Meni

Društvo

Ratne dnevnice pred Velikim većem suda u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava, posle odbijanja revizije slučaja, ipak prihvatio deo argumentacije Srbije protiv zahteva rezervista

Jedan od protesta rezervista održan je ispred zgrade vlade Srbije (Foto Tanjug)

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) usvojio je zahtev za Veliko veće, kao jednu od vrsta žalbe u vezi sa isplatom dnevnica za učesnike rata 1999. godine, odnosno na presudu Evropskog suda u slučaju „Vučković i 29 drugih protiv Srbije”, saopšteno je juče iz Ministarstva pravde.

– Iako je pre nekoliko dana odbijen zahtev za reviziju, usvojen je zahtev da se predstavka još jednom razmotri pred Velikim većem Evropskog suda za ljudska prava, koji čini 17 sudija – navedeno je u saopštenju.

Na ovaj način tužena država je dobila priliku da ponovo detaljno razmotri predstavke 30 podnosioca, rezervista tadašnje Vojske Jugoslavije, koji su se žalili na neujednačenu sudsku praksu u vezi sa isplatom dnevnica, na koje su imali pravo kao rezervisti angažovani u Vojsci Jugoslavije, u periodu od marta do juna 1999. godine.Takođe, oni su se žalili i na diskriminaciju po osnovu zaključka Vlade Srbije, od 17. januara 2008. godine, kojim su obezbeđena sredstva radi isplate novčane pomoći rezervistima sa prebivalištem na teritoriji sedam nerazvijenih opština (Kuršumlija, Blace, Bojnik, Lebane, Žitorađa, Doljevac i Prokuplje).

– Presuda koju je u ovom predmetu doneo Evropski sud, 28. avgusta 2012. godine, kojom je obavezao Republiku Srbiju da obezbedi nediskriminatornu isplatu ratnih dnevnica za sve koji na to imaju pravo, ovom odlukom stavljena je van snage – ističe se u saopštenju.

Sada će se sačekati na raspravu pred Velikim većem, koju će Evropski sud zakazati u narednom periodu. Od ishoda ovog postupka i argumenata koje pred Veliko veće budu iznele suprotstavljene strane zavisiće krajnje rešenje ovog slučaja. Odluka Velikog veća, na koju se može čekati mesecima posle rasprave, biće konačna i Srbija će biti u obavezi da je primeni.

Slavoljub Carić, predstavnik Srbije pred ESLJP, ranije je izjavio da je u dopisima sudu u Strazburu istakao da su rezervisti koji su podneli predstavku već isplaćeni, kada je reč o ratnim dnevnicama. Predstavnici Ministarstva odbrane takođe su, u vreme velikih protesta rezervista pre nekoliko godina, posezali za tim argumentom, nudeći na uvid spiskove isplata ratnih dnevnica. Ipak, Vlada Srbije popustila je rezervistima u topličkom okrugu isplativši im novac koji je nazvan „socijalnom pomoći”, a ne neisplaćenim dnevnicama. Tako se došlo u situaciju da je jedna kategorija stanovništva podeljena na manjinu koja je dobila novac, i većinu kojoj je ta suma uskraćena. Posle svega, ovaj spor stigao je i do suda u Strazburu.

M. G.
objavljeno: 13.02.2013.

Poslednji komentari

dragan skoric | 01/03/2013 13:28

oce li biti sta od tih dnevnica?

DARKO LUKIĆ | 18/03/2013 14:27

ovo nije naša Srbija, ili je naša ali čelnici nevaljaju, ili možda čekaju da mnogi od nas obole i napuste ovu zemlju da bi smanjili troškove,pa koje kriv što su nas slali, ali najbolje bi bilo da umesto oni nama daju za dnevnice da mi njima sakupljamo i da ih malo pomognemo.

slobodan mitrović | 23/03/2013 11:37

Sve je ovde jasno osim načina na koji će mo se isplatiti ili namiriti. Mislim da bi trebalo da se otvori rasprava o ovome i da se barem onima koji su u međuvremenu zbog loših privatizacija od strane ove iste Države ostali bez posla isplati u novcu a ne u obveznicama. Postoje porodice u Srbiji bez i jednog zapošljenog! Kad nestanu penzioneri iz tih porodica nastače propast.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije