Meni

Društvo

Rehabilitovan reporter „Politike“ Grigorije Božović

Okružni sud u Beogradu poništio presudu iz 1944. godine kojom je poznati književnik i reporter „Politike” bio osuđen na smrt

Grigorije Božović

Odeljenje za rehabilitaciju Okružnog suda u Beogradu donelo je nedavno rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Grigorija Božovića, uglednog književnika, nacionalnog radnika i reportera „Politike” pre Drugog svetskog rata. Zahtev za rehabilitaciju podneo je pre nekoliko meseci Božovićev unuk, profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, dr Marinko Božović.

Kao što smo već pisali na ovim stranicama, Grigorije Božović je osuđen na smrt krajem 1944. na tajnom procesu pred Vojnim sudom Komande grada Beograda, a odmah posle toga streljan je u noći između 1. i 2. januara 1945. godine. Procenjujući razloge i argumente u prilog rehabilitaciji, ne samo na osnovu dostavljene dokumentacije, nego i na osnovu iskaza svedoka, sud je utvrdio da je Grigorije Božović bio veliki humanista, ličnost koja je nastojala da na prostorima sukoba zbliži pripadnike različitih verskih zajednica i različite narode, Srbe, Muslimane, Albance pa i Bugare. Iskustvo života u multinacionalnoj sredini, na Kosovu i Metohiji, on je pretočio u svoja književna dela, oko 180 pripovedaka i nekih 440 putopisa, kroz koja provejavaju velika ljubav i humanost, konstatovao je sud.

Grigorije Božović je, naime, rođen u selu Pridvorica kod Ibarskog Kolašina, a posle školovanja u Skoplju, Carigradu i Moskvi, bio je profesor u poznatoj Bogosloviji u Prizrenu, neko vreme i predsednik prizrenske opštine. Bio je skupštinski poslanik, a vrlo mnogo se angažovao u nacionalnom radu ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u Makedoniji.

Konstatujući da je Grigorije Božović bio antikomunista, sud je zaključio da je ovom uglednom književniku i novinaru suđeno iz političkih i ideoloških razloga, a da mu je neosnovana, najteža, kazna izrečena zato što je „bio veliki Srbin”. Donoseći rešenje o rehabilitaciji, sud je cenio i okolnost da u presudi na smrt Grigoriju Božoviću nije bila data nikakva pravna pouka, niti su izneti dovoljni i pravno valjani navodi kako je uopšte utvrđeno činjenično stanje o njegovoj krivici.

Sud je u postupku rehabilitacije došao do saznanja i da Božoviću uopšte nije bilo dato pravo na odbranu. To se vidi iz presude Vojnog suda Komande grada Beograda (Su. Br. 326/44) od 29. decembra 1944. godine, kojom je Grigorije Božović bio osuđen na smrt, na gubitak građanske časti i na konfiskaciju imovine.

Rešenjem o rehabilitaciji, pomenuta presuda vojnog suda postala je ništavna, kao i njene pravne posledice, što znači da je pokojni Grigorije Božović rehabilitovan i da se smatra neosuđivanim.

Sl. Kljakić
objavljeno: 19.05.2008

Poslednji komentari

george wordz  | 20/05/2008 14:13

Samo tri komentara na ovaj tekst, sasvim dovoljno govori o političkom karakteru pojedinaca i društva ,u kojem je boljševizam još uvek prisutan u sve važne kaverne, a još više o veličini Patriota koje se busaju u svoje rodoljuiblje pa kao formiraju nacionalni blok.Zar mora potomak Grigorija Božovića da zatraži rehabilitaciju za čoveka koji je dokazani humanista, književnik i novinar?. Zar to znači da oni okrivljeni i pogubljeni koji nemaju potomke da će možda Sv. Petar da ih rehabilituje?....Kada su 1947.godine Žanki Stokić saopštili da su joj drugovi iz CK sve oprostili, glumica je od sreće umrla. Sanduk do groblja je prevežen je na volovskim kolima, sav u cveću, narod je usput klečao, na Topčiderskom groblju otpevana je pesma „Oj moravo“ , po njenoj želji. A spomenik joj nisu podigli ni država, ni pozorište već verna služavka (kojoj je ostavila skromno nasledstvo) s natpisom: "Svojoj plemenitoj gazdarici Žanki podižem ovaj spomenik blagodarna Magda." Zahtevu za rehabilitaciju Žanke Stokić, podneo je požarevački odbor Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava u oktobru 2006.godine, pridružilo se Narodno pozorište iz Beograda (u Politici , u rubrici tema dana , M.D. [objavljeno: 03/05/2008.] „ Ne znam šta je navelo ljude iz pozorišta da se pridruže, ako to već sami nisu učinili , ili smatraju da je ustanovljenje nagrade „Velika Žana“ za glumačka ostvarenja dovoljna rehabilitacija. U svim bivšim socijalističkim državama, pa i u bivšim republikama ex –yu, ovi procesi su daleko odmakli, zašto u Srbiji nisu?Da to možda ne sprečavaju svetski moćnici, Vatikan ili belosvetske karakondžule?
.

Милутин Филиповић | 21/12/2009 01:04

Какве то аршине и мерила користи власт и судство у србији, рехабилитујући углавном на територији србије углавном припаднике и симпатизере четничког покрета. Па нису се ваљда на територији Србије (поред Немачког, Бугарског, Мађарког и Италијанског окупатора) само четници борили против Партизана.Колико је мени познато то су поред Мађарких и других квислинга радили и шиптарки Балисти на Косову и Метохији.Ако је Косово и Метохија заиста наша територија треба рехабилитовати и познате балистичке вође и злочинце којима су судили партизански судови, а међу њима и војни суд у Урошевцу који је образован после напада Балиста на ослобођени Урошевац у децембру 1944.године. Тада су многи балисти у Урошевцу стрељани, а пресуде војног суда подписао је
тада комесар друге Косовске бригаде Слободан Филиповић"Стрелац"...

Михајло Божовић | 21/07/2010 14:25

Било је и време.
Слава Богу...
Придворица и Косово и Метохија је радосна и поносна на свог потомка!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije