su napravili dobar poslovni potez. Skoro sva njihova predviđanja iz prethodno urađenog projekta već uveliko se ostvaruju.

– Naš centar za DNK, tačnije, dobro opremljena laboratorija, pruža spektar usluga od analiza u zdravstvene svrhe, forenzike, utvrđivanja očinstva, do testiranja hrane kao i poslova za potrebe veterine. Trenutno najviše posla imamo kod utvrđivanja očinstva, za šta su zainteresovani brojni klijenti iz cele Srbije najrazličitijeg socijalnog i obrazovnog statusa i godina starosti. Na proveru dolaze mladići, ali i ljudi u poodmaklim godinama koji žele našu potvrdu da su oni biološki očevi. Najčešće to čine na lični zahtev, s tim što im objašnjavamo da dobijeni nalaz i potvrdu o očinstvu mogu koristiti i pred sudom. Svi podaci koji se urade u našoj laboratoriji apsolutno su zaštićeni, kao i identitet klijenata koji, ako to ne žele, ne moraju da se legitimišu, jer je za nas merodavan uzeti materijal za analizu – objašnjava dr Panić koja je doktorirala genetiku na Univerzitetu u Kembridžu i četiri godine bila rukovodilac Laboratorije za DNK MUP-a Srbije.

Inače, pored očinstva analizom DNK može se utvrditi bliže i dalje srodstvo braće, sestre, babe, dede, stričeva, što se može koristiti za kvalitetno pravljenje porodičnih stabala. Rezultati se dobijaju u roku od pet do deset dana.

Doktorka Panić kaže da pojedini traže da ih što pre testiraju: „Uzmite šta treba i razrešite moje muke”. Ili: „Znate, dok sam radio u inostranstvu žena bila sama je kod kuće, dete liči na mene, ali neće biti zgorega da i vi to potvrdite”...

 – Od svih „otvaranja” naših klijenata najkomplikovanija su ona kada muškarci govore o više veza i ljubavnih „uglova”. Česta motivacija za utvrđivanje očinstva ili bliskog srodstva s nekom osobom ima pozadinu učestvovanja u podeli nasledstva, a dobijamo i sudske naredbe za testiranje osoba koje izbegavaju da plaćaju alimentaciju. Međutim, mi strpljivo saslušao sve njihove ispovesti, ali na kraju konačnu reč daje genetika koja je neumoljiva i od koje niko ne može pobeći. Kada dobiju podatke mnogi se raduju, neki su razočarani i tužni, ali i takvo ponašanje je u suštini stvar genetike – objašnjava dr Panić.

Naša sagovornica kaže da usluge njihovog centra za DNK, kada je u pitanju forenzika, sve češće koriste i sudovi radi izvođenja dokaznih postupka u najrazličitijim procesima. Od identifikacije počinilaca lakših krivičnih dela do onih koji se sumnjiče za silovanja, teška razbojništva i ubistvo. Za sada je na spisku korisnika takvih usluga na prvom mestu Okružni sud iz Užica.

– Naš centar nije nikakva nelojalna konkurencija postojećim laboratorijama pri specijalizovanim državnim ustanovama i institutima, već od njega treba očekivati da poveća efikasnost u pružanju sve traženijih provera DNK i usluga. Za kvalitet i kredibilitet našeg rada staraju se visokoobrazovani kadrovi i stručnjaci sa dr Anom Banjac-Čanak na čelu, diplomiranim biohemičarem, koja je doktorirala genetiku na institutu u Minhenu, a stručno i praktično iskustvo sticala na institutu u Vinči i dve godine u Laboratoriji za DNK MUP-a Srbije.

-----------------------------------------------------------

Moćno oko

Ako neki nervozni počinilac krivičnog dela, „skrivalica” ili begunac iz kazamata, na vidnom mestu baci opušak od cigarete najbolje je odmah da ode u prvu policijsku stanicu da se prijavi i preda. Naime, moćno „oko” DNK analizom bioloških materijala nepogrešivo detektuje nečiji profil DNK.

Pored krvnih mrlja „lična karta”, odnosno tragovi neke osobe mogu se utvrditi preko: pljuvačke, korišćene čaše, flaše, konzerve, žvakaće gume ili četkice za zube. Dobru forenzičku podlogu čini i veš, posteljina, dlake, odbačeni kondom kao i ćelije kože koje se mogu naći na svim predmetima koje je neka osoba koristila...

B. Novović

objavljeno: 06/07/2009

Poslednji komentari

katarina perisic | 06/07/2009 10:08

samo napred devojke uz vas smo
mapetovke

Vladan  | 06/07/2009 18:28

Sve cestitke mladim i obrazovanim zenama koje su se posle skolovanja i sticanja vrhunskih doktorskih diploma na Kembridzu i u Minhenu vratile u domovinu Srbiju da rade. Podrzimo ih a ne da ih miniramo vec na prvom koraku. Srbija mora napred i da se oslanja na mladi, obrazovani kadar a ne da stagnira uljuljkana u ladolez domacih polupismenih patriota.

Suzana Stamenkovic | 18/10/2010 15:59

Vec se pojavio slucaj u kome se njihove analize i onih sa Bioloskog fakulteta ne podudaraju.KO gresi?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije