Meni

Društvo

Rehabilitovan reporter „Politike“ Grigorije Božović

Okružni sud u Beogradu poništio presudu iz 1944. godine kojom je poznati književnik i reporter „Politike” bio osuđen na smrt

Grigorije Božović

Odeljenje za rehabilitaciju Okružnog suda u Beogradu donelo je nedavno rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Grigorija Božovića, uglednog književnika, nacionalnog radnika i reportera „Politike” pre Drugog svetskog rata. Zahtev za rehabilitaciju podneo je pre nekoliko meseci Božovićev unuk, profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, dr Marinko Božović.

Kao što smo već pisali na ovim stranicama, Grigorije Božović je osuđen na smrt krajem 1944. na tajnom procesu pred Vojnim sudom Komande grada Beograda, a odmah posle toga streljan je u noći između 1. i 2. januara 1945. godine. Procenjujući razloge i argumente u prilog rehabilitaciji, ne samo na osnovu dostavljene dokumentacije, nego i na osnovu iskaza svedoka, sud je utvrdio da je Grigorije Božović bio veliki humanista, ličnost koja je nastojala da na prostorima sukoba zbliži pripadnike različitih verskih zajednica i različite narode, Srbe, Muslimane, Albance pa i Bugare. Iskustvo života u multinacionalnoj sredini, na Kosovu i Metohiji, on je pretočio u svoja književna dela, oko 180 pripovedaka i nekih 440 putopisa, kroz koja provejavaju velika ljubav i humanost, konstatovao je sud.

Grigorije Božović je, naime, rođen u selu Pridvorica kod Ibarskog Kolašina, a posle školovanja u Skoplju, Carigradu i Moskvi, bio je profesor u poznatoj Bogosloviji u Prizrenu, neko vreme i predsednik prizrenske opštine. Bio je skupštinski poslanik, a vrlo mnogo se angažovao u nacionalnom radu ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u Makedoniji.

Konstatujući da je Grigorije Božović bio antikomunista, sud je zaključio da je ovom uglednom književniku i novinaru suđeno iz političkih i ideoloških razloga, a da mu je neosnovana, najteža, kazna izrečena zato što je „bio veliki Srbin”. Donoseći rešenje o rehabilitaciji, sud je cenio i okolnost da u presudi na smrt Grigoriju Božoviću nije bila data nikakva pravna pouka, niti su izneti dovoljni i pravno valjani navodi kako je uopšte utvrđeno činjenično stanje o njegovoj krivici.

Sud je u postupku rehabilitacije došao do saznanja i da Božoviću uopšte nije bilo dato pravo na odbranu. To se vidi iz presude Vojnog suda Komande grada Beograda (Su. Br. 326/44) od 29. decembra 1944. godine, kojom je Grigorije Božović bio osuđen na smrt, na gubitak građanske časti i na konfiskaciju imovine.

Rešenjem o rehabilitaciji, pomenuta presuda vojnog suda postala je ništavna, kao i njene pravne posledice, što znači da je pokojni Grigorije Božović rehabilitovan i da se smatra neosuđivanim.

Sl. Kljakić
objavljeno: 19.05.2008

Poslednji komentari

Милутин Филиповић | 21/12/2009 01:04

Какве то аршине и мерила користи власт и судство у србији, рехабилитујући углавном на територији србије углавном припаднике и симпатизере четничког покрета. Па нису се ваљда на територији Србије (поред Немачког, Бугарског, Мађарког и Италијанског окупатора) само четници борили против Партизана.Колико је мени познато то су поред Мађарких и других квислинга радили и шиптарки Балисти на Косову и Метохији.Ако је Косово и Метохија заиста наша територија треба рехабилитовати и познате балистичке вође и злочинце којима су судили партизански судови, а међу њима и војни суд у Урошевцу који је образован после напада Балиста на ослобођени Урошевац у децембру 1944.године. Тада су многи балисти у Урошевцу стрељани, а пресуде војног суда подписао је
тада комесар друге Косовске бригаде Слободан Филиповић"Стрелац"...

Михајло Божовић | 21/07/2010 14:25

Било је и време.
Слава Богу...
Придворица и Косово и Метохија је радосна и поносна на свог потомка!

Михајло Петровић | 08/04/2015 01:33

Жив сам сведок који, објективно говорећи, поносим се што је историја забележила културну личност која за време службовања по Косову и Метохији није заборавила ни један забачен крај где је било Срба. Волео бих да допринесем Григоријевој рехабилитацији јер је то био свестран човек и велики ум Србије.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije